Last news in Fakti

12 Април, 2019 17:28 11 983 43

Зам.-министър се къпе с минерална вода в имение, купено с 380 000 лева от ЕС

  • александър манолев-
  • апартаментгейт-
  • апартаменти

Сегашният зам.-министър на икономиката Александър Манолев се сдобива с приказен имот само месец след назначаването му като зам.-министър на туризма през 2015 г.

Зам.-министър се къпе с минерална вода в имение, купено с 380 000 лева от ЕС - 1
Колаж: Биволъ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Александър Манолев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ зам.-министър на икономиката е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Това показа разследване на "Биволъ" и “Благоевград Нюз”. Плащането е одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Николина Ангелкова. Имението с половин декар РЗП обаче никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Ползва се като частна вила от Манолев и семейството му. Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода, докарана от 3 км разстояние от Сандански.

Напиши есе до ДФЗ – спечели къща 530 кв. РЗП по ПРСР

"Биволъ" и сайтът “Благоевград Нюз” разследваха съвместно тази луксозна придобивка, платена с европейски пари. Александър Манолев купува терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. и веднага започва да изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна. Манолев е нейния първи клиент, който придобива имот, а впоследствие ще купи още няколко. По-рано теренът е бил собственост на друга фирма – “Изгрев 05”, чиито собственици са свързани с “Ди Ди Ви”. Някога той е бил в горския фонд, но от 2009 г. е отреден за ниско застрояване.

По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на “Агротрейд” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство. Самата Ана Димитрова живее в София и не беше открита за коментар.

Междувременно фирмата успешно пише есе до ДФЗ за субсидия от 390 160 лв. по ПРСР. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията заради разминавания в количествено-стойностните сметки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващият градеж излиза само 170 000 лв.

Зам.-министър се къпе с минерална вода в имение, купено с 380 000 лева от ЕС

Манолев: “Нямам никаква собственост в Сандански”

В декларацията на Манолев за 2016 г. са описани терените, придобити в Сандански. Но в последната му декларация не пише нищо за ползването на луксозен имот върху негова земя. Александър Манолев е заможен човек, притежава къща с двор в София за 320 000 лв. и влог 180 000 лв. Преди да се захване с държавните дела, синът на дългогодишния кмет на Кулата – Димитър Манолев, е бил в борда на “Булгартабак” АД, компания, свързвана с депутата Делян Пеевски. Манолев беше спряган за министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски, но разследване на "Капитал" извади наяве негови съмнителни бизнес връзки с лица от ъндърграунда, след което Манолев оттегли кандидатурата си.

"Биволъ" се свърза с Александър Манолев чрез правителствената пресслужба, която съдейства изключително експедитивно на запитването за коментар. Манолев беше попитан какви отношения има с Ана Димитрова, ползва ли имота, защо не е деклариран ако го ползва и ще подаде ли оставка. Отговорът му гласи буквално следното:

Нямам никаква собственост в Сандански.
През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор.
Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настанявяне – срещу заплащане, за което имам и издадени документи.
Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент. Надявам се подобен акт да е свързан с работата ми, а не с евентуални съмнения.

Проверката в Кадастъра и Имотния регистър обаче показва категорично, че Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име. Земята, на която е построена въпросната къща за гости, е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж.

Зам.-министър се къпе с минерална вода в имение, купено с 380 000 лева от ЕС

Зам.-министър се къпе с минерална вода в имение, купено с 380 000 лева от ЕС

Освен това справката в Кадастъра показва, че Манолев е изкупил и притежава прилежащите до къщата терени. Сделките са от 2014 и 2017 г. със същата фирма “Ди Ти Ви” и с частни лица.

Къща за специални гости

И тази къща за гости обаче има съдбата на други подобни, проучени от Биволъ преди години. Никакви случайни туристи не отсядат там, а къщите служат за частни вили. Това си личи от факта, че през годините фирмата не отчита никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал, каквото задължение има съгласно договора за проекта. За сметка на това Александър Манолев редовно отмаря там със семейството си, а както се вижда от снимките, къщата и ливадата са поддържани в безупречен вид.

Финансирането с европейски пари на “къщи за гости” има ясна цел – развитие на селския туризъм, създаване на поминък и работни места за местното население в продължение най-малко на 5 години. Опитите на екипа на “Благоевград Нюз” да се свърже с някого и да наеме къщата по предназначение обаче удариха на камък. Никъде няма никаква никаква контактна информация за такъв туристически обект в Сандански и на практика той не може да бъде нает. Няма я и задължителната табела за обект, финансиран с парите на европейските данъкоплатци.

Няма сигнал – няма проблем

Министърът на земеделието Румен Порожанов отговори на запитването на "Биволъ" за коментар конкретно за къщата в имота на Манолев. Той каза, че през декември 2015 като шеф на ДФЗ е разписал протокол с одобрение на много проекти, но не е гледал в детайли и не е запознат с всеки един от тях. Той се позова на процедурите във Фонда, според които ако обектът отговаря на изискванията няма пречка да не бъде одобрен.

"За да има контрол за добросъвестност на бенефициентите, трябва да се подават сигнали", добави Порожанов.

Подаването на сигнали обаче не води до резултати. Въпреки няколко конкретни сигнала след наши публикации до ДФЗ и ОЛАФ до момента няма никакви действия за възстановяване на парите, буквално присвоени от тарикатите с къщите. Обикновено оправданието е изтекла давност на договорите, които се проверяват за съответствие в продължение на пет години.

Номерът с къщите за гости е пределно прост – оформя се проект на сламен човек, построява се вила с европари, ползва се дискретно 5 години докато ДФЗ и прокуратурата си затварят очите и ако няма медийна издънка, след това имотът може да се прехвърли на името на реалния собственик или да се продаде с печалба. Пито – платено.

В случая с Манолев обаче петте години не са изтекли и от ДФЗ отговориха на запитване на Биволъ, че проектът е “в период на мониторинг до 06.10.2019 г.” Дори “към момента е в процедура по проверка” – увериха още от ДФЗ, но не уточниха дали проверката е спонтанна или предизвикана от запитването на "Биволъ".

Минерална вода от Сандански

Къщата върху имота на Манолев разполага с екстра, на която би завидял и самия Цветан Цветанов с частния асансьор. Както се вижда от снимките на имението и от сателитни снимки, вилата разполага с голям басейн. Той е захранен с минерална вода от Сандански, която е докарана от 3 км. Заявлението за водохващането от 2016 г. е мотивирано с “други цели – профилактика в обект „Къща за гости”.

Зам.-министър се къпе с минерална вода в имение, купено с 380 000 лева от ЕС

В продължение на месеци пътят е бил разкопан, за да се положат тръбите, твърдят очевидци с вили в Лиляново и Попина Лъка.

Междувременно през 2018 г. Басейнова дирекция – Благоевград е глобила фирмата “Агротрейд” за нарушение на правилата за деклариране. Какво именно не е декларирала фирмата – заустване в реката или водохващане, не се удаде да изясним към момента на публикацията, въпреки спешното запитване до “Басейнова дирекция” – Благоевград.

Лесна за доказване злоупотреба

За разлика от смутните казуси с евтините апартаменти на властта, в които трудно може да бъде доказано предикатното престъпление – пране на пари с корупционен произход, в случая с имението свързвано с Александър Манолев прокуратурата има ясен коридор за доказване на злоупотреба и търговия с влияние. Фактите са красноречиви и е ясно кому е изгодно всичко това – къщата е построена в имот на Манолев, чието придобиване и кандидатурата за субсидията са в удивителен синхрон. Фирмата е абсолютно куха и оформена на подставено лице от близкото обкръжение на Манолев. Плащането е одобрено след като Манолев е попаднал във властта. Къщата за гости никога не е функционирала по предназначение, не функционира и в момента.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фокусника

    159 2 Отговор
    Мила моя майно льо, де бутниш все излиза "зайче" маани мааани !
  • 2 Бумеранг

    162 2 Отговор
    Стадо управлявано от вълци, това е картината в милата ни Родина. И докато стадото продължава да блее, а не започне да ръмжи и хапе, така ще продължава да бъде!
  • 3 Преброяване на бесните язовци

    121 2 Отговор
    #Оставка. Боклуци.
  • 4 Госあ

    91 3 Отговор
    Пали !!!!
  • 5 Бат Вал

    104 6 Отговор
    Всичко около герб "мирише, та се не трае", както казва баш майстора в едноименния български филм! Даже направо вони! Май няма гербераст, който да не е омазан с ла'йна! А народа спи.... Но щом му харесва, нека спи, зер, съня е здраве!
  • 6 гост

    86 3 Отговор
    Такива успешни проекти могат да правят нашите политици. Ама виж, да направят нещо честно, туй не могат. И на всичкото отгоре няма нито една институция, която да го вкара сега в затвора след два месеца дело за измама в данъчната си декларация по повод несъответствие с деклариран доход, след като името му е в кадастъра, значи той го притежава и точка. Толкова е ясно, че няма как повече от това. Ама на, няма кой да го осъди и наред с другите да си пишат писма с колегите си от Румъния, защото там десетки политици търкат наровете от години точно за подобни измами с фондове и тайни сделки.

    Коментиран от #7

  • 7 Бат Вал

    67 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Кой да го осъди, като всички са за съд?
  • 8 Batushka

    49 2 Отговор
    Абе всичкото хубаво ама що суратите има на всичките са такива бе?А уж българите сме и най красиви и най умни....

    Коментиран от #14

  • 9 Пешо

    74 2 Отговор
    Получавали сме пари от еврофондове? Някой получават, ама народа нищо не получава. Още една заблуда падна.
  • 10 има един

    56 2 Отговор
    лесен начин за уреждане на такива нагли кражби и злоупотреби и то с европейски пари-национализация.Но нали се сещате,че при сегашното състояние на разследващо-обвинителната и съдебна система това е просто химера.Нека г-на,неговото семейство и отбрани гости си почиват в тази уж "селска" къща и да си плицкат задните части в басейн,захранен с общестена минерална водица,щото много са зморени людете от работа.За благото на държавата,де!Такава безнаказана наглост само тук вирее!
  • 11 Ernesto Guevara

    49 3 Отговор
    Бойко ако иска да се занимава с политика да вземе да разформирова цялата шайка и да започва от начало....защото това нещо ГЕРБ е мухлясало,изгнило и омърдено.ПП:И да му смени името.

    Коментиран от #13

  • 12 Яшко

    48 1 Отговор
    Тука 10 дена ми драскате за политици и апартаменти ,както по горе е написано ,кой да ги съди ,ами ако вземете да ми проверявате и имотното състояние на съдии и прокуратура ,хептен ще замирише ,колко пъти да го четем ,само с оставки не става ,трябва здрава чистка и конфискация ,ама то пък който ще се наеме ,ше го изкарат диктатор не тъй не тъй ,тц нема се оправим
  • 13 Mорук

    46 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ernesto Guevara":

    Тиквата се вмирисва откъм главата ,ти Бойко за честен ли го имаш ,мутра от СИК и подлога на краварите ,щото му знаят всичките кирливи ризи ,и затова е подлога ,за да има богати трябва да има и бедни

    Коментиран от #16

  • 14 Яшко

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "Batushka":

    Най умни в краденето
  • 15 никой

    28 2 Отговор
    блееме и това си е.ето горивата пак тръгнаха нагоре до лятото пак ще си станат 2,40.и си дремеме пред тия скапани телефони
  • 16 Ernesto Guevara

    37 3 Отговор

    До коментар #13 от "Mорук":

    Бойко е най-крадлив от всички.Имам предвид че с ГЕРБ е свършено.Методът на бушоните вече не върви,защото цялото табло гори.Освен неколцина лумпени всички вече знаят че ГЕРБ е ТУМОР и трябва да се премахне оперативно.

    Коментиран от #21

  • 17 Мен

    35 2 Отговор
    Къщата е зверска виждал съм е от близо. Много пара е хвърлена в нея.

    Коментиран от #26, #27

  • 18 Здрасти

    39 2 Отговор
    Що на мен не ми отпуснахте като кандидатствах по програма развитие на селските раьони при изрядни документи, щото не се навих да ви дам 120 хиляфи подкуп нали боклуци

    Коментиран от #19

  • 19 Анонимен

    17 18 Отговор

    До коментар #18 от "Здрасти":

    Щото си неграмотен и не знаеш как се пише "райони".
  • 20 Няма нищо чудно

    31 3 Отговор
    Какво очаквате от членове на герб. Отдавна е ясно, че всички в герб са мутри. Вижте му физиономията и на този и си отговорете на въпроса, това физиономия на човек ли е или на мутра?
  • 21 Mорук

    26 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ernesto Guevara":

    Герб си отива,ок ,наяден ,идват "други" "пребоядисани и какво правим ,старата песен на нов глас оправия няма
  • 22 ПХБ

    28 4 Отговор
    Тия от ГЕРБ умирисаха вече не само България ама и целият континент. ББ не усеща ли миризмата или вече е свикнал с нея.-
  • 23 Националист

    25 2 Отговор
    Това са предатели на власт!
  • 24 Националист

    33 2 Отговор
    Запор на имотите му и всички пари над тези от заплатите му. Трябва да има най-строги наказания!
    Герб това е една организирана престъпна мафиотска организация водена от Б. Борисов! Кога ще има осъден политик за корупция?
  • 25 патриотъ

    21 2 Отговор
    Та има ли някой,който да е бил на власт в България,че да не е крал?!Но това сегашното на нищо не прилича и никъде не е възможно,освен в България!Такава корупция,такава безотговорност и наглост,такова безочие и безхаберие от управляващи никога не е имало никъде!И ако някъде другаде щяха да бъдат изритани от власт и в затвора,то у нас все още са на власт и даже се смятат за невинни!Те са превзели всички институции и затова няма кой да ги накаже и се чувстват недосегаеми,но в тая държава има и народ,който макар и да е овчедушен,все някога ще се вдигне и ще помете крадливите властници!И както казват-историята се повтаря и революцията е близко!Това повече не може да се търпи и тези трябва да си понесат наказанието!
  • 26 Бойко Борисоф

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Мен":

    Каква къща това е бунгало !?
  • 27 Бойко Борисоф

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мен":

    Каква къща това е бунгало !?

    Коментиран от #29

  • 28 Националист

    14 2 Отговор
    Тестове за честност, патриотизъм и лоялност към народа да се провеждат на всички властимащи. Имаме честни, добри и умни хора, но тях не ги допускат във властта.
    Промяна трябва да има на начина за избиране на управници.
  • 29 Шляхтиц

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Бойко Борисоф":

    Не само, че е бунгало, видях автора на публикацията и не четох. Зная, че всичко е законно и тези, които пишат тези глупости търсят ОБЩЕСТВЕНО ПРИЗНАНИЕ. Преди 15 години купих за 15 хил. лв. изоставена къща в едно село. След като я купих, съселяните ми казаха много пари си дал, най-много пет, шест хиляди лева трябваше да дадеш. След като я възстанових, благоустроих, в селото селските пияници в кръчмата ги чух да говорят по мой адрес: Ееееее, тоя не се наяде. Само аз зная колко ми струва реновирането на изоставена селска съборетина.............
  • 30 Шляхтиц

    8 3 Отговор
    Между другото Борисоф се пише с две ф на края, Борисофф. Имам пред вид, на пример Кеми Тодорофф. Какво е правилото не зная, но е добре да се придържаме към общоприети КРЕТЕНИЗМИ.
  • 31 А де

    14 1 Отговор
    А е само един прост зам. министър - от многото.
  • 32 385

    13 1 Отговор
    Оооооооо и тати колко години е бил шеф на митниците, а и кака му съдия!Как ще ги доказват сега всички имоти!И не са само тези може би!
  • 33 Емил

    10 2 Отговор
    Овце като не предприемате нищо-кой ви е виновен
  • 34 Три в едно

    13 1 Отговор
    Европейските политици са направо бедняци пред нашите. А европейските граждани са богаташи спрямо българските. Ето това е безграничната наглост. Дори да му вземат вилата бълха го ухапала той не е дал една стотинка от джоба си. Трябва като в Румъния, три в едно, конфискация, глоба и затвор.
  • 35 kjl

    6 1 Отговор
    "синът на дългогодишния кмет на Кулата – Димитър Манолев" Това казва всичко. На едни живота им се получава от само себе си, на други не. Съдба!
  • 36 Гост

    5 1 Отговор
    Ама нищо ново не са открили.То 80% от проектите са такива. Затова уж много пара от ЕС идва ,а полза няма никаква. Ами няма да има всичко се прави така не за да се прави реален бизнес и да се увеличава БВП.затова ще сме си бедни и с никаква икономика.
  • 37 Боко, защо пенсията ми е .100 €

    4 1 Отговор
    "Е сега, какво? Депутатите да живеят в колиби ли?" - се провикна от високата трибуна един гербаджия, бивш конституционен съдия и личен приятел на Тиквата. Като едното нищо, утре ще видим в новините покъртително изявление на Бочката: "Иде ми да взема една бормашина и де що видя тръбопровод да боцкам, да боцкам...".
  • 38 Гифон

    7 1 Отговор
    Представете си само колко богата е България щом вече повече от 10г се краде и още има. ТЕЗИ ОТ ГРОБ ПРОСТО НЯМАТ НИТО МОРАЛ НИТО СРАМ.
  • 39 бббббб

    8 1 Отговор
    Цялото правителство в злоупотреби и корупционни сделки ,но Тиквата не дава оставка .А, ние стоим ,четем поредната далавера и ги търпим.
  • 40 Така

    3 1 Отговор
    така, а докато е бил Директор на Държавна агенция по метрология и технически надзор, колко асансьори са паднали и колко злополуки са се случили... Така между другото само.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 мезга

    2 1 Отговор
    Ако ще да се къпи и у млеко издоено от Мегз! Това пак няма да бъде сензация. Пишете за бедността на народа, а не за имотите на министрите, това ние и без да го пишете го знаем!
  • 43 гост

    5 1 Отговор
    Манолев се оказа нагъл мръсник.Да гние в затвора, след като възстанови откраднатите пари и му се конфискуват имотите, придобил по престъпен начин.