Last news in Fakti

19 Юни, 2024 12:48 1 956 30

Москва се сближава с Пхенян! Китай внимателно следи ситуацията

  • китай-
  • русия-
  • северна корея-
  • си дзинпин-
  • ким чен-ун-
  • ядрено оръжие

Северна Корея отправи рядък публичен упрек към Пекин, след като китайският премиер Ли Цян обсъди ядрените оръжия на Севера с лидерите на Южна Корея и Япония на среща на върха през май

Москва се сближава с Пхенян! Китай внимателно следи ситуацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай реагира сдържано тази седмица, след като Русия и Северна Корея задълбочиха връзките си и обещаха да се противопоставят на Запада, съобщава "Ройтерс".

Пекин избягва всякакво тристранно споразумение, което може да усложни отношенията му с други страни.

Вчера азиатската страна наблюдаваше отстрани как севернокорейският лидер Ким Чен-ун сподели своите "най-съкровени мисли" с гостуващия руски президент Владимир Путин в Пхенян.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Лин Джиан заяви на брифинг само, че срещата на върха е била двустранен обмен между Русия и Северна Корея, но не даде подробности.

"Китай има определени резерви по отношение на задълбочаващото се военно сътрудничество на Северна Корея с Русия, което може да подкопае почти пълния монопол на Пекин по отношение на геополитическото влияние върху Пхенян", посочи Тонг Джао от Фондацията "Карнеги" за международен мир.

"Освен това Китай внимава да не създава усещането за фактически съюз между Пекин, Москва и Пхенян, тъй като това няма да е полезно за него да поддържа практическо сътрудничество с ключови западни страни", допълни Джао.

Откакто Северна Корея облекчи граничния си контрол срещу пандемията миналата година, търговията с Китай се възстанови, но политическият ангажимент на Ким беше доминиран от Русия.

Ким направи първото си - и засега единствено - пътуване до Русия след пандемията, за да се срещне с Путин миналата година. Руският президент пък е първият световен лидер, посетил политически и икономически изолирания Север след повторното отваряне на границите му.

Русия предприе и безпрецедентната стъпка да използва балистични ракети, произведени в Северна Корея, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, за да нанася удари по цели в Украйна.

Китай обяви "безгранични" отношения с Русия само дни преди Москва да започне инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., но досега Пекин избягва да предоставя оръжия и боеприпаси за руските военни усилия.

Пекин се присъедини към Русия в блокирането на нови санкции срещу Северна Корея в Съвета за сигурност, но се въздържа, когато Москва наложи вето върху ежегодното подновяване на групата от експерти, които съблюдават прилагането на санкциите срещу КНДР.

Служител на южнокорейското правителство, пожелал анонимност, заяви, че вероятно има напрежение между Пекин и Пхенян заради хилядите севернокорейски работници, които остават в Китай в нарушение на резолюциите на ООН.

Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея и двете страни споделят договор за взаимна отбрана, датиращ от 60-те години на миналия век.

Въпреки че е малко вероятно тези отношения да се променят, ангажиментът на Ким с Путин и тяхното непредвидимо поведение създават нова несигурност за Китай, отбеляза Юн Сун, директор на китайската програма в център "Стимсън" във Вашингтон.

"Докато няма ясно развитие и политика, които да оспорват позицията на Китай, бих казала, че Китай е готов да седи настрана и да наблюдава как вървят нещата", добави тя.

За Китай по-близките връзки между Русия и Северна Корея отвличат вниманието на Съединените щати и това не е непременно лошо за Пекин, посочи Сун.

"Китай просто трябва да внимава да не го представя като тристранно споразумение, което носи твърде голяма отговорност", поясни тя.

Въпреки че Пекин влиза във все по-остри сблъсъци с Вашингтон по въпросите на външната политика и търговията, той далеч не е международният парий, в който са се превърнали Русия и Северна Корея. Миналата година Съединените щати и техните съюзници Япония и Южна Корея оглавиха списъка на най-големите търговски партньори на Пекин.

Северна Корея отправи рядък публичен упрек към Китай, след като китайският премиер Ли Цян обсъди ядрените оръжия на Севера с лидерите на Южна Корея и Япония на среща на върха през май.

Посещението на Путин в Севера съвпадна с посещението на високопоставени китайски служители в Сеул вчера.

"Нашата страна изрази загриженост относно посещението на руския президент Путин в Северна Корея, планирано за същия ден, а Китай изрази надежда, че обменът между Русия и Северна Корея ще допринесе за мира и стабилността в региона", посочи Южна Корея за провелите се дискусии.

Китай най-вероятно ще се разтревожи, ако партньорството на Северна Корея с Русия доведе до провокативно поведение, което прави регионалната ситуация по-трудна за Пекин, заяви Никлас Суонстрьом, директор на Института за политика за сигурност и развитие в Швеция.

