ФАКТИ.БГ

Порталът на Министерството на туризма за 5 млн. лева струва... 24 долара

Много изхарчени пари за малко видими резултати

Публикувана: 23 Април, 2020 12:53
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7432
Порталът на Министерството на туризма за 5 млн. лева струва... 24 долара
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

След като Министерството на туризма похарчи повече от 5 млн лева за туристически портал и лого, вече обнови сайта bulgariatravel.org. Реалната цена на тази платформа, обаче, е 24 долара, пише "Травел Академи".

Новата версия е изградена върху WordPress – безплатен софтуер за управление на съдържанието, а шаблона, по който е построен сайтът, е Kava и струва 24 долара.

Интересно е, че в сайта са имплементирани Google Analytics и Facebook Pixel, но няма никаква политика за използване на cookies (бисквитки). В политиката за поверителност на личните данни от МТ ни уведомяват, че събират данни за “трафик-данни, данни за местоположение, часова зона, операционна система, брой и продължителност на посещения на нашия уебсайт и други комуникационни данни;”, но никъде не ни питат дали сме съгласни?

Да не говорим, че в същата политика за поверителност се цитират платформи, които не съществуват – “преглед и активност на страницата ни и нашите форуми във Facebook, Twitter, Flickr, MySpace, YouTube, RSS и Svejo;”

Та .. имаме си нов портал – елементарен WordPress с купена готова тема и променен дизайн. Честито!

За Националния туристически портал "Капитал" пише още през 2013 г. следното:

"Този официален туристически портал на България съществува вече повече от шест години, след като по неговото създаване се бореха години наред агенции и министерства. Всъщност той е чудесна илюстрация за това какво и къде се чупи в българската стратегия (или по-скоро стратегии) за развитие на туристическия сектор на страната. Както вероятно и на други места. А именно: много изхарчени пари за малко видими резултати. Сайтът наистина е пълен с огромно количество информация, която обаче е подредена така, че може да обърка, а не да ориентира кандидат-туристи. Няма никаква връзка между официалния туристически сайт на България и тези, които предлагат продуктите – услуга, която в сегашния му вид го прави неефективен."

Вчера, но по друг проблем, туристическите асоциации поискаха оставката на ресорния министър на туризма в България Николина Ангелкова.

Над 500 фирми и неправителствени организации от туристическия сектор изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, депозирано от обединение "Бъдеще за туризма". Под искането са се подписали общо 530 туристически фирми, 32 неправителствени организации от сектора и 97 екскурзоводи. Основните им аргументи са за липса на познания за функционирането на туристическия бизнес, водене на хаотична политика, липса на стратегия за работа в извънредното положение и на диалог с отрасъла.

"С оглед оцеляването на икономическия отрасъл "Туризъм" в неговата цялост Ви призоваваме да разпоредите оставката на министър Ангелкова. На бранша е необходим решителен министър с познания в областта, ценз, реален професионален опит и воля за работа", се казва в писмото до премиера.

"В ситуация на световна пандемия COVID-19 нашият бранш е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общност в България не само че не получава навременна подкрепа от ресорния си министър, но е и принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 г.", изтъкват от обединението. Оттам посочват, че секторът осигурява милиарди левове за българската икономика и се очакваше през 2020 г. той да осигури 18% от брутния вътрешен продукт. Изтъкват, че страните от ЕС са успели да намерят работещи механизми на национално ниво, докато Министерството на туризма досега не предлага спасителен план с икономически мерки за сектора.

"Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и липсата на каквито и да било опити за справяне с икономическата криза в сектор "Туризъм" ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да защити и управлява поверения му бранш в кризисна ситуация. Вследствие на тези свои действия и бездействия г-жа Николина Ангелкова напълно изгуби доверието му", се казва в писмото.

В късния следобед на същия ден ведомството на Николина Ангелкова реагира с официална позиция. Оттам посочиха, че са разработили две основни групи са мерките, насочени в подкрепа на туристическия бизнес в България, за да се преодолеят максимално гъвкаво и бързо пораженията от CОVID-19. “Някои вече действат в условията на извънредно положение - тяхната цел е да се запазят работни места в сектора и да се съхранят възможностите на фирмите да възобновят работата си, когато извънредното положение бъде отменено”, пише в становището. Втората част от мерките са насочени да заработят веднага след приключване на кризата за привличане на туристи.

В детайли се посочва, че ведомството е предложило в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се предвиди краткосрочна форма за подкрепа на предприемачите в туризма. Според промяната туроператор, който трябва да възстанови на туриста платена вече сума за отменено заради извънредното положение пътуване, може да му предложи ваучер на същата стойност. Ако туристът не е съгласен с този вариант, може да му се предложи споразумение за туристически пакет заместител. Ако и този вариант не е подходящ за потребителя, туроператорът трябва да възстанови сумата до месец след отмяната на извънредното положение.

Наред с това Министерството на туризма е внесло предложение и Народното събрание прие да се даде отсрочка за плащане към клиентите на туристически услуги. “Тя е вече до 13 юни 2020 г. (ако извънредното положение бъде прекратено на 13 май). Това бе възможност за туроператорите да преговарят с клиентите си по вариантите за ваучер, отлагане на същото пътуване за нова дата или кои от тях държат да получат обратно вече инвестираните в почивката средства”, се казва в позицията.

Ведомството на Николина Ангелкова посочва, че настояването на някои туроператорски организации обаче веднага държавата да регламентира 12 или 18 месечен мораториум върху плащанията на средства към потребителите за неосъществени почивки ще освободи от финансовото бреме фирмите, но би поставило в неизгодна позиция една част от потребителите - и то точно тези, които в пандемията, заради съкращения или болест, нямат шанс да ползват почивката си в близката година, а средствата, платени за нея, са им спешно необходими, за да покрият ежедневните разходи за семействата си.

“При всяко решение се търси необходим баланс и как то би се отразило на бъдещото развитие на отрасъла. Не бива да се пренебрегва и рискът, че оставени да поемат цялата щета в пандемията, потребителите може трайно да откажат услугите на туроператорските фирми за дълъг период, след като кризата приключи. В указанията си Европейската комисия недвусмислено заявява, че вариантът за плащане на отложена почивка трябва да остане като една от опциите за туристите”, добавят от Министерство на туризма.

Друга мярка в подкрепа на бизнеса е, че с един месец след края на извънредното положение бяха удължени и сроковете, посочени в Закона за туризма по отношение на права и задължения на лицата и фирмите в сектора. В тази рамка са и сроковете за всички видове документи, както и сроковете по компетентността на специализираните комисии в туристическата администрация. През периода на извънредното положение са преустановени проверките за категория и сертификация на обектите. При положение че крайният срок на съответните удостоверения и на временните удостоверения за дейностите изтича, той се удължава също с един месец, отчитан след отмяна на извънредното положение.

Ведомството разработва механизъм за отпускане на ваучери за късен летен сезон, чиято цел е да насърчи вътрешния туризъм, които “Икономист” подробно описа преди дни. Обмислят се и ваучери за най-рисковите лица – хората от първа линия в борбата срещу пандемията, които ще могат да почиват в обекти, вписани в Националния туристически регистър.

Оказва се, че Министерството на туризма е готово с проект на Стратегическа кризисна програма за реклама, която трябва да стимулира възстановяването на позициите на туризма след кризата.

“Този документ се фокусира отново върху вътрешния туризъм, българските туристи и туристите от съседните страни, които обичайно не ползват авиоуслуги. Целта е късното лято поне частично да покрие огромните щети, предизвикани от пандемията. Надежди за това дава фактът, че засега няма отменени резервации за туристически посещения след 15 юни”, се казва в съобщението.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бат Бойко
1 Отговор
В Турция продават едно островче за 5 млн. ХА ХА ХА!

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +56

Програмист съм
2 Отговор
За 60 лева ще ви направя още по-добър портал

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +81

Милиардите
3 Отговор
които ГЕРБ откраднаха за 11 години, нямат еквивалент сигурно в никоя друга Бананова Република.

Коментиран от #8, #11


Оценка:
-1 +92

Факт
4 Отговор
5 милиона лева 🤣 за софтуер 🤣 е това само в България може да стане

Оценка:
-2 +72

Рошко
5 Отговор
Бинго от тотото за Ангелкова, ше са наведе един път над Бойко в жипката докат кара и готово, дано поне не забрави да го загащи

Оценка:
-1 +59

🐷 Боко ТИКВАТА
6 Отговор
Важно е да се краде.ГРУХ.🐷

Оценка:
-1 +58

Министър Калинка 🐞
7 Отговор
Ама билетите за Оскарите си ги платих сама.

