27 Октомври, 2024 11:03 3 240 97

Украйна не може да победи Русия. Крим, Донецк и Луганск вече са загубени

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски

Обърканият, но самовеличаещ се Запад също носи вина, че максималистичните цели на Зеленски няма да бъдат постигнати

Украйна не може да победи Русия. Крим, Донецк и Луганск вече са загубени - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на The Conversation

Мой приятел, обикновено силно оптимистичен проукраински анализатор, се върна от Украйна миналата седмица и каза аз: “Това е като германската армия през януари 1945 г.” Украинците са отблъснати на всички фронтове – включително в Курска област на Русия, в която те бяха навлезли с много надежда и шум през август. По-важното е, че им свършват войници.

През по-голямата част от 2024 г. Украйна губеше позиции. Тази седмица град Селидово в западната област Донецк е обкръжен и, подобно на Угледар по-рано този месец, вероятно ще падне през следващата седмица – единствената променлива е колко украинци ще бъдат изгубени в процеса. През зимата се очертава ужасната перспектива за голяма битка за задържането на стратегически значимия индустриален град Покровск.

В крайна сметка това не е война за територия, а за изтощение. Единственият ресурс, който има значение, са войниците – и тук изчислението за Украйна не е положително.

Украйна твърди, че е “ликвидирала” близо 700 000 руски войници – с повече от 120 000 убити и над 500 000 ранени. Нейният президент Володимир Зеленски призна през февруари тази година за 31 000 убити украинци, без да дава информация за ранените.

Проблемът е, че тези украински цифри явно се смятат за достоверни на западните служители, докато реалността вероятно е много различна. Американски източници казват, че във войната са убити и ранени 1 милион души и от двете страни. Най-важното е, че това включва нарастващ брой украински цивилни.

Ниският морал и дезертьорството, както и избягването на военна служба, са значителни проблеми за Украйна. Тези фактори изострят и без това сериозните проблеми с набирането на персонал, което затруднява снабдяването на фронтовите линии със свежи войници.

В Украйна се води ужасен дебат. Въпросът се върти около това дали да се мобилизира и рискува живота на възрастовата група 18-25 години. Поради икономическия натиск в началото на 2000-те, Украйна претърпя голям спад в раждаемостта, оставяйки сравнително малко хора на възраст между 15 и 25 години. Мобилизирането и сериозното изтощение на тази група може да е нещо, което Украйна просто не може да си позволи, като се има предвид вече сериозната демографска криза, пред която е изправена страната.

И дори тази мобилизация да продължи, докато необходимата политика, законодателство, бюрокрация и обучение изтекат, войната може да е приключила.

Историята не познава пример, в който изтощително съперничество с Русия да се е оказало успешно. Нека бъдем ясни, без да ръсим със захар: това означава, че има реална възможност за поражение.

Максималистичните военни цели на Зеленски за възстановяване на границите на Украйна отпреди 2014 г., заедно с други малко вероятни условия – които не бяха оспорвани от объркания, но самовъзвеличаващ се запад – няма да бъдат постигнати и западните лидери са отчасти виновни. Необмислените войни в Афганистан и Близкия изток оставиха западните въоръжени сили кухи, зле въоръжени и напълно неподготвени за сериозен и продължителен конфликт, като запасите от боеприпаси вероятно ще стигнат в най-добрия случай за седмици.

Европейските обещания за милиони артилерийски снаряди не се сбъднаха – само 650 000 са доставени на Киев тази година, докато севернокорейците са доставили поне два пъти повече на Русия.

Само САЩ разполагат със значителни запаси от оръжие под формата на хиляди бронирани превозни средства, танкове и артилерийски оръдия в резерв – и е малко вероятно да промени политиката си на капково подаване на оръжия към Украйна сега. Дори да бъде взето такова решение, времето за доставка ще бъде години, а не месеци.

На поверителен брифинг, на който присъствах наскоро, проведен от служители на западната отбрана, атмосферата беше лоша. Ситуацията е “опасна” и “толкова лоша, колкото никога не е била” за Украйна. Западните сили не могат да си позволят друга стратегическа катастрофа като Афганистан, която, по думите на Ърнест Хемингуей (уместно цитиран от стратега Лорънс Фридман), се случи „постепенно, после внезапно“.

Няма да има решителен пробив на руската армия, когато превземат този или онзи град (да речем Покровск). Те нямат способността да го направят. Така че няма да има колапс – няма го моментът „Киев като Кабул".

Има обаче граници на загубите, които Украйна може да понесе. Не знаем къде е тази граница, но ще разберем, когато се случи. Най-важното е, че няма да има победа за Украйна. Няма и никога не е имало западна стратегия освен обезкръвяване на Русия възможно най-дълго.

По-фундаментално, сега трябва да бъдат зададени и да се потърси отговор на два древни етични въпроса, определящи дали една война е справедлива: дали има разумна перспектива за успех и дали потенциалната печалба е пропорционална на цената.

Проблемът, както често досега, е, че западът не е определил какво смята за успех. Междувременно цената става твърде ясна.

Ясното дефиниране на неговите цели и граници би представлявало началото на стратегия – и западът не е добър в това. Сега лидерите на НАТО трябва бързо да преминат отвъд безсмислената реторика или всичко, което намирисва на „колкото е нужно“. Видяхме докъде доведе това в Ирак, Афганистан и Либия.

Нуждаем се от реалистичен отговор как сега изглежда нещо като “победа” или поне приемливо споразумение – както и до каква степен е постижимо и дали западът наистина ще го преследва. И след това западните лидери да действат по съответния начин.

Отправна точка може да бъде приемането, че Крим, Донецк и Луганск са загубени – нещо, което все повече украинци започват да казват открито. Тогава трябва да започнем да планираме сериозно за следвоенна Украйна, която ще се нуждае от подкрепата на Запада повече от всякога.

Русия не може да вземе цялата или дори по-голямата част от територията на Украйна. Дори и да можеше, не би могла да я задържи. Напълно ясно е, че ще има компромисно споразумение.

И така, време е за НАТО – и в частност САЩ – да формулира жизнеспособен край на това кошмарно изпитание и да разработи прагматична стратегия за справяне с Русия през следващото десетилетие. По-важното е, че западът трябва да планира как да подкрепи героична, разбита, но все още независима, Украйна.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Павел Николаев

    96 6 Отговор
    Харесва ми как лека започват да се пишат и коментират истините, а не лъжите. Една война започнала в лъжа ... на всеки му е ясно как ще приключи.
  • 3 Иван

    91 7 Отговор
    Не може едно комедийно артистче да надхитри Путин.
  • 4 изумен

    96 6 Отговор
    Брей !!! За сефте във ФАКТИ се публикува ясна , точна , реалистична и правдива статия за ситуацията в Украина ! Изумен съм !
  • 5 Ттт

    7 87 Отговор
    Ще бъдат загубени, когато Украйна спре да се бори за тях, тоест никога. И защо сте сложили снимка на Зеленски под полюциите на някаква кремълска подлога?
  • 6 Бонев

    67 5 Отговор
    Това всички го знаят,дори и крадливата бивша преводачка на Тодор Живков.
  • 7 да де

    74 6 Отговор
    Що бе с плана за победа какво стана, зеления да не пише вече план за капитулация?
  • 8 !!!?

    9 59 Отговор
    Ами като Украйна не може да победи путиновия ГУЛАГ защо Путлер не обяви "победата" сега...или друг път !!!?

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Софиянец

    73 10 Отговор
    Добро утро! Ще се сетите!

    Слава на руската освободителна армия! 🇧🇬❤️🇷🇺

    Коментиран от #24, #27

  • 10 Попа

    62 6 Отговор
    Да развяват белия флаг. Защото руснаците ще ги изкльопат.
  • 11 бравос на факти..

    55 1 Отговор
    Очаквам опровержение от очилатото марче..
  • 12 !!!?