"Китай иска да търгува, да възстанови икономиката си; те имат други, по-важни грижи", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Презвитер Козма

    10 28 Отговор
    Колкото и да се сближават двамата човекоядци, единия ще завърши като Садам, другия като Кадафи

    Коментиран от #11

  • 2 Двамата Малки

    10 18 Отговор
    Двете Джуджета не правят Колкото Едно Бездомно Куче
  • 3 Ким ще му даде дъщеря си за една Вечер

    10 16 Отговор
    Ким е толкова Възхитен От Диктаторът Путин че ще мо предпстъпи дъщеря си за една вечер
  • 4 До Къде я докара Путин

    13 17 Отговор
    Да се моли на Най Тъмната и най Бедна страна във света

    А преди войната смятахме Русия за сила

    Коментиран от #12

  • 5 Срам И позор

    9 9 Отговор
    Да даваш Халка на Най откъсаните , Да те Думкат тези които умират буквално от глад
  • 6 И сега С.Корея, по думите

    7 17 Отговор
    на русофила Валентин Вацев, е китайска провинция! Руснаците като нищо могат да настъпят опашката на огромната китайска котка.
    Руската политика може да ускори провеждането на референдум в Сибир, на който населението там ще се обяви в голямата си част за китайско. Китайците обичат да вземат чужд опит на въоръжение!
  • 7 Дните на Путин са Преброени

    9 15 Отговор
    Ще виси на някой билборд като куче
  • 8 Педофил Държава не храни

    8 14 Отговор
    Нова Руска Поговорка

    Коментиран от #14

  • 9 Смеееееех

    7 15 Отговор
    "четвъртата" икономика проси от 154-тата.
    СМЕХ.
    По стадионите в Германия се скандира путин Ху.ло

    Коментиран от #30

  • 10 Безродните

    14 5 Отговор
    злобари ,които Западът е подлъгал с лъскавите си опаковки и реклами и са тръгнали да правят кариера плюейки родината си ,няма какво друго да направят освен да слушкат дедо Сам. Иначе на ресторантчето в чайна таун му е спукана работата. Колкото до Си ,той си следва своя план. А това ,в каква посока ще бъде следващата му крачка ,е най-малко работа на изгнаници.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наблюдател

    3 2 Отговор
    Не ги мислете всяка държава си има различни споразумения със различните държави това няма нищо общо със съседните или ще те имат със същите държави споразумение за нещо това не свързва и трите защото е направена със всяка по от долно докато другите нямат такива че една има със две не значи че и двете работят заедно
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отново...

    16 3 Отговор
    "Най-вероятно" щял да се разтревожи Китай. Писна ми от разни експерти, които изкарват "най-вероятно" това, което съдържат влажните им мечти. Апропо, погледнах посрещането на Путин в Пхенян. Изглежда впечатляващо столицата им, всичко е много чисто, идеално прави улици без нито дупчица, паркове, по-стари високи сгради и някакви нови с футуристичен вид. Тук ни ги представят едва ли не като първобитни същества. Хората от кабинета на Ким - в костюми с вратовръзки, стегнати мъже. Иначе прилича на някакъв всенароден празник, по улиците имаше минимум половин милион души. Абе слушай и гледай какво се поднася избирателно, за да настройват допълнително вече промитите мозъци. Истината вероятно е по средата, но определено не е това, което се представя от западните медии.

    Коментиран от #17

  • 16 Путин Боклук

    7 11 Отговор
    Путьо пипа там където не му е работа и ще си го получи от китайците. С. Корея е тяхна сфера на влияние
  • 17 ...

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Отново...":

    Коли видя ли? Или само деца с балончета. Боже колко наивни хора. Видял си това което шопара е искал дац идиш.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Ксаниба

    8 3 Отговор
    Китай няма какво внимателно да наблюдава там, той е част от съюза и всичко е съгласувано там.
  • 19 слава Росия

    9 4 Отговор
    Велик Путин , Велик!!! Скоро ке видим как Кимчовците ке емнат мръсните натовски и амерички свинчуги!!!!
  • 20 Сандо

    6 2 Отговор
    Сигурно някои си мислят,че всичко това не е било обсъдено предварително между Путин и Си?Освен това Китай ще имат само ползи от това сближаване.
  • 21 Сандо

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    А в София като имате много коли защо се оплаквате,че дишате мръсен въздух?И децата ви вместо балончета носят знаменца с цветовете на дъгата,а младите софета участват в сатанистки прайд на извратеняци.Нали сте свободни и демократични,живеете както искате и както ви харесва,оставете и другите да живеят както искат.
  • 22 Има си достатъчно коли.

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Една ексцентрична червенокоса млада руска туристка /не си спомням канала й/ беше постнала видеа преди месец. И там младежите са неотлъчно на телефоните си, това ми направи впечатление.

    Коментиран от #29

  • 23 Рокзвездата на старческия дом

    6 2 Отговор
    Във Вашингтон заяви : " обезпокоени сме не защото Китай оказва военна помощ на Русия ,а защото чрез своите критически важни доставки поддържа воееноотбранителния потенциал на Русия. 40 % от машините и 90 % от чиповете и микроелектрониката идват от Китай. И това трябва да бъде прекратено."
    Както се казва : "не спирай да драпаш"
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 4е колко още, бе

    3 5 Отговор
    ще се сближават? Като се оби4ат толкоз се вземат Джуджака и Дебелака! В Холандия могат да го узаконят!
  • 26 ХА ХА

    1 5 Отговор
    Абе жужи кацна ли в мцква, или се итби до некой бункер, по път?
  • 27 Николай Коперник

    3 4 Отговор
    Накрая трите зли сили ще се хванат за гушите една друга и сами ще се унищожат.
    Още по-смешното в случая е, че дори не е нужноНАТО да се намесва.
  • 28 айдар атеш марийка миризливка джамбаз

    2 1 Отговор
    Гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазами Человека,бобр и др. Влезте във СОЛНЦЁПЕК (скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 29 аааа

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Има си достатъчно коли.":

    Знам я. С 2 ръце и 2 крака. Известна е. Сигурно са браузвали международна литература и новини, а не стихове за възхвала на шопара. Стига глуписти.
  • 30 Руснак

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Смеееееех":

    Да-да, ами това е фотошоп и пропаганда, всичко е от Мосфилма

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания