Last news in Fakti

24 Юни, 2024 09:56 960 5

Наполеоновият комплекс: как се проявява във футбола

  • жълт картон-
  • футбол-
  • футболен съдия-
  • наполеонов комплекс-
  • засада-
  • дузпа

Германски изследователи са анализирали връзката между ръста на съдиите и футболистите - точно навреме за Европейското първенство

Наполеоновият комплекс: как се проявява във футбола - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германски изследователи допускат, че съдиите наказват по-строго футболистите, които са по-високи на ръст от тях. Теорията се основава на комплекса на Наполеон, но си остава твърде спорна.

Засада? Фал? Игра с ръка? Във футбола винаги има оспорвани съдийски решения. Затова и в професионалния футбол има главен съдия, който е подкрепян от още трима други. За да се избегнат погрешните решения, има и видео асистент рефер, който гледа спорните положения на екран - от различен ъгъл и на забавен каданс.

Въпреки че съдията не взема решения еднолично, някои изглеждат наистина много спорни. Това е така, защото главният съдия има сравнително голяма свобода на действие във футбола.

Компенсиране за височината?

Германски изследователи са анализирали връзката между ръста на съдиите и футболистите - точно навреме за Европейското първенство. Според тяхната предварителна публикация, която все още не е рецензирана от експерти, по-ниските съдии наказват по-строго по-високите футболисти, за да компенсират предполагаемото им физическо превъзходство.

Аха, може би си мислят някои футболни фенове, значи така е! Справедливо и обективно, друг път! Явно грешно решение, само защото съдията има комплекс! Но дали наистина има нещо вярно в тази теза, ще стане ясно едва когато тази предварителна публикация бъде подложена на научен анализ.

10% по-голям шанс за отсъждане на нарушение

За целите на проучването изследователите д-р Хендрик Зонабенд и Джулио Калегаро от университета в Хаген заедно с Марио Лакнер от университета "Йоханес Кеплер" в Линц са анализирали данните от германската Бундеслига между 2014 и 2021 г. и са гледали повече от 2340 мача. Така че изследователската работа може да бъде и много забавна!

Така те са стигнали до извода, че един по-нисък съдия е по-вероятно да отсъди нарушение или да покаже жълт картон на по-висок играч. "Вероятността да се отсъди по-строго нарушение е с 10 процента по-висока, когато играчите са значително по-високи от съдиите, отколкото ако те са с относително еднакъв ръст”, казва Зонабенд.

Според изследователите т.нар. Наполеонов комплекс може да се проследи ясно още през първото полувреме на мачовете. ”Очевидно е, че наказанията се използват за демонстриране на власт. Ако не успеят да направят това чрез физическа доминация, съдиите ги наказват с власт", твърди Зонабенд. През второто полувреме "по-суровите" наказания, например жълтите картони, намаляват. "Това може би се дължи на факта, че играчите са забелязали, че съдията бързо наказва нарушенията", подозира Хендрик Зонабенд.

Малкият голям император

Наполеоновият комплекс обаче е твърде противоречив в психологията. Теорията гласи, че хората с по-нисък ръст, особено мъжете, са по-склонни да се държат агресивно или доминантно, за да компенсират ръста си. Още през 2023 г. проучване на този комплекс показва, че всички опити за компенсация са свързани не толкова с действителния размер на тялото, колкото с желанието да бъдем по-високи. Според проучване от Падуа хората, които биха искали да бъдат по-високи, обикновено имат нарцистични или манипулативни черти.

Теорията е кръстена на френския император Наполеон Бонапарт. Погрешното схващане за предполагаемия "малък император" обаче се основава на погрешно изчисление. Всъщност с височина 169 см Наполеон е бил среден до над средния ръст за времето си.

В същото време, според предварителната публикация, в спорта се наблюдава и обратната тенденция: по-малките играчи са наказани с 16% по-малко от играчите с подобен на съдията ръст.

Уроци от спорта за професионалния живот въобще?

Научният преглед ще покаже дали тази предварителна публикация може да бъде действително обоснована. Хендрик Зонабенд всъщност провежда изследвания в областта на икономиката на труда и поведенческата икономика. По негово мнение наблюденията в спорта могат да бъдат частично пренесени и върху поведението ни в ежедневието или на работното място.

Изследователите от Хаген смятат, че предразсъдъците по отношение на височината са широко разпространени и в заседателните зали, при процедурите за кандидатстване и при оценяването на работата. И тази предубеденост оказва влияние и върху възможностите за кариера, повишенията и ежедневния професионален живот.

Авторитет обаче може да се създаде не само чрез наказания, а преди всичко чрез ясни послания и подходящ език на тялото. А според изследователите оценката - независимо дали в работното ежедневие или във футбола - трябва винаги да бъде справедлива и да не се изкривява от други характеристики като симпатия или височина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковника

    1 0 Отговор
    и аз имам Наполеонов комплекс. Велик съм в своето Величие.
  • 2 Путинофил

    2 1 Отговор
    Жужака и Медведев и те страдат от Наполеонов комплекс!

    Коментиран от #4

  • 3 Бг тулуп

    5 0 Отговор
    Всъщност повечето бг тулупи са кинта и 65
  • 4 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    То,, макарон, зеления "и шолц са едни Гиганти
  • 5 Име

    0 0 Отговор
    Наполеон е бил много великодушен към подчинените си. Изразът всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл, е негов! И това не са били празни приказки!