1 Октомври, 2024 06:01 3 103 47

Какво трябва да бъдат питани Борисов, Пеевски и сие

  • бойко борисов-
  • емилия милчева-
  • делян пеевски-
  • герб-
  • итн-
  • дпс

На политиците в България и през ум не им минава да се изправят един срещу друг на дебати. Вместо това - задкулисни ходове, които да улеснят сглобяването на мнозинство.

Какво трябва да бъдат питани Борисов, Пеевски и сие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Само едно събитие би могло да напълни столичната зала “Арена Армеец” по-бързо от гръцкия поп певец Никос Вертис или от мач между тенисистите Григор Димитров и Новак Джокович - лидерски дебати. От време на време журналисти и избиратели се размечтават как би изглеждала предизборната кампания, също и резултатите от изборите, ако лидерите на партиите се престрашат да участват в такива.

В България липсва политическа традиция за подобна агитация, а организираните от големите телевизии дискусии приличат по-скоро на скучно тв шоу. За определено време всеки явил се рецитира клиширани обещания, общи фрази и партийни лозунги, без реален диалог или сблъсък на идеи. Политиците, както е добре известно, обичат медийния комфорт с предпочитан водещ или пък да са центърът на насочените микрофони и камери, за да контролират динамиката и времетраенето на комуникацията. Дебати? Не, благодаря.

Презареждане

Макар българската политическа система да не е двупартийна, каквито са в основата си американската и британската, една публична дискусия междуБойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков/Асен Василев, Костадин Костадинов, Тошко Йорданов, Атанас Зафиров ще внесе енергия в замрялата предизборна кампания. Това е съвсем различно от обидите, заканите, откровените цинизми и размяна на саркастични или просто глупави реплики в пленарна зала. Но не е и невъзможно по време на дебатите някой да каже: “Ще млъкнеш ли, човече!”(Will you shut up, man!), както направи кандидатът за президент Джо Байдън през 2020 г. в Кливланд, раздразнен от непрекъснатите подмятания на Доналд Тръмп.

Публична дискусия между политическите лидери едва ли ще повлияе на решилите за кого ще гласуват, за да сменят радикално предпочитанията си. Проучвания доказват, че дебатите въздействат върху няколко процента от колебаещите се в подкрепата си избиратели. Но ще откроят личностни качества на кандидатите – тяхната увереност, способността им да реагират под натиск, умението да общуват или пък агресията им, некомпетентността и липсата на визия. Така че аудиторията ще види ключовите разлики между тях, а може би и прилики.

Но всичко това зависи от въпросите. Как биха отговорили например Борисов и санкционираният по “Магнитски” Пеевски защо, според тях, няма присъди за корупция по високите етажи на властта и какво ще направят, за да бъде по-ефективна борбата с корупцията. Или Костадин Костадинов да назове колко милиарда плащат българските данъкоплатци за скъпия ток от въглища - един път в сметките, а втори път чрез финансови инжекции за индустрията в Маришкия басейн, и докога ще е така. Асен Василев - може ли да бъдат повишавани доходите, без да се вдигат данъците и кога държавните служители ще плащат поне част от осигуровките си. Всички те би трябвало да отговарят България отрича ли се от зеления преход, след като от 2022-ра управляващите ловко избягват да гласуват графика за извеждане от експлоатация на въглищни мощности.

Най-големият ефект

Поляризацията в българския политически живот е силна и комуникацията е доминирана от негативизъм и взаимни нападки. Лидерски дебати ще дадат възможност на партиите да представят своите идеи и платформи директно пред избирателите, които и бездруго не ги четат. Политиците ще бъдат принудени да дадат конкретни отговори на трудни въпроси, които иначе избягват. А да избягаш от отговор в публични дебати си е поражение.

В България, където избирателната активност пресъхва все повече и повече, лидерските дебати могат да стимулират политическата ангажираност. Един политик ще увърта, друг ще се държи нагло и ще лъже, трети няма да се притеснява да говори за неизпълнени обещания. Липсата на класа, познания и/или спонтанност ще проличат и всеки от аудиторията ще оценява кое му допада и кое - не, какви алтернативи му се предлагат и за кого си струва да гласува. Интересно е и как би изглеждал някой политик, когато няма да има възможност да подбира на кои въпроси да отговаря и кои да подминава, без да се облива в пот.

