21 Август, 2024 06:01 5 771 44

Хитрият ход на Борисов за Калин Стоянов. Какво следва сега.

  • калин стоянов-
  • веселин стойнев-
  • мвр-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • дпс-
  • герб-
  • румен радев-
  • пп-дб

С хитрия си ход Борисов всъщност помогна на Пеевски да се отърве от проблема, който сам създаде с незаменимия си министър Калин Стоянов

Хитрият ход на Борисов за Калин Стоянов. Какво следва сега. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Изненадващата криза със служебното правителство задълбочава и усложнява политическата криза, но и оголва до кокал дълбоките зависимости, които стоят зад привидно политически решения. На амбразурата са изкарани анализатори, конституционалисти, полицаи от София и страната, дори служители на ГДБОП, които би трябвало да са анонимни заради престъпниците – всички те дружно бранят един незаменим министър.

А кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева не само отказа да замени Калин Стоянов в своя проектокабинет, но се бе подготвила и с втора папка, освен тази със списъка на служебните министри, с която отърча в прокуратурата да се жали за оказван ѝ политически натиск срещу Калин Стоянов. Със сигурност в сигнала си не казва кой я е натискал за обратното – Стоянов на всяка цена да остане на поста си.

Какви възможности за изход има

Възможен изход от поредното зацикляне е парламентът спешно да попълни списъка с незаетите институционални постове, измежду които президентът може да избира служебен премиер. Най-бързата писта е спрямо Сметната палата, още повече, че на 5 август ПП-ДБ внесоха в парламента проектозакон, чрез който зам.-председателите на Палатата да могат да се избират директно от Народното събрание. Омбудсманът и заместник-омбудсманът, чиито постове също отдавна са вакантни, изискват по-дълго време за избор. Вариант е председателят на парламента Рая Назарян, която предварително отказа, сега да размисли. Както и президентът евентуално да промени позицията си, ако се събере мнозинство тя да бъде сменена, защото първоначално заяви, че и Господ да изберат за парламентарен шеф, не би одобрил подобна конспирация, която в крайна сметка не се осъществи.

Проблемът е, че всички тези варианти означават сформиране на парламентарни мнозинства. Които трябва да бъдат легитимирани пред избирателите на партиите, които биха участвали в тях, независимо от немалкия общ знаменател анти-Пеевски, който събира ПП-ДБ, „Възраждане“, ИТН, ДПС-Доган, плюс президента. А при толкова разделителни линии в парламента, които са и причина, и пречка за разрешаването на политическата криза, е трудно те дори само да се постигнат, отделно от това кой каква цена ще плати за това на изборите.

Проблемът на ПП-ДБ

ПП-ДБ първа пое инициативата за търсене на решение, но пред нея има най-много разделителни линии, а зад нея стоят най-критичните избиратели, половината от които тя загуби на последните избори. Пред ПП-ДБ първо зее гранична бразда спрямо ГЕРБ заради зависимостта на Бойко Борисов от Пеевски. Второ, спрямо „Възраждане“ - заради анти-евроатлантическата и изобщо ценностна несъвместимост. В по-малка степен разделения има спрямо ДПС-Доган, защото то трябва да бъде признато за „доброто ДПС“, спрямо БСП (тя е пропутинска и по-лява, но не поставя под въпрос членството в ЕС и НАТО) и спрямо ИТН, която свали кабинета „Петков“. Браздата спрямо Румен Радев смесва разделенията спрямо ДПС-Пеевски и ГЕРБ, от една страна, и „Възраждане“ от друга – с президента са съюзници по антикорупционна линия и противници по евроатлантическа.

Освен това в политиката ако и да не е необходимо, но е достатъчно условие за трайно разделение дълбоките стари травми да не спират да кървят – Радев бе яростна опозиция на управленията на правителствата „Петков“ и „Денков“. На избирателите на ПП-ДБ трудно може да им бъде обяснено как техните представители сега ще са заедно с „Възраждане“ и президента срещу довчерашните си партньори ГЕРБ и ДПС, независимо какво чудовище се е оказал Пеевски. Най-малкото, те трябва да възприемат неговата чудовищност като равностойна на тази на Путин и управлението чрез служебни кабинети на Радев, което легитимира сглобката и евроатлантическото мнозинство в предишния парламент.

Мнозинството от тях трудно ще преглътнат и нова сглобка с ГЕРБ, независимо от шанса за реализация на призивите Бойко Борисов да се освободи от зависимостта си от Пеевски. Въпреки че стратегически това партньорство е най-перспективно, въпреки травматичното общо минало – и заради идеологическата близост, и заради стабилността на формацията на Борисов, която ще бъде най-малко втора сила в следващия парламент. ПП-ДБ обаче отново не са готови на открита коалиция с ГЕРБ и вече анонсираха идея за равноотдалечен от всички партии премиер след изборите.

Какво всъщност направи Борисов

Вариантът Борисов да бъде принуден да подкрепи инициатива анти-Пеевски обаче пропадна заради хитрия ход на Борисов да поиска оставката на Калин Стоянов. Така той заобиколи проблема „Стоянов-Пеевски“, който го притискаше да се определи ясно от коя страна на барикадата е при евентуалното сформиране на анти-Пеевски коалиция в парламента и с президента. Всъщност Борисов помогна на Пеевски да се отърве от проблема, който сам създаде с незаменимия си министър, вместо да инсталира в МВР друг свой „лейтенант“.

Същевременно обаче Борисов отхвърли и опцията на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер след изборите. Така ГЕРБ се позиционира като сила, която хем създава видимост, че не е в изолация и че пак ще води хорото. При всички положения за Борисов е важно отърваването от зависимостта от Пеевски, ако изобщо това е възможно, да не минава през директна конфронтация с него и да си гарантира неутралитет спрямо потенциалната анти-Пеевски коалиция, а най-добре дори да я предотврати.

Изходът от кризата

При всички положения началото на изхода от политическата криза е невъзможно без разрешаването на проблема „Пеевски“. Това не може да стане чрез заобикалянето му, а единствено с разсичането му.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ножарева

    54 5 Отговор
    Президента като пита Кожарева да смени Калин беемвето и онази изпадна в амок 😆
  • 2 Последния Софиянец

    44 12 Отговор
    САЩ искат екстрадация на Делян Пеевски а Тиквата се спасява.

    Коментиран от #16

  • 3 Шиши

    47 9 Отговор
    Делян Пеевски: Бойко!До първи петли три пъти ще се отречеш от мене! Бойко Борисов: Какво говориш учителю?! Никога!
  • 4 Майстора

    57 8 Отговор
    Няма никакъв хитър ход.Има нареждане от "приятелско" посолство.А Боко няма избор , там му знаят далаверите.
  • 5 един

    50 0 Отговор
    Борисов и до тоалетната да отиде е “хитър“ ход уговорен зад кулисите!
  • 6 Винету

    43 2 Отговор
    Глупаците нямат "хитри ходове". Това, за съжаление на платените слагачи и мисирки, става ясно впоследствие.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 и така

    35 6 Отговор
    Време е военните да вземат властта и да натирят всички депутати в кауша,да се иземат всички средства на олигарсите и те на топло при политиците . Над 30 години само крадене,далавери и разделение на народа
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Никакъв

    36 2 Отговор
    хитър ход , прозрачни до болка са дуото от Магнитски ! А за вредите им към България и народа , да не говорим изобщо - край нямат !

    Коментиран от #40

  • 11 ха ха

    18 4 Отговор
    Проблемът Пеевски е същияит като проблема Доган, проблема Борисов, проблема Петков, проблема Костя, проблема Тошко и проблема Радев. Икономически шайки са се вкопчили в политическата власт с цел опоскване на бюджета.
    Истинското решение е намаляване на ДДС с 5%, замразяване на държавните такси и ускорено изплащане на дълга... После кой оцелее...
  • 12 Тити

    35 4 Отговор
    Много хитро народа знае що за мафиот е диктатора от Банкя.
  • 13 Бамбука

    28 2 Отговор
    Много "хитър" ход на скачени съдове. Падне ли Пеевски, да му мисли "хитрия" тарикат.
  • 14 Тодор

    22 1 Отговор
    Дано народът прогледне и види кои са враговете му. Тези, които мислят само за своето оцеляване в политиката.
  • 15 Буха ха

    21 2 Отговор
    Бре, Бацо бил голям хитрец! Селски хитрец номер 1.
  • 16 уишфул тинкинг

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Мда, те правят точно каквото вие от Възраждане искате.
    Само им свирвате и те скачат да изпълняват.
  • 17 За съжаление

    29 1 Отговор
    Байко е марионетка на посолството и това си личи от 100 км. Много зависим и уплашен човек, а такъв не може да се бори за България. Само за себе си може.

    Коментиран от #18, #24

  • 18 поука

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "За съжаление":

    Грешката коятъо направ иелита ни през 90-те е, че се нахвръли като невидял да граби пари с цената на всяко префателство и компромис.
    Сега, нагухани с милиарди, знаят, че парите не могат да купят всичко.


    На кого са марионетки само те си знаят. Очевидно е, че не се борят за националния интереси че държавата е пред изчезване.
  • 19 Попив

    23 3 Отговор
    Едва вчера К.Петков си го каза в прав текст, че калин Стоянов е бил предложение на буци, и ПП-ДБ са го приели в името на бъдещо сътрудничество в името на проекта "сглобка". Е вече научиха по лошия начин, че каквото и да ти предложа мутрата от Банкя е извратено, вредно, което гарантирано те проваля.
  • 20 наблюдател

    11 0 Отговор
    Всичко е пиар преди изборите.
    Отдавна не е имало такава неяснота относно кой какво ще вземе от електоралната баница, та залогът е голям.
    И тактично изместихме изборите за след 5.11, че да знаеме как да се позиционираме :))))
    .....
    Политиците да са наясно с едно - обществото ни все още не е унищожено и изтъпяло до край. Наблюдаваме ги внимателно!
  • 21 Демократ

    9 7 Отговор
    Не ни правете на олигофрени,господа аналлизатори. В България се провежда политически сценарий на Кремъл чрез крилото му ДС от 2020 г, когато цяла България протестира срещу модела на мафията Борисов-Гешев, уж подкрепен от Румен Решетников. Срещу Пеевски народа протестира от 2013 г. Румен Решетников определи Кирил Петков и Асен Василев за носители на промяна и затова такава не се случи, но се случи пълно блокиране на протестите на нормалните българи чрез създаването и вкарването в Парламента на чалгарската партия ИТН, начело с корумпирана мумия Слави, наречена малкото ДПС и прокремълската партия на копейките, начело с фюрера Костадинов. От 2021 г. тези две просташки партии създават нечуван политически хаос от трибуната в Парламента и непрекъснато са против ПП, създадена ,за да няма промяна. Мафията си разиграва коня както си иска, за да има хаос, което е наредил Путин чрез опорките си в България, за да е най-слабата и уязвима държава в ЕС И НАТО. Пеевски след Дубай е бил тайно на инструктаж в Кремъл и стана непрекъснато говорещия евроатланик по Магнитски. Борисов целува ръка на Путин и му построи с наши пари руски поток, за да започне войната в Украйна , Румен Радев е определен за президент от стратега на Путин Решетников, който е пребивавал в България и говори български съвсем случайно, по кагебистки. Много закъсала държава сме, руска колония с 450,000 руснаци с български паспорти и бизнеси на санкциониран руски олигарси и руска територия на българска земя-

    Коментиран от #25, #33

  • 22 DW и Валентин Стойнев?? Тъпо Заглавие!

    12 0 Отговор
    Хитри Ходове", На Борисое, Пеевски, Доган! Хитри, защото Прокуратурата и МВР са Марионетки на тея, Хитреци? В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА тея за 1-2год щяха да са Осъдени и да са в Затвора! Държавата е Стадо без Кучета и" хитрите Вълци" е Изтърбушват колко си искат!?
  • 23 555

    13 2 Отговор
    Баце е хитър като умряла лисица, но ще остане в историята като премиер на мафията и на Путин.
  • 24 Въпрос

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "За съжаление":

