Last news in Fakti

24 Април, 2019 11:20 3 839 25

Провeряват всички къщи за гости, построени с европейски пари

  • къща за гости-
  • александър манолев-
  • къщи за гости-
  • сотир цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил на ГД "Национална полиция" да търсят нарушения относно ползването на вилите по предназначение

Провeряват всички къщи за гости, построени с европейски пари - 1
Колаж: Биволъ

Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил на ГД "Национална полиция" извършване на проверка за ползването им по предназначение на всички къщи за гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд. Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили, съобщиха от прокуратурата.

Върховна касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от заместник-министър на икономиката Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.

Окръжната прокуратура в Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.248а ал.3 от НК, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

На 23.04.2019 г. Върховна касационна прокуратура възложи на ГДНП и проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева.

С оглед възложените от ВКП проверки и започналото досъдебно производство от ОП-Благоевград за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на проверка на всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости.

На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи.

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите. Възложено е на екип прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    37 1 Отговор
    Още преди години имаше репортажи на разследващи журналисти за подобни къщи, и общинари, които са прибрали стотици хиляди левове за такива къщи, но ги ползват за себе си и един гост не са посрещнали. Нищо не последва от тогавашните разследвания, само проверки и дотам. У нас като се каже, че прокуратурата проверява, нищо не означава. Дори обвинение да се повдигне пак нищо не означава. Подходящият съдия няма да намери достатъчно доказателства, няма да намери вина или ако намери, то ще е с условна присъда и мъмрене да не прави повече така, понеже ще му дърпа ушичките.
  • 2 Срамота

    47 9 Отговор
    Как може да ги проверяват. Пълно наглост. Герберите имат пълно право да крадът от евро фондове, държавни поръчки и хазната. Нали за това са дошли на власт. Поне това показват резултати им. За 10 години само кражби, напускане ня чужди инвеститори и последни в Европа по доходи. В Македония имат 400 лева минимална пенсия, а ние 200. Периода на Бойко, ще се запомни, като упадък на България.
  • 3 Давид

    31 4 Отговор
    Политици и администрация , придобила имоти и пари по нечестен начин се проверяват от хора също придобили имоти и пари по нечестен начин . Накрая не ги осъждат , не им отнемат имотите . черешката на тази торта ни се гарнира с политици - убийци , като Местан и Московски . За какво изобщо говорим ?
  • 4 Дидо икебаната

    17 4 Отговор
    Бягайте от скапаната бг

    Коментиран от #6

  • 5 Бля Бля Бля

    28 1 Отговор
    Само прах в очите на хората.Искам да знам,кой кого ще проверява,че ми става интересно ??!! Баща му на тоя,беше шеф на ГКПП Кулата дълги години,после имаха сумати камиони,сега баща му е един от основните сп онсори на ГЕРБ !!!! Главтата дирекция на МВР -Благоевград и РПУ Сандански се углавяват от гербаджий и кметовете са от същите,тия историй да ги разправят другаде,вече не вървят.Въпросното имение се използва само за лични нужди и струва над милион евро,с имението Бойко мувръща жеста за спонсорството.Нека журналистите от "Биволъ" се заемат с казуса,на Цацата прокурориге е ясно как работят,всичките са навързани като свински черва,говорителката на Цацата и тя е в кюпа,тя от Сандански той от с.Кулата,но се знаят добре.Та питам аз кой кого ще проверява.....гербаджийска сволоч...
  • 6 Давид

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дидо икебаната":

    Напротив трябва да се организира събитие , което да накара емигрантите да се приберат и да изметем тези кърлежи и семействата им от политиката и държавата .
  • 7 Преброяване на бесните язовци

    20 7 Отговор
    Да се надяваме, че ще проверят и къщите за гости на назначения любовник на Елена Милиончева.

    Коментиран от #10

  • 8 München

    14 0 Отговор
    Докато тече разследването, както е при Баневи и Стайкови, трябва ли и те да са при тях?
  • 9 Давид

    18 3 Отговор
    Бойко като е осъден за лъжа , не трябва ли от морална гледна точка вече да е в оставка . Цветанов , кой го разследва ? А Горанов - земетресението , а кума на Горанов ще разследва ли някой ? А Пеевски и Доган за КТБ .
  • 10 Преброяване на бесните язовци

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    За сега 3 бесепераски отпадъка не харесват това. 😂 Що така бе момчета? За вашите господари може, а за герберастите не може???
  • 11 Давид

    11 4 Отговор
    На Бойко от коя партия му започна кариерата ? Или след като се продаде на Америка и Израел вече не го смятате за партиен предател а за национален . Имате избор .
  • 12 Надето

    12 0 Отговор
    Проверете и имението на кмета на Горна Оряховица на Еленския балкан, като сте почнали!!!
  • 13 Bahti

    8 3 Отговор
    Как бреее? Все едно Тиквата да се Провери сам. Докато цецу му приглася. Със любезното съдействие на Шиши. А за доган си знаете.
  • 14 Васил

    10 0 Отговор
    Те до сега нищо не са направили камо ли разследване прах в очите на хората.
  • 15 до 5

    9 1 Отговор
    Преди повече от година Бивол изнесоха списък с такива къщи за гости,ама освен от нищонезависищите й читатели като мен,други не й обърнаха внимание!
  • 16 Михлюзина

    6 0 Отговор
    Пълни глупости,само прах в очите,нищо няма да открият нередно,няма да има наказани....ай сиктир
  • 17 123

    7 0 Отговор
    Проверете кмета на Сливница за такива къщи в село Алдомировци ще стане весело
  • 18 Сган мръсна

    5 0 Отговор
    Дано се задавят с кокала,дето така здраво са захапали
  • 19 Читател

    3 0 Отговор
    Teзи се оказаха големи наглеци при *оправданията* си за притежаваните от тях къщи(имоти). Но...като слушах вчера по БТВ този Манолев се оказа или баш лъжец или баш наглец. То си е казано, че кучето играе според тоягата, ама в този случай кучето е налапало тоягата и се вижда какъв е резултата.

    Коментиран от #22

  • 20 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Крадци !
  • 21 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!
  • 22 Читателка

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Читател":

    А този докато беше председател на Държавната агенция по метрология и технически надзор колко асансьора паднаха и колко злополуки станаха... Е затова още се търкалят стари и опасни "бръкми" по блоковете.
  • 23 А,де ...

    3 0 Отговор
    '' засягащи финансовите интереси на Европейския съюз '' и ''финансирани от Европейския земеделски фонд ''. А тия, финансирани от нашите данъци? Или тях ще ги пишем дарение от мат'риала ? Ами тия чиновници, които трябваше да контролират освояването на евросредствата и вземаха заплати за това ? Ще ги връщат ли?
  • 24 Чичко тревичко

    2 0 Отговор
    Браво на коментара на. БЛа. БЛа! Запознат човек! Който казва само истини които се знаят от всички в Петрич! Но човека има смелост да гиспонене тези неща! Жалкото е ,че никой няма да обърне внимание на тези истини! Защото всички са в ,кюпа!
  • 25 Вероника

    0 0 Отговор
    Интересно защо чак сега са назначени тези проверки? Не трябва ли постоянно да има контрол на такива проектиу, за да няма злоупотреби?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове