Last news in Fakti

23 Юни, 2024 17:07 1 991 32

Как ГEРБ (не) успя да спечели изборите

  • бойко борисов-
  • избори-
  • парламент-
  • правителство

На пръв поглед Борисов и ГЕРБ ясно спечелиха изборите на 9 юни. Но те много трудно ще съставят правителство, ако въобще успеят. Защото основният сблъсък в България изобщо не е решен. Избор винаги има.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много политолози, социолози и анализатори - в повечето случаи поддръжници на ГЕРБ - призовават опозиционните партии и най-вече ПП и ДБ към смирение и подкрепа за едно предложено от ГЕРБ правителство. Защото партията на Борисов била спечелила убедително изборите. А и защото имало едни по-други, по-всеобхватни причини, които могат да бъдат обобщени в набор от три лозунга: "В името на националните интереси", "За благото на обществото", "За доброто на България".

Това коментира за "Дойче веле" Иво Беров.

Противоречиви призиви

Тези лозунги имат една чудна особеност: могат да бъдат употребени също и като довод да не се съставя правителство, а и по всякакъв друг повод. Въобще доводите и обясненията на повечето анализатори са дотолкова изпълнени с противоречия, че нямат особен смисъл, като изключим пропагандния.

Доскоро, например, те призоваваха (заедно с президента, "Има такъв народ" и "Възраждане") към разглобяване на "сглобката", защото тя била пагубна за България и водела държавата към задънена улица. Сега пък призовават към ново сглобяване на някаква "сглобка", защото липсата ѝ била пагубна за България и водела държавата към задънена улица.

Доскоро те призоваваха ПП и ДБ да се съобразят с обещанията, дадени на техните избиратели, и да напуснат едно управление, което ще ги затрие като коалиция и партии. Сега призовават ПП и ДБ да не се съобразят с обещанията, дадени на техните избиратели, и да подкрепят едно правителство, предложено от ГЕРБ, защото иначе ще се затрият като коалиция и като партии.

Кому беше нужно всичко това

Всички тези анализатори някак разсеяно подминават един изключително важен въпрос: "Кому бе нужно разглобяването на сглобката, щом сега отново трябва да се сглобява...?".

Подминават го, защото верният отговор никак не би им харесал: Борисов "разглоби сглобката", защото разбра, че след конституционните промени и предложенията за начина, по който да се избират председателите на ВСС, на службите и на регулаторите, може не само да загуби власт и влияние, но и да се превърне в прицел на желаната от повечето българи съдебна справедливост.

Защото основните противоречия в обществото ни не са между лявото и дясното, макар точно върху него да наблягат поддръжниците на ГЕРБ. Корупционният модел на управление в основата си е ляв, доколкото, също както беше при социализма, води до несправедливо разпределение на обществените средства към една управляваща прослойка, при което дясното и лявото се размиват и губят смисъл. Много по-същностен е сблъсъкът между евроатлантически и проруски обществени пристрастия, но и той не е в основата на сегашното общественото разделение.

Основният конфликт в България

Основното стълкновение на днешна България е между тази част от обществото, която отхвърля корупционния модел на управление и онези, които го поддържат и защитават - може би, заради една по-силно желана, но фиктивна стабилност.

И тук вече ясно и недвусмислено си личи, макар и да не се осъзнава изцяло, че ГЕРБ въобще не са спечелили изборите. Или са ги спечелили с много уговорки - доколкото мнозинството в парламента, което отразява преобладаващите обществени настроения (ако приемем, че на негласувалите им е все едно) е против корупционния модел. С нагласите на това мнозинство се съобразяват дори изкушените да подкрепят Борисов при съставянето на правителство - като хората на Слави Трифонов, например, които гласуваха за предложения от ГЕРБ председател на Народното събрание, та ако дойде след това мандатът и до тях, да предложат свое уж експертно правителство, което всъщност пак би било правителство на ГЕРБ, ДПС и ИТН, само че под прикритие.

Дори да сполучат в хитроватия си замисъл, обаче, основният сблъсък си остава непроменен.

И ГЕРБ много трудно пак ще съставят правителство, ако въобще успеят да го съставят. Причината за това е именно тази - българското общество като цяло е против корупционния модел на Борисов и ГЕРБ.

