22 Юли, 2024 13:01 8 490 37

Когато гласувах Пеевски да стане шеф на ДАНС? Христо Монов пред ФАКТИ

  • христо-
  • монов-
  • пеевски-
  • дпс

Последните четири години са динамични, но освен с некадърно политическо инженерство - с друго едва ли могат да бъдат запомнени, казва психологът

Когато гласувах Пеевски да стане шеф на ДАНС? Христо Монов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В каква политическа ситуация се намираме… Вадим ли си поуки от отминалите време и събития в България. Имаме ли политическо инженерство и какво е бъдещето на БСП. Пред ФАКТИ говори Христо Монов – кризисен психолог и бивш депутат от групата на социалистите.

- Г-н Монов, вие решавате психологически кризи, но имате и опит в политиката. Има ли хапче, има ли терапия за излизане от политическата криза, в която се намираме?
- Критична е ситуацията. Критично-екстремна дори е ситуация предвид това, което наблюдаваме на политическия терен. Питате за решение… Решението е хората, които са на различни позиции и в различни лагери в една и съща партия, да започнат да си говорят. Да си говорят тет а тет, както се казва, а не чрез медиите. Виждаме какво става в ДПС. Една партия, която действително опази етническия мир в тези години дори и с риска да се превърна в партия на един етнос. Сега чета, че голям проблем в ДПС били дори паролите за страниците им във „Фейсбук“. Не става така. Истинските лидери се виждат в критични ситуации, тогава се разбира кой кой е.

- ДПС се разцепи на Пеевски и на Доган. Доскоро това бе немислимо, а днес е факт. Как се стигна до това, как си го обяснявате…
- Стигна се до това, според мен, защото… Познавам тази партия от момента, в който се появи на политическата сцена в края на 1989-а и в началото на 1990 година. Имаше комсомолска организация в университета – Българска демократична младеж (БДМ ) беше кръстена, а аз бях активен участник в тези процеси. Тогава имаше един митинг, на който те дойдоха. В основата на митинга бе искането им да им бъдат върнати рождените имена. Тогава никой не беше си помислил, че тези хора - беше един студен януарски ден и им отворихме вратите на университета, за да могат до тоалетна да отидат, както се каза, ще направят партия. Действително беше немислимо да се разцепи ДПС след толкова години. Но… Вече като психолог разсъждавам, че

в основата на това разцепление на ДПС са особеностите на личността на господин Пеевски.

Познавам го от много отдавна. Още от времето, когато Цветан Василев му казваше - синко, сине. След това в Народното събрание гласувах Пеевски да стане шеф на ДАНС, защото бях чул какви са намеренията му като шеф на ДАНС. След това изведнъж бях и пряк свидетел на рейдърството му срещу КТБ на Цветан Василев.

Пеевски - шило в торба не стои.

Този човек кипи от енергия. При него лошото е, че политическият костюм, който е облякъл, политическият му стил, който демонстрира, не се връзва с образа и характеристиките на избирателите на ДПС. Те са работливи, смирени, толерантни хора, уважават пространството на другия. А господин Пеевски това не го умее.

- Подкрепихте Пеевски за шеф на ДАНС, защото…
- Все още не ми се говори много, защото е минало малко време. Но тогава той обясняваше в сградата на Народното събрание как ще арестува определени хора.

- Да разбирам, че с решителност е подходил …
- Такива заявки имаше. Но и тогава, както го предупреждавахме, че не трябва тези неща да се говорят, той го направи.

Когато говориш пред 20 човека, поне трима са предатели.

Това е по стара българска традиция. И после толкова бързо видяхме протести. Те бяха подготвени. Просто така не стават нещата за два часа след неговото избиране и на жълтите павета вече да са излязли хора. Всичко това беше дело на едно посолство, което е близо до Правителствена болница. Ако видите представителите на кои фирми с целите офиси бяха там, ще разберете. Бяха предимно американски фирми. Така стоят нещата. Слава Богу обаче нещата, които бяха по-дълбоко подготвени, а и това, че господин Пеевски се оттегли, спря процесите. Иначе не ни мърдаше Майдана.

- Последните четири години са политически много интензивни, но какво ви прави впечатление, с какво ще ги запомните. Имаме нови партии…
- Последните четири години са динамични, но освен с политическо инженерство - с друго едва ли могат да бъдат запомнени. И то некадърно политическо инженерство. Всички протести раждат нещо. Да се върнем към 1989 година и първия протест, на който бях. Беше този на 3 ноември на „Екогласност“. Тогава отидохме с един приятел, защото, излизайки от университета, ги видях. Носеха един плакат. Като стигнахме до тях, едни момчета, които ходеха с черни костюми, ни казаха: „Другари, вие по-назад, по-назад…“ Всички тези, които носеха плаката на „Екогласност“, които „бяха бити“ в градинката на Кристал, дрън - дрън, станаха велики народни представители. Това може да се провери. Ето откъде и как започна политическото инженерство в България. На 9 юни 2020 година, когато президентът Радев излезе с вдигнат юмрук, аз бях на пет метра от него. Тогава обаче нямах усещането, че това ще е политическо инженерство. Професионалният ми инстинкт подсказваше, че имаше искрено недоволство от това, което се случва в държавата. А реакцията на Радев бе апотеоз на нахлуването на Гешев и прокуратурата в президентството. След това част от тези хора… Виждате какво ни се случва от пепетата. Аз си казах мнението за тях още на 20 ноември 2021 година. Използвах една народна мъдрост:

„На малко прасе и на нов началник не е хубаво да се радваш, защото не знаеш каква свиня ще стане!“

Политическо инженерство - така оценявам последните четири години. Некадърно политическо инженерство при това. Всички се опитват да го пришият на президента, но без той да има нещо общо с това политическо инженерство. Отвън какви хора ни натресоха, а отвътре ченгеджийско некадърно направена формация. Политически субект се създава около идеи и интереси на определени групи от обществото, а пепетата са турлюгювеч.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    53 7 Отговор
    Пеевски е шеф в сянка на ДАНС от 2013г насам
  • 2 Стойко

    48 12 Отговор
    Третия мандат е на ИТН. Ще се опитат да протакат, да,водят преговори с ГЕРБ ,с ДПС, Възраждане за"експертно правителство" за да може през това време да получават държавната субсидия защото кабеларката им е във фалит. На нови избори са извън борда. Защо не внесат за гласуване в парламента държавна субсидия от 1 лев или вече не ги устройва?

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Което не

    29 4 Отговор
    става с пари - става с много пари.
  • 4 Радио Елто

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Прав сте Господин Стойко
  • 5 любител

    75 14 Отговор
    пич за да гласуваш за един от най големите крадци и разбойници в Б-я на когото мястото е единствено в ЦСЗ до живот да стане шеф на ДАНС показва че не си изобщо за парламента а като психолог си пълна нула.

    Коментиран от #8, #35

  • 6 Потенцштеркер

    2 43 Отговор
    Следващата година е тъжна дата.

    20 години без Жоро Илиев.

    20 години без Главния!
    😐😐😐☹️
  • 7 Анализатор

    33 8 Отговор
    Дрън, дрън, ярина...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тц,тц,тц

    50 7 Отговор
    И тоя бил психолог.Или е много некадърен да вярва на Шиши,или е на хранилка при него.

    Коментиран от #32

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нали

    30 4 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Го внасяха,но то не беше одобрено.Неможе да пикаеш срещу вятъра.Герб си копуват гласове"първа" пол.сила,дпс с автобуси под строй,кой ще подкрепи нещо в полза на народа,няма такъв варянт.Мафията си има държава.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УдоМача

    30 4 Отговор
    Ква е тая пиянка на снимката бе братче?!
  • 14 кокала

    30 2 Отговор
    само не говорете за етническо напрежение - хората не са виновни, че им крадете парите и се карате кой да бере кокала
  • 15 Пффф

    26 7 Отговор
    Този жалък комуняга съдбата добре го наказа.

    Коментиран от #16

  • 16 Пффф

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Пффф":

    Давам жокер: Полфриймън
  • 17 да питам

    7 4 Отговор
    затова ли онзи горе те наказа така
    явно има грях
  • 18 хаха

    33 3 Отговор
    Стигаше ми да прочета, че си от гласувалите Пеевски да стане шеф на ДАНС и спрях. Ясно ми е колко мозък имаш в главата си.
  • 19 граф Монте Кристо

    7 3 Отговор
    Ха сега де,на върхът може да има само един,кой от тримата големи ще се утвърди като ле гранде мафиозо булгарини.
  • 20 ИНЖ1

    12 2 Отговор
    Никой не говори за посолството на Драган Цанков 28. Защо има толкова много служители, толкова много антени???
    В една държава като Бг - около средна??? Каква толкова дейност развива???
  • 21 мдаа

    21 3 Отговор
    Тоя милиционер бил гласувал за Пеевски - шеф на ДАНС. Сега ми се обяснява. Кво ми се обясняваш бе, милиционер? Че бил и психолог... Сигурно е фройдист...
  • 22 Интелектуалец

    25 9 Отговор
    Интересно какво толкова страшно ни се е случило от Пепетата бе, Монов? Удобно забравяш какво ни се случваше 45 години от Бекапетата, а после от Бесепетата и Депесетата и Ендесеветата...и производните им.
  • 23 Кольо

    27 7 Отговор
    На г-н психолога Монов мога да кажа само едно нещо:
    Ако за тях Пеевски е бил олицетворение на борбата с корупцията, на доброто, на опита да се въздаде справлевост в обществото (каквито внушения се прокрадват в това интервю), за нас той е бил винаги обратното - олицетворение на корупцията в най-гнусната й форма, с промени в закони през шест месеца с едниствена цел да се заграби нейчий бизнес, с тотално поругаване принципите на правовата държава.
    Аз много добре помня това, което нарича "опит за майдан" г-н психолога, и мога да го уверя, че тези, които той нарича организирани служители на американски компании в своята маса бяхме хора, които още при новината сутринта, че Пеевски е избран за председател на ДАНС знаехме, че след работа отиваме на паветата.
    На комунисти вяра да нямаш.
  • 24 Дедовия

    19 2 Отговор
    Да ни пази Господ от такива "психолози". Тоз от Марс ли е паднал, или най-вероятно е купен с много пари. За такъв д....л да гласуваш, значи не си пореда си. Просто ме е гнус да чета изповедта на тоя.
  • 25 Гого

    18 2 Отговор
    Моля Ви, скрийте го някъде този объркан човечец!
  • 26 Дебелян Бекапеевски

    14 1 Отговор
    Дрогаря Монов е много прав защоъо е много информиран и много е участвал във всичко което беше след прерата на Луканката срещу бай Тошо. Разбира се, че ДПС не е инженерингов проект, Ахмет Меди Доганов Сава не е агент и аз не съм корумпиран. Разбира се, че моята ДАНС кариера не беше проект на задкулисието, защото никой не знае КОЙ ме предложи! Кажете ми вие от въпросното посолство КОЙ !!!!!
  • 27 Дурхан

    9 1 Отговор
    Пеевски е бита карта ...
  • 28 В общи линии

    2 3 Отговор
    е така !И" Екогластност "са политически инженерство ,кой ще им даде сила точно преди преврата с Т.Живков,преди смяна на режима?И ДБ са същите,което не е тайна,и на последно място ПП,които обърнаха държавата с хастара нагоре и интересно бяха добре обучени манипулатори.Сложиха си розовите очила за пред аудиторията да я омайват.По скоро дестабилизираха държавата ,което се случи ,а през това време вероятно са обещали да я разпродадат срещу комисионни.Не е добре с ДПС също,защото Пеевски освети дерибеиите публично,които безшумно се бяха заслонили на дебела софра с огромен бизнес или само с корупция.Като оставим мантрата за етническия мир ,е видно че години наред политиката на Доган е разделение и капсулиране ,за да си запазят властта и привилегиите които им дава..Но ние сме един народ в крайна сметка и това натякване и разделение е неприемливо,защото всички са български граждани..Изглежда Пеевски ще понесе щетите,но успя да открехне завесата за реалностите там и фантасмагориите с които заблуждават обществото.Едва ли обаче скоро ще имат такова участие в НС.
  • 29 Дик диверсанта

    6 0 Отговор
    Всеки, койот подкрепя пеефски или е гласувал за него за шеф на ДАНС е предател на България и българските интереси.
  • 30 Дик диверсанта

    4 1 Отговор
    Този не е ли баща на един друг Монов, беше убил някого и го изведоха в чужбина, преди полицията да го потърси.
    Или бъркам.
  • 31 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    7 0 Отговор
    Е, тоя кърти май е забравил, че когато го предложиха Пеевски за шеф на ДАНС народа(все още го имаше) излезна и падна правителството. А, ще ти кажа защо сме в политическа криза, хората не гласуват защото виждат 30 г. едни, и същи (т. ъ. п. и) физиономии който НЕ РАБОТЯТ ЗА НАРОДА А, ЗА СЕБЕ СИ
  • 32 И двете

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тц,тц,тц":

    И двете дедо попе!
  • 33 Питам се

    8 1 Отговор
    Кой е платил за да интервюират този "психолог"?
  • 34 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Засега пеефски си кротна,че както беше погнал старите мустафъзи със своите низами и направо щяха да се изпотрепят,зян за държавата.
  • 35 да бе

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "любител":

    гласувал е за него, защото е цуцулист и мацква му дърпа конците
  • 36 Пацо

    5 0 Отговор
    Ченге си беше още от комсомола
  • 37 Истината

    0 0 Отговор
    Предупредих дръндарския siganin, че ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ НЕ Е ЛЮТФИ МЕСТАН И МУСТАФА САЛИ КАРАДАЙЪ.
    Той не ме послуша, сега да вади кестените от жарта с голи ръце.
    Загуби ли партията, губи и ТЕЦ Варна, зимния и летния сарай, паричките натрупани от гърба на трудолюбивия, смирен и мълчалив турчин. Трябва да бяга в СССР при КГБ , пардон ,в Русия при ГРУ...