12 Юли, 2024 08:59 2 097 9

Сагата на членовете на Обществения съвет за детската болница и службите продължава… Надежда Цекулова пред ФАКТИ

  • надежда-
  • цекулова-
  • детска-
  • болница-
  • данс-
  • кпк-
  • обяснение

Имам искрени съмнения дали детското здравеопазване е в състояние да бъде истински политически приоритет, казва журналистът

Сагата на членовете на Обществения съвет за детската болница и службите продължава… Надежда Цекулова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Националната детска болница е най-приоритетният приоритет от всички приоритети на държавата. Няма здравен министър, който да не показва колко е загрижен. Но какво се случва. От известно време ДАНС и Антикорупционната комисия започнаха да привикват членовете на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Пред ФАКТИ вече говори Мария Брестничка, но сагата продължава. Ето как… Подробностите пред ФАКТИ разказа журналистът Надежда Цекулова.

- Г-жо Цекулова, членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болни-ца продължават да бъдат привиквани. След ДАНС вече и новата Антикорупционна комисия се намеси. Какво се случва?
- Инвеститорът в частния проект „Мама и аз“ е подал серия от сигнали до службите срещу членовете на Обществения съвет. В момента текат проверки по тези сигнали.

- Викат ви на разпит или на разговор?
- До момента никой не е ползвал думата „разпит“. И от двете служби ни уведомиха, че извършват предварителна проверка и са длъжни да снемат сведения от нас.

- Общественият съвет ли се оказва сега проблемът, за да нямаме още Национална детска болница?
- Според някои платени публикации от последните седмици – явно. Все пак искам да напомня, че общественият съвет съществува от една година, а националната детска болница, за съжаление, е неуспешен проект вече четири десетилетия, и едва през последните две години има някакъв напредък, макар и бавен.
Общественият съвет се опитва да говори публично по проблеми, които не са близки до гражданите извън здравната система, но са от ключово значение за това дали ще има детска болница и каква ще бъде тя – за качество, за стандарти, за процеси, за кадрово осигуряване. Освен да говорим публично, опитваме се и да ангажираме институциите да си вършат работата по решаване на тези проблеми. Това очевидно не се възприема добре от всички.

- Колко пъти бяхте привиквани в ДАНС по темата?
- Два пъти се виждахме със служителите на ДАНС – веднъж да ми връчат призовката и още веднъж – за да предам обясненията си.

- От какво се интересува ДАНС и от какво Антикорупционната комисия?
-
Въпросите, които бяха зададени от агенцията за национална сигурност, бяха съобщени и от парламентарната трибуна по време на изслушването на председателя Пламен Тончев. Те бяха свързани с позицията, която Общественият съвет за изграждане на национална детска болница зае относно инвестиционното намерение за изграждане на частна болница с 11 тесни детски специалности в София.
КПК се интересуваше дали имам дейност, която ме поставя в конфликт на интереси към проекта за Национална детска болница. Причината беше сигнал, който съвпадаше – според мен почти дословно – с публикация в онлайн издание, което не мога да нарека медиа.

- Видяхме какво се случи с детската болница в Киев, която бе поразена от ракета. Жертви, ранени, деца със системи на улицата, а у нас още говорим къде и как да я построим… Ще има ли край сагата?
-
Руските атаки срещу цивилното население на Украйна, в това число детска болница в Киев, бяха шокиращи за всички, сякаш беше минато ново ниво на недопустимост в тази война. Но не мисля, че е добре да смесваме двете теми.
Въпросите ви ме хващат в момент, в който според мен има нужда да препотвърдим дали детското здравеопазване е истински политически приоритет, а не просто плакатна тема, която стои добре в предизборните програми. Имането или нямането на Обществен съвет влияе върху прозрачността на работата по проекта, но засега не може достатъчно да повлияевърху наличието или липсата на политическа воля и административен капацитет за работа по него. Така че краткият ми отговор е – не знам. Не знам ще има ли край сагата, или ако трябва да съм по-точна – не знам какъв край ще има сагата и кога. А политическите турбуленции, които разтърсват институциите на доста кратки интервали в последните години, също променят възможните отговори на този въпрос.

- Чисто документално как се движи проектът с построяването на детската болница?
- В последните месеци процесът по построяване на сградата се движи с някаква предвидимост. Полагат се усилия да се наваксат срокове и всички виждаме снимките от разчистването на терена в Горна баня. Очакваме до края на месеца консултансткият консорциум да предложи структура, обхват и капацитет на бъдещата Национална детска болница, за да може да се пристъпи към изготвяне на функционален план. Това ни дава основание да смятаме, че построяването на модерна, високотехнологична детска болница, която съчетава най-високите стандарти в педиатричната грижа в ЕС, най-после изглежда обозримо.
Все още обаче не виждаме движение по създаването на концепцията как тази модерна сграда да бъде изпълнена с качествено съдържание. Ще бъдат ли събрани всички сега съществуващи университетски детски клиники, които в момента са пръснати в повече от десет болници в София, под покрива на Националната детска болница? Ако да, как ще бъдат убедени екипите им да се преместят там? Как такова преместване може да се случи без риск за пациентите? Откъде ще дойдат недостигащите лекари и особено – недостигащите медицински сестри? Кои от сега действащите педиатрични структури ще се запазят и няма да станат част от НДБ?
Това са сложни въпроси, като в анализа на нуждите от НДБ, подготвен в края на миналата година, се съдържат предложения за решаване на някои от тях. Но ако не искаме през 2028 г. да се сдобием със сграда, която не е в състояние да изпълнява функциите, заради които е създадена, институциите трябва навреме да разгледат тези проблеми и предложения, да решат как да действат и да започнат работа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 20 Отговор
    И кой ще работи в тази болница?
  • 2 Истината

    11 20 Отговор
    Натовските служби ДанС , в подкрепа на далавераджиите , използващи здравето на децата за собствен частен бизнес .
  • 3 Безпристрастен

    17 50 Отговор
    Бай Тошо, бай Тошооо! Сигурно се обръщаш в гроба,ако чуваш какво се случва в Родината ни от 30 години.При теб,тази " прословута" детска болница да е факт,да функционира още от начало на 90- те.В карето на Александровска болница.Огромен проект,със изградени .четири нива.Щяхме да имаме АЕЦ Белене,която да функционира отдавна- поне от 25 г.И сега да бъдем Енергиен лидер не само на Балканите,но за половин Европа.Нито турците,нито румънците,щяха да строят днешните Черна вода,и Акую.По изгодно щеше да бъде за тях,да купуват директно от нас ,ел.енергия.С Нефтохим и другите преработващи комбинати,с тръбни доставки - директно на газ и нефт,да печелим милиарди.Милиарди ,който остават в държавата,а не- в частни ръце.Ток- море, океан от евтина ел.енергия за производство и домакинства.Горива- за вътрешен пазар- на нищожни цени,което щеше да ни направи опасни конкуренти в цяла Европа.Само от експорт на ток, горива, тежки торове ( Соди- Девня- втори в света по производство и износ,който го продадохме на конкурента- Солвей) щяхме да трупаме милиарди във фиска.Туризъм,селско стопанство - златните кокошки на страната ни- и от тях милиарди.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Пико

    9 20 Отговор
    Герб са частната болница, ППДБ активистки го играят "обществен съвет" и така болница няма!
  • 5 редник

    7 1 Отговор
    /Не знам ще има ли край сагата, или ако трябва да съм по-точна – не знам какъв край ще има сагата и кога. /

    Добро интервю, за съжаление - надеждата е малка...
  • 6 българин

    7 2 Отговор
    мафията и дребните краци по болниците не могат да се разберът
  • 7 то пак

    8 20 Отговор

    До коментар #3 от "Безпристрастен":

    има милиарди ама за няколко човека
  • 8 Андрей Луканов

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "Безпристрастен":

    1990 година фалирахме и бяхме на купонна система. Ако бай тошо беше още на власт, още щяхме да имаме по два лева заплата, да имаме режим на тока - два часа има, два няма, да получаваме купони за най-необходимото, за да не умрем от глад, а и от студ, защото не сме Куба, където и до ден днешен е така.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.