12 Август, 2024 09:16 5 824 17

Калоян Методиев пред ФАКТИ: ДПС е в състояние на гражданска война

  • калоян-
  • методиев-
  • бсп-
  • дсп-
  • главчев-
  • радев-
  • горица-
  • кожарева-
  • кабинет

Главчев се самопредложи за нов служебен премиер, но беше публично унижен, казва независимият народен представител

Калоян Методиев пред ФАКТИ: ДПС е в състояние на гражданска война - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Номинираната за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева продължава разговорите за сформирането на новото правителство, парламентът продължава своята работа, Калин Стоянов отново е във фокуса на събитията дали ще остане шеф на МВР. Как изглежда политиката отвътре… Пред ФАКТИ говори политологът Калоян Методиев, независим нероден представител, станал депутат от „БСП за България“.

- Г-н Методиев, свикнахте ли с парламентарния живот отвътре. Как гледате на работата на парламента?
- Със смесени чувства. Интересно ми е, научавам нови неща, гледам максимално да уплътнявам позицията с работа, това ми е занаята. В началото се притеснявах дали ще се справя с работата, подготвен ли съм, какво мога да направя и да дам, за да съм полезен, да си заслужа заплатата. Така съм възпитан, такава ми е етиката. Знаете, че станах първият депутат в историята, който беше изключен и стана независим преди да се е заклел. Казах си: „И сам войнът е войн.“ Не беше лесно, трябваше да се ориентирам в движение, да съм активен, да структурирам екип, отношения, цели…. Докато ми се стовари всичко това накуп ми помогнаха, а и още ми помагат трима души, за което съм им благодарен. За мен - като политолог, е безценно да наблюдавам основната институция отвътре – начин на функциониране, силни и слаби страни, взаимоотношения, характери. Има много експерти по различни теми, но липсват политици, оратори, а това е смисълът на парламентаризма. Експертите са да дават конкретни решения, да дават мнение в определен сектор, съвети, не са творци на политическото – те нямат работа да гледат цялата картина, да я моделират. Видях и много уродливи явления, което беше неочаквано за такава институция – насилие, простащина, издевателства над бременна жена в зала, патологични хилежи, грубости, хулиганщина, хора с откровено психически проблеми. Липсват ми добрите обноски, вежливостта, културното поведение. Парламентът задава тона в държавата.

Това да си го набият всички в главите искам.

Изумявам се и от адско лицемерие, което видях. Само тази седмица един лидер излезе на трибуната и поиска открито заседание, тоест да се предава по медиите, за да видел народът, а след минута подопечната му група като един гласува против. Друг чете библейски откъси и громи либерализма, а после групата му гласува единодушно за сексуалната пропаганда в училищата. Който ги е изпратил да им бере гайлето. Мнозинството депутати са свестни и почтени, съвестни, но плевелите душат зелената трева. Задача на народа е да ги селектира на избори. Където има полезни за държавата неща, подкрепям с гласувания и изказвания – за Шенген, за медицинските сестри, за забрана на сексуална пропаганда в училища, за един учебник за клас и т.н. Исках в бюджета малко повече пари за археология, но ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП-превратаджии го отхвърлиха, а гласуваха стотици милиони за някакви системи за борба с подводници, страйкъри, радари. Това е голям политически избор в момента - къде ще инвестираме като общество.

- Кой, как и защо обмисляше да свали Рая Назяран от председателския пост в НС? Какви „разговори“ е имало?
- Очевидно ме питате за срещата в НДК при третия мандат. И аз като вас разбрах от медиите, че ИТН, ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП-превратаджии са се събирали. От последващите им изказвания стана ясно, че е имало такова намерение. Единствен Кирил Петков имаше доблестта да си признае. Аз пък, без да знам за плановете, си казах пред медиите в парламента, че съм гласувал срещу избора на Назарян и ще подкрепя и свалянето ѝ. От там нататък предложението им за име, с което да я сменят, беше нелепо, гавра с държавата. Радев зашлеви публична плесница на ИТН, въпреки че са единствената партия за президентска република, и защити ярко Назарян за тази среща. Това е единственото, което беше ново и интересно.

За мен важното и любопитното в цялата история е: кой е предателят.

Събрали са се 7-8 човека, а отпред ги чакаше журналист с камера. Значи някой от тях е издал предварително за срещата. Група с предател. Това да търсят. Така се прави. Иначе пробита работа.

- Някак повлякохте крак в НС, за да стане в един момент така, че независимите депутати да станат повече от определени парламентарни групи. Какви настроения усещате сред депутатите от ДПС. Накъде вървят нещата. Ще имаме ли две депесета?
-
Независимите сме втората по големина група. Исторически рекорд беше достигнат. Разбира се, ние сме различни, с различни истории и мотивация. Три независими групи и аз. ДПС е в състояние на гражданска война помежду си. Тежка, сериозна, дълбока. Движението толкова беше сатанизирано през годините, че никой не излиза ярко да ги защитава или помирява. Там омразата е стигнала на клетъчно ниво. И то за много кратко време. Вече предупредих, че при тази ситуация изборите между тях могат да заприличат на касапница. Може това да даде енергия, мотивация на двете враждуващи групи, стига да не се минават граници с насилие, злоупотреби с държавни институции, етнически карти и т.н. Аз съм за цивилизовани отношения в политиката. Разводът да протече без крайности.

- Отиваме на избори, а Димитър Главчев се самопредложи за още „един мандат“ като служебен премиер, но няма да е той. Какво очаквате от Горица Грънчарова-Кожарева…
- Главчев се самопредложи за още служебен премиер, но беше публично унижен.

Радев няма да му прости, че не го пусна на срещата на НАТО във Вашингтон и изпрати Ненчев за посланик.

Винаги съм се застъпвал за повече жени в българската политика. Грънчарова прави добре впечатление, има управленски опит, има визия, обран изказ – поне от редките ѝ публични участия. Виждам, че е добре приета на европейско ниво, което е важно за нас при буксуващ Шенген, Еврозона и липсващи пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Тоест, струва ми се, че има условията да уплътни поста на служебен премиер с това, което е задачата на едно служебно правителство – провеждане на честни избори. Гълъб Донев и Димитър Главчев се провалиха в тази мисия.

- Имената от „домовата книга“ някак се свиха до няколко… Но важното е, че няма да е посочено от Радев. Това ли бе целта? Какъв избор, всъщност, имаше държавният глава?
- Кой е виновен? Радев сам си го направи. Правеше партии от президентството с държавния ресурс в нарушение на всякакви закони и правила. Има доклад на ОССЕ (26 наблюдатели от 19 държави) от октомври 2022 как служебният му кабинет, начело с Гълъб Донев, се е намесвал в изборите срещу БСП и ПП-ДБ. Уволни хиляди хора за броени седмици, за да сложи калинки, корупционери, вътрешни опозиции с цел разбиване на организации. Стана рекордьор по продажба на държавни имоти на смешни цени от областните му управители с емблематичния пример в София. Източи държавните дружества. Подписа убийствения антибългарски договор с „Боташ“ до 2035 година, където всеки ден плащаме почти 1 милион лева без да получаваме нищо. Той лично го е договорил – има го в доклада на комисията. Реално тласна „Булгаргаз“ към фалит. Поръча още 8 самолета за милиарди без да ни трябват. И т.н., и т.н. Плюва партиите, а после ги прибира една след друга, за да ги насъсква, не че повечето не ходят сами да се предлагат в зависимост от ситуацията (с едно изключение на запазено достойнство).

На управленското безумие на Радев трябваше да се сложи спирачка,

но не така нескопосано както го направиха конституционните злополучници от тройката - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Списъкът е къс и недомислен. Все още нямаме закон закон за служебните кабинети, за да не си правят каквото си искат. Но това са възможностите към днешна дата – с това се работи.

