Last news in Fakti

10 Юни, 2014 14:00 2 141 0

Защо откраднаха мощите на Свети Николай

  • свети николай-
  • откраднаха-
  • мощите-
  • черноморец-
  • божидар димитров

Посегателството може да е част от опитите за противопоставяне на референдума за връщане на старото име на Черноморец

Защо откраднаха мощите на Свети Николай - 1
Проф. Божидар Димитров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пожела да вземе отношение по случая с откраднатите мощи на Св. Николай Чудотворец от църквата в Черноморец и по въпроса дали да бъде върнато старото име на града.

Село с името Свети Никола е отбелязано за първи път в исторически документи в средата на ХІV век. С това име селото е срещано многократно в документи от ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век. При това - като място, населено само от българи, което е уникално за крайбрежните селища по Южното Черноморие, в които до началото на ХХ век е преобладавало гръцкоезичното население.

Това българско село вероятно е основано от прабългарски колонисти още през 705 г., когато кан Тервел получава Южното Черноморие като дар от император Юстиниан за това, че му е помогнал да си върне трона.
Селото е преименувано на Черноморец в ранната комунистическа епоха - през 1951 г., защото комунистите не можеха да търпят име, произтичащо от „опиума на народите”.

Опитът на група граждани да бъде върнато старото име на града (селото бе обявено за град през 2011 г.) чрез референдум е законен и справедлив – все пак селището е носело това име 1200 години. Досега в подписката има 800 гласа, а са необходими 1200, които организаторите смятат, че ще съберат. Съпротивата идва от граждани, които не желаят да сменят документи за самоличност, нотариални актове, шофьорски книжки и т. н.

Смята се, че кражбата на мощите на Св. Николай Чудотворец е част от опитите за противопоставяне на референдума. Крадецът едва ли е мислил за обогатяване, тъй като щеше да открадне и скъпата мощехранителница. Не са откраднати други мощи - на Свети Стефан например, както бе съобщено, тъй като такива мощи в храма не е имало никога.

Мощите наистина бяха получени чрез мен през 2010 г., в резултат на разговори в храма в Бари, Италия, осъществени от тогавашния български свещеник в църквата ни в Рим. Това е телесна течност, която изтича от саркофага на светеца само веднъж в годината - в началото на май, и която е събирана в малки стъклени ампули. България получи три такива ампули, които бяха дадени на църкви в Бургас, Созопол и Черноморец при едно посещение в областта на Бойко Борисов.

Година по-късно, при археологически разкопки на средновековна църква в Созопол, бяха открити мощи на Св. Николай (три костици), изложени днес в храма „Св. Георги” заедно с мощи на Св. Андрей Първозвани, подарени от Вселенския патриарх Вартоломей. Мощите на Св. Иван Предтеча са пазени в храма „Св. Кирил и Методий”.

Не е моя работа да се бъркам в църковните дела, но храмът „Св. Никола” в Черноморец би могъл да получи една от костиците от Созопол, като бъдат взети този път сериозни мерки за защита. Или отново да бъде поискана от храма в Бари ампула с телесна течност. Чувам, че Руската патриаршия е купила храма в Бари със саркофага на светеца...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА