1 Октомври, 2024 21:01 1 540 21

Как политиците погребаха живи миньорите в Маришкия басейн

  • емилия милчева-
  • миньори-
  • протести-
  • маришки басейн-
  • мини марица-
  • марица-
  • миньор-
  • марица изток

Популизмът на политиците може да породи взрив от недоволство

Как политиците погребаха живи миньорите в Маришкия басейн - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Българските политици погребват живи миньорите и енергетиците от Маришкия басейн - оставят ги като затрупаните при земетресение, доколкото могат да дишат под отломките на срутващата се въглищна индустрия. А тя постепенно загива заради скъпия ток, който произвежда, при това без осигурена алтернатива за заетите в нея, които бяха лъгани от кресливи политици, че ще работят и получават високите си заплати чак до 2038 година.

Изстъпленията, с които ще бъде запомнен финалът на 50-ия парламент преди старта на предизборната кампания, потвърдиха онова, което тези хора бездруго знаят - четвърта година политиците не са в състояние да произведат ефективни решения, свързани със Зеления преход. Преди броени дни едни политически сили се опитаха да вкарат в последния работен ден решения, които не се осмелиха да приемат до момента - и го направиха страхливо и безшумно. Други тутакси се възползваха, за да вдигнат предизборно гюрултия - популистите не пропускат да се представят за спасители.

Фарсът приключи, проблемът остана

В крайна сметка се получи фарс, а проблемът как ще получават заплати миньорите до края на годината - а и след това, не беше разрешен. Това означава, че отново ще разчитат на публични средства - заеми от бюджета и от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Близо 8000 души работят в държавните “Мини Марица Изток” (6000 души) и ТЕЦ “Марица Изток 2” (около 2300 души). Няма нотификация от Европейската комисия (EК) за гласуваните от парламента през април т.г. 250 милиона лева годишно от държавния бюджет за срок от 4 години за рекултивация на мините. Популисткият ход беше одобрен без държавните мини да са представили данни колко декара нарушени терени са рекултивирали до момента и дали са спазили задължението си да правят годишни вноски за тази цел, тъй като са концесионери на находища за въглища до 2040 година. А концесията е за територия от близо 474 хиляди декара и с опция за удължаване с 15 години.

Доклад на “Мини Марица Изток” ЕАД за плащания по концесията за 2022 г., рекордна за добива на въглища и ток, показва, че вноските са за близо 16 милиона лева. “За периода 01.01. - 31.12.2022 г. са платени концесионни вноски към Министерството на енергетиката в размер на 15 758 хил. лева”, пише в документа.

Ако в последния си работен депутатите бяха гласували графика в Пътната карта за климатична неутралност - за поетапно извеждане на въглищни мощности до 2038 г. и въвеждане на “зелени”, в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) щяха да бъдат заделени 500 милиона лева за рекултивация. Но тези пари нямаше да бъдат дадени на “Мини Марица Изток”, а на специално създадено за целта дружество, което ще финансира дейностите, извършвани от дружеството за възстановяване на терените и така ще оказва и контрол

Еврокомисията настоява за такъв график повече от година, а Пътната карта е сред ключовите реформи, за да получи България втория транш по ПВУ от 653 млн. евро. Този път графикът не стигна до пленарна зала, след като 5 месеца по-рано депутатите изобщо го отхвърлиха за разглеждане. Единствена в ЕС България има само едно плащане по ПВУ - от общо четири, и единствена не е представила глава REPower EU от Плана, по която са предвидени 480 млн. евро.

Заеми - за заплати и осигуровки

Но някой трябва да плаща за фалшивата заетост и заплати на миньорите и, разбира се, това са данъкоплатците. А големият страх на политиците от протести и социално напрежение ги притиска да отпускат милионите. “Мини Марица Изток” получават кредити, за да плащат възнаграждения и осигуровки.

През юни дружеството получи кредитна линия от 100 милиона лева и още 50 милиона заем от Банка ДСК, гарантиран от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Сега държавните мини искат нови 100 милиона лева, за да платят заплати и задължения към бюджета - и е почти сигурно, че ще ги получат. Кабинетът на Димитър Главчев послушно ще ги осигури, в противен случай техническият фалит ще стане реален и освен с “честността на изборите”, ще му се наложи да се справя и с гнева на миньорите.

За България проблемът е огромен. Блокиран е Зеленият преход и възможността икономиката и енергетиката да се модернизират чрез нови зелени технологии и инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Да се разчита на въглищната индустрия означава да се плащат и по-високи разходи за въглеродни емисии, тъй като цената на квотите за емисии в ЕС нараства. (Според Годишния доклад за дейността на ТЕЦ “Марица Изток 2” за 2023 г. разходите за емисии са 49,86% от оперативните разходи, които са близо 1,365 млрд. лева.) Резултатът е скъпа енергия и неконкурентоспособна индустрия. Забавянето спира и финансирането на проекти в трите въглищни региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, от Фонда за справедлив преход, на обща стойност 1,2 млрд. евро. За тази година бе предвидена една трета от тази сума.

Популизмът и дезинформацията, разпространявани от определени партии, освен че саботират ангажиментите на България за декарбонизация, могат да предизвикат взрив на гражданско недоволство. Това ще се случи, когато миньорите и енергетиците проумеят, че обещанията за работа до 2038 г. няма как да бъдат изпълнени. А липсата на подготовка за прехода само ще увеличи безработицата и ще задълбочи социалното неравенство.

Сривът е неизбежен

За 2024 г. загубата на “Мини Марица Изток” ще надхвърли 200 милиона лева, след като само за първите 5 месеца доближава сто милиона, добивът на въглища е спаднал с 60%, а задълженията на дружеството растат - по данни, огласени в парламента от служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. За 2023 г. отчетената загуба е 137,4 милиона лева.

А ТЕЦ “Марица Изток 2” регистрира незначителна печалба от 64,2 милиона лева преди облагане с данъци. В годишния доклад за 2023 г. дружеството отчита спад на оперативните приходи с 64,29% спрямо 2022 г. До 1,431 млрд. лева. “От началото на 2023 г. започна да се наблюдава ясно изразена тенденция за намаление на борсовите цени на търгуваната електрическа енергия в страната и региона в съчетание с високи цени на квотите за емисии на парникови газове, което силно ограничава възможностите на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД да реализира производството си на цени, които да покриват пълните разходи и да осигуряват нормална норма на възвръщаемост”, се посочва в документа.

Така че въпросът как ще се плащат заплатите на миньорите и енергетиците виси, при това доста заплашително. Заедно с въпросите докога ще се плащат, как ще бъдат компенсирани хората при напускане, откъде държавата ще вземе необходимите средства - и как да се извършат реформите, необходими за плащанията по ПВУ, а всъщност за климатичните цели и трансформация на икономиката. Парламентаристите способни ли да са намерят отговорите - или ще гледаме плоската комедия “Спасители на Мариците”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    15 21 Отговор
    Враговете на народа си поставят основната задача да свалят съветския строй, да възстановят капитализма и властта на буржоазията в СССР, която в този случай ще се превърне в суровинен придатък на Запада, а съветските хора – в мизерни роби на световния империализъм. Важно място в плановете на враговете на народа заемаха: подкопаване на икономическата и военната мощ на СССР, подпомагане на чужди агресори при нападението на СССР, подготовка на военното поражение на СССР.
    Завзели властта и установили бонапартисткия ред в страната, опирайки се на въоръжената от тях контрареволюционна тълпа, на криминални и декласирани елементи, тези презрени и жалки предатели възнамеряваха преди всичко да се откажат от социалистическата собственост, продавайки нашите икономически важни стопански обекти на частни собственост на капиталистически елементи. Под прикритието на нерентабилност ликвидирсйки държавните ферми и разпускане на колхозите. Да поробят държавата с получаване на външни заеми. Отдаване на концесия на нашите промишлени предприятия, които са важни за империалистическите държави.
    Корените на тази компания, на тази банда трябваше да се търсят в скривалищата на чуждите разузнавателни служби, които купиха тези хора, взеха ги на издръжка и платиха за тяхната вярна слугинска служба.
    Реч Йосиф Сталин пред Политбюро,Май,1941

    Коментиран от #2

  • 2 Хе хе

    26 12 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Има нещо вярно в думите му, на днешно време руснаците са роби на олигархията в Русия, само е сбъркал със суровинният придатък, стана на Китай и Индия хе хе хе.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 19 Отговор
    Държава бг,погреба живи и книжарниците,но за хората в тях не се сещате,нали.....
  • 5 Марица изток като Близкия изток

    6 10 Отговор
    Нека да работят централите но на черни въглища или на газ. Това лигнитните въглища са неефективни.

    Коментиран от #7

  • 6 Юруш на хиперболите!

    7 9 Отговор
    Това словоблудството стана мега популярно. Дори не е нужно да знаеш всички букви. Меткат ти на мейла текстче, а ти пействаш където свариш. Сега ако бяха лекари, дето са станали таксиджии, да посна салза. Ама те бачкери среднисти, дето са планирали да хванат дебела пенсия на категория. Ми нема да посна. Да сменят професията и да кацат на земята. Ние отдавна ходим по нея.

    Коментиран от #17

  • 7 И географията ти като енергетиката

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Марица изток като Близкия изток":

    В България има 22 млн. тона черни въглища или около 0.5% от въглищните запаси. Намират се около гр. Твърдица под земята. Балканбас, ако си чувал. Едвам стигат за отопление. Ще сметнеш ли колко са рентабилни? Газ не произвеждаме, а и тези парогенератори в Мариците не са ефективини за газ. На газ работят едни други газотурбинни генератори.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жида с трабанта

    8 5 Отговор
    ВАЖНОТО Е ДА ИМА ПАРИ ЗА оСР АЙНА! НА ОСТАНАЛИТЕ наМАЙ НА ТА ИМ! Каза Асен кокоров
  • 12 Тодоров

    10 5 Отговор
    Не е нормално да се съгласи някой срещу жълти стотинки да закрие печеливш отрасъл, при това с ресурси за десетилетия напред. Това искаха да прокарат в последния момент партиите от сглобката. А парите от Европа не са за заплати, а за бизнес на определени правилни хора. Така че благодарение на Възраждане и ИТН засега националния интерес е защитен.
  • 13 Айде бе

    4 1 Отговор
    Живота на българите е твърде ценен за да се ровят като къртици А който не желае да работи друго или да се образова не е Българин
  • 14 Тц тц тц

    4 2 Отговор
    В Германия отварят такива централи,а баламите тук искат да ги затварят,за да купуват от съседите по-скъп понеже са им бутнали в джобчето.При 1 см сняг тока спира...хич не знам как ще стане само с ток от слънчеви панели и перки.Ще стоим на тъмно заради изперкали.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Юруш на хиперболите!":

    1. Няма изискване за екологичните норми, ФАКТ...
    2. Ултимативно ни е поставено искането за 40% снижение на емисиите, независимо колко големи са...
    3. няКОЙ политик, профан в енергетиката, трябва най-сетне да си плати за "грешката"?? Това, с приемането на 40% снижение на енергопроизводството от ТЕЦ и от там на емисиите, е автогол...
    4. Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици.
    5. ТЕЦовете oтдaвнa нямaт нищo oбщo cъc coцa. В мoмeнтa са нaпълнo aвтoмaтизирaни и кoмпютeризирaни прeдприятия. През "прехода" в тях ce извърши планова мaщaбнa мoдeрнизaция с цената на стотици милиони, които сега ще бъдат "хвърлени на вятъра". Дoкaтo някoи cтaчкувaхa, cкaчaхa пo митинги и прeливaхa oт пуcтo в прaзнo, в ТЕЦовете ce грaдeшe eжeднeвнo, въпрeки cтoпaнcкaтa рaзрухa нa "прeхoдa".

    Коментиран от #21

  • 18 Отново дойче чалга

    0 2 Отговор
    Странно защо пак се говори само за държавния ТЕЦ? Пак се опитват да ни представят бъдещето като невъзможно без зелена измама. Държавно дружество щяло да контролира рекултивацията - успех, нагледали сме се на успешни примери. Много бил скъп тока на Мариците. Ами, да не би на ВЕИтата да е евтин? Пак всички го плащаме. Прилича ми на на някои лобита на собственици солари, които искат да продават повече ток. А другия вариант е целта да бъде да подадат евтино ТЕЦ и след година да си бачка спокой в частни ръце.
  • 19 Дългия

    0 3 Отговор
    Дори няма да ви чета бозите! Тия там са едни търтей, ако нямат субсидии не могат си заработи заплатите! Затваряй още сега,!
  • 20 Шамара

    1 1 Отговор
    Май и здравеопазването е погребано,като държавни болници, както беше през бай Тошово време, ама кой му пука!
  • 21 име

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Напълно съм съгласен с теб и ще допълня още един тънък момент. КПД-то на един ТЕЦ зависи от това колко чисти са инсталациите му. Още в началото на 90-те познат на бащами разработи ултразвукова система за чистене от котлен камък, но понеже така спада консумацията на въглища и съответно далаверата, бързо спряха да ползват услугите му. Та, сигурен съм че ако се чистят редовно това ще намали количеството въглища а от там и емисиите.