Last news in Fakti

9 Декември, 2017 05:45 8 777 14

5 причини да върнете свинската мас в кухнята

  • витамин d-
  • мазнини-
  • полезно-
  • свинска мас-
  • съвети-
  • готвене-
  • кухня

Свинската мас със сигурност няма да е причината за сърдечен удар

5 причини да върнете свинската мас в кухнята - 1
Снимки: shutterstock

Допреди има-няма трийсетина години, свинската мас беше задължителна за всяка кухня. Тя бе предпочитаната мазнина за готвене, пържене, или просто на филийка. Върнете се назад в детските си години. След това обаче се появиха абсолютно неправомерните обвинения, че животинските мазнини били вредни и под прикритието на ужасяващата перспектива за запушени артерии и висок холестерол, повечето домакинства се насочиха към растителните мазнини, които уж били по-здравословни заместители. После на пазара се появиха и много по-модерно и приятно звучащите масла от всякакъв тип маслодайни растения. И някак между всичко това, една от най-полезните мазнини — свинската мас, остана в забвение. Тя обаче все още се намира тук и там и е добре да я върнете там, където й е мястото — в кухнята ви.

Защо? Ето ви 5 причини да го сторите:

Свинската мас е стабилна при висока температура
Макар че почти всички рецепти препоръчват употребата на зехтин, той всъщност никак не е подходящ вариант за готвене, особено при високи температури. По-добре го запазете за салатите, ниско термичните рецепти, или го добавете към ястието след приготвянето му.

5 причини да върнете свинската мас в кухнята

Когато става въпрос за определяне на стабилността на мазнините, всичко е за химия. Наситените мазнини имат единични връзки между въглеродните молекули от веригата на мастните киселини и следователно са най-устойчиви на топлина. Това е така, защото единичните връзки, когато става дума за въглеродната верига на мастните киселини, са относително трудни за разбиване. Мононенаситените мазнини имат една двойна връзка, заместваща единичната връзка във въглеродната верига. Двойните връзки в мастните киселини са нестабилни и могат да се разпаднат при топлина. Полиненаситените мазнини са най-нестабилни, защото имат многобройни двойни връзки във въглеродната верига. Когато двойните връзки в моно- или полиненаситените мазнини се разпаднат, мастната киселина претърпява процес, наречен окисление. А окислените мазнини водят до появата на свободни радикали, които пък са една от причините за появата на възпалителни процеси в организма.

Свинската мас се характеризира с около 40% наситени мазнини, 50% мононенаситени мазнини и 10% полиненаситени мазнини, така че процентът на наситените мазнини ще предпазва по-уязвимите моно- и полиненаситени мазнини от окисляване при излагане на топлина.

Свинската мас е полезна за сърцето
Митът, че животинските мазнини повишават риска от сърдечносъдови заболявания, е точно това — мит. Свинската мас със сигурност няма да е причината за сърдечен удар. Всъщност според анализ на повече от 300 000 души, публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, няма доказателства, че консумацията на наситени мазнини повишава риска от сърдечни заболявания. Напротив, отбелязва се, че диета с ниско съдържание на мазнини увеличава нивата на триглицеридите, които са рисков фактор за сърдечно заболяване.
Наситените мазнини, от своя страна, повишават HDL холестерола, който се свързва с намален риск от сърдечни заболявания.

5 причини да върнете свинската мас в кухнята

Свинската мас е с неутрален вкус и аромат
За разлика от повечето растителни масла, които имат специфична миризма или вкус, свинската мас е неутрална, така че няма да промени оригиналния вкус и аромат на ястието. Освен това е способна да превърне пържените картофки в изключително златисти, хрупкави изкушения.

Свинската мас е богата на витамин D
А знаете ли кога най-много ни липсва витамин D? В онези дълги есенни и зимни дни, когато не можем да прекараме дори 30 минути на слънце (препоръчителното време, за да си набавим необходимата доза). Свинската мас е вторият най-богат източник на витамин D — 1,000 IU’s of vitamin D в една супена лъжица. Освен това, тъй като витаминът е мастноразтворим, каква по-добра форма за приемане може да намерите?
Има уловка обаче — само маста от свободно отглеждани прасета е с подобни характеристики, тъй като животните са имали достъп до слънце и са складирали витамина в мастните си тъкани.

Свинската мас е родно производство
Кокосовото масло е чудесно, но се замислете, че то е трябвало да обиколи цялото земно кълбо, за да стигне до кухнята ви. За сметка на това, свинската мас идва от местни ферми, така че просто не може да става въпрос за сравнение между нивата на въглероден отпечатък. Което ни дава още малко спокойствие, че освен за здравето си, се грижим и за околната среда. Двете всъщност винаги вървят ръка за ръка.

5 причини да върнете свинската мас в кухнята


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съмнявам се

    5 54 Отговор
    Пълни глупости, наситените мазнини веднага се натрупват и образуват холестерол. Това платена статия на месопреработването ли е?
  • 2 Даскал Миле

    51 1 Отговор
    Не е лошо преди становище да се прочете малко...!!!!
    В организма има два вида холестерол-вреден и добър.Маста и сланината съдържат полезен за тялото холестерол. Някой включват в диетата си, употреба на сланина,която е много добър хранителен продукт- регулатор на метаболизма. Що се отнася до слънчогледовото олио и маргарина-това са най вредните токсични мазнини.
  • 3 Пазарен Либерализатор

    32 2 Отговор
    Много обичам филия с Мас за закуска и лучец после отивам на бачкане зареден с енергия кат Козлодуй съм цел ден!

    Коментиран от #4

  • 4 гощо

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    Колегите отбягват ли те с този лучец от сутринта?!?!
  • 5 Радо

    25 4 Отговор
    Един пък, като малък, закусвал всяка сутрин филия със свинска, и после стана премиер, т.е. маста повишава айкю-то.

    Коментиран от #6

  • 6 Светна ми

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    Цел живот се чудя защо , Повечето хора на изток живеят години назад в някой държави доста години , Ми те не ядът свинско !
    Някой петрола ги спасява но повечето са Живия Леш.
  • 7 Хасан

    2 34 Отговор
    Ако свинското беше полезно Исляма нямаше да ни забрани...свинското месо е пълно с глисти и тении

    Коментиран от #8, #10, #12, #13, #14

  • 8 ГОСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А агнешкото?
  • 9 А стига бе

    8 3 Отговор
    .асссси..значи нашата Тиква-Слънце ще живее вечно с тези филии със мас..
  • 10 факт

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Свинското е по-сочно и по-бързо се разваля в горещ климат.
  • 11 Пазарен Либерализатор

    12 1 Отговор
    Мас на филия не, но шпикована шарена сланина с чесън и подправки, после жарната на скара да хване хрупкава коричка - да. Цялото парче се пече на скарата. Като изстине е приятно опушено, реже се и ядеш. Перфектно се преглъща с цръно гъсто вино. И суджук има няколко вида, но във всичките се слага сланина. Везаници чесън, кромид-жълт и червен, както и зарит в земята праз-за кавърма. В голям тиган се пържи сланина на ивици, после се добавя 1,5кг надробена плешка и гърди без кост. Добавя се в месото надробени червени чушки и зелени домати от сурова туршия, всичко се овкусява с черен пипер, млян кимион и сол. Като стане готово месото се вади, в същия тиган и мазнина се слага изчистен и надробен праз, предимно долната бяла част. Като се опържи лука се връща месото и се обърква хубаво. Пекат се сухи чушлета, точи се вино, жената е опекла погача с квасец. Още не е готово киселото зеле в кацата, но пък тамън станаха краставичките и морковите с домати. Такива неща не продават в Билла и Фантастико.
    Сега къкрят свински крачета, като станат готови се запичат с боб, пушена сланина и праз на фурна. После знаете-сухи пекнати чушлета, потна кана черно вино. И смрад на село....
  • 12 Пръцко

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ислямът е забранил на мюсюлманите да ядат свинско, щото са достатъчно прости и векове наред не са се научили да го обработват, консервират и консумират правилно в горещите субтропични области.
  • 13 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Прав си Хасане, баба ми цял живот само свинско е яла и вече е на 110 години и неще да мре, и аз намразих свинското!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.