Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Перверзия за 5 млн. лв. в Поморие

3 години абсурден спектакъл с Военния санаториум в черноморския град

Публикувана: 2 Март, 2019 12:21
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 43032
Перверзия за 5 млн. лв. в Поморие
Снимка: Санаториум Вита
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 1 март 2019 г. , екип на бургаското регионално онлайн издание "Флагман" влезе във военния санаториум на Поморие, за да установи какви са причините за едновременното и солидарно напускане на ръководството му – управителят д-р Дарина Цветанова и заместникът ѝ Никодим Стоянов. Там е била заварена огромната леглова база с регистрирани едва 4-ма пациенти, двама от които са си тръгвали.

Ремонтираните сини сгради върху площ от 7,5 декара на самия морски бряг са били пусти, а работещ персонал не се е забелязвал.

Как се стигна до абнормалната ситуация да се налеят 5 млн.лв. в нещо, за което изначално бе ясно, че е губещо, но пък апетитно като бъдещ частен хотелски комплекс?

На 3 юни 2017 г. беше оповестено едно от първите действия на настоящия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, струващо на държавата дотук общо 5 милиона лева, преведени в три транша: 1 млн.лв. през 2017 г. и на два пъти по 2 млн.лв. през 2018 г. – в сметката на търговско дружество „Вита” ЕООД със седалище и управление във Велинград.

Ето какво казва министър Каракачанов тогава в обръщение към управителя на „Вита” ЕООД д-р Любомир Крантев:

„Имате пълната ми и лична подкрепа да упражнявате правата на държавата в капитала на „ВИТА” в Поморие”. Цитатът продължава така: „да се възстанови материално-техническата база в прекрасен обект на брега на морето – емблема за град Поморие – военния санаториум”.

Дотогава санаторумът е под шапката на ВМА и е занемарен – сградният фонд се руши, медицинските дейности са сведени до минимум, персоналът от близо 80 човека – местни хора, е пред тотално съкращение поради недостиг на средства за заплати.

Веднага след триумфа на министъра, на 19 юли 2017 г., Общинският съвет на Поморие излиза с разтърсващо обществеността решение: Общината да анулира дарението от 1932 г. на земята за построяването на същия този Военен санаториум. Местният парламент задължава кмета Иван Алексиев да заведе гражданско дело. Той заявява, че това е опит да бъде заграбен санаториумът.

Мотивира се така: „Вита“ е търговско дружество, което макар и държавно, може да се разпорежда с активите на обекта, вече прехвърлен му като частна държавна собственост.

„Ако си вземем обратно земята, дарена от дядовците ни за лечението на военноинвалиди, аз няма да строя хотели, а ще искам да се възстанови публичният характер на държавната собственост, за да не може да се продаде”, заявява кметът и започва делото в съда.

През юни-юли 2017 г. санаториумът няма лиценз за медицинска дейност, не работи по клинични пътеки с НЗОК. Ентусиазирано обаче се назначават 30 човека като общи работници и охрана, а рехабилитаторките са камериерки. МО превежда 1 млн.лв. за започване на ремонтите.

Според злите езици, през август 2017 г. санаториумът работи като хотел и в същото време усвоява допълнително отпусканите от държавата годишно по 500 000 лв. за дофинансиране на военноинвалиди и военнослужещи, които идват да се лекуват. В същото време персоналът е предупреден, че от началото на есента отново ще е на борсата, за да се почне същински ремонт.

За управител на поморийския клон е назначена д-р Дарина Цветанова от Бургас, а лидерът на БСП-Поморие Никодим Стоянов за неин заместник по техническата и административна част. Стоянов и близкият до Корнелия Нинова национален активист на БСП Атанас Зафиров са най-отявлените защитници на тезата, зад която е и новият военен министър Красимир Каракачанов. Самият Каракачанов казва, че не знае откъде ще вземе още 4 млн.лв., които са му нужни, но успокоява, че ще се справи.

Кметът на Поморие предупреждава чрез медиите, че има сценарий за източване на частното дружество „Вита” ЕООД. Прави следните прости изчисления: 4.5 млн. лв. е оценката на имота, залага се в банка, теглят се между 3 и 4 млн., прави се ремонтът, купува се апаратура, но приходите са недостатъчни, за да се обслужва заемът. Банката го продава за 3 млн.лв.. И сочи конкретен пример със съдбата на държавния Център за инвалиди „Свети Георги“, който заедно с хотелската част и с басейна е вече собственост на банка, която го продава за под 3 милиона лева.

Скандалът след тези изявления на кмета придобива широка обществена значимост и в битката срещу Община Поморие се хвърлят като на фронта всички неправителствени организации, свързани с МО. Членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните и на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ застават твърдо и непоколебимо зад решението на Министерския съвет и зад министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов за запазване и разширяване на здравно-социалните функции на болницата. Те окачествяват като „противодържавни и противонационални действията на кмета и Общинския съвет на гр. Поморие”.

На 3 юни 2018 г. с официална церемония Военният санаториум в Поморие отваря врати обновен. Лично министърът на обраната Красимир Каракачанов и изпълнителният директор на лечебното заведение полк. д-р Любомир Крантев режат лентата. Присъстват националният активист на БСП Атанас Зафиров, народният представител от БСП Николай Тишев, най-големите военоначалници от региона.

