Тема: Украйна

18 Август, 2024 10:00 3 480 72

Бивш охранител ще "спасява" Курск и имиджа на Путин

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • курска област-
  • владимир путин-
  • алексей дюмин

Това, което само преди няколко дни изглеждаше като конспиративна теория или дезинформация, започва да прилича на сценарий за класически трилър

Бивш охранител ще "спасява" Курск и имиджа на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явно ситуацията наистина взе да става лоша за Путин. Щом за ръководител на военния отпор срещу украинското настъпление в Курск се назначава бившият президентски охранител, който в армията е служил точно ...1 година.

Още новини от Украйна

Това, което само преди няколко дни изглеждаше като конспиративна теория или дезинформация, започва да прилича на сценарий за класически трилър. По данни на редица канали в „Телеграм“ руските военни умишлено били игнорирали информации за подготовката на украинската армия да навлезе в Курска област. Целта била да отмъстят на Путин за масовите арести в генералитета и да му покажат, че зависи от генералите. Но дали в случая става дума за поредната информационна схватка, която се води в „мъглата на войната“?

Редът на Путин се превърна в хаос

След като Путин назначи за координатор на т.нар. „контратерористична операция“ в Курска област своя бивш охранител Алексей Дюмин, клюките в интернет започнаха да приличат на истина. Внезапно, както и през юни миналата година по време на метежа на Пригожин, завесата над общо-взето баналните тайни на Путиновия режим се повдигна. Но какви са тези тайни?

Първо, независимо от много неблагоприятното развитие на събитията в Курска област, Кремъл все още се страхува да обяви мобилизация. Украинската армия твърди, че под неин контрол са над хиляда кв. км руска територия, но дори да са 500, това пак е настъпление на руска земя. Само че в отговор Кремъл задейства полузабравения режим на „контратерористична операция“ - като че ли не става дума за настъпление и проникване навътре в територията на поне две украински бригади, а за нещо много по-дребно.

През това време възможността за наемане на затворниците срещу амнистия в Русия е почти изчерпана. Вербуването на наемници от провинцията очевидно също върви по-бавно, отколкото преди година – хората загубиха желание да сключват договори след множеството погребения, броя на тежко ранените и изчезналите безследно. В големите градове цари повече яснота по отношение на войната и затова желаещи да отидат на фронта почти няма. Властите се опасяват от масовите безредици и протестите, които биха могли да последват масовата мобилизация. Затова се налага да се разчита на наборниците, които още от съветско време са зле подготвени, обучени и мотивирани. А срещу тях са добре мотивираните и разполагащи с боен опит украински войници и офицери, снабдени със западно оръжие. Съдейки по новините от фронта, резултатите от това противопоставяне са много неутешителни за Кремъл.

Втората „тайна“ е бюрократичният хаос, съдейки по масовата „евакуация“ на жителите на руските гранични региони. Освен това изпод завесата се вижда и почти пълното мълчание на армейските генерали и на спецслужбите. Редките бодри доклади по телевизията на началника на Генералния щаб Герасимов не се броят – това са подбрани лъжи за масите, а не истински рапорти. Принципно „контратерористичната операция“ би трябвало да бъде ръководена от шефа на ФСБ Александър Бортников, а за него не се чува и дума. Защо ли бе измислена длъжността „координатор“ на операцията?

Генерал Дюмин, генералският син

Така стигаме и до третата „тайна“: изглежда че ситуацията по върховете наистина започва да става лоша за Путин. Щом за ръководител на военния отпор на добре планираното и обмислено настъпление на украинските части се назначава бившият президентски охранител. Алексей Дюмин, който е син на влиятелен генерал от медицинската служба и е завършил радиотехническото военно училище, носи пагони вече 30 години. Но реалната му служба във въоръжените сили, както може да се прочете в неговите публикувани биографии, е ... точно една година след училището.