    35 8 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Що за глупост си написал! Я си изпий кафето и пак пробвай 😅
  • 13 запознат

    61 5 Отговор
    Щом и това сайтче , известно с Дойче велевските си възгледи започнаха да публикуват истината за войната РФ-Украина , нещата очевидно са мама плаче /за украинците и "благодетелите им/ . Отбой по всички флангове и направления се нарича това . Въпрос на дни е да се вдигне бялото знаме .

    Коментиран от #36

  • 14 къде са..

    35 4 Отговор
    Стоенчо и козлодуйчо..сигурно са в некоя комисия да изкарат някой и друг лев.

    Коментиран от #30

  • 15 смотань бандерець..

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    Ами що вова иска да си довърши работата в герсоне и запорожьие и така целата бандерска житница поедеть к маскву..
  • 16 Българин🇧🇬

    41 4 Отговор
    Айде с,я жълтопаветната и хазарска лгбти гнилоч у България като прочете това и ако им е толкова мила у$$райната както все изтъкват в дебилните си коментарчета тук да се стягат и да отиват доброволци на фронта в 404 ,та най после да се изпълни мечтата им да бият по омразните им руснаци...
    у$$райна ви зове еерЕоатлантически сФ🐷ине.!
    Не чакайте ами заминавайте!....
    Докажете,че сте истински атлЪнтициии...
  • 17 много късно се усетиха

    37 5 Отговор
    Когато русофобската мъгла се разсее и светът разбере какво наистина се е случило от 2014 г. насам, на мнозина няма да им е до смях. Нека си представим: канадските украинци организираха Майдан в Отава, свалиха Трюдо и на негово място поставиха някаква Гинка, забраниха английския и френския език и задължиха всички да говорят на мова/ нещо като език, украински/.


    Несъгласните френски канадци започват да бъдат застрелвани в Квебек и Монреал с ракетна артилерия, а несъгласните англо-канадци са изгаряни живи в културен център в Халифакс. Интересно какво биха казали тогава градинарите на евродемокрацията и регионалния комитет на фашингтон?
  • 18 Kaлпазанин

    35 4 Отговор
    Не ,гореспоменатите области ,а укрия е изгубена .да бяха си мирно седели не биха чудо видели ,а се подведоха заради еврейската лакомя ,е приседна ли ви
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тагаренко

    28 7 Отговор
    Русия е непобедима-по никакъв начин!!!!
  • 21 БРАВО

    32 4 Отговор
    Загиването на украинци вече го наричат "процес" на запад. Покателно колко им пука за живота на хлебопекарите и шофьорите на рейсове, които биват изпращани на фронта след макс. една седмица обучение.
  • 22 що реват тогава за корейците

    31 2 Отговор
    Президентът Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна .. Документът е върнат на Върховната рада с подпис от държавния глава на 25 октомври.

    Коментиран от #33, #97

  • 23 пхенянець..

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "Поредните глупости на Факти":

    Чакам те в курске..да помагаешь да слагаме бандери от елитните кiевски бригади..в котельо.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Смешки

    4 9 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    РОА е съюзник на Хитлер, глyпи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Объркано Атлантиче

    32 3 Отговор
    Какво не ви казват:
    САЩ трябва да доведат Русия до свръхизтощение, за да я разбалансират и след това  унищожат. Това е план срещу Русия, разработен от Rand Corporation, най-влиятелния мозъчен тръст в САЩ. С персонал от хиляди експерти Rand се представя като най-надеждния източник в света за разузнаване и политически анализи за лидерите на Съединените щати и техните съюзници.

    Този модел е препоръчан в доклад, публикуван през 2019 г. „Свръхизтощение на Русия“ и e финансиран от Армията на САЩ. Всички препоръки в него са приложени в пълна степен, включително използването на Украйна в този план. Именно тази нарочна конфронтация доведе до сегашната война със стотици хиляди жертви, милиони бежанци, хуманитарна и икономическа катастрофа, повлякла и Европа.