Инвестирани са 3 млн.лв., отпуснати от МС, останалите 2 млн.лв. пристигат през есента на 2018 г. Всичките 5 млн.лв. преминават през МО, преди да се влеят в търговското дружество.

Обявено е на самата церемония, че общо 930 са заявките на желаещи да се лекуват в Поморие, от 15 юни ще отвори калният плаж, предстои ремонт на калолечебницата. Обявено е още, че санаториумът ще работи по три клинични пътеки – за лечение на опорно-двигателния апарат, заболявания на централната и периферна нервна система и кожни заболявания. Анонсира се и отделение с процедури за преодоляване на репродуктивни проблеми. Дотук по медицинската част нищо не е изпълнено.

Докато,внезапно на 28 февруари 2019 г. д-р Дарина Цветанова заявява, че напуска и излиза в болничен, като повече няма да стъпи там. Предизвестието ѝ е едномесечно. Никодим Стоянов казва спонтанно пред приятели, че е солидарен с нея и пуска тримесечно предизвестие.

Причините „капитанът и боцманът първи да напуснат кораба” са няколко, доколкото може да се вярва на източник от подчинените им. Една от тях са брожение заради ниските заплати и неспазено обещание на д-р Крантев да ги вдигне от 1 януари 2019 г. Има и други версии – д-р Цветанова отказвала да подписва документи, които били изготвяни и предоставяни от шефа Крантев. По тази прична била понижена в редови доктор, което дълбоко я засегнало и ѝ дало повод да се подготви за „достоен отговор”, когато му дойде времето. През юни т.г. предстоял конкурс, който ще определи следващия главен управител на „Вита”ЕООД, под чиято шапка са двете болници – във Велинград и в Поморие.

Как са усвоявани преведените дотук 5 млн.лв. не е ясно, защото МО, респ. МФ, не са назначавали ревизия. До 18 март трябва да се запълни персоналът с още близо 30 човека и да се сключи така очакваният договор с НЗОК, какъвто още липсва.

„Това, което предвидих и за което предупредих, започва да се сбъдва. Това е перверзия, която можехме да избегнем, ако санаториумът беше останал държавен под шапката на ВМА. Имах ясна концепция как само с 1 млн.лв. от държавата Общината може да го възроди. Видях, че ремонтираха хотелската, кухненската и административна част, но не се направи нищо съществено за най-важното – медицинската част и апаратурата, най-вече за отделението по калолечение. Вижте другият държавен санаториум на МЗ в града – пука се по шевовете целогодишно. Ценното е лечението с кал. Ще стане със санаториума така, както се постъпи с държавната МБАЛ-Поморие. Предадоха ни я едва когато я затвориха и остана без лекари и медсестри. Наложи се да теглим заем, за да я закрепим и хората да са спокойни, че има кой да мисли за здравето им”, каза кметът на 1 март пред екипа на "Флагман".

На работното му място в санаториума "Флагман" разговаря и със зам.-управителя Никодим Стоянов. Спретнат и изпънат като еталон за военна дисциплина, офицерът от запаса Никодим Стоянов ни посрещна в обновената административна част, като се оплака, че има нова спънка срещу развитието на санаториума. Липсвало съгласието от общинската МБАЛ-Поморие да подпише договор с тях за образна диагностика – рентген, ехограф и скенер, което е задължително за НЗОК, преди да им даде разрешителното да приемат хора по клинични пътеки.

Според Стоянов, кметът щял да загуби всички заведени дела за собствеността на земята, които вече били 4 на брой, тъй като било невъзможно да се развали дарение на основанията, които Алексиев сочел. В момента в санаториума работели по трудов договор 66 души, нямало съкратени на борсата.

„От 1 март заплатите ще се вдигнат. За юни, юли, август, септември и октомври м.г. имаме собствен приход от половин милион лв., имаме реализирани над 15 хил. човекодни”, заключи Стоянов, уверявайки, че си тръгва оттук не защото има нещо обезпокояващо, а защото му трябва време, за да реализира висок успех в евроизборите в качеството му на общински лидер на БСП. Което ще е атестат за добра кондиция през октомври, когато Столетницата можела и да победи ГЕРБ като не допусне трети мандат за кмета ѝ Иван Алексиев. Имал нужда и от почивка поради влошено здраве.

„Знаете, че през 2015 г. аз поех отговорността като общински председател на БСП и се явих срещу Алексиев, бях втори, не премълчавам, че разликата беше голяма, но сега сме намерили надпартийна фигура, която ще обедини и други партии. Имаме 17 населени места в общината, от които в 6 живеят почти 100% хора с турско етническо самосъзнание. Това е възпитан електорат на ДПС, който може, при добра стиковка, да бъде насочен към нашия кандидат, както и да получим мнозинство в ОбС”, каза дългогодишният предан активист на БСП.

"Флагман" ще продължи да следи развитието на абсурдния 3-годишен спектакъл „Военен санаториум Поморие”, зад завесите на който все още не може да се разбере кой дърпа конците на куклите, но със сигурност финалът скоро предстои.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът на откриването на завода за механично-биологично третиране в с. Яна, по-популярен като завода за боклука:
Този завод е 100% общински. Няма мечки, вълци, лисици."

Още бисери