Оценка:
-1 +52

🐷 Боко ТИКВАТА
8 Отговор

До коментар #3 от "Милиардите":


Виновен е Орешарски. ГРУХ.🐷

Оценка:
-0 +45

ромалеее
9 Отговор
Какво става бре българи, вместо да се стегнете и да връщат заемите, вие теглите още заеми

Оценка:
-1 +41

Ужас
10 Отговор
С тая държава всичко е проституция... Няма виновни, няма наказания и възмездие за клетия български гражданин!!!!

Оценка:
-1 +52

tost
11 Отговор

До коментар #3 от "Милиардите":


Все пак има едни 10 милиарда за ГЕРБване(гепване), няма да ги оставим на конкуренцията.

Оценка:
-0 +41

Фифи
12 Отговор
50лева за 5000000- добре е. Така е, защото спим.

Оценка:
-0 +40

габровец от варна
13 Отговор
Ми нали 'специалистите'от министерството трябва да оправдаят големите заплати!Вървете в някое информационно бюро към общините по морето или в областните градове и всичко става ясно!😂😂

Оценка:
-0 +34

Българин
14 Отговор
Заслужено ви е ! Аз не съм в това число предпочетох да имигрирам и по добре от нулата от колкото да седа и търпа !

Оценка:
-2 +28

Гост
15 Отговор
Тия, направо, се н@ср@h@ от кражби бе, ама много, много, мнооооогооо се краде. Продажна, некадърна, гербераска сган

Оценка:
-0 +31

Ггггг
16 Отговор

До коментар #1 от "Бат Бойко":


...... втемеее ееее......... съд до см.рт....

Оценка:
-0 +10

ТРОПЧО
17 Отговор

До коментар #2 от "Програмист съм":


АМА НЯМА ДА МОГАТ ДА ОТКРАДНАТ ЛЕВ ДРАТЛЕ ТЕ ЗА ТОВО НЕ ХИ ДАВАТ НА ТЕБЕ ДА ГО ПРАВИШ ПАНИМАЕШШШ РАЗУМЕШ РАЗБИРАШ ЛИ

Оценка:
-0 +12

BG2020
18 Отговор
НИЩО ЧУДНО НЯМА В ТОВА,НИКОЙ НА НИКОГО НЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ В НАШАТА ТАТКОВИНА,НЕ Е ЛУД ТОЗ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА.

Оценка:
-0 +22

Наблюдател
19 Отговор
Единствения ефект от съществуването на Министерството на Туризма е харченето на милиони. Естествено насочени към Наши Ора....

Оценка:
-0 +22

Ангелкова напуснете най учтиво
20 Отговор
В една Европейска държава , бизнеса иска оставката на Министъра на Туризма, и министърката, не само се ослушва ,а и напада бизнеса ,че едва ли не ,е некомпетентен, тази жена трябва веднага да подаде оставка, и да се извини на Бизнеса в България, че не е могла да се справи, извинения колкото искаш.
Наглостта да управлява Герб няма край!
Но крадец за министър не става ,трябва човек от бранша!

Оценка:
-0 +26

Анонимен
21 Отговор
Оказва се,че сме едно алчно племе гладно за още и на всяка цена. Без морал,без срам и каквито и да е скрупули...срам .
Псевдо демокрация!

Оценка:
-0 +19

сашко
22 Отговор
Я ОЩЕ ИМАЛО ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ

Оценка:
-0 +16

Слави Славов
23 Отговор
Добре де,всичко ми е ясно!Не мога да разбера защо трябва да има министерство на туризма,като всичко е частно и каква функция изпълнява това министерство?!Ще обясни ли някой?А,че тази министърка за нищо не става,това е факт неоспорим!

Оценка:
-0 +7

безпартиен
24 Отговор
Сега ако това е вярно,трябва само да го препратите на гл.прокурор в писмен вид с подписи и печати та да е документ!Иначе те не четат сайтове!Нямат време за това!

Оценка:
-0 +6

Брадвата
25 Отговор
Политика, майна! И вместо пенсионерите да взимат с 200 лева по-висока пенсия всеки месец, синковците на лапачите карат джипове за по 200бона

Оценка:
-0 +8

Иванов
26 Отговор
Така е ...Както се казва "..ахмаци копат лозе а юнаци пият вино..... Не е луд този който взима парите а този който ги дава....Краденето на пари никога не е свършвало...Туризъм няма ...Въпросната министърка обаче угажда на тия и ония... Понятието КОНЦЕСИЯ докато съществува - туризъм НЯМА ДА ИМА...Велики реклами за какво ли не ....Ако имате възможност НАПУСКАЙТЕ държавата

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5