Last news in Fakti

29 Април, 2014 12:16 5 629 15

Аз съм българче, срам ме е от мене…

  • розово-
  • българи-
  • сирийци-
  • бежанци-
  • гостоприемство
Аз съм българче, срам ме е от мене… - 1
Снимка: Нова телевизия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Текстът е публикуван първоначално в блога на автора

Добро утро, българи! Спахте ли добре? Как мина уикендът ви? Чухте ли за Розово, селския протест и изгонените сирийци? Чухте ли за Волен Сидеров, който откри предизборната кампания на АТАКА за европейските избори в… Москва? А останалите партии си бяха в София – кой в НДК-то, кой в Армеец с голям евро-гост, кой с мимове пред Народния. Все желаещи моя вот и все обещаващи разни неща.

Предполагам, че сте чули. Даже мисля, че сте видели и репортажите по телевизията, статиите по вестниците и постовете по блоговете. Освен, разбира се, ако не е имало яко данги-дунги на маса. Тогава е разбираемо, че не сте чули или прочели. Нали?

Преди много години, в едно средностатистическо българско село (около 200-300 къщи), един имот бе продаден на семейство роми. До този момент, в това село никога не бе имало жители от този етнос. И както може би само се досещате, това предизвика бурни дискусии под формата на мрън-дрън в продължение на няколко месеца. До изстъпления не се стигна и слава Богу! Нямаше, мъж с едър златен ланец призоваващ към мирен протест. Нямаше и развети национални флагове, нито пък такива окачени върху дувара на ромския имот. Нямаше и патриотични напеви „България за българите! България! Бъл-га-ри-я!”. Животът продължи с вътрешно негодувание по седенките и пред Хоремага. Не след дълго Ковачите (така нарекоха семейството новопришли роми), се превърнаха в най-сериозната работна ръка на селото. Всеки ден някой за нещо ги викаше да помогнат. И те помагаха, я за храна, я за дреха, я за някой лев.  Няма как. Населението на селото застаряваше с всяка изминала година. Младите бягаха по градовете. А който остана, се пропи и с времето престана да бъде работоспособен. Ковачите останаха и продължиха работейки ден за ден, година за година.

Не знам защо така стана в Телиш. Не знам и защо се получи такава реакция срещу 17 сирийци, включително шест деца, в село Розово. Знам, че ние българите имаме сериозен проблем. Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода и… митът за българското гостоприемство е развенчан.  Това гостоприемство ми го набиваха в училище и преди и след 10-и ноември. Това изречение и много други каращи ме да се чувствам горд, че съм българин, дълго бяха загнездени в съзнанието ми. И с всяка изминала година, едно по-едно биваха разпердушинвани на пух и прах. С всяко едно пътешествие „навън” аз разбирах, че часовете по история, география и литература (донякъде) са били изпълнени с опорни точки и откровена пропаганда. Кому е/било нужно?

Не, не ми отговаряйте! Всеки носи глава на раменете си. Всеки има огледало пред себе си докато се бръсне или слага очна линия.  Снощи докато си оформях брадата и се чудех дали да си обръсна главата, неможех да се гледам в очите. Беше ме срам. Беше ме срам, че 17 човека, бягащи от война и несгоди, загубиха надеждата, че най-накрая имат шанс да започнат да лекуват раните си. Беше ме срам, че шест деца продължават да търсят своя дом, училище и нормално детство. Беше ме срам, че бежанците стоят зад решетки, все едно изпълняват наказание под строг тъмничен затвор. Беше ме срам, че за нас „българите” ромите, турскоговорящите, арменците, копанците, протестантите, католиците, хомосексуалните и други такива не са „Българи”.   И ще продължава да ме е срам дълго време, така като гледам.

Днес очаквах да намеря нещо някъде по информационните сайтове за някой политик осъждащ ксенофобията и насаждането на омраза. Вероятно съм пропуснал тези статии. Нищо не ми попадна на пръв прочит. Може би защото е време за избори и не е добре да се ядосва гласоподавателя…

Факт е обаче, че 17 човека продължават да търсят своя постоянен дом. Факт е, че стотици стоят по центровете за бежанци зад решетки. Факт е също, че всекидневно виждам снимки на „патриотични” плакати и графити из България пропити от речта на омразата. И никой по горните етажи, не прави нищо.

Да, сънароднико мой, аз съм българче! Обичам нашите планини зелени. И тук слагам точка. Срам ме е.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валери Йорданов

    12 0 Отговор
    Бориславчо, мога да ти кажа, че ти си много далеч от истинските неща в нашата страна България!
    Ти явно никога не си имал допир с цигани, за това и така пишеш омайно омайно. А явно не си и излизал извън България, да видиш колко са "гостоприемни" чужденците в това число и европейците!!!
    Размишленията по-горе са от човек, който прекарва живота си в апартамента в София.
    А снощи да гледа новините? Как тези "приятелчета" циганите отварят и разрушават гробове, за да ползват плочите за строителен материал? Циганин да ти е рязъл решетката на терасата и да влиза да те краде, докато спиш в леглото при жена си, а в другата стая е малката ти дъщеря?
    Случайно да си видял село, което да е населено изцяло от цигани, които да се самоизхранват? Да си произвеждат храна? Циганите винаги живеят на гърба на белите хора, я да им работят, я да ги крадат, но НИКОГА циганите не могат да живеят на свой собствен гръб и да ядат плодовете от тяхната работа!!! НИКОГА! Циганите са кръвопийци, които изсмукват белите хора!
    НЕ АЗ НЕ СЪМ РАСИСТ!!! Харесвам всички раси, но циганите трябва да са вън от България!
    А мило ли ти стана, когато жителите на село Мечка влезнаха в новините, вдигнали ръце от набезите на циганите? Мило ли ти стана?
    Надявам се един ден Борисчо... да имаш вземане даване с циганите, пък тогава да те видя какви ще ги напишеш и да те върна назад в годините, когато си написал тази глупост горе ;)
  • 2 Димитър

    10 0 Отговор
    Аз ни най малко не се срамувам! Браво на хората от селото.
  • 3 bibbo

    11 0 Отговор
    Ако автора беше ходил по арабските земи друго щеше да пише.. добре ги познавам и колкото по малко от тях има по нашите земи по добре.. особенно в момента , когато държава няма , трябва сами да се справяме с такива проблеми от национално значение!
  • 4 Agent

    8 0 Отговор
    Как сирийците са сключили договор за наем след като към момента на настаняването им нито един от тях няма ЕГН и валиден личен документ? На кого е върнал наема собственика на къщата, защото медиите съобщиха, че сирийците не са получили парите си? Какви са тези хора, каква е професията им, какво ще работят?Това, че имат деца не отменя автоматично всички въпроси и подозрения. То и циганите са пълни с деца, но основната им професия всички я знаят .... Хората от селото не са длъжни да говорят език, който тези чужденци разбират ! Напротив въпросните сирийци/ако са такива, защото никой не е доказал това на селото/, които искат български ЕГН -та и убежище в РБ ако са длъжни да се стараят и учат усилено български! Държавата България гледа да си изпълнява някакви европейски ангажименти и не счита за нужно да информира някакви си там български селяни!!!
  • 5 Марин Маринов

    9 0 Отговор
    Наистина е жалко, но е факт, че сме си изгубили гостоприемството през годините. Но това е напълно в реда на нещата. Няма как. Преди години сме подали ръка на т. нар. роми. А сега тази ръка е много отдавна отхапана и нещата отиват към изяждане на цялото тяло. Всеки се учи от грешките си. Така и българите са се научили от грешките си и в случай, колкото и да е жалко, наистина вече не сме толкова гостоприемни. И как да сме гостоприемни, като циганската сг.н, която сме посрещнали преди време съвсем гостоприемно, сега ни граби от домовете, руши всичко по пътя си, убиват, изнасилват, раждат на по 12 години и точат системата с помощи, как като има "самотни" майки с по 13 чавета, как трепят пенсионери за по 80-90 лв. пенсия, изнасилват нашите баби???!!!Съвсем си е нормално в този ред на мисли, човек да си изгуби гостоприемството. Заради тези същите цигани, които ни принуждават да приобщаваме, които като идат в бяла държава и веднага на мига ни ги връщат. Та заради тях не сме гостоприемни и с право. Като ни ги върнаха, къде бяха разните организациики да солят на французите по главите, а? Проста е истината - циганина е тумор в организма. Храни се от него, живее на негов гръб и за негова сметка. Или се отстранява или организма загива. Това е. Още по-жалкото е, че заради тази сг.н, сега ние гоним много по-стойностни хора. А за "автора" на тази статийка мога да кажа, тъй като се има за начен и следящ новините и така на татък - Явно си
  • 6 Марин Маринов

    8 0 Отговор
    Явно си пропуснал да прочетеш някоя от новините за изнасилени баби, за убити баби заради 100 лв, за бити старци заради някоя кокошка, не си чул какво са това помощи и как се точат те, не си чул за разбитите къщи по селата, не си чул за нищо подобно и защо, защото явно си циганин и не ти е удобно да ги четеш тези новини, а? Да, наистина има много хора, които спят и ти определено си един от тях. Определено не си българче и определено един ден това, което сега ти се пише ще го усетиш на своя гръб.
  • 7 пламен петров

    7 0 Отговор
    цитат
    бягащи от война и несгоди

    Вярваш ли го

    Аз - не

    особено след като ония "Сириец" се изцепи че на тях дрехи не им трябват, пари си имат, искат статут.

    Човек когато бяга от лошо приема всяка протегната ръка и благодари.
    Но не се държи нагло с този който го е приютил
  • 8 Али Бабата

    7 0 Отговор
    Държавите и земите на народите са за това,за да живеят хората в тях,където са се родили и където имат своята среда.Всяко разселване в друга държава е насилие над местното население на другата държава също и по същество е завземане ресурсите и територията на другата държава.Каквото и да се лъже и прави,в момента няма съседна страна във война и от там няма бежанци.Как се обяснява факта,че в Сирия живеят най-старите християни и НЕ ИДВАТ ТУК?
    Много ми е интересно, когато супер демократите от ЕС ни връщат тези изстрадали от войната хора, не се смиляват от злощастната им съдба, защо хелзинкските им комитети не им държат сметка за ксенофобията? Защо всъщност, германците изявиха готовност да приемат 5000 от тях, но забележете – християни! Вярва ли някой, че джигитите от Афганистан или бандитите от Сомалия са дошли да работят по 8 часа на ден? Вярва ли някой, че тези измъчени хора са съгласни да се интегрират в обществото, или ще потърсят начин да се самоуправляват по законите на шериата? Защо във всички смесени бракове с арапи, българките (смесените бракове са еднопосочни, защото шериата не позволява мюсюлманки да се омъжват за християни) са безгласни “букви”, а децата всички са с арабски имена? Когато си отговорите на тези и други въпроси, предоставянето на територията на страната на … тези бягащи от войната хора няма да ви се струва толкова оправдано действие.
  • 9 Христо Ковачев

    6 0 Отговор
    НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ГОЛЕМИ НАЦИОНАЛИСТИ ,И НА М...ЛИТЕ НЕ ИМ Е ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ ,ФАКТ,ГОЛЯМОТО НИ ОТЕЧЕСТВО ЛЮБИМО СЕ ПОДИГРАВА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И НИ КАРА ДА ЖИВЕЕМ КАТО ЕМИГРАНТИ В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА,ЗАТОВА СМЕ ТОЛКОВА ЗЛОБНИ И НЕ ТЪРПИМ И НЕ УВАЖАВАМЕ ДРУГИТЕ НАЦИИ
  • 10 Димитър Филипов

    6 1 Отговор
    Кото се срамуваш покани ги у вас !!!!Ще им се радваш ще им покажеш колко си гостоприемен ище отсрамиш всички ЛОШИ БЪЛГАРИ КАТО МЕН!!!!
    МАЙ И ТИ КАТО ПОЛИТИЦИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЖИВЕЕТЕ НА ДРУГА ПЛАНЕТА!!!!!
  • 11 Ivan Dimitrov

    5 0 Отговор
    Мене ме е срам от такива безродни като Борислав Киприн!!
  • 12 Стоян Стоянов

    5 0 Отговор
    Браво - има наистина стойностни коментари под статията (част от тях са на Валери Йорданов и Марин Маринов) - подкрепям ви напълно!
    А за автора на статията - не знам как да коментирам. Удивен съм наистина ли има толкова заблудени хора, живеещи в някакъв си свой, измислен идеален свят, пълен само с щастие и радост. Вярно казаха и другите: автора ОПРЕДЕЛЕНО не е имал досег с представител на ромското общество. Нека да поживее малко из провинцията - в малък град, не в село, защото там няма да издържи и седмица, да се сблъска малко с циганите и техните набези, нахалство, арогантност и безочие, с техните права, но не и задължения към тази държава и пак да напише статия след преживяното.
    За хората от Сирия не коментирам, просто българският народ е изстрадал народ. Хората са наплашени и озлобени, покрай циганите , вероятно и добри хора ще бъдат засегнати. Но вина за това нямат хората в селото.
  • 13 Достоен Българин

    5 0 Отговор
    Абе хора какво се палите толкова, не виждате ли че това "авторче" е платено. Всичките тези сложили по едно костюмче им плащат ония мекерета в парламента да заблуждават народът, как всичко видиш ли в тази "наша" държавица е наред, всичко цъфти и връзва. В интерес на истината трябва да призная че отчасти им се получава, но това е докато измрат всички който са живели през комунизма и са свикнали на подчинение. Идва им краят споко !
  • 14 Дошo

    5 0 Отговор
    Да не забравяме изказванията на тези, че не исках да ядат от хляба ни понеже бил правен от ръцете на неверници!М..НАТА ИМ !И на тях и на м...лите.Идете, в някое село, в покрайнините на което са се заселили м....ли да видите за какво става въпрос.Идете да видите как бъларите орат, садят, копаят, плевят, поливат и накрая м...лите им обират продукцията и крадат домашните животни.
  • 15 Христо Христов

    5 0 Отговор
    Борко, Борко, много си зле... все едно, че не живееш в измъчената и ограбена България! Браво на всички, взели отношение към тъпата платена статия на този "юнак". Народът не може да бъде излъган! Имам мнение за мангалите, но няма да го казвам.... да не изляза расист, наци-т и пр. Просто един влиятелен човек през Втората световна война не е успял да си довърши нещата...