Дюмин младши служи във Федералната служба за сигурност от 1995 година. Издигайки се в йерархията, той става шеф на охраната и личен адютант на Путин. Няколко месеца е бил и началник на специалните операции на ГРУ и така бил работил за анексията на Крим през 2014 година. Но е ясно, че това е било политическо назначение – Дюмин най-вероятно е гарантирал контрола на Путин над действията на ГРУ. Бил е и началник-щаб на сухопътните войски, когато е произведен в чин генерал-лейтенант. А според слуховете, през 2021 година с таен указ на Путин става и генерал-полковник. По това време е губернатор на Тулска област.

Сред кадровите военни такава стремителна кариера „за сметка“ на въоръжените сили не може да предизвика нищо друго освен омраза. Хората с подобни биографии в армията обикновено биват наричани „паркетни генерали“. Въпреки това Путин изпраща именно него да спасява практически цялата идея с нахлуването на Русия в Украйна. Володимир Зеленски ѝ нанесе най-мощния удар. Тъй като дори и един квадратен километър от Курска област би бил законен предмет на размяна срещу всички окупирани от Путин украински земи.

И два извода от ситуацията

Животът на Дюмин е обгърнат от мъглата на ненужна тайнственост – която най-вероятно просто прикрива особено близките отношения между началника и неговия бивш охранител. Ако Дюмин наистина е назначен да командва в Курска област, то от тази ситуация могат да се направят два извода. Първият: 25-години Путинов режим са довели до кадрова деградация на висшия офицерски състав. Вторият: Путин изпитва толкова малко доверие към армейските генерали, че е принуден да постави екс-адютанта си над тях. Най-интересното – което е показателно за установилата се в Русия система, че тези два извода изобщо не си противоречат.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пут кинаж

    31 24 Отговор
    Тоя на снимката е на 1 кило водка бе...
  • 2 Фродо

    28 22 Отговор
    МОРДОР ЩЕ ИЗГОРИ ЗАДРУГАТА ЩЕ ПОБЕДИ 🧌🔥🔞
  • 3 Януари 2022

    28 25 Отговор
    Само луд би си помислил че путлера ще затрие матушката
  • 4 Колко много изречения глупости

    34 25 Отговор
    и малко или...... почти никаква истина в тях.
    Наистина ли си въобразявате че все още някой ми вярва.

    Коментиран от #20

  • 5 Безаналогово

    34 32 Отговор
    Защитата на рашистките граници няма аналог защото просто я НЯМА

    Коментиран от #10

  • 6 Гориил

    37 27 Отговор
    Без ефективна подкрепа и доставки украинските войници са принудени да отстъпят или да се предадат.
  • 7 Рашка Феодалия

    25 30 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда НО идва ВСУ да асвабадят крепостните които така или иначе НЕ се интересуват от политика
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Марко

    21 22 Отговор
    Поредното антируско заклинание.
    Предишните не сработиха, но ангажираните с дейността ромки продължават, надявайки се този път да успеят...
  • 10 Марко

    30 23 Отговор

    До коментар #5 от "Безаналогово":

    Прав сте, защитата на руските граници е толкова слаба, че 12 000+ тежко въоръжени украински войници, срещу които имаше само руски граничари по заставите, вече 12 дни тичат на място в Суджа, на 10 км от границата.
  • 11 Георги

    29 18 Отговор
    Ако това ви се струва смешно, трябва да видите биографията на главнокомандващия на украинската армия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нико

    19 22 Отговор
    Руската пропаганда спасява Курск с фалшиви новини.
  • 14 А50

    30 26 Отговор
    Ситуацията за ВСУ в Курск е доволно тежка. Тази сутрин е предприет щурм на Торецк от три страни. На Покровското направление Всу уверено отстъпват и губят села и опорници изграждани 2 години, сега руснаците не ги оставят да се окопаят на новите им позиции. На киевските господари им остава само възможноста да правят зрелищни терористични акции. Водейки настъпателна акция в Курска област изкараха войска и техника на полето и губят грандиозни количества.

    Коментиран от #68

  • 15 ха ха

    20 25 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    С потъването на Курск дойде и с потъването на Курск ще си отиде Путя...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хе хе...