    -- Extending Russia
    Competing from Advantageous Ground --

    Коментиран от #32, #47

  • 30 Абе не

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "къде са..":

    Днес има избори и тия двамата са ги прибрали в психодиспансера, да не направят някоя поразия на днешния ден.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 нещо са объркали сметките явно

    30 3 Отговор

    До коментар #29 от "Объркано Атлантиче":

    Уж ще я изтощават , а се оказа че икономиката и върви нагоре . МВФ класира Русия като четвърта икономика в Света !
  • 33 чекисть..

    20 2 Отговор

    До коментар #22 от "що реват тогава за корейците":

    Пхенянците са в курске за прочистването му от елитните кiевски бандерци там..интересно защо бгкозяците не споменават че зад зеленио шмъркачь стоят из изодьзадьзе над 50десеть алианоджендърски государства и въпреки това укрофашагия сдава багажа.
  • 34 Смешки

    2 10 Отговор

    До коментар #25 от "БАРС":

    Шаломов какъв е бре акъле🤡

    Коментиран от #38, #71

  • 35 кво можеш..

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Поредните глупости на Факти":

    Да очакваш от делиорманскьи помакь дето сега се чуди на кой да се клани-на дърть или дебель османець.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абе

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "Смешки":

    Безмозъчен и какъв е Шаломов,нали знаеш кажи да се посмеем на твоята непросветеност.

    Коментиран от #41

  • 39 Поредните глупости на Факти

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "кво можеш..":

    Те османците в БРИКС бе🤣
  • 40 ФАКТИ

    15 3 Отговор
    СЪЩО КИЕВ И ЛЬВОВ.ИНАЧЕ МИР НЯМА ДА ИМА .И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ХРУСКАМЕ US ГМО ЗЪРНО ОТ У КРАЙНА.
  • 41 Смешки

    1 9 Отговор

    До коментар #38 от "Абе":

    Шаломов е Шаломов форевър🤣

    Коментиран от #66

  • 42 Госあ

    22 2 Отговор
    хахаха самият план за победа на Украйна над Русия на клоуна е толкова нелеп, колкото и управляващото западно простолюдие и всичките им пинизи като се започне от псевдозелената сделка ( аз съм зелен, между другото и точно затова се вбесявам от тая простотия), мине се през четиридесетте пола и експеримента с експерименталните препарати и цялото поведение по време на ковид кризата и се свърши с амбицийките им за господство над света.

    Коментиран от #44

  • 43 Така е

    5 1 Отговор
    САМ ЮНАКО!?!ВЕЧЕ виреят само чакали ,зайци .....и ТЕМ подобни в ГОЛЯМАТА ЗОЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА,която вече не е СВЯТ.......
  • 44 МДАМ

    2 8 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Нелеп колкото Киев за три дня.

    Коментиран от #49

  • 45 1111

    3 16 Отговор
    Хипер инфлацията ,и липса на финансов и човешки ресурс прави русия слаба

    Коментиран от #56

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 о.р.

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Объркано Атлантиче":

    Всъщност , този нов план (за който пишете) не е нищо друго а препис (с малки корекции) на стратегическият план с няколко имена ( Корида , Къщичка за птици , Тих дом и пр.) изготвен от ЦРУ и помощни организации по поръчка на Държавният департамент на САЩ веднага след т.нар. "Карибска криза" с основна цел - икономически крах на съветската планова икономика , селско стопанство и промишленост и съответна политическа дестабилизация (предизвикана от същите) , като мечтата на създателите му е в СССР да настъпи поголовен глад и след като се стигне и до канибализъм , западните "приятели" да предложат помощ срещу политика и ресурси . Добре знаем , че не се получи (тогава) , няма да се получи и сега .
  • 48 Мишел

    20 1 Отговор
    Днес руската армия превзе трето за деня селище след град Селидово и Вишневка - Богоявленка.
    На фронта се наблюдава масово бягство на запад на украински военни.
  • 49 Госあ

    19 1 Отговор

    До коментар #44 от "МДАМ":