Последната дума е на гласуващите българи

Отделен е въпросът, че поради политическите си различия антикорупционните партии също не могат да съставят правителство. Макар това да не е съвсем невъзможно - показа го четворната коалиция. Но пък те могат да действат срещу корупцията вътре в парламента и без правителство. Между другото, това показва, че все пак конституционните промени са имали смисъл, и то не малък.

Няма никаква причина, например, мнозинството в Народното събрание да не приеме последните четири законодателни предложения на ПП и ДБ, насочени против корупцията и към усвояване на парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Но последната дума по основния въпрос все пак е на гласуващите българи: стабилност в нищетата, придружена от съмнителна и несигурна евроатлантическа насоченост, или окончателно отхвърляне на корупционния модел в България? Избор винаги има.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 правилният въпрос

    20 3 Отговор
    защо герб трябва да печели изборите???

    Коментиран от #7

  • 2 Само заблудени

    18 2 Отговор
    Досаден, нагъл, самовлюбен, алчен и използвач. ДВите да обяснят, как очакват, че такъв може да се хареса на някого?

    Коментиран от #8

  • 3 дойчевелето

    24 10 Отговор
    от какво ви е страх или все още е удобне на посолствоТО. Кога най-после ще публикувате, че тиквата е треторазрядна мутра лежал в пандиза в Панкрац за трафик на крадени коли.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Партигрил фаб3000

    17 8 Отговор

    До коментар #3 от "дойчевелето":

    Урсулът дойде да ръкомаха и да го рекламира....Нещо по въпроса???

    Коментиран от #31

  • 5 Град Козлодуй

    15 7 Отговор
    БМБ е като Лъжливото Овчарче има такава Бг Поговорка
  • 6 Може да е лежал,

    6 23 Отговор

    До коментар #3 от "дойчевелето":

    но не се снима любовно с крадци и престъпници и за сведение има десетки награди от партньорски служби когато беше ГЛ секретар.

    Коментиран от #10, #12, #16

  • 7 Щото

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "правилният въпрос":

    са си нормални за разлика оъ останалите
  • 8 Град Козлодуй

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Само заблудени":

    Логичен Вие Коментарът👌

    Коментиран от #13

  • 9 Хасковски каунь

    3 2 Отговор
    Смирение ? Но това е издупване.
  • 10 тези

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Може да е лежал,":

    награди са за българските служби и са въпреки тиквата, а не благодарение на него.
  • 11 Отговор

    13 6 Отговор
    Как ли? С любезното съдействие на българският народ, който няма нищо против ГЕРБ да го управлява. Дори и да не успеят да съставят правителство, на следващите избори активността ще е 25% и ГЕРБ/ДПС ще имат пълно мнозинство. В крайна сметка народът ще им подари властта защото толкова му е акъла.
  • 12 А най голямата

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Може да е лежал,":

    Награда е екзекуцията на Чакъра,с гранатомета.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бамбука

    11 8 Отговор
    Хайде малко по-сериозно, ако обичате. Служебното правителство направи всичко възможно раздавайки милиони без да има подобни права, постилайки червен килим на Герб. Прибавяме раздутата администрация и резултата е този плачевен, който се получи. Избирателна активност в рамките на дъното.
  • 15 Ддд

    8 8 Отговор
    ДВ Иво Беров, всякакви "анализатори" на Прокопиев пишат статии, обикалят медии, и се тръшкат за ПП-ДБ!
  • 16 Наградата го чака

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Може да е лежал,":

    Наградите са за длъжността, не за шлифера който разнясяше, а ги заслужават други, на други длъжности, които нямат наглостта да се кичат с чужди заслуги.
  • 17 Иван

    8 7 Отговор
    Без подигравка - Бойко Борисов е нашият вожд. Какво е запръжка - без чесън. Какво е спагети без - домати.

    Какво е боб - без малко сланина.

    Чакахме това явление с десетилетия, да се изучи, 7-ми клас, после - абитуриент, пък на кобилката да се качи, че да стане и мъж.

    То - май нещо там - с кобилките.

    Бедни сме - но сме могъщи - може да сме най-бедните в Европа - но пък - ще бъдем вечно бедни.

