Тема: Украйна

20 Август, 2024 19:00 2 005 51

Курск: Украйна показа на света слабите места на Русия

  • русия-
  • украйна-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • нато

Продължаващото вече втора седмица украинско настъпление в руската Курска област леко проясни ситуацията и доведе до промяна в оценките на Запада за способностите на украинската армия

Курск: Украйна показа на света слабите места на Русия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинската армия показа много високо ниво на военни умения в настъплението край Курск и демонстрира на целия свят слабите места на Русия. Но офанзивата засега не дава отговор на някои най-основни въпроси.

Продължаващото вече втора седмица украинско настъпление в руската Курска област леко проясни ситуацията и доведе до промяна в оценките на Запада за способностите на украинската армия. Скептицизмът вече отстъпва на заден план, казва експертът от Мюнхенската конференция по сигурността Нико Ланге.

"Много високо ниво на военни умения"

"Военните експерти оценяват високо как в условия на пълна секретност и голяма дисциплина е било възможно да се подготви и след това да се проведе такава операция", казва той. По думите му Украйна е показала много високо ниво на военни умения. "Видяхме, че Украйна може и да настъпва, а не само да се отбранява", казва Ланге. Той си обяснява украинския успех с повишения боен дух на украинските военнослужещи и с факта, че Украйна е успяла да прекъсне поредицата от негативни новини от Донбас. Там руските войски напредват бавно към стратегически важните градове Торецк, Покровск и Часов Яр.

Дали обаче операцията в Курск си е заслужавала хвърлените от Украйна усилия и средства – отговорът на този, може би, най-важен въпрос ще стане ясен чак след време, допълва експертът. Отсега обаче е ясен поне един положителен ефект за Киев – в хода на настъплението попадат в плен много руски войници, което ще позволи на Украйна да ги разменя за пленени от руснаците украински войници.

"Украйна показа слабите места на Русия"

"Украйна успя да покаже на целия свят слабите места на Русия", казва на свой ред Кетрин Сендак от вашингтонския Център за анализ на европейските политики. От 2018 до 2021 г. тя е отговаряла в Пентагона за Русия, Украйна и Евразия. Според нея с настъплението си в Курска област Киев се опитва да си извоюва по-изгодна позиция при едни бъдещи преговори с Русия. Руският президент Путин обаче вече даде ясно да се разбере, че подобни сметки няма да излязат верни.

Според Кетрин Сендак, операцията край Курск преследва няколко важни цели - да покаже „способността на Украйна да организира настъпление и да промени представата за това как се води война“. Втората цел, според нея, е да бъде принудена Русия да отстъпва и да прехвърля бойни части към Курск. Ако това е така, Киев определено поема риск, защото западни източници съобщават за придвижване на руски войски към Курска област, но не от Донбас, а от други райони на страната.

Ще получи ли Украйна повече оръжия?

Някои украински медии повдигат въпроса за това дали военните успехи в Курск ще изиграят ролята на катализатор за нови оръжейни доставки и за отмяна на ограниченията за използване на западни оръжейни системи за удари срещу руска територия. Засега нито една страна не е обявила увеличаване на доставките, но „Политико“ излезе с информация, че САЩ са склонни да обсъждат въпроса за доставката на крилати ракети с голям обсег.

Като цяло експертите са предпазливо скептични. „Не знам дали операцията в Курск е аргумент за предоставяне на повече оръжия“, казва Кетрин Сендак. И сега САЩ изпращат много оборудване и оръжия на Украйна, припомня тя.

Нико Ланге също не очаква сериозни промени в досегашната политика за подпомагане на Украйна с оръжие – не и преди президентските избори в САЩ през ноември: „Мисля, че няма да има резки промени“, казва той. Това се отнася и за Германия, която - по думите на политолога - „прави това, което прави Америка“.

Ще използва ли Путин ядрени оръжия?

Експертите са предпазливи, когато става въпрос за прогнози. Кетрин Сендак предполага, че президентът Путин обмисля различни варианти и все още не е взето решение „какъв да бъде отговорът“. Тя смята, че е малко вероятно той да избере варианта за използване на ядрени оръжия, с който вече многократно са заплашвали руски представители на различни нива, включително бившият президент Дмитрий Медведев. Путин е наясно, че „украинците не могат да задържат територията за дълго време“, казва Сендак.

Нико Ланге смята, че Украйна сега "вече е в състояние бавно - в течение седмици или месеци - да се изтегля (от Курска област), нанасяйки възможно най-много загуби на руската армия". При всички положения за Киев "е по-добре войната да се води и на руска територия, а не само в Украйна", добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако украинците не спрат руснаците

    18 47 Отговор
    те ще дойдат при нас и при своите петоколоници.
    Ще припомня зловещите думи на запасняка ген. Решетников, който брутално и просташки се месеше в българските работи, казани преди години:
    „Ако ние продължим да побеждаваме под руските православни знамена в Украйна и нататък, българските „западняци“ няма къде да се скрият. Е, ще избягат или ще минат в нелегалност. България е нашия плацдарм. Имаме обща морска граница. И през България влизаме в Сърбия. През България влизаме и в Гърция. Затова България за нас е много важна. Няма къде да ходи".

    Коментиран от #7, #13, #18, #47

  • 2 ти да видиш

    48 8 Отговор
    Както е тръгнало Усpaйна много скоро, ще покаже и слабите места на запада, ако ме разбирате!
  • 3 Пич

    48 10 Отговор
    Украйна показа на света , че от Курск получи само първите три букви !!!

    Коментиран от #32

  • 4 Само питам

    48 11 Отговор
    Затова ли умряха 3000 украинци за да покажат на света, че Руската граница е колкото обиколката на планетата?

    Коментиран от #24, #29

  • 5 Мухоморки и печурки

    27 8 Отговор
    Трябва да имаш огромно търпение, за да не използваш куфарчето с червените копчета по предназначение.

    Коментиран от #14, #25, #41

  • 6 Стария Бук

    48 7 Отговор
    В Русия лесно се влиза обаче жив не се излиза питайте Наполеон и Адолф
  • 7 Хаха

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ако украинците не спрат руснаците":

    Затова носи си новите шарени🏳️‍🌈 гащи, карай си маймунската шарка, че скоро всичко, ще свърши 🤣🤣🤣🤣
  • 8 Факт4екър

    30 7 Отговор
    Руснаците лошо е.ба окраинските фашисти цял свят го вижда
  • 9 Руските

    6 26 Отговор
    племена са примати и не могат да се оправят
  • 10 Спецназ

    23 5 Отговор
    "При всички положения за Киев "е по-добре войната да се води и на руска територия, а не само в Украйна", добавя той."

    ИИИИИ какво му е по-доброто??

    ХА!! :))

    Коментиран от #15

  • 11 Гост 2

    31 7 Отговор
    И кво стана в Курск освен, че Руската армия денацифицира на пусия укрофашисти без проблем?
  • 12 Пияници и крадци

    8 19 Отговор
    Тя руската армия има силни страни???? Тридневната ХАХАХХАХА МУАХАХХААА
  • 13 Верно ли

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ако украинците не спрат руснаците":

    Я стига си дрънкал глупости. Решетников никога не е казвал това.
  • 14 Путин

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "Мухоморки и печурки":

    С памперс съм ве копейка. Страх ме е
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Укропат

    18 3 Отговор
    Площ 29 997 km². Турска област. Значи сме превзели една двадесет и девета. Яката работа.

    Коментиран от #20

  • 17 Сандо

    24 4 Отговор
    Айде стига с тая примитивна пропаганда!Вдигнете крака от педала,че в скоро време ще трябва да превключвате на задна.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Китин от Китен

    25 5 Отговор
    Настъплението към Курск приключи преди около седмица. Сега е ред влезлите на руската територия украински момчета да оцелеят поне още малко, за да може Зелебобоса да се попъчи с тия нчеувани военни успехи.
  • 20 Укропат

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Укропат":

    Автокоректора е виновен. Курска област.
  • 21 Спецназ

    22 4 Отговор
    Курска област е 1/3 от България. Тия все едно досега са превзели Община Симитли от цялата територия.

    :))
  • 22 Верно ли

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Докато мигнем, ще са първи настъпили съединителя :))))
  • 23 М даа

    10 1 Отговор
    Показа Мачу Пикчу
  • 24 Точно казано

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Само с една поправка : Укрите дали фира в КУРск вече са 7700. Още малко и ще бъдат занулени. За всички тях обратен път назад НЯМА! Докато Лудият Зельо се прави на Наполеон руснаците стигнаха до Днепър. А от там пътят до Киев е като магистрала.
  • 25 Хохо Бохо

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мухоморки и печурки":

    Бъркаш. Както и родните козяци бъркат яко. Тва с 404 е гражданска война. Никой не използва ЯО в гражданска война. Виж ако колективните грешно си направят извода и тръгнат дори и към Калининдрад ще завалят ядрени кюнци над центровете за вземане на решения и то на цекундата. кииф е на руска територия ама Варшава и Букурещ са достатъчно далеч, да не говорим за Париж, Ню Йорк и малобритания. Окото им няма да мигне на руснаците. Та леееекинко с изводите и слабите места че ще стане мяу
  • 26 дон Вито

    1 2 Отговор
    А Донбас показва силните.

    Коментиран от #27

  • 27 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "дон Вито":

    Вярно е. Руснаците са силни във хвърляне на пушечно месо и зяносване на техниката си за минимални териториални придобивки. Абсолютно точен си.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    По твойта логика да попитам,защо измряха 640000 просийски плъха??????

    Коментиран от #39

  • 30 Град Козлодуй

    6 6 Отговор
    Слава на Украйна
  • 31 ДВ умствено сте слаби навсякъде

    8 4 Отговор
    ДВ жалки краварски ненормалници
  • 32 Пич,

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    по ще ти прилича да се пишеш пън. На един акъл сте.
  • 33 Самуил

    6 8 Отговор
    Малее, комунистите в България ПОЛУДЯХА ! Какво стана с МОГУЧАЯ и НИ КЕМ НЕПОБЕДИМАЯ ? Една пиклива 40милионна страна навлиза в 140 милионна империя ! Айде ,давайте минусите ,ама вече сте се изприщили !
  • 34 Кано

    6 2 Отговор
    Off,не са решили не са ви претопили .Има някаква тактика и изчакване след което ще има армагедон.Само гледаите
  • 35 единственото слабо място е

    7 3 Отговор
    че са прекалено снисходителни с укрите отдавна трябваше да сринат всичко
  • 36 Мдаааа дааа

    6 2 Отговор
    Атаката на украинските въоръжени сили срещу граничните райони на Курска област е стратегическа грешка на Владимир Зеленски, пише The Hill.

    Изданието посочва още, че подобно отклоняване на сили от главния театър на военните действия е „огромна стратегическа грешка“. Според The Hill, стъпка прилича повече на трик на второразряден актьор, отколкото на опитен държавник, и няма да промени динамиката на конфликта.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да знайш

    3 1 Отговор
    Сащ претърпяха стратегическо поражение! И в дипломацията!
  • 39 Статистик

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ами питай Униан, това са техни фантазии! Щото бракята хамериканци дават други цифри, в пъти по-малко!
  • 40 А така мислят на запад

    2 1 Отговор
    Атаката на украинските въоръжени сили срещу граничните райони на Курска област е стратегическа грешка на Владимир Зеленски, пише The Hill.
    Изданието посочва още, че подобно отклоняване на сили от главния театър на военните действия е „огромна стратегическа грешка“. Според The Hill, стъпка прилича повече на трик на второразряден актьор, отколкото на опитен държавник, и няма да промени динамиката на конфликта.
  • 41 Рашастан в колапс

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мухоморки и печурки":

    Украйна ако си беше запазила ядреното оръжие,сега руските терористични фашисти нямаше никога да си помислят да им крадат териториите ! Света показва много голямо търпение към терориста русия.Това северноазиатско блато вече трябваше да е изтрито от картата за да може света да съществува в мир !

    Коментиран от #48

  • 42 Не са 5000 Укри в Курска Област? , Бяха

    3 1 Отговор
    повече, но толко Останаха!? Авантюра на Зеленски и НАТО!! Сега зареждат Ударно със самолети през Румъния Оръжие и Муниции за Украйна! Вчера над България минаха поне 50 товарни самолета посока Румъния, Докато свършат Бандеровците в Курска област, все шее така!?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 безпартиен

    2 1 Отговор
    Сега нямаше да пишете всичко това ако не бяха върнали "Вагнер" малко преди Киев!Кой се уплаши от Пригожин?Войната до сега да е свършила,а жертвите да са многократно по малко и от двете страни!Кой има полза Украйна да получава "помощи" във вид на ЗАЕМИ???
  • 45 Пъпеша

    0 2 Отговор
    Вторая армия в мире >> вторая в Украине >> вторая в России !! Удариха дъното окончателно!
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Отворът на чувала е слабото място на Русия. Влизайте, влизайте смело.
  • 47 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ако украинците не спрат руснаците":

    Българите не се боят от руснаците. Те се прехръщат с тях. От руснаците се боят само англичани, немци и османци.
  • 48 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Рашастан в колапс":

    Самата 404 е р0ска територия, както Мъкидония е българска територия, както К0с0в0 е сръбска територия. И трите са отцепени по план от запада, за раздробяването и по-лесното превземане на славянските нации.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.