- Накъде върви БСП. Атанас Зафиров каза, че Корнелия Нинова не може да е депутат заради уставните ограничения, които тя сама наложи и които предполагат, че при 12 години парламентарен стаж няма как да бъдеш депутат…
- Превратаджиите Вигенин, Гуцанов, Зафиров - придобили публичност като тройката ВГЗ, е комитет по погребението. Толкова са жалки. Ще ѝ налагат наказания, ще ѝ въздействат, няма да ѝ дават да се кандидатира за депутат… Това да не е детска градина. Толкова злоба, страх, омраза, дребнавост. Видях също, че правили някакъв Национален съвет и отпред - от името на новото ръководство, дал изявление за медиите Кирил Добрев. Вече е ясно, че това е лидерът им. Поздравявам ги, че демонстрираха прозрачност. Обединяват се с Мая Манолова, Румен Петков, Георги Първанов, Татяна Дончева, Михаил Миков и още 15 партии, които не съм ги и чувал, а хем се занимавам с политика. Предлагам да си кръстят коалицията Белчин, Елит банк, Ръгби или нещо подобно, за да отговаря на реалното ѝ съдържание.

В парламента няма да влязат.

Искам да попитам Бойко Борисов лидер ли е на ГЕРБ – държи ли партията? И втори въпрос, сключват ли всичките му общини договори за горива с две конкретни фирми? Финансирал ли е така някой през годините? Корнелия Нинова, Свиленски, Ченчев и останалите, които ме подкрепиха, когато ме нападнаха и изключваха, имат моята подкрепа. Да не се предават, да не се отчайват! Те са подготвените, моралните, достойните. Затова ги бият. Политиката е борба. Те имат път пред себе си. Онези са компрометирани, безидейни, реваншистки настроени, агресивни, вкопчени, користни, конюнктурни, обществено неприемливи. Приключиха.

- В същото време, БСП върна Петър Витанов. Това добре ли е, има ли някакво отваряне…
- Бог да прости!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Култово интервю

    20 5 Отговор
    Силен Методиев.
  • 2 Град Козлодуй

    16 3 Отговор
    точно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Роки

    26 3 Отговор
    Като наплюмчим молива и теглим чертата излиза, че Бойко Борисов построи на Ердоган "Турски поток" за 3 милиарда лева българска народна пара, а Румен Радев се изхвърли още повече и подписа абсолютно неизгоден 13 годишен договор с турската "Боташ" за 4,1 милиарда долара за втечнен газ, който изобщо не използваме и пак бедния български народ плаща.
    България първа от балканските държави пада под османска власт през 1396 година. 500 години турско робство и задължителното подмазване на султана яко се е набило в главите на нашите "управници".

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Потресаващо

    27 2 Отговор
    Одраха кожата на народа.... плащаме за тоя боташ без да получаваме.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Факт

    18 2 Отговор
    С тия милиарди левове можеше да се направят супер модерни болници, в това число и детски, в големите градове. Така поне здравеопазването ни можеше да го направим най-доброто в Източна Европа. Обаче всичките ни политици са някакви мошеници, с огромно самочувствие и мания постоянно да крадат от държавните пари.

    Коментиран от #14

  • 10 дом

    1 1 Отговор
    И това е добра новина.
  • 11 ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН

    10 7 Отговор
    Този като началник на кабинета на президента Радев не разбра, че на тази длъжност е поставен да организира работата и работи за президента, а той взе да се прави на ментор.Повърхностен, подигравателен и с липса на разбиране за управление. Завършен дърдорко. Вече и с Нинова е устремно на пързалката
  • 12 Цицоманов

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Роки":

    Малко си се объркал за Боташ , галиба!
    Поне кажи ползваш ли газ в къщи , на мен сметката ми за юли месец е 8 лв. на ГАЗ !
  • 13 Да да, ама не

    1 0 Отговор
    Дивиселяндури не могат да бъдат "в гражданска война". Това и за Украйна се отнася, не само за ДПС.
  • 14 И метро до Перник даже

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    А с предишните милиарди, които изчезнаха по разни чекмеджета, офшорки, КТБ и къщи за мис гащи и други миски, тези неща, направиха ли се? Поне на 10%?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жипко Бибитков

    2 2 Отговор
    Един доказано н@сpaл се предател има наглостта да коментира неща, от които си няма никакво понятие. Калояне, Калоянееее, да те eве кой те хване.
  • 17 анонимин

    0 0 Отговор
    ДПС трябва да бъде забранена със закон,като партия на етническа основа!А това случи ли се,край и на гражданската им война!Така аз бих решил казусът им!!!