16 Юли, 2024 08:04 3 303 39

Захарова: Не е за вярване! И Франция вече си има Солженицин

  • кеми себа-
  • мария захарова-
  • солженицин

Говорителят на МВнР на Русия коментира лишаването от френско гражданство на публициста Стелио Жил Роберт Капо Кичи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"През 1974 г. Александър Солженицин е лишен от съветско гражданство. Тогава френското списание Le Point го обявява за мъж на годината. Във Франция Жан-Пол Сартр, Веркор и Луи Арагон критикуват решението на СССР по отношение на Солженицин", пише в канала си в Телеграм говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова.

Ето останалата част от изложението ѝ.

Мина половин век. През това време много се промени: гражданството на Солженицин беше върнато (през 1990 г.), а Франция отне гражданството на публициста Стелио Жил Роберт Капо Кичи, известен под псевдонима Кеми Себа. Указ за това беше публикуван на 9 юли във френския "Официален вестник".

Френското издание Le Figaro, което обявява правата на човека за смисъл на своето съществуване, написа, че Кеми Себа, внимание, е не по-малко от чужд агент. Именно „ръката на Кремъл” е водила перото на журналиста.

За какви грехове Париж просто лиши известна обществена фигура от гражданство?

Вярвате или не, за критиките на политиката на Франция в Африка. И това въпреки факта, че дори лоялистите на Макрон трудно могат да нарекат външната политика на Елисейския дворец в африканско направление достойна за ласкателни епитети.

Днес е съвсем очевидно, че изявленията на Солженицин и неговата съдба са представлявали интерес за френските власти и журналисти, само когато това може да навреди на репутацията на Москва.

Но, например, във френските медии определено няма да намерите цитати от последното му интервю през 2006 г.:

„Съединените щати разполагат своите окупационни войски в една страна след друга. Виждайки ясно, че днешна Русия не представлява никаква заплаха за тях, НАТО методично и упорито развива военния си апарат – на изток от Европа и до континенталното покритие на Русия от юг. Тук има открита материална и идеологическа подкрепа за „цветните“ революции и парадоксалното навлизане на северноатлантическите интереси в Централна Азия. Всичко това не оставя съмнение, че се готви пълно обкръжение на Русия. Присъединяването на Русия към такъв евроатлантически съюз, който насърчава и насилствено въвежда идеологията и формите на днешната западна демокрация в различни части на планетата, би довело не до експанзия, а до упадък на християнската цивилизация.

Това, което се случва в Украйна, дори от фалшиво конструираната формулировка за референдума от 1991 г., е моята постоянна горчивина и болка. Фанатичното потискане и преследване на руския език (който в минали проучвания беше признат за основен език от повече от 60% от населението на Украйна) е просто брутална мярка, насочена срещу културната перспектива на самата Украйна. Огромни пространства, които никога не са принадлежали на историческа Украйна, като Новоросия, Крим и целия Югоизточен регион са насилствено притиснати в състава на сегашната украинска държава и нейната политика на алчно желано влизане в НАТО.

През цялото време на Елцин нито една среща с украински президенти не е минала без капитулации и отстъпки от негова страна. Възмутителното премахване на Черноморския флот от Севастопол (никога не е предаван на Украинската ССР дори при Хрушчов) е подло и злонамерено посегателство срещу цялата руска история от 19-ти и 20-ти век. При всички тези условия Русия в никакъв случай не смята с безразличие да предаде многомилионното руско население в Украйна, да се откаже от нашето единство с тях.

Нито традиционната френска философия за демокрация и свобода на словото, нито съвременните интерпретации на толерантността и страстта към човешките права спасиха Париж от това, което самият Кеми Себа нарече „негрофобски неоколониализъм“.

В ужасна плетеница от лъжи и пропаганда западните ценности бяха напълно объркани: демокрацията в Украйна се превърна в най-лошите практики на тоталитаризма, а борбата срещу командно-административната система се превърна в нейното прераждане под прикритието на неолиберализма.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    11 72 Отговор
    Солженицин не беше платен от Запада за да пише за тоталитаризма на СССР.

    Кючек Кебаб е платен от тоталитарна Русия.

    Открийте разликите.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 Тодор

    10 50 Отговор
    Небе за вярване!Алкашева е чувала за Солженицин.
  • 3 друг гост

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    СИриозно.
  • 4 Абе

    50 9 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    И на теб ти плащат от "Козяк", ама не си признаваш. И въпреки това ние знаем че си на заплата в посолството.

    Коментиран от #5, #9, #33

  • 5 Психодесен

    9 19 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Знаеш ми дядовият.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зная зная

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Психодесен":

    Той твоя увесил нос и показва шест и тридесет.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Злобното Джуджи

    7 43 Отговор
    Не е за вярване че "Великата Ру3ка Армия" вече трета година се крие покрай Авсеевка и нищо не може да направи срещу шепа бандери. Каквото и да говорим Украйна показа как слтрябва са ке ваюва и отстояват интереси. А Баратушките е време да се прибират домой посрамени ......за пореден път. И да върнат Крим на Украйна, видя се че не го заслужават. Три години.....мамо мила......😆😆😆

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    21 6 Отговор
    Ами Захарова,вместо да приказавате,използвайте човека така,както Запада експлоатира Солженицин срещу Съветския съюз.С приказки войни не се печелят,каквито и да са те;трябват дела,някои от коти сурови и жестоки.Иначе 90-те години ще ви се сторят райски в сравнение с това,което са ви подготвили.А колкото до Солженицин,ненапразно сега му събарят паметниците и го изхвърлят на бунището,където е мястото на всеки предател на Родината си,предоставил таланта на враговете.

    Коментиран от #22, #26

  • 15 Тази Пиянка

    5 26 Отговор
    Пак е откачила .

    Коментиран от #17

  • 16 россиян..

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Злобното Джуджи":

    Mалко са,потъналите в бандерската гуша на зелен мошеник над 100 млрд.$..а он даде с кефь на вова- житницата на укрофашагите без пари,а онаа ич не е малка-по обемь и територия е колкото албионо.колко транша требва да му дадът сбърканьяците на комиковь,та да си върне поне едно петлюровско селце..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    20 5 Отговор
    Тоталитаризмът ряпа да яде пред джендърията!
  • 19 Историк

    6 26 Отговор
    Откакто Путлер свали маската на руския фашизъм, която беше прикрита зад образа на жертва, в който СССР и Русия се изписваше след ВСВ (независимо от това, че беше същия режим като този на Хитлер), руския фашистки режим се опитва всячески с пропаганда и лъжи пак да се вкара в този образ на "жертва" и на "антифашисти".

    За тяхно съжаление, това вече личи като откровен пропаганден похват, който само подчертава характера на руския фашистки режим и похватите, с които той досега е оцелявал.

    Именно заради това опита на тоталитарна Русия да определя кой е демократичен и кой не, буди само смях и съжаление и този случай не прави изключение.
  • 20 Факт

    11 3 Отговор
    Даже издаваха Архипелагът Гулаг на Солженицин в България.
  • 21 Лелеее

    22 3 Отговор
    тва как го пуснахте?

    ..и естественно центовете нищо не могат да вденат и продължават с русофобията си.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Феликс Дж

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Солженицин и ТАЛАНТ????

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 цензуриран

    4 9 Отговор
    Очевидно този расист е закърмен с расистката антиевропейска форма на марксизма, която превърна не една африканска държава в територия на бандидизъм, глад и хуманитарна катастрофа.

    Кой с всичкия си ще нарече тази съвременна Франция "нег.рофобски неоколонизатор"? Какво още да им дадат ,че да не ги наричат с подобни епитети? Те почти са ликвидирали собствената си културна идентичност в опит да им се натегнат.
  • 29 шекер

    4 7 Отговор
    Мястото на негрите е в Африка. Живей си там, гради такава държава, каквато искаш, бори се срещу това да бъдеш неоколониализиран, критикувай от родината си, а не от Франция, която те храни и пои. Само дето негрите не щат да живеят в Африка, а с милиони се местят в Европа, където тунеядстват и се занимават с престъпност, както и арабите. За такива - гонене до дупка.

    Бъди Солженицин в родната си страна - само дето те е страх, защото негърските владетели веднага ще те пречукат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 марийкеееее....

    5 5 Отговор
    глей си твойта паница и не поглеждай европа(не сте за там!).ама ся ши вийш бай доньо кък ши въ опъне и вас.вий,марийке не сте европа!мож да претендирате,че не сте азия,ама културата ви не е европейска!
  • 32 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Феликс Дж":

    Според Нобеловият комитет и пропагандата даже е суперталант!А според други е бил най-обикновена кука в лагера.Според трети е най-посредствен писач,продал се на западните служби за да сътвори огромната Лъжа под името "Архипелагът Гулаг".Та така,човекът имаше много лица,последното от които беше на свръхпатриот.

    Коментиран от #37

  • 33 ха ха ха

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Яд те е ,че си взимаш хонорара от висенето ти тук в рубли ли бе,платен руски скъсаняк хахахах
  • 34 Льошо

    9 1 Отговор
    Кат се каже истината, че ЦАРЯТ Е ГОЛ!!!

    Коментиран от #35

  • 35 Историк

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "Льошо":

    Истината е, че руския фашистки режим с всякакви сили се стреми да прехвърли престъпленията си на противниците си, но тактиката е очевидна.
  • 36 Анджо

    4 6 Отговор
    Е това един проклет русофил (безмозъчен). На каква тема започна да пише и как така отиде да защитава руската диктатура. Писал съм, че тия докато не измрът България няма да се оправи.
  • 37 кой бе?солженицки ли?

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сандо":

    мани го тоя дефектен г главата писател.божеее,продъниха света по "Свободна Европа" и т.н. да приказват за него и ний зад завесата,дет мноо не ги разбирахме работите,вервахме!Кво? Да ми не поверва,че е дефектен руснак тоя Солженицин?Дъбоко дефектен и не мож си прикрие дефекта!

    Коментиран от #38

  • 38 и нешо странично

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "кой бе?солженицки ли?":

    кометнар 31 не е изсртит,или дължа една молба за прошка на един от твойта група,понее помислих,че е дал наредане да ме изстрит.обърках се днеска по статиите.не ги чета,понее време няма много.
  • 39 Никой

    1 3 Отговор
    Лъжата трябва да изглежда истина : Кеми Себа - Стелио Капо Чичи пристига в Франция като бебе с родителите си от Сенегал Семейството получава гражданство. Стелио пораства и става член и в последствие лидер на радикалната чернокожа организация Черната пантера ". През 2009 г. френския съд му налага условна присъда за насилие и подбуждане към такова. Стелио нарушава условията на наложената му присъда и заминава да живее обратно в родината си Сенегал. Същия е задържан в събота след публична изява при представяне на книгата му с откровенно антисемитско съдържание в театър в френската столица. Какъв Солженицин се върти в главата на тази алкохолизирана алкаша ? Но иначе мед за устата на пу тиниста.