    27 16 Отговор
    Вчера безарабския фронт унищожи руската армия и превзе Русия. Днес същото направи и дойче зеле.
    Утре е ред на института за изследване на войната.
    Вдругиден- на британското разузнаване.
    После пак отначало.
    Странно как Путин не е умирал вече цяла седмица...

    Абе в Донбас какво се случва, някой знае ли?
  • 18 Хахаха хахаха

    26 14 Отговор
    А третополовите от НАТО като Йенс не са служили нито ден като военен горския

    Коментиран от #28

  • 19 Антибакшил

    24 23 Отговор
    Мадуро и Путин - два бивши бакшиша с интелект на улична котка.

    Коментиран от #62

  • 20 Ахахах

    21 14 Отговор

    До коментар #4 от "Колко много изречения глупости":

    Истината боли, копейка

    Коментиран от #24, #59, #64

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    28 13 Отговор
    Да поговорим чисто военно, макар и аматьорски! Най добрите части на Украйна се намират на терен стотици квадратни километра!
    Зад тях няма нищо и никой, а пред тях стена!
    Те вече не напредват, защото не могат, стават пушечно месо! Руснаците пък въобще, ама въобще не бързат! Те даже не могат да повярват какъв подарък са получили, и бавно и методично смилат всичко с артилерия! Какви са новините последните 3 дни? Никакви, няма просто такива! Защо, нали беше УАУ! Да, беше, и свърши! Няма нищо страшно, това все едно нашата армия да влезе в Антарктика!?! И кво? Ми нищо! Безславно ще си отидат украинските сили, руснаците ще си продължават по план, западната демагогия ще намали фалцета, и толкоз! Всяко чудо ва 3 дни! Туй то!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Учителят

    6 8 Отговор

    До коментар #23 от "Оракула":

    Как практически всички копейки.
  • 26 Путин

    14 14 Отговор

    До коментар #24 от "А истината":

    Не мога, много съм слаб. Постоянмо им чертая червени линии и западът не трепва. Какво да направя?

    Коментиран от #30

  • 27 Още информация

    17 3 Отговор
    През 2014 г Дюмин организира анексирането на Крим.
  • 28 ха ха

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха хахаха":

    За сметка на това кандидат заместничката на наследника му по цял ден е гонила смърфове из дебрите на Брюксел!
  • 29 абе що

    17 7 Отговор
    швабите спряха помоща за укрите
  • 30 Предполагам че

    21 9 Отговор

    До коментар #26 от "Путин":

    се сещате Какво ще се случи ако Путин реши да прескочи червената линия и пусна червените слънца.
    Като ви слушам тук суросоидите имам чувството че си го пожелавате. Или след като ви забраниха рекламата на лгбт в учебните заведения решихте че светът трябва да свърши.

    Коментиран от #37, #46

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха

    22 11 Отговор
    Надявахте се Путин да прехвърли войски и да отслабне натиска,но се излъгахте.Скоро ще бъдат обкръжени и унищожени.Надявате се капитулацията на Украйна да е след изборите,но и тук грешите
  • 34 Сър Пичук

    12 15 Отговор
    Следва военен пуч срещу Путин, защото генералите от една страна виждат безсмислието на войната, а от друга са уплашени за себе си. Само с отстраняването на Путин те ще си гарантират живота и бъдещето.
  • 35 дойче

    15 6 Отговор
    халифат републик с поредния фейк
  • 36 Гавазина му

    7 11 Отговор
    ЗИГ ХАЙЛ , ХЕР ПУТЛЕР
  • 37 Путин

    12 17 Отговор

    До коментар #30 от "Предполагам че":

    По-добре Русия да потъне, отколкото света, копейка. Ще се съгласиш с вожда си, нали?

    Коментиран от #43, #45

  • 38 кой ви

    12 4 Отговор
    гръмна северен поток послушковци
  • 39 и да пишете

    17 10 Отговор
    пропагандни глупости все тая
    украйна загуби
  • 40 той поне е служил 1г.

    14 8 Отговор
    а зелчо колко
    9г. в театрална трупа към ВСУ
    доста добър боен опит
  • 41 Факти

    17 5 Отговор
    Преди време запада предупреди Украйна че Русия се опитва да разтегли линиите за да разреди Украйна силите си за защита. Сега укъдоброволно направи това разтегляне и дори включи ценните си резерви. Факт е че руснаците не изтеглят войски от фронта а изпращат такива от вътрешността. Факт е че Украйна повече не настъпва в куркс и колко време ще може да задържи тази територия при липса на хора?!?
  • 42 Хахаха

    18 7 Отговор
    Я дайте видеото с камионите които панически изваждат трупове на офицери от НАТО .Оставете пропагандата и дайте истинските факти .
  • 43 А бе центаджия

    18 7 Отговор

    До коментар #37 от "Путин":

    По добре е Америка да потъне заедно с десетките си бази по целия свят
  • 44 кво да кажем тогава за ЕС

    20 6 Отговор
    кво ше спасява гинеколожката дет я инсталирахте

    Коментиран от #72

  • 45 Това

    14 1 Отговор

    До коментар #37 от "Путин":

    е невъзможно но последното ви авантюристично изпълнения в курска област малко ви при повдигна самочувствието. Защо не се осведомиш какво става във всички останали направления на фронта и да спреш да се радваш.
  • 46 Гост

    7 14 Отговор

    До коментар #30 от "Предполагам че":

    Те червените слънца и в Русия може да изгреят нали знаеш? И Путин и всичките около него го знаят.. Най-малкото знае какво ще остане от Крим с конвенционални оръжия от страна на НАТО позволи ли си да ползва атом в Украйна макар и тактически..

    Коментиран от #48, #50

  • 47 Голата истина

    17 8 Отговор
    Бивш клоун погуби един цял народ и разби украйна
  • 48 Ехааа

    14 5 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Мислех че НАТО е съюз за защита на членовете си...от кога Украйна стана член за да може сили на НАТО да атакуват руснаците дори и те да използват Яо?!? Освен това тези удари от НАТО ще се извършат от натовска територия и Русия има право да отвърне дори и с Яо....справка Америка и хирошима
  • 49 Фашистки работи

    9 2 Отговор
    Бе той и Хитлер си мислеше че Гьоринг е фелдмаршал..стават такива неща
  • 50 Според теб

    12 7 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Западните политици ще могат да обяснят на избирателите си защо ще бомбандират Крим рискувайки ответни руски удари по натовска територия ?!? Викаш западняците са готови да жертват децата си за благото на Украйна?!?дори и много поляци купуват имоти в Испания за да се изнесат ако Русия ги удари

    Коментиран от #58, #61

  • 51 ПИР'ОЖКИН, Г'ЕН АР'МАГ'ЕДОН, К'Г'Б

    9 10 Отговор
    ГИРКИН И 38 ФРОНТОВИ ГЕНЕРАЛИ БЯХА ПРАВИ::
    " БЕЗКАЗАРМЕНИТЕ ШАЙГУ И НЕВНЯТНИЯ БУНКЕРЕН СТАРУХА ВОДЯТ ПИШМАН МОГУЧАЯ КЪМ ПЪЛЕН ВОЕНЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ КРАХ"!!!
    П ЕДЕРАЦИЯТА УМ ре

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Цял свят помни как мон' гол'оидното

    9 9 Отговор

    До коментар #51 от "ПИР'ОЖКИН, Г'ЕН АР'МАГ'ЕДОН, К'Г'Б":

    Избега посред нощ само по трусики от 1 готвач!
    Нема такова унижение и К Еф
    Хихихихихи
  • 54 дядото

    7 8 Отговор
    да слагат когото намерят за добре,но да решават проблема с укрите,защото към момента губят престиж и понасят загуби
  • 55 Баце Джиджи

    10 19 Отговор
    Руски некадърници! Нищо не става от вас! Армията ви е за посмешище в цял свят! Във всички военни академии и училища "вашият опит" ще влезе като пример за тотален крах! Което е хубаво де. Да се учат хората. Украинците ви смазаха навсякъде! Една дивизия украинци влезе на ограничен сектор, и вие опищяхте всичко. Две години и половина водите война и не сте влезли и на 50 километра в Украйна, като не може да задържите и едно селце със 100 жители. За две години и половина...армията на Сталин, с която ви сравняваха по едно време смаза армия Център на Вермахта и дойде на границата с Полша. Да, тогава имаше ленд-лийз, сега това същото е против вас и се вижда резултатът. А жертвите...ми да кажем, че може и да са подобни, макар тогава да е било много по-зле, ама сега не виждам да е много по-добре, даже затъвате с всеки изминал ден. Вие сте си виновни.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 А защо

    2 4 Отговор
    Всички мълчат
    За Филмовия Герой
    Генерал Лапин.

    Поредната некадърна работа
    От Комедийната Звезда.

    Курск потъва .
    Генералът Вика
    За Родину.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Изтриха ме

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ахахах":

    Защото казах че ще останат само тези по плажовете и за моя радост много украински самотни девойки.
  • 60 Венеция

    13 2 Отговор
    Факти, развеселихте ме с това заглавие. Бивш охранител. ДВ, с неподписан автор не знае ли случайно, че България и българският политически живот се управляваха и все още от бивш охранител.
  • 61 путя

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Според теб":

    Взимам те канал 1вы за пропагандист онези некадърници ги гоня!
  • 62 Боклушенко🤮

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Антибакшил":

    И За баланс по средата един тракторист
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хрис

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ахахах":

    Какво хленчите за Курска област, като България се управляваше повече от десетилетие от един бивш ОХРАНИТЕЛ, който още е мераклия да я затрие.
  • 65 Артилерист

    7 4 Отговор
    Този матрял е поредния образец на злобна пропаганда. В нея всичко руско е лошо. В нея няма и намек, че нахлуването в Курска област е спряно, войска и техника са подложени на масирано унищожение. Толкова масово, че Зеленски е принуден да обещае по 1милион гривни на близките на загинал украински "герой", за да потуши назряващия протест на роднините. Независимо, че Зеленски няма откъде да вземе тоз милиард, за да го даде за 1 000 убити. Освен това руската авиация е потрошила с тежки ФАБове всички пунктове за дислокация на резервите в Суми, както и логистичните подходи към нахлулите. На източния фронт продължава настъплението на руските войски с несменяем темп.
    За мащаба на руските възможности може да се съди по това, че Русия почти сама се справя с необходимото въоръжение и техника за воюване. Докато украинците ежедневно се снабдяват със западно и от бившите соц. страни(общо към 50 държави) оръжия. Това е важно за отбелязване, защото едно е да се мобилизират 100-200 хиляди войска, но тя трябва да въоръжи. Във връзка със събитията в Близкия изток Иран се е договорил с Русия за ПВО комплекси, като в замяна ще предостави стотици балистични ракети с далекобойност 80 и 120 км. Русия може да ги използва на близката дълбочина на фронта, а Кинжалите и Искандерите да ги икономиса за цялата територия на противника...
  • 66 Дааааааам

    5 1 Отговор
    Виждаш аФтуря на този шедь0вър и въобще не четеш, за да не обременяваш психиката и съзнанието си. ционистише веле.
  • 67 Ти да видиш

    5 2 Отговор
    Сащисаната медия пак си счупи зъбите срещу Великата мечка.
  • 68 Прав сте

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "А50":

    Укровермахтът унищожава със системи Град собствените си подразделения, желаещи да отстъпят и да останат живи. И все пак сащисаната неолиберална администрация вкара Осрайна в деветия кръг на ада.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Къв е Тоя

    1 0 Отговор
    Боклук
    Който се прави
    На Хокеист?
  • 71 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Киевската Рус и Московския улус вървят към единение след Мумияновото погребение!
  • 72 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "кво да кажем тогава за ЕС":

    там я нагласи мафията разбиш?