30 Септември, 2024 19:33 2 045 21

Как един сръбски „второкласен“ политик се намеси в мощното разузнаване на Запада

  • сърбия-
  • русия-
  • александър вулин

В началото на септември Вулин отлетя за Владивосток за Източния икономически форум, където се срещна с Путин

Как един сръбски „второкласен“ политик се намеси в мощното разузнаване на Запада  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британските разузнавателни служби планират да елиминират сръбския вицепремиер Александър Вулин, като по този начин отмъстят за откритата му подкрепа за Русия и редовни срещи с Владимир Путин. Сензационната новина е на най-стария сръбски вестник "Политика". В статията “МИ-6 срещу Вулин” се твърди, че физическото ликвидиране от ръцете на албански фанатик ще бъде предшествано от медийна кампания за дискредитиране на Александър Вулин. Информационен повод ще бъде инцидент с едногодишна давност в манастира Банска в Косово, където в резултат на стрелба бяха убити четирима души - косовски полицай и трима сръбски граждани. По това време Вулин оглавяваше Агенцията за сигурност и информация (БИА) - Сръбска разузнавателна служба, отговаряща за разузнавателни и контраразузнавателни дейности. Според "Политика" Вулина ще бъде обвинен в организирането на въоръжения инцидент в Банска от етнически сърбин, който е в косовски затвор от седем месеца и е измъчван.

Да си зададем въпроса с какво попречи на сръбския политик от „втори план“ на мощна западна разузнавателна агенция? Очевидно цялата работа е в това, че Александър Вулин представлява нововъзникващите сили в Сърбия за провеждане на независима национално ориентирана политика. Той е работил осем години в силите за сигурност на Сърбия (първо ръководи Министерството на отбраната, след това Министерството на вътрешните работи, а след това и БСК), а сега, след като влезе в публичната политика, демонстрира безпрецедентна активност с Москва. Ето малко хроника.

В началото на септември Вулин отлетя за Владивосток за Източния икономически форум, където се срещна с Путин и каза: „Сърбия никога няма да стане част от антируската истерия. Ние ценим и уважаваме Русия.”

Резултатът от преговорите на Путин с Вулин беше решението за провеждане на руско-сръбска правителствена комисия, която не се е събирала от началото на военния конфликт в Украйна. Една от най-важните области - сключване на ново споразумение за доставка на евтин руски природен газ за Сърбия (настоящият договор изтича през март 2025 г.). Към колективния Запад, който е закачен на скъпата „игла“ втечнен газ от САЩ, естествено източноевропейската държава не харесва това поведение. Говорителят на външните работи на ЕС Петер Стано вече предупреди Белград, че поддържането на близки връзки с Москва е „несъвместимо с процеса на присъединяване на страната към ЕС“. (Сърбия получи статут на кандидат за ЕС през 2012 г.).

Междувременно Белград, изглежда, няма да се вслуша в Брюксел. Същият Вулин каза пред сръбското издание „Вечерни новини“, че Сърбия е готова да се откаже от плановете си за присъединяване към Европейския съюз. „Ако в края на този път чакаме признаването на т.нар. Косово, задължението за разрешаване на еднополовите бракове или участието в конфликта с Русия и Китай, не трябва да тръгваме по този път“, каза вицепремиерът.

И отново, Александър Вулин планира да участва в срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан (Русия) на 22-24 октомври. По всичко личи, че форумът ще приеме рекорден брой държавни лидери. Ръководителите на 20 държави вече са потвърдили участие в събитието, включително тези, които не са включени в междуконтиненталния съюз — например Турция и Палестина.

Сега става ясно, че дейността на Александър Вулин - като кост в гърлото на глобалистите, чиято основна цел е да подкопава основата на националната сигурност на страните от Източна Европа, която се състои в провеждането на независима политика, насочена към игнориране на правилата на „блока“ игри.

В тази история има и специфична шпионска следа. Днес ръководител на мисията на ОССЕ в Косово е британският разузнавач Майкъл Дейвънпорт, който през 2010-2013 г. е бил посланик на ЕС в Белград. Същото име се появява в известния "списък на Томлинсън" - документ, публикуван през 1999 г. от бивш офицер от MI6 Ричард Томлинсън за 116 кариерни офицери от разузнаването, работещи под прикритие в чужбина. Дейвънпорт е посочен като служител на московската станция от 1996 г. (а преди това, от 1989 г., като служител на британското външно разузнаване във Варшава).

Сръбски вестник "Политика" сериозно твърди, че MI6 не изключва физическото ликвидиране на Александър Вулин с участието на албански убийци, които след това да бъдат обвинени за терора. Или дори с помощта на британския командос от Специалната въздушна служба (SAS), например, когато Вулин посети Република Сръбска (етнос в рамките на Босна и Херцеговина).