    Да, Бойко е човек на руското посолство. Като кмет през 2006 г.е награден в Руското посолство с ордена на КГБ Ломоносов за заслуги, като премиер и пръв приятел на Валентин Златев предложи на Лукойл енергетиката на България на тепсия , проектът Белене се развихри с нечувани грабежи за сметка на цял народ и държава, целуваше ръка на Путин и руския патриарх генерала от КГБ Гундяев, уж изгуби пътната карта с Газпром ,с която загърби държавните интереси, построи спешно руския поток наречен турски, за да започне Путин войната в Украйна, продаде на Путин българска земя в граничната зона Камчия, напълно противоконституционно и т.н. и т.н. Заслужил си е ордена на КГБ. Докато търпим такива национални предатели да безчинстват нищо добро не ни очаква.

    Коментиран от #27

  • 25 Евроценности

    8 7 Отговор

    До коментар #21 от "Демократ":

    На демократите и в килера им се привиждат комунисти от кремъл и по цяла нощ сънуват хибридни сценарии, докато жените им хойкат насам натам.
  • 26 Майстора

    11 2 Отговор
    Борисов играеше и с двете посолства.Докато построи газопровода и си взе полагаемото.Тогава се прехвърли към второто.Първото не му прости и пусна снимките.Сега няма избор и слушка , какво ще му наредят от другото.Това е за тези, които опростяват нещата.
  • 27 За съжаление

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Въпрос":

    Всички са комунистически чада и целуват ръце и крака на руснаците.Не случайно нашият капитализъм е по руски тертип, назначени милионери с череени куфарчета. Народа беден,а политиците работят за олигарсите
  • 28 Стоев

    10 1 Отговор
    Пожарев, мъжленцето на Горчицата е сред основателите на ГЕРБ в Благоевград. Отново планът на Тиквата се оказа съшит с бели конци.
  • 29 Перо

    5 0 Отговор
    Пълни глупости! Некадърни депутати, некадърни управници, лоша държава, изградена от случайници! Трябва всичко да се убърка за да се оправи, отново с нова Конституция, нова политическа система и държавно устройство и нови закони с премахнати лобистки текстове и защита на престъпните елементи! Нова съдебна власт и кадри! Иначе ще сме като пиле в кълчища дълго време!
  • 30 Сопола .

    8 0 Отговор
    Нима някой очаква нещо в държавата на мафията да е наред?
    Така става когато най - големите престъпници в държавата с най - големите шкембета от първия ред на парламента пишат закони.
  • 31 1950

    3 3 Отговор
    БОРИСОВ-НЕ Е СеСеСеРе но РАДЕФ ЕЕЕЕЕ!!!!! И ГО ПОКАЗВА ЗОБАРСКИ И ДРЕБНО СЕЛСКИ АААААА!!!!
  • 32 българка

    4 0 Отговор
    Нищо не може да се каже за позицията на Борисов, защото той още днес може да я смени, най-късно утре. Върти се като ветропоказател и затова изгуби желанието на други партии да го подкрепят и не може да състави правителство вече 7 пъти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 анонимин

    2 0 Отговор
    Виждал съм снимка на дебелия,тиквата и илия павлов-те са негови ученици,изключително алчни!!!

    Коментиран от #37

  • 35 граф Монте Кристо

    2 0 Отговор
    Кой ще го посече,късно е чадо,пефски е пуснал пипала в най-важните институции,доги само се ежи,видя се как съпротивата му е беззъба и декларативна.Боко е стара дружка с шиши,заедно опоскаха КТБ,ОБРАХА И КАПИЧНАХА ЧЕРЕПА,трактора кой мислите го ликвидира както и други стари кримки,отстраняването на гешев.Това е поредица от политически разчиствания на терена,за да изпъкне шиши.НС е клоака и театро,радев е декламатор на епични поеми,значи шиши остава на терена и става сатрап.

    Коментиран от #38

  • 36 Дой4е Зеле е вкиснато!

    0 0 Отговор
    Това са приказки от Кристиян Андерсен!
  • 37 виждал си на баба ти г.......за

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "анонимин":

    това си виждал
  • 38 да наистина вси4ко е ясно! Особенно

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "граф Монте Кристо":

    са ясни бруталните лъжи на ПеПейците и Дерибейците. ДПС на4ело с ПЕЕВСКИ и ДОГАН опоскаха КТБ на Цветан Василев, който стана голям банкер, благодарение на ДПС, Доган и Пеевски, но отказа "да сподели" богатството си с тях, а Борисов няма нищо общо с това, защото, нито има влогове, нито има кредити от КТБ, още пове4е 4е по същото време Пеевски открито в НС и пред цяла България им крещеше на него и Цветанов, 4е ще им избие зъбките и ще ги вкара в затвора. А Трактора го ликвидираха престъпните групировки около ПП-ДБ, които побесняха 4е той разкри 4е е автор на слобката с ГЕРБ, между Киро и Борисов, които не можеха да се гледат заради ареста и то през Татко Петко, стар познайник на Алексей Петров.
  • 39 Ха ха

    0 0 Отговор
    ПП ДБ не могат да съществуват без враг,ту е Борисов,ту е Пеевски,ту е Възраждане и т.н.Толкова са прости,нахални и неуки,че са дъно.Вредни са за държавата,все някой им пречи.Трябва да са до 11 депутати,че да мирясат.Пречи им Калин,а не пречеше Рашков.Бяхо го нагласили за шеф на конпи,барабар с кучето с пачките.Подкрепят Радев без да се замислят,че Калин му пречи по пътя на Копринката.Ще бъде попилян от Пеевски всеки момент
  • 40 да да

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Никакъв":

    Тая Магнит е пунт на фасона ! Плашат ,че ги таковат,ама ги плашан на уж.....
  • 41 ПРЕСА

    1 1 Отговор
    Е ТИЯ ДВАМАТА НА СНИМКАТА АКО ГИ НЯМА БЪЛГАРИЯ ЗА ДВЕ ГОДИНИ ЩЕ ДРЪПНЕ СЕРИОЗНО!
  • 42 ДОНЧО

    1 0 Отговор
    ХОРАА БЪЛГАРИ ДО КОГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЗА ТИЯ БАНДИТИ И РАЗБОЙНИЦИ ВИЕ БЪЛГАРИ ЛИ СТЕ!
  • 43 Вили

    0 0 Отговор
    Абе тия двамата вместо да са по затворите те правителства правят да управляват държавата абее ейй тук нещо тотално е объркано и сгрешено в тая България!
  • 44 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    КАК БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ВЯРВА НА ТЕЗИ ДВАМАТА ТЮФЛЕЦИ ОТ СНИМКАТА, ЕДИНИЯТ ВЕЧЕ Е ОСЪДЕН ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ, ДРУГИЯ ГО ЧАКА СЪЩОТО, ВЪПРЕКИ НАВЕЖДАНИЯТА И ПРИКЛЯКАНИЯТА ПРЕД ПОСОЛСТВОТО.
    ТЕЗИ ДВАМАТА ОТ СНИМКАТА ЗА ДА СА ВЕЧНО НА ВАЛАСТ С РИСТЕ ПРАВНАТА НУЛА, ПРЕВЪРНАХА КОНСТИТУЦИЯТА В БОЗАДЖИЙСКИ ТЕФТЕР. В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ВСИЧО Е ТЯХНО - СЪД, ПРОКУРАТЕРА, МЕДИИ, ДАНС, БНБ, КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД - ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ. НЕ МОЖЕХА ДА ЗАВЛАДЕЯТ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ЗАТОВА ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА С ОБИКНОВЕНО НАРОДНА СЪБРАНИЕ, НИЩО ЧЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. БЪРЗАХА ДА НАПРАВЯТ ДЕСА ДУЛОВСКАТА ПРО...СТА..КЕСА С КОЯТО ДЕБЕЛАН ВЕЧЕ ЖИВЕЕ И БЕЗЕЛКОВ КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ ДА НЕ МОГАТ ДОРИ И ТАМ СЪДИИТЕ С ГЛАСУВАНЕТО СИ ДА КАЖАТ, ЧЕ ТОВА Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е НА ТЕЗИ ДВАМАТА СКАЧЕНИ СЪДОВЕ ОТ СНИМКАТА.