    началото на гореща ТСВ се отлага единствено благодарение на търпението на Си Дзинпин и Путин въпреки всички провокации, но курса към демокрация в международните отношения е поет. Свободни пазари, ако искат. БРИКС е затова. Дигиталните юани на Китайската Хародна Банка са факт и много германски индустриални предприятия ги ползват, въпрос на време е дигиталната валута на БРИКС

    Коментиран от #52

  • 50 Трътлю

    12 0 Отговор
    Кайзерът загуби след като беше победил руския цар, и след като целия западен фронт беше на френска територия. Така загуби и Фердинанд: “Живи ги клааме, мъртви на изработяа”. Политиците не учат история!
  • 51 Мисля

    14 1 Отговор
    Победителят диктува условията.В случая това не са НАТО нито Украйна.
  • 52 МДАМ

    1 14 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    БРИКС е китайски Москвичи, каква свободна търговия бълнуваш?

    Коментиран от #76

  • 53 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Зелю е гробокопача на Окристан Ненужната държава .

    Коментиран от #54

  • 54 ХАХАХА😂

    1 12 Отговор

    До коментар #53 от "В.В.П.":

    Путя в гробокопача на Рашастан. Безсмислената държава .
  • 55 Вчера

    12 1 Отговор
    Село Горняк беше завладяно от войските на РФ . Това е най - високата точка в Донбас там беше центъра за радиовръзка на ВСУ .
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Правоверен Евроатлантик

    6 1 Отговор
    Тъй тъй - почва патакламата срещу Иран, а пекат и война срещу Китай. С Украйна не се получи, спонсорите си обират крушите, Зеленски ще плаща сметката. Като няма пари ще плаща в натура. Урсулите и Борелите ще се озоват с изути гащи срещу ядосаната мечка, която сами ръчкат и дразнят без дори да знаят защо...
  • 58 Факт

    10 1 Отговор
    Никой неможа да избие толкова украинци колкото Зелко.

    Коментиран от #61, #63

  • 59 значи

    12 1 Отговор
    аз си спомням, че поводът за нападението над Либия беше, че Кадафи решил да смаже бунт на недоволни от него. Западът застана зад "бунтуващите"....Не разбрах поради каква причина западът не застана зад бунтуващия Донбас, когото превратаджиите в Киев искаха да смажат...
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 може би

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Смешки":

    не познаваш кирилицата е не можеш да четеш? Фамилията на майката на Путин е Шеломова, а не Шаломова...илитерат...

    Коментиран от #72

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ако хитлер беше атакувал ссср

    3 2 Отговор
    Със 30 милиона армия и още 10 милиона да стоят на западния бряг на атлантика и да чакат да се появи нещо от сащ то със ссср щеше да е свършено отдавна...не можеш с 5 6 7 милиона армия да превземеш ссср европа и да контролираш територията там

    Коментиран от #75

  • 71 БАРС

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Смешки":

    А БЕ ПИЧ НАПИСАЛ СЪМ ТИ ЧЕ РАБОТЯТ НА ЕВРЕИ Я ЧЕТИ И РАЗМИШЛЯВАЙ КАТО ХОРАТА.
  • 72 Смешки

    0 5 Отговор

    До коментар #66 от "може би":

    👍 🇮🇱
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Смешки

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "Ъхъ":

    Че те Германия и Полша само са повече от Рашастан, бе капацитет👍
  • 75 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ако хитлер беше атакувал ссср":

    аве пич, а да ти е минавало през акъла случайно, че Хитлер нападна Русия с ресурса на цяла Европа ? А ? Абсолютно на цяла Европа, като изключим англичаните. Друг е въпросът за синхронизиране между Германия и Япония, вместо Япония да скача на Китай и сащ и целия тихоокенски регион, но нацитата са такива - алчни и самонадеяни. Е виж го зельо, нападна Русия, бате хахахахаха

    Коментиран от #79

  • 76 Дзян Пин Чун

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "МДАМ":

    Китайски, ама нови!
    Карай си 30годишното Ауди.