    Един вид - вечно - с Лимонада в ръка и усмихнати.

    Коментиран от #21

  • 18 Гласове от зайчарника в Банкя

    10 4 Отговор
    Ей така от избори на избори няма да разберете, как ще дойде деня Х в който Бацо, ще назначи внуците си да ви управляват.... с чипове!
  • 19 Петя

    13 12 Отговор
    Ако някой чете този парцаляк, DW, ще остане с впечатление, че ПП/ДБ са спечелили убедителна победа на последните избори. Според парцаляка българите трябва да сме много доволни от живота си през последните 3 години, когато Киртака и Кокоро управляваха: първо в служебните, после с БСП и ИТН, накрая в сглобката защото в България няма инфлация, няма корупция, няма фалшификации...има три нови моста над Дунав, два нови тунела под Шипка, Рашков е преборил корупцията и контрабандата, лена се е преборила с измамите и фалшификациите, всички сме по-богати, возим на електрички-произведени в Ловеч и т.н. До кога ще публикувате статии от DW, вкл. последния донос с лъжи срещу България и българите на хр. бойкикев???????
  • 20 Град Козлодуй

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хумата Лом":

    Моля Вас какво Ви Интересува Личнимия Живот господин ГЕРБ Трол

    Коментиран от #24

  • 21 Град Козлодуй

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Моля Пиши в единствено а не в Множествено Число
  • 22 мира

    8 9 Отговор
    Оставете герп, пишете за американските ракетни удари в Севастопол , убити и ранени стотици деца и млади хора на плажа, с ракетите на проклетите кравари!!! Къде е ООН , къде е Путин да задейства океана ? Изперкалите фашисти от Киев и Нюйорк да получат ответен удар!!! Да биеш по невинни дечица е грях непростим!!!
  • 23 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 6 Отговор
    Иво Беров, най активния анти ГЕРБ плювалник последното деситилетие, на заплата е все пак, написал статия за ДВ и охотно публикувана от нашенските медии/ Когато шапката е една, под нея се крият доста хорица на завет и се хранят от собственика на шапката
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Айляк

    2 3 Отговор
    Според Зелето ПП ДБ ли са спечелили изборите?
  • 26 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "майко мила":

    Моля за Времето си има Метео Сайтове Всичко Добро
  • 27 Трандафор

    5 2 Отговор
    Глупости с взлом берови! Борисов разглоби сглобката, понеже тя беше тежко извращение! Не може вторият, доказано загубил изборите, да има цялата власт! Ако беше продължил, гербаджиите щяха да му бият шута, а отказалите се 140 000 от ГЕРБ на последните избори го направиха заради намеците на Борисов отново да има нещо общо с ППДБ!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Първанов

    4 3 Отговор
    Разпадът на ГЕРБ започна! Проблемът е,че ще досъсипят държавата. Катастрофата е неизбежна. Ще отнеме окоро 15 г.Винага си е в нас
  • 30 Салимехмед

    1 1 Отговор
    Е кой ги спечели тогава ? Да те би да е ППДБ, които се класираха на 3-то място ?
  • 31 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Партигрил фаб3000":

    Ама ний с 200 в гзо на бойко:))
  • 32 Анонимен

    0 0 Отговор
    Дпс с герб и итн да съставят правителство, те всички фирми са тяхни, а под въпрос дали са легитимни, а що не и на радев пп дб да има. Хората им писна от измамници, а те са, измамниците на всички партии с фирми, навсякъде просят пари от обикновените, циганин да сложите ще е по честен според мен от разни горе депутати. Не се наядоха в НС, и байко все едни и същи, хубаво, но кви ги коват законите там, а дали и дипломи легитимни, а доган се скрил, а пеевски е млад и нищо не знае, за какво хората да гласуват, като законите са за измамниците, крадците, ваши и наши хора. Нямат милост. Мързела ще ги убие, ако не са многото от тях в НС, всеки чака, а за 4 месеца гастербайтерите в Бг са изпратили 1 милиард лева или 500 хил евро. Имайте милост, всеки търси леко и меко, мекото на хляжа, доган да излезе или напише във фейса, все пак е еродиран