“Елиминирането на Вулин би позволило на Лондон не само да отстрани един от най-проруските политици в Сърбия от геополитическата шахматна дъска, но и да отслаби и подкопае позицията на сръбския президент Вучич (който би загубил своя верен и предан другар по оръжие), но би било и отговор на неотдавнашното депортиране на шестима британски шпионски дипломати от Москва, което се превърна в акт на публично унижение за MI6,” обобщава сръбският вестник “Политика”.

След два опита за убийство на Доналд Тръмп и атака срещу словашкия премиер Роберт Фицо, подобен сценарий изглежда нещо обичайно в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    38 9 Отговор
    Англосаксонските терористи практикуват тероризъм и пиратство от векове, за да налагат волята си, нищо изненадващо!

    Коментиран от #10

  • 2 az #СВО

    39 9 Отговор
    Нищо ново!

    Западът носи смърт и разрушения...

    Коментиран от #12

  • 3 ТаУмВзе

    36 3 Отговор
    Сърбите ясно Помнят краварските мирни Бомбандировки и Убийството на Милошевич, както кървавото творение Косово! Иначе си бичат Геноцид както им падне де.
  • 4 ЖЕКО

    32 6 Отговор
    НЯМАТ СПИРКА И ЦРУ И МИ 6 СИ СТРЕЛЯТ ПО КОГОТО СИ ИСКАТ ,НО НАЛИ СА ДЕМОКРАТИЧНИ ЗА ТЯХ МОЖЕ
  • 5 Как смее.

    4 23 Отговор
    Този господин да посещава Москва
    Ми 6 веднага да го ликвидира него и такива като него и такива като тях също трябва да бъдат ликвидирани
  • 6 Хасковски каунь

    25 6 Отговор
    Англосаксите се занимават с убийства и провокации. Това са уродите в Европа и най-добре ще са в сибирската пустош, Колима, Магадан,....пък що не и в Белене.
  • 7 АРЕС Z

    28 6 Отговор
    Господ здраве и сила да му дава на този Велик сърбин !

    Коментиран от #9

  • 8 Аман от Сръбски Простотии

    12 10 Отговор
    Сърбия, Унгария, Австрия, Норд Македония е зловещата Антибългарската ос, която работи против интересите на България!
  • 9 "Велик Сърбин" означава Враг на България

    9 15 Отговор

    До коментар #7 от "АРЕС Z":

    Да Хвалиш Сърбинр значи си Предател и Продажник!
  • 10 Колко Сърби избиха Британците бе льольо?

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ти да видиш":

    СЪРБИЯ ВИНАГИ Е БИЛА СЪЮЗНИК НА БРИТАНИЯ И ЗАЕДНО СА БИЛИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ И В ПЪРВАТА И ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА! НЕ СИ ЗНАЕТЕ ИСТОРИЯТА, ЗАТОВА СТЕ ПРОСТО ПРЕДАТЕЛИ!

    Коментиран от #15

  • 11 голем праз

    2 12 Отговор
    Щом са го взели на мушка нищо друго не му остава освен да започва да се кръсти и да се моли, че покрай него и някои от другите.
  • 12 Бен Вафлек

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "az #СВО":

    а путя носи мир и благоденствие - Полша, Унгария, Сирия, Афганистан, Чечня, Грузия, Приднестровие, Виетнам, Украйна...списъкът е много дълъг..
  • 13 СРЪБСКО-УНГАРСКИ ТРОЛОВЕ НАЛАЗИХА САЙТА

    4 11 Отговор
    ДА РАБОТЯТ ПРОТИВ РОДИНАТА НИ БЪЛГАРИЯ!
  • 14 АКО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ СЛУЖБИ

    3 13 Отговор
    НЕ САМО ТОЗИ СЪРБИН ЩЕШЕ ДА Е ОТИШЪЛ ПРИ СВЕТИ ПЕТЪР!
  • 15 като питаш да ти кажа

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Колко Сърби избиха Британците бе льольо?":

    Много по малко отколкото Радован Караджич и Радко Младич избиха и прогониха косовари и босненци. Дето хората се чудеха къде вече да им дават убежище и накрая за да ги махнат от главата си им спретнаха една държава на сръбска територия. а сега сърбите реват на умряло. Който дърпа дявола за опашката не може да се оплаква, както палестинците сега срещу Израел. Да би мирно седяло, не би чудо видяло!
  • 16 никола гешев

    7 9 Отговор
    Вулин е етнически циг@нин и е организатор на превратите в Македония и Черна Гора. Изявен българомразец, който на Каймакчалан каза, че Македония е Южна Сърбия! Кога и да го утрепят тоя - все ще е късно. Сърбе на върбе!
  • 17 Ухаа

    1 5 Отговор
    Чудят се как да вдигат рейтинга на сръбските милиционери
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ...

    4 2 Отговор
    Един от върлите врагове на България. Каквото искат да го правят...
  • 20 Ротмистър

    1 0 Отговор
    Вучич-Вулин все скапани сръбски мекерета.
  • 21 Оие

    0 0 Отговор
    Пълни глупости
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания