Last news in Fakti

18 Юни, 2014 18:53 1 414 2

Италиански журналист: Демокрацията в България е ранена

  • алдо торкиаро-
  • делян пеевски-
  • цветан василев-
  • "южен поток"-
  • южен поток

Страната трябва да избира между Европа на законността и тъмните групировки, смята Алдо Торкиаро

Италиански журналист: Демокрацията в България е ранена - 1
Алдо Торкиаро
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителствена криза в София. Причините? Корумпирани магистрати, заплашвани медии, „Южен поток“ и... Пеевски срещу Василев, пише италианското издание „Паджина 99“.

Какво става в България? В една от 28-те страни от Европейския съюз действащото правителство, ръководено от една година от социалиста Орешарски, пада, защото част от съдебната система и някои прокурори в частност са извън контрол до степен, че подкопават демократичните основи на държавата, разсъждава журналистът и блогър Алдо Торкиаро в „Паджина 99“, италиански всекидневник за икономика и култура.

Ето неговия опит за коментар от страниците на изданието на последните събития в България.

"Магистрат се разпорежда по команда отгоре с разследвания, обиски и арести срещу съперниците на Делян Пеевски, противоречива фигура от тъмното минало – той ще навърши 34 години в края на юли, но вече е играл стратегически роли, включително управлението на тайните служби. Може би той е замесен в договореностите за газопровода „Южен поток“ - един олигарх, който живее в люлката на онези алхимици, които искат да разберат как газът се превръща в злато. Това е толкова неубедителна формула, че подтикна европейските власти и серия журналистически разследвания да осветлят тъмните аспекти.

Българският участък от „Южен поток“ - газопроводът, който трябваше да транспортира руски газ в Европа през Украйна, беше блокиран от София като отговор на наказателната процедура, отворена от Европейската комисия в Брюксел заради нарушения при възлагането на обществени поръчки по проекта, в който участват руската компания „Газпром“, италианската Eni, френската EDF и германската Wintershall. За да видим нещата по-ясно, със своите информационни инструменти и финансовия анализ на своята Корпоративна търговска банка тук спомага Цветан Василев – нетипичен харизматичен финансист, който е „срещу системата“, както го описват. Той обикаля Европа и САЩ и с обвиненията си срещу корупцията в България си е спечелил много врагове в родината.

След като отвори кутията на Пандора за „Южен поток“, сутринта на 13 петък – дата, която никога не е добра според съдбата, сгради в София, където се помещава редакцията на ТВ7 и основната издателска група, която прави разследвания срещу Пеевски, където е и седалището на офисите на Василев, се оказват оградени от десетки полицейски коли с надути сирени. Претърсване, викове. Униформените нарушават редакционната тайна като в едни отминали времена. Трима души са отведени в белезници без нито един въпрос. Агентите действат от името на прокурор, който трябва да удари „организаторите на заговор“ срещу олигарха Пеевски – приятелят на „Южен поток“ и на тайните служби.

Никой в сградата на медията не разбира какво се случва. Един от арестуваните казва, че се чувства зле – пристъп на инфаркт. Интубират го. Докато всичко това се случва, друг магистрат си дава сметка какво става и в изблик на достойнство спира „въртележката“ - „поради липса на каквито и да било доказателства съдът освобождава задържаните“, чете се в кратко съобщение. Много извинения на всички, пошегувахме се... Колкото до свободата на медиите, на кого му пука? В италианските медии, както и в тези от цяла Европа, за тази бъркотия не излиза нито ред.

Но демокрацията е ранена, правосъдието е отказано и няма вече мнозинство. В руините на една страна, която още трябва да се реконструира, остават две лица, познати на всички българи, две почти икони, които сочат противоположни посоки, от които трябва да се избира – да бъдеш в Европа на законността, свободните медии и демокрацията от една страна, или да паднеш в ръцете на едно неотминаващо минало с криминалните групировки и газа – кладенеца на всяко нещастие.

Току що станахме невъоръжени свидетели на изчезването на Крим зад новата желязна завеса. Сега Европа не може да си позволи да бъде ранена в сърцето – в България...".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    3 0 Отговор
    Тоя пък къде видя демокрация в България, че и пък ранена...
  • 2 Maria Stoianova

    3 0 Отговор
    КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ?НАРОДА ОТДАВНА Е ДЕКЛАСИРАН.И КАКТО ВИНАГИ ЗАРАДИ БЪЛХАТА ИЗГОРИХА ЮРГАНА.