Last news in Fakti

1 Юли, 2024 14:53 2 377 26

Божидар Чеков: Пепелянката Макрон

  • божидар чеков-
  • еманюел макрон-
  • избори-
  • пепелянка

Всеки който е настъпвал змия знае, че докато не й се смачка главата, тя се опитва да хапе. Това е образно казано поведението на френския президент след двата последователни провала на изборите за европарламент и първия тур на парламентарните избори във Франция

Божидар Чеков: Пепелянката Макрон   - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки който е настъпвал змия знае, че докато не ѝ се смачка главата, тя се опитва да хапе. Това е образно казано поведението на френския президент след двата последователни провала на изборите за европарламент и първия тур на парламентарните избори във Франция. Вместо да се подчини на волята на избирателите, които изказаха недоволството си от неговата политика, след първия тур на парламентарните избори, той се извъртя на 180 градуса. Направи го двусмислено, както прави винаги. Макрон заяви - нито един глас не бива да отиде в полза на „Националния съюз“! Този негов призив противоречи на всички демократични принципи, които дават върховенство на VOX POPULI, или народната воля - над всичко останало.
Между „Националния сбор“ и „Народния фронт“ сблъсъкът е фронтален. Партията на Марин льо Пен, водена от Жордан Бардела например иска да ограничи драстично емигрантското нашествие. След одит на финансите на страната, да приложат строги мерки срещу социалните помощи и разхищения. Техните конкуренти от „Народния фронт“ обещават точно обратното – да отворят широко границите за всички нуждаещи се хуманитарно убежище. Да увеличат заплатите и да увеличат данъците на „богаташите“.
В настоящата политическа обстановка, в която „Националният сбор“ получи 34% на първия тур, е единствената партия способна да спечели абсолютно мнозинство с 289 депутатски места и да състави правителство, Макрон се изпречва пред победоносния ход на крайната десница и дава рамо на „левицата“.
За кой биха гласували избирателите, които евентуално се вслушат в неговата препоръка? Изборът е само един - „Народния фронт“. Тава е съвременната френска левица. Нейните знамена са повече алжирски и палестински, рядко червени. Причината е, че работническата класа изчезна, както изчезна и френската индустрия. Тя бе заменена от нов пролетариат съставен предимно от емигранти, деца и внуци на емигранти. Подобно на Съединените американски щати, в тази лесно манипулируема маса, се вляха голяма част от интелектуалните, привилегировани елити и ислямистки идеолози. Резултата е някаква революционна смес от антикапиталисти, троцкисти и отявлени ислямисти, за които престъпленията на Хамас, са израз на освободителна борба.
Още през нощта след първият тур на парламентарните изори, привържениците на „Народния фронт“ показаха на практика какво е мнението им към избирателната система и демокрацията като цяло. Центровете на Париж, Лион и Бордо бяха осветени от пламъците на пожари подпалени от тях. Нападнати бяха полицейски участъци, магазини и банкомати. Тази след изборна нощ е предвестник на следващата - тази на 7 юни, независимо кой спечели и кой губи.
Защо Макрон допуска грешка след грешка и тласка Франция към нови етнически сблъсъци, само на месец от Олимпийските игри? Злоба, нарцисизъм, жажда за отмъщение или всички тези пороци взети заедно.
Във настоящата френска безизходицата не всичко е мрачно. В политическата гора на двеста годишната демокрация се появи един млад мъж, чието спокойствие и увереност вдъхват доверие и надежда. Жордан Бардела син на италиански емигранти съзнава, че камбаните на Парижката Света Богородица – бият за него.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖ1

    29 7 Отговор
    Абе ние всичките проблеми в Бг ли си решихме, та и на французите "акъл" почнахме да даваме???
    А и ние да стигнем "безизходицата" на франсетата???

    Коментиран от #4, #24

  • 2 Поредния кукупсиходъртак

    7 23 Отговор
    с глупоститве, които бълва...
    СМЕХХХХХ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИНЖ1":

    Защо са тези въпроси? Общоизвестно е, че Франция е люлката на свободомислието. Тя е своеобразният барометър, който сигнализира за настроенията на народните маси. Заслужава внимание, определено.
  • 5 макарона спечели предните избори

    24 0 Отговор
    с измама. Сега ще плаща сметката . Иска да се измъкне , но и в двата случая е на загуба .

    Коментиран от #26

  • 6 в сегашния момент

    18 1 Отговор
    Всички западни политици са кухи . Лейки .
  • 7 М3 голд

    20 2 Отговор
    Интересно: допусната е статия с насоченост срещу Макрон. Къде е дебелият да се проникне, че евроатлантизъм е вярната посока, а всичко друго е фалш и неправилно. Още по инерция в Европарламента се разпределят порции - позиции, длъжности - персонални и отбележете - за антиевропейци. и ще ги назначат, според договорките. Но това не значи, че на по следващ етап на някои няма да се потърси сметка, включително и съдебна. Нека приключат изборите във Франция и ще повлекат крак за кардинални промени и другаде в Европа.
  • 8 Читател

    6 0 Отговор
    А не може така Донатело от ПСЖ го обича.
  • 9 !!!?

    6 19 Отговор
    Чеков май визира Путлер...като е натясно хапе и пръска отрова !!!?
  • 10 Този ветропоказател чуков

    8 12 Отговор
    Рязко смени посоката. Славеше макрон до откритото му противопоставяне на Путин. Сега обратното

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Тошев

    5 7 Отговор
    Божидар избяга навремето във Франция,сиреч емигрант. Интересно ,че агитира за крайно десните фашизирани елементи,които са против емигрантите. Нещо не схващам. Вчера вечерта М акрон призова за отпор на крайната десница на 7 юли. Какво ще стане ще разберем

    Коментиран от #12, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 чекиня

    1 0 Отговор
    неначекната
  • 14 божидар чеков

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Този ветропоказател чуков":

    Проверете доводите си! Никога никъде не съм си променял позицията.
  • 15 божидар чеков

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Този ветропоказател чуков":

    Освен това не съм чУков, а чЕков!
  • 16 надясно

    11 0 Отговор
    След Националния фронт на Бардела и други ще тръгнат по този път. Европа поема по друг път- запазване на националната идентичност и на Европа като цяло, крайно съкращаване на емиграцията, спирането на помощи за емигранти, неработещи и др., строг, но справедлив правов ред, ограничаване привилегиите на партокрацията.. Демокрацията е правният ред, а не приказките в парламента.След Франция следват Германия, Австрия, Чехия, Нидерландия, скандинавските държави, докато накрая дойде ред и на България.
  • 17 божидар чеков

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тошев":

    Проверете си аргументите. Чеков никога не е бил емигрант! Чеков нищо никога не е променил в позициите си!

    Коментиран от #21

  • 18 Аква

    10 1 Отговор
    Много добра статия. Дано френското разложение на статуквото зарази и други страни в Европа. Великият човек от Севера позна - идва нов световен ред.
  • 19 Госあ

    3 3 Отговор
    Докато не се приеме плановата икономика и йерархичния социален рейтинг по измерими показатели, всеки ще си плямпа к’вото му е изгодно и ще се върти по посока кинтите. Във Франция има много емигранти, щото е колониална страна, а внуците и правнуците на т.нар. емигранти, всъщност са внуци и правнуци на роби влачени с оковите във Франция. Нали така, ве Чеков ? Ама като се парадира с демокрация, която е гръцко понятие, трябва да има нещо насреща нещичко, А ? Не става да им вържеш по един камък на шията на внуците и правнуците на влачените с вериги роби във Франция и да ги хвърлиш в Сена ! А, Чеков ? Които (внуци и правнуци) имат много по големи заслуги и причини да се нарекат французи от такива като теб. И още нещо, ДЕМОКРАЦИЯТА Е ГРЪЦКО ПОНЯТИЕ, запомни това Чеков !!! А френската социалдемокрация е лява. Би трябвало да знаеш ! Десни са колаборационистите на Виши и Петен. Или не знаеш ? А ?
  • 20 божидар чеков

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "КГБ":

    Не е коректно да публикувате лъжи! Тук ви пращам документ, който изисках от комисията по досиетата, защото клюкари подобни на вас, които по време на комунизма са попълвали тото и са си пиели ракийката спокойно, не спират да публикуват помия заредена със завист по мой адрес.

  • 21 Госあ

    2 9 Отговор

    До коментар #17 от "божидар чеков":

    Тук съм съгласен с Тошев. Въртиопашка е Чеков като останалите наши путинисти волгата, андролова и карбовски. Тези хора нямат ясна идеология, а култ към личността.

    Коментиран от #22

  • 22 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Един голям български комунист е писал “какво тук значи някаква си личност” ! И комунягите като изброените го предадоха
  • 23 макарона

    3 0 Отговор
    явно не е чувал за скрития вот на кирьето
    до 17 часа води ГЕРБ и изведнъж - ПП качва
    Машинки на черешите
  • 24 ран

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИНЖ1":

    Хубаво е нещо добро да стане, затова го коментираме.
  • 25 мхаа

    0 1 Отговор
    Този чеков ли е къв е няма ли да си пребере ДС рогцата.
  • 26 ген.д-р вярващият Биби Буя

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "макарона спечели предните избори":

    Защо Макрон допуска грешка след грешка и тласка Франция към нови етнически сблъсъци? Няма грешка бре Чеков , кво се правиш на ущипана мома! Така са му казали да прави неговият бивш работодател Ротшилд и другаря дядя Шорош. Левичарите са у кофата и сега ще гледат да запалят конфликта от единият край..