24 Април, 2019 16:36 5 855 37

С европари са закупени 746 къщи за гости, яхти и... два катамарана

  • къщи за гости-
  • александър манолев-
  • румяна арнаудова

Прокуратурата има съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива

С европари са закупени 746 къщи за гости, яхти и... два катамарана - 1
Снимка: БГНЕС

По проекти с пари от Европейския съюз в България са построени 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева. Това обобщи на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според изнесената информация част от обектите са издигнати в защитени зони по Черноморието. Установено е, че с европари са закупени още яхти, луксозни автомобили, ATV-та и два катамарана.

За ATV-тата собствениците са обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните - че ще водят туристи на разходки по Дунав и в Черно море.

Прокуратурата има съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости. До момента в прокуратурата няма нито един сигнал за нередност с тези процедури.

По повод имота, за който се твърди, че е на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, не чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана, междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за къщата на Манолев в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати.

"В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства“, припомни тя.

Арнаудова обясни, че от четвъртък до днес са извършени множество процесуално-следствени действия. Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна.

"В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

"На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил "моля ви не разбивайте“, допълни тя. "Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави Арнаудова.

"Александър Манолев е открит, разпитан е, ще разберете други неща утре. Ще получите пълен обем за информация. Част от действията продължават и в момента“, заяви тя. По думите ѝ ако се потвърдят обвиненията санкциите са до 6 години лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    46 2 Отговор
    И колко апартамента в Дубай че там сега цените са ниски
  • 2 Пешо

    57 3 Отговор
    Цацаратурата грам не им вярвам. Пак ще скрият бандитите.
  • 3 съвестен гражданин

    16 26 Отговор
    Ельончева е била забелязана да тренира прескачане с овчарски скокове на гранични огради, бъдете бдителни.
  • 4 Киро

    46 0 Отговор
    Бааа го у крадците тва са 200 милиона
  • 5 Контрабандиста

    54 8 Отговор
    Герберастите си построили къщи със евро пари а на нас Боко ни обещава просперитет все от следващата година!!! Я една кратка статистика колко от новодомците са обвързано партийно със ГЕРБ? Тия от ЕС им дали пари тея да си живеят ХАЙ а нас ни товарят с данъци.

    Коментиран от #6

  • 6 Mорук

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "Контрабандиста":

    Просперитета и добрия стандарт на живот е само на думи пред европата
  • 7 гост

    42 1 Отговор
    Е какви са тия къщи по почти 3млн. на бройка? Това надскача санирането и тамошното надписване от 300 процента.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Денис

    28 1 Отговор
    Такъв ние целият народ хитър, крадлив и мързелив, не мисля че ще постъпите по различно тези хора които са се възползвали от тези пари.
    Бай Ганьо:
    -Келепир има в тая работа. Хората пари натрупаха
  • 10 Ernesto Guevara

    29 1 Отговор
    Манолев да получи "Килия за гости" в СГ и без европроект
  • 11 Васил

    30 0 Отговор
    Няма начин робите да се докопат до тези пари
  • 12 Вито

    29 2 Отговор
    Абе тук има едно ГНИЛО недоизясняване,Дали на някой му прави впечатление, че ХУМАННИТЕ проверяващи се задоволяват с ОБЯСНЕНИЯ в БЪДЕЩЕ време; АТВ-тата.....,ЩЕЛИ..... да се ползват за труднодостъпни райони; КАТАМАРАНИТЕ,....ЩЕЛИ.... да се ползват за водни екскурзии. ЯХТИТЕ.....Абе тия ТЕХНИКИ ВЧЕРА ли са купени.Що не посочите,кога са придобити,-ханъм?
  • 13 Batushka

    32 0 Отговор
    Кажете бройката на изрядните...по лесно ще ви е...
  • 14 Живко циганина

    31 3 Отговор
    чудят се къде и как да изхарчат и да крадат парите ,народа умира от глад , те строят къщи за гости

    Коментиран от #17

  • 15 Реалист

    7 20 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Да ти имам математиката - 270 000лв на къща средно. Откъде изкопа тия милиони - МИЛИЙОНЧЕВА е по милионите от КТБ. Сигурно и тя е в списъка с бивши ДС-та дето са крали парите на хората.
  • 16 мей дей мей дей

    15 0 Отговор
    Да това е капка в морето, а да видим на кой ще му конфискуват имуществото ,изтребителя" КПКОНПИ "трябва да е знаменосеца ,в тази афера,
    "Кобра Пугачов" посред бял ден и то на земята в Българския Парламент, от прокурор първи ранг Пламен Георгиев, втория пилот предателя на колегите от ДАНС
    и той попипва от хазната, изтребителя" КПКОНПИ" е загубил връзката с командването, ако въобще е осъществявана такава
    самолета на Ахмед Доган и Бойко Борисов е във пламъци !
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Живко циганина":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  • 18 Булшитс

    18 1 Отговор
    Европа ни чува а? Тия герберчета, а европа дали ви вижда колко сте крали
  • 19 Ром

    7 0 Отговор
    За нас кога бе бате, парите ги няма, а уж трябваше да се интегрираме, поне един интегрирахте ли или пак ще се почва ние тока плащаме
  • 20 Вито

    9 0 Отговор
    В детските ми години (първите класове) имах съученик,който когато сбъркаше отговора,казваш "Я па я ;ПА" (демек отново)ТА И АЗ?Та да запитам;Когато се кандидатствуваа за тези "СЛАДКИ" парички, във всички случаи има определени изисквания, които кандидатите се задължават да изпълняват за което -СИГУРНО-подписват някои неща.ЕДНО от нещата -ГАРАНТИРАНО-Е НАЛИЧИЕТО НА ДОКУМЕНТАЦИЯ;....Сега; КЪЩАТА за гости Е ВИД семеен хотел,В КОЙТО НАЕМАЩИТЕ САМИ СЕ ОБСЛУЖВАТ ДО ВРЕМЕТО,КОГАТО ИМ ИЗТЕЧЕ ДОГОВОРЪТ по време.Тогава идва ОТГОВАРЯЩИЯ, ПРИЕМА ИМУЩЕСТВОТО извършва се -евентуално ОКОНЧАТЕЛНОТО РАЗПЛАЩАНЕ. И всеки по своя път.Хората,които са НАЕЛИ ТАЗИ КТЩА,БИ ТРЯБВАЛО да бъдат записани ,по ИМЕНА,;АДРЕС-домашен;ТЕЛЕФОН;Според мен, такъв вид къщи БИ ТРЯБВАЛО да са ориентирани,към граждани от ЧУЖБИНА.......САМО НЕ МИ КАЗВАЙТЕ,ЧЕ ВСИЧКИ КЪЩИ НЕ СА ПОЖЕЛАЛИ ДА ВИ ДАДАТ ТАЗИ ДОКУМЕНТАЦИЯ,ЗАЩОТО;ЕДИН ГОЛОГЛАВ ПРОКУРОР СЕ ВИХРИ СПРЯМО ДВЕ ЖЕНИ И ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НЕГОВАТА СИЛА И ЕНЕРГИЯ......Освен това да ме убеждавате мен и останалите,че всичко се върши на ГОЛО доверие-АЙДЕ ХОЛАН...Та сещате ли се какво ще предложа Изберете си....който и да е от пишещите ТУК И МУ ДАЙТЕ НЯКОЛКО ДНЕВНИКА от ПРОИЗВОЛНИ КЪЩИ(естествено във ваше присъствие) на ПОСЕТИТЕЛИТЕ. Може и да са и ОТ ДЖИБУТИ,да им звъннат,да ги попитат, за престоя им (ако трябва и ПРЕВОДАЧИ ДА СЕ ОСИГУРЯТ)ДА СПОДЕЛЯТ МНЕНИЕ. ОСВЕН ТОВА, СОБСТВЕНИЦИТЕ НА тези къщ,БИ ТРЯБВАЛО да внасят НЯКАКВИ ДАНЪЦИ в съответна
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Философ

    3 0 Отговор
    А тримаран има ли закупен?
  • 23 А,де ...

    16 0 Отговор
    В най- бедната държава в Европа, цифри като 200, 300, 500 мил. ...?! ''Прокуратурата има съмнения, че ...'' Предизборни лакардии. Същото като НАП-аджийския хеликоптер над ''офисите'' с басейни, луксозните 'баничарки' и т.н. пушилки. Докато не чуем, че Иван, Драган, Хасан са осъдени на 5, 10, 20г., всичко е л..на и помия.
  • 24 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Хи,хи,хииии...Да знаете че ЕСъто иска да е така!!!!Иначе от 150 000!!!!страници ЗАКОНИ!!!!които са над националните!!!!е абсурдно да е ИЗТЪРВАНО НЕЩО!!!!НОООО парите имат цел---корупция....ТЯ е трансмисията на капитализма към местната управленска клика за пълно подчиняване на територията.....точно корупцията е онова нещо ,което им позволява да си вирят носовете ,вместо да стържат коричката хляб....А и ЕСъто си е ТЪРГОВСКИ СЪЮЗ/ВСЕ ОЩЕ!!!? с политически смокинг.....и точно законите му го показват!!!!!а и 30 годишният ни опит.
  • 25 Иванчо

    11 1 Отговор
    Иванчева осъдена, затова, че щяла да получава, а получилите подават оставка и толкова, поне дайте възможност жената да подаде оставка и грехът й да бъде опростен
  • 26 бай Иван

    12 0 Отговор
    Е къде бехте до сега. Кво чакате. И вие сте част от целия цирк.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този неграмотен циганин

    6 0 Отговор
    От ВИДЕОТО _ да ви е.. парите итака нататък вий крадете повече от циганите .Евала на човека .
  • 29 Балкански

    11 0 Отговор
    Бай Ганьо става политик за да краде не да работи за народа. Ако погледнем историята политиците винаги са ни крали като за последно. Манталитет!
  • 30 Земеделец

    12 0 Отговор
    Това са пари за земеделие Сте си строят къщи и вили. Купуват си лодки ание земеделците когато идем да кандидатстваме ни баламосват че било много трудно и не си заслужава демек бегай да си копаш на нивата бе парцал къде си тръгнал да ни пипаш паричките.
  • 31 Това са изроди

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Новоходносор":

    Натиснаха от Европа и сега тия дето не успяха да откраднат,от завист топят крадците! Какви са теа къщи за гости бе? Знаех че политиците са ни крадливи,ама и толкова пък гостоприемни..???
  • 32 Eeee

    3 0 Отговор
    Нека проверят в ловешко ,има интересни къщи ,има и сънирани с пари от данаците ни.
  • 33 Усмивката

    5 0 Отговор
    Значи ето защо Бате Бойко реве че идва диктатура .Всъшност това било заради страха ако паднат от власт ще има преследване за милиони кражби от европари.А според Бойко Методиев това било диктатура .Ясно,ясно
  • 34 Усмивката

    1 0 Отговор
    Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ....коя румънската ли?..Щото цацата го премести
  • 35 snail

    1 0 Отговор
    Чудя се на тая Европа... Не е ли наясно какво се прави тук. Май и те са същите... Путин ще излезе прав! А и истината за България - където се прикрепи за нищо не става!
  • 36 Цаца

    2 0 Отговор
    " Прокуратурата има съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива". Прокуратурата не знае на кой свят се намира. Сбирщина некадърници.
  • 37 за милиони няма закони

    1 0 Отговор
    От всички милиарди, получени от ЕС, едва ли и една десета са стигнали до обществото ни! Всичко останало е окрадено по една и друга форма. Народа плаща милиарди вноски за ЕС чрез бюджета, а политиците и "обръчите от фирми" прибират милиарди от фондовете чрез най-различни схеми и измами! Затова борбата за власт е толкова ожесточена! Особено, при липсата на правосъдие за политическата върхушка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове