8 Октомври, 2024 10:22 2 517 46

Адвокат Силвия Петкова: Възникват съмнения относно законосъобразността на задържането на Джейхан Ибрямов

  • джейхан-
  • ибрямов-
  • силвия-
  • петкова-
  • адвокат-
  • арест-
  • задържане

В случая не може да се коментира превишаване на правомощия, а по-скоро потенциална незаконосъобразност на актове на институции, казва юристът

Адвокат Силвия Петкова: Възникват съмнения относно законосъобразността на задържането на Джейхан Ибрямов - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Софийският градски съд (СГС) постанови мярка "задържане под стража" за народния представител и кандидат за депутат Джейхан Ибрямов. Законно ли е… Пред ФАКТИ говори адвокат Силвия Петкова.

- Адвокат Петкова, как се разследва депутат с два имунитета - като народен представител и като кандидат за такъв? Визирам задържането на Джейхан Ибрямов…
- По установения в закона ред следва: при съмнения за извършено конкретно престъпление, за разследване на народен представител се изисква разрешение на Народното събрание, а ако то не заседава – на неговия председател. За разследване на кандидат за народен представител се изисква разрешение на Централната избирателна комисия.

- Имаме разрешение за сваляне на имунитета от председателя на НС Рая Назарян, но тя остава „без разглеждане“ решението си той да бъде задържан. Защо още е задържан?
- На този въпрос следва да се отговори принципно, доколкото не е публикуван съдебният акт, с който Софийския градски съд постановява задържането под стража на Джейхан Ибрямов, както и доколкото липсва достатъчна по обем информация от материалите по делото.
На първо място, твърди се, че не е поискано предварително разрешение за задържане, тъй като случаят попада в хипотезата на т.нар. „заварено престъпление“. В този случай не се изисква разрешение за първоначалното задържане, а единствено се уведомява Народното събрание или неговият председател – ако то не заседава. Разрешение, обаче, следва да бъде дадено за продължаване на задържането. При липсата на такова разрешение, продължаването на задържането е незаконосъобразно.

- Един от свидетелите срещу Ибрямов е инспектор в Комисията за противодействие на корупцията. Това според закона ли е…
- Според Наказателно-процесуалния кодекс не могат да бъдат свидетели лицата, които са участвали в същото наказателно производство в определено качество. Така че, ако този служител не е участвал в наказателното производство по някакъв начин, няма пречка да бъде свидетел.

- Когато парламентът свали имунитета на народен представител, това представлява снемането на защитата му срещу разследване. Какво става със задържането...
- Според Конституцията, разрешенията за разследване и задържане на Народното събрание, респ. неговия председател и от Централната избирателна комисия, се дават отделно едно от друго. Тоест, ако е дадено разрешение за разследване, но не и за задържане, задържане не може да се извърши законно.

- Какво означава задържане по неотложност и обиск по неотложност в дома му – където са били съпругата му и децата. Какво престъпление се е извършвало в дома му…
- Задържането по неотложност е свързано с твърденията за наличие на т.нар. „заварено престъпление“. Обискът на жилище не е възможен. Процесуалната фигура е „претърсване“ по неотложност и представлява вид действие по разследването, което се извършва без предварително съдебно разрешение, а с последващо съдебно одобрение и то само в случаите, в които извършването му по неотложност е единствен начин за запазване и събиране на доказателства за конкретно наказателно производство. Дали да се извърши претърсване в жилището на конкретно лице във връзка с конкретно престъпление се решава тактически от органите по разследването. Няма пречка да се извърши претърсване в жилище при обвинение за търговия с влияние.

- Има решението на КС от 29 декември 1992 г., когато 36-то Народното събрание гласува решение, с което отменя разрешението си арестувания тогава Андрей Луканов да бъде държан под стража. Тогава Луканов е със свален имунитет и разследван, но не и в ареста. Сега какво е различното…
- С решението на Конституционния съд се казва, че разрешенията на Народното събрание трябва да бъдат две – едно разрешение за разследване и едно разрешение за задържане. По отношение на Решението на Народното събрание от 29 декември 1992 г. за частична отмяна на Решение на Народното събрание от 7 юли 1992 г. за снемане на имунитет на Народен представител, касаещо казуса „Луканов“.
Първо, дадено е едно общо разрешение, което обстоятелство противоречи на Конституцията.
Второ, отмяната на разрешението за задържане идва пет месеца и половина след фактическото задържане на Андрей Луканов, като един от аргументите за това е фактът, че през това време не са извършвани действия по разследването. Аргумент в полза на отмяната на разрешението е и влошеното здравословно състояние на народния представител.

- Колко институции нарушават правомощията си?
- В случая не може да се коментира превишаване на правомощия, а по-скоро потенциална незаконосъобразност на актове на институции. При липсата на пълен достъп до материалите по досъдебното производство категоричен коментар относно такава незаконосъобразност е невъзможен. Единствено може да се посочи, че въз основа на публично достъпната информация възникват съмнения относно законосъобразността на задържането на Джейхан Ибрямов както от прокуратурата, така и от съда, поради липса на „заварено престъпление“ и поради липса на предварително разрешение за задържане. Така или иначе, окончателното решение за законосъобразността на това задържане е в ръцете на Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ибрямов

    32 5 Отговор
    ще бъде обявен за светец!
  • 3 име

    36 4 Отговор
    Всичкото адвокат наизкочи да се "съмнява"!
  • 4 Навалний

    43 2 Отговор
    Никой адвокат не коментира 100-те хиляди и не смее да се докосне до парите да не би да го обвинят него?
  • 5 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    Отвличат ни вниманието със Глупости, докато се чудят как да ни набутат във Войни! Щото Геноцида и Кражбията са ни малко. Тоя джедай си Плаща и си Излиза, че не си знаме номерата де. Просто да се вдига Цирк у Зоопарка е врътката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честен ционист

    23 6 Отговор
    Всички закони и разпоредби дело на фалшивата държава са нищожни. Друг въпрос е, че има балами, дето ги спазват.
  • 8 Карагьозис

    16 2 Отговор
    Тази горе на снимката е Жена ми
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    7 10 Отговор
    Тая откри Америка. Те го казаха вече и по телевизията ма..?

    Коментиран от #15

  • 12 Карагьозис

    2 2 Отговор
    Пао Афина телос пандон
  • 13 фен на сидеров

    11 3 Отговор
    да, бе ! ха-ха ! адвокатски каламбури !
  • 14 Пешо

    22 8 Отговор
    Защо има МВР, Съд и Прокуратура, след като според адвокатите от ПП/ДБ не трябва да се арестуват и съдят престъпници, дори такива хванати с белязани пари на местопрестъплението??? Да ги закрият...
  • 15 Новичок

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Тя и вчера го каза по-някоя си телевизия,даже тук в сайта писаха.Но тези са така преписват,не четат,повтарят се и те така.Пфу...
  • 16 Цанка

    31 1 Отговор
    Чета, и стигам до извод, че следващото НС трябва да премахне депутатския имунитет, в противен случай в България никога няма да има арестуван и осъден политик....каквито и престъпления да е извършил. Защо депутатите трябва да имат имунитет, нали Закона уж важи за всички???
  • 17 Анти

    16 4 Отговор
    Заради тази, и подобни на нея, хората мразят адвокатите.
  • 18 любител

    21 0 Отговор
    стига глупости истината е че в Б-я има закони но те са само за бедния народ за крадците убийците мутрите политиците олигарсите те не важат.полиция съд и прокуратура това е бухалката на управляващите и плащащите.
  • 19 е искал е да блесне новия

    2 3 Отговор
    с белезници не са водили киро за декларацията, бадън за обвиненията и сина му измамник, тръмп за многото обвинения . така е . но юса арестите са друго . Юнабомбър и зодиак с тед бънди все ги изпускаха . 10-20-30 години . въпреки години учене има 2 неотменни случващи се неща . хванати и нехванати . а как, защооо .. 2 си говорят и единия взема пари . дали да измре в килия на вода без слънце . глупава ситуация . глупави персонажи и анализи . не ме купил за 20 бона . влия ми ама без пари . сега ме облъчват пеески , меди и щерка му .
  • 20 Павел пенев

    20 5 Отговор
    Такива адвокати като тази, са или смешни или жалки, а най вероятно и двете. Ибрямов е задържан в момент на извършване на тежко криминално деяние. Всички по нататъчни процесуално следствени действия са извършени след снемане на имунитета. Кое е незаконното в случая?
  • 21 Е няма що

    18 4 Отговор
    хванат ли е с парите, хванат, какво копаете тогава още.
    Да заминава във затвора .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ехааааа

    14 0 Отговор
    И тая с гола гръд на амбразурата (срещу заплащане де)
  • 24 Господар

    8 3 Отговор
    този трябва да бъде eкзекутиран чрезнабучване на сол на площада заедно с цялата му роса и внучета ако има. И да останат там докато не останат от тях само кокaли
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Демократ

    13 0 Отговор
    Ей тая курвичкаси е объркала професията другаде трябваше да се снима
  • 27 Дясна ръка, ляв джоб

    9 0 Отговор
    И Кокинов сутринта защити дерибея😂Сега ще се види ясно защо толкова години демокрация, няма нито един осъден крадец на държавното имане! Защото това е причината да сме с най-ниските доходи, пенсии и деца да не се раждат!А това, че разни от правосъдната система защитават най-големите крадци е защото си пълнят собствените касички!Разбира се, съучастниците са много-медии, хората, които са потърпевши, но си мълчат, полиция, прокуратура и т.н.
  • 28 Тома

    12 1 Отговор
    Тези искат да убедят народа че само политик може да краде от народа законно.Бравос
  • 29 Да би мирно седяло...

    12 0 Отговор
    Дали е поръчка или не, но лицето е заковано по закон и ако се измъкне, ще е поражение за МВР, Прокуратура и Република България!
  • 30 Благой от СОФстрой

    13 0 Отговор
    В територията на беззаконието и анархията много се засилиха мненията за неправилно задъжане на турецкия жагал с една буца незакони кинти в джобето!
  • 31 Христо

    10 0 Отговор
    Всички тези изроди, трябва да висят по дърветата.. Заслужават същото, както те са правили с народа ни.. 480 години..
  • 32 Ти да видиш

    10 0 Отговор
    Айде пущайте го! Невинен е! А парите са от играта Монополи! Па и е със 2-а имунитета ше го хванете за .......!
  • 33 Кип

    3 3 Отговор
    Случайно някой да провери пр и какви условия се допускат фирмите за участие в ОП обявени от МО???Свидетелят няма как изначално да бъде допуснат като фирма че да дава чак и подкуп!Скалъпена работа
  • 34 Истината1

    5 0 Отговор
    Тоя кой е , тая коя е и защо ни занимавате с тях?

    Коментиран от #40

  • 35 ббб

    8 1 Отговор
    ЗАЩИТНИЦИ НА КОРУПЦИЯТА!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ха ха ха ха

    8 1 Отговор
    Я па тая как наглее! Много палава прическа вади. Но акъл кът. Нали го хванаха с белязаните кинти?! Какво незаконосъобразно има?
  • 38 Пуснете чуляка бе оооу!

    7 0 Отговор
    Ша изтървем дьомбел ханъмата бре! Нал гладна стачка дига?! По цял ден гладува, вечер под юрганя са дави и изпъва шия кат юрдек да преглъща. Очити ша й изкочат от зор!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 истина ти казвам

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Истината1":

    Ами това са два кърлежа живеещи на гърбът на моите и твоите деца!

    Коментиран от #42

  • 41 Хасковски каунь

    3 1 Отговор
    Взел ли е парите? Взел щото е с имунитет може би.
    В кауша ! В кауша илоената топка - КТБ
  • 42 Истината1

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "истина ти казвам":

    Ами не ме интересуват, гадовете се хранят от подобни помиини статии.
  • 43 Дервишоглу

    0 0 Отговор
    Подкрепи Новото начало- наритай дерибеите.
  • 44 Законът

    1 0 Отговор
    Това е еевски!
  • 45 Радио Ереван

    0 0 Отговор
    Крадци и мародери, от всички страни съединявайте се ! Рот Фронт ! До пълната победа на измамата ! Сорос и ПП ДБ над всичко !
  • 46 бай Ставри

    0 0 Отговор
    Мисирките са особено широко разпространен птичи вид по нашите земи. Срещат се не само в журналистиката, но населяват на гъсти колонии и правото. Най-обичат да бъдат "гушени", но често ги "дупят" и "тъпчат" или "пълнят" с разни неща.