    Коментиран от #78, #81

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #76 от "Дзян Пин Чун":

    дизеляк ! бензиновите ще ги спират. много стари дизеляци с пробити филтри треа да се изкупят от Германистан
  • 79 МДАМ

    0 5 Отговор

    До коментар #75 от "Госあ":

    Без ЛендЛиза в Раша отдавна щяха да говорят немски.

    Коментиран от #84

  • 80 Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Руснаците са 1ви в света":

    А америчко е първа по смъртност от фентанил
  • 81 МДАМ

    0 4 Отговор

    До коментар #76 от "Дзян Пин Чун":

    Хахаха! Евтина радост за руското население! А Ладите какво, 2043-та??

    Коментиран от #88

  • 82 Бай Дън

    8 1 Отговор
    Никакво споразумение освен безусловна капитулация. Всички видяха колко струва споразумението с запада - "минските споразумения" , и "НАТО няма да се разширява на изток" сега е време да се плати цената за лъжата. И никакви шикалкавения какво е победа и загуба не може да има. Зеленчука с непраната фланелка го каза ясно искат влизане в НАТО, връщане на Крим и другите анексирани след референдуми области. Следователно ако тези условия не се изпълнят Украйна се е била за нищо и всички тези балами повярвали на джуджето комик са измрели за нищо.

    Коментиран от #85

  • 83 Чебурашка

    7 0 Отговор
    Абе, издирвам оракула на сайта - Стоян Георгиев. Този дето няма несбъдната прогноза, знае всяка мисъл наПутин и пише неграмотно за да не може никой да го изплагиатства...
    Някой знае ли къдесе губи?
    Да не е получил инсулт вчера, че много беше възпален? 🤣😂😅

    Коментиран от #94

  • 84 Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "МДАМ":

    До 1943 г доставки те по ленд лиза са мизерни, а 1941 г когато Червената армия отблъсква немските войско от Москва, а 1942 побеждава немските, италианските, румънските, унгарските войски при Сталингрпд - клонят към 0

    Коментиран от #86

  • 85 Смешки

    1 5 Отговор

    До коментар #82 от "Бай Дън":

    То и гаранциите за Украйна, подписани от руска страна са тоалетна хартия, като рублите.

    Коментиран от #87

  • 86 МДАМ

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.":

    Да лъжеш си е типично за копейките. Има интернет, прочети.
  • 87 Бай Дън

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Смешки":

    Те гаранциите на Украйна са подписани при условие за неутралитет залегнало в конституцията на Украйна и променено преди "украинците" да започнат да изгарят живи хора в Одеса.

    Коментиран от #91

  • 88 Дзян Пин Чун

    6 0 Отговор

    До коментар #81 от "МДАМ":

    Ефтина, скъпа - НОВА!!!

    Купи си сега нова кола в България... Ако можеш... Среден клас (няма значение марката европейска), трудно си изкарват гаранцията.
    А цените все нагоре... Ев рей ска работа!!!

    Коментиран от #89

  • 89 МДАМ

    0 3 Отговор

    До коментар #88 от "Дзян Пин Чун":

    Мдам, Шеломовска.
  • 90 Мани-Мани

    6 1 Отговор
    Мъчно ми е за Зеленски , че се помисли , че е новия Цезар , на 21 век ! Комик-Президент = 0 ! Езък, за обикновените хора , които загубиха живота си , по негова вина !

    Коментиран от #92

  • 91 Смешки

    1 5 Отговор

    До коментар #87 от "Бай Дън":

    Украйна не е в НАТО. Тоалетна хартия са рашастанските договори.
  • 92 Амиии

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "Мани-Мани":

    А за 700 000 на Путя нещо?
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Гена крокодила

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Чебурашка":

    Сигурно не е на смяна и няма интернет... служебен... Пък за личен... Ваучера не стига... 😅😂🤣
    И Галя центовете за седмицата не е дала... Мъкааа....
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Сандо

    0 0 Отговор
    Обърнахте ли внимание как автора на материала определя коя война е справедлива?Както се казва "Там е заровено кучето"!
  • 97 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "що реват тогава за корейците":

    Ами да им пратим българските генерали-натовци.То и без друго в армията ни освен тях май нищо не е останало.