Задкулисни договорки

На телевизионния предизборен дебат в САЩ преди 64 години между кандидатите за президент Джон Кенеди и Ричард Никсън, младият Кенеди изглеждал по-добре, а Никсън много се потял и това вече е учебникарски пример. Но на политиците в България и през ум не им минава да се изправят един срещу друг на дебати, а и няма да им се получи заради договорките зад кулисите. Обмислят изборни технологии, които биха улеснили сглобяването на управляващо мнозинство - „бонус депутати“ за партията победител, смесена избирателна система, по-висок от 4% праг за парламента. За другото не им достигат смелост и честност.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    18 30 Отговор
    Трябва да ги питаме с какво държат краварските мекерета от ПП-ДБ? Всички тези данни, които малко по малко изтизат, за далаверата с онзи имат в центъра на София, който случайно продали на мадачата с винетките, с ВиК холдинга, далаверите на асанчо със скъпата руска газ, нарушенията на киртачо и лена мустака, според мен всичко това се знае и се ползва от тях да ги държат. Чрез прокуратурата, например. Предупреждават ги че ще има съдебни бухалки срещу тях ако не слушкат. И за мен целта е да ако не са като патерици, то поне на бъдат на страна от бъркането в кацата с меда, за да не им пречат.

    Коментиран от #27

  • 2 Българин

    11 54 Отговор
    И Борисов, и Пеевски чрез делата си са дали всички отговори, които народа иска да им зададе! И точно за това на идващите ще получат за 10 пореден път пълната подкрепа на избирателите! Защото те са се доказали като най-достойните и успели българи!

    Коментиран от #6

  • 3 И какво очакваме да чуем? Още унижения

    31 3 Отговор
    Глухият набил Немия, а Слепия му станал свидетел.
  • 4 Фен

    10 51 Отговор
    По-добре Борисов, отколкото Академик, Кики и Пинокио, на Галя от ПосолствоТО, на Прокопиев и на Сорос. Такова ОПГ не се е доближавало до властта у нас. И да не забравяме комплексарят Радев, който си протри юмручето, за да ги пласира.

    Коментиран от #5, #8, #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРУЗЗ 200 Г нУС

    9 3 Отговор
    и да триесх ешнусите му сха бъдат скопени и умъртфениии.. на банкаинското го вед о
  • 10 БАНКАИНСКи ТАПИР

    13 4 Отговор
    Г НСУ НАИ ТАПИР още с е.. ре в сараите в БАНКИА... в ду пката на двора... НА родеееееее!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дойче веле 🚾

    37 4 Отговор
    Борисов Пеевски и сие трябва веднага да бъдат вкарани в затвора а ДВ да бъдат изгонени от България
  • 13 Българин

    7 20 Отговор
    Аз ще гласувам за Величие

    Коментиран от #14, #18

  • 14 ГРУЗЗ 200 Г нУС

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    а аз за МИААК ти !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Попето

    23 5 Отговор
    В България лидери няма, всички са алчни, страхливи, елементарни и изпълняващи поръчките на евроатлантическите "партньори"
  • 18 шофьоро..

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Возим работяги за фабриката..2/3 сме № 12..
  • 19 Ххх

    16 2 Отговор
    По -добре всичките да се скрият. Хората не очакват вече нищо от тях и затова всякакви дебати и фалшиви обещания могат само да увеличат гнева им и така да намалят още по вече избирателната активност.
  • 20 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    24 2 Отговор
    Това е най-гнусната и страхлива прослойка в обществото т. н. "политици". Искат да гласуваме за тях, но някакси да не ги чуваме, да не ги виждаме, да не знаем какви ги вършат зад гърбовете ни, да ни доят така, както те си знаят. Е, няма как да стане вече. Просто няма да гласуваме и да става каквото ще. То и без друго нищо не се променя в България вече 35 години, а става все по-зле и по-зле. Както много добре знаят да крадат, трябва да се оправят и без народ.

    Коментиран от #24

  • 21 Пак ли

    6 10 Отговор
    на Милчева простотиите??? Развален грамофон...
  • 22 Търновец

    9 6 Отговор
    Около 68% от Българите не гласуваме и изброените по горе "политици" са крипто, на нас ни трябва нова конституция и постоянно действуваща горна камара а президентската институция да има право на квалифицирано вето
  • 23 ГРУЗЗ 200 Г нУС

    4 3 Отговор
    а сха ЛИТИ ои с АВИО ОТРИАДА и бистрисхките . тИКВИ ? по екзоти4ни острови с пева4ки докатос а ЛЕНДЗи "акто" пУ..КА
  • 24 дедо..

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ":

    Е и кво като не гласуваш..дебелосьманець и тиквун са способни да купят 2-3% от гласовете си,после ще им дреме за негласуващите,тези толкоз са се ояли че ако паднеш в локвата..ще стъпят на тебья да не се намократ и ще преминат.
  • 25 Експерт

    7 4 Отговор
    Просто народното събрание трябва да се закрие. И без това са абсолютно безполезни и само творят глупост след глупост. Законите се приемат на парче по поръчка на някой без да се мисли за това как ще се отразят на живота. Н
    А
    Качеството на народните представители с много малки изключения е под всякакъв минимум.
  • 26 Какъв дебат,

    14 2 Отговор
    Бойко играе само уредени мачове.
  • 27 Трябва

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "име":

    да питаме с какво ви държат вас, кремълски дьонмета.
  • 28 жжжжжж

    6 0 Отговор
    първо да се питат тия- кога се оттегляте от политиката? .....
  • 29 олеле

    1 0 Отговор
    пак ще опитват да правят социален експеримент. След генетичния експеримент българин няма полза от други експерименти, защото ще стане само на вратички в законите и на парашутисти и отново нищо и половина. Всяка зала ще се напълни веднага когато има сеир, юруш на авантата и зрелищата.
  • 30 АРЕС Z

    6 0 Отговор
    Попитайте ги КОЙ от тях е по голям престъпник ? За тези твари само и единствено разс......
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    4 0 Отговор
    До : Ле Ле БЪЛГАРИНО, СПОПЕД НАС БОКО МУТРАТА И ДЕБЕЛЯН ПЕЕЕЕЕФСКИ-УСПЕШНИ. КАКТО Е КАЗАЛ АЙНЩАН ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ Е БЕЗКРАЙНА. БИХ ДОБАВИЛ И ПРОСТАЩИНАТА! Лошо е да си роден и живееш като ОВЦА!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Винкело

    3 4 Отговор
    "публична дискусия междуБойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков/Асен Василев, Костадин Костадинов, Тошко Йорданов, Атанас Зафиров"
    Е, па като ги гледаме така наредени, Коцето ще ги размаже сите гьотверени...
  • 42 Ангеларий

    4 0 Отговор
    А коя е Мата Хари?
  • 43 Препоръка

    4 0 Отговор
    Не трябва да бъдат питани, а направо изритани!
  • 44 Сдружение на Х за Г

    0 0 Отговор
    Бих ги попитал , не смятат ли ,че най-добрата икономия с намаляване на външния дълг поне на половина ,ще се получи ако тези народни изедници останат около 60-80 броя мастити фамилии. Не е ли време за промяна в конституцията според броя на все по-малко издържащ ги Народ в територията ,то техния брой да бъде редуциран според броенето на овцете на всеки 10 години. Заедно с това не е ли време и за лимит в мандатите ,примерно 2 или това са максимум 8 години. Тея мутри там 35 години съсипаха две поколения и метнаха третото . Две поколения измряха и две изпратихме в чужбина за да не мизерстват тук заради вечният им рекет . Няма кой да ги издържа вече толкова милионерски и милиардерски фамилии . Махайте се всичките докато ,не са решили останалите дето Ви издържат да ви спрат тотално кранчето. Все още можете да се самоизчистите и намалите.
  • 45 Ван дер Любе

    2 0 Отговор
    Борисов може да бъде питан и Коя е Мата Хари? И как е успяла да намери една торба с кюлчета и пачки и да ги внесе тайно, да го прелъсти, приспи и да ги сложи в чекмеджето му. Той ли е казал на охраната на резиденцията да не проверяват влизащите? Това не е ли саботаш и е могло Мата Хари да отиде и при президента? Борисов има да отговаря на много въпроси. Не е ошо такъв дебат да бъде направен и главните прокурори от последните 20 години и те да обяснят защо няма осъдени корупционери от високите тажа на властта.
  • 46 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    ТЕОРИЯ и ПРАКТИКА на изборите в България

    От изборите, след това зависи всичко останало във всяка държава!
    Все германци, но изборите правеха в ГДР мукавени трабанти!
    Все германци, но изборите правеха в ГФР лъскави мерцедеси!


    ЗА ЗАКОННОСТТА НА ИЗБОРИТЕ

    Според всеки нормален обикновен българин
    2 670 НЕ са повече от 30 310 преференции


    Но ЦИК обявява, че 2 670 преференции СА повече
    от 30 310 преференции?

    Но, дали е законно 2 670 да СА повече от 30 310,
    според Конституцията на РБ,
    може да го каже единствено Конституционният съд.
    Който винаги е доминиран от бивши сътрудници на ДС!

    Законността на изборите може да се оспори пред Конституционния съд....
    /според Конституцията на РБ, Чл. 66. /

    Обикновеният гражданин не може да сезира Конституционният съд!
    Въпреки, че единствени ПП/ДБ го обещаха,но не го направиха

    Чл. 150. (1) Конституционният съд действа по инициатива
    най-малко на една пета от народните представители,
    президента,
    Министерския съвет,
    Върховния касационен съд,
    Върховния административен съд и главния прокурор.
    Спорове за компетентност по т. 3 на ал. 1 от предходния член могат да се повдигат
    и от общинските съвети.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Всеки съд по искане на страна по делото
    или по своя инициатива може да сезира Конституционния съд
    с искане за установяване на несъответствие между закон, приложим по конкретното дело,
    и Конституцията.
    (4)Омбудсманът може да сезира К
  • 47 Дупничанин

    1 0 Отговор
    Въобще не требва да ги питат нищо, ми за ръчичка директно при бай Ставри.