Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 08:38 9 170 25

Ще ни контролира ли МВР много повече след нова заповед на здравния министър?

  • пандемия-
  • коронавирус-
  • мерки

Борим пандемията със силите на полицията

Ще ни контролира ли МВР много повече след нова заповед на здравния министър? - 1
Снимка: БГНЕС

Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов, касаеща Националната информационна система за борба с COVID-19, която осигурява централизирано управление и съхранение на информация за всички потвърдени случаи на COVID-19 и карантинирани лица и предоставя функционално обезпечение на всички компетентни институции, почна да разбунва духове в социалните мрежи, пише actualno.com.

Причината – до въпросната информационна система за борба с COVID-19 ще имат изключително широк кръг институции – РЗИ, МВР, личните лекари, болници, лаборатории, извършващи лабораторно изследване за коронавирус, общините, НОИ, НЗОК, дирекциите „Социално подпомагане”.

И по-точно, този широк достъп е позволен на тези органи до регистъра на лицата, поставени под карантина и на потвърдените случаи на COVID-19, поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия.

Интересен факт е, че не всички от изброените горе институции имат достъп до модула за справки на база регистъра на карантинираните лица. Например, МВР нямат достъп до този модул.

Всъщност достъп имат от здравно министерство, НЗОК и Националният оперативен щаб за борба с COVID-19.

Защо и МВР има достъп до регистъра на карантинираните? Обяснението се съдържа в самата заповед – служителите на Главна дирекция "Гранична полиция" към Министерство на вътрешните работи подават в реално време по автоматизиран път към регистъра данни за всички лица, които влизат на територията на Република България и подлежат на поставяне под карантина (т. 15, подточка б).

А според точка 17, органите на МВР имат достъп, за да могат да изпълняват задълженията по контрол на карантинирани лица. Заради това достъп до тези данни имат и общините.

Брожението в случая е, че в системата за всеки карантиниран, независимо дали е с диагноза COVID-19 или не, влизат следните лични данни - собствено, бащино и фамилно име, пол, гражданство, възраст, единен граждански номер (личен номер на чужденец или номер на документ за самоличност), телефон за връзка, място за поставяне под карантина или изолация, начална и крайна дата на карантината или на домашната изолация).

До тези данни достъп имат от МВР и общинските власти. Само че лабораториите, които въвеждат данни, вкарват в системата и данни за други параметри (съгласно Приложение 4) – за съответната проба, включително слюнка, кръв и урина.

Съгласно заповедта на здравния министър обаче МВР няма достъп до базата с регистъра на карантинираните лица – само че тогава как прави справка кой карантиниран къде трябва да е, за да провери дали спазва карантината?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Здравния

    48 4 Отговор
    ви министър алчен за пари всичко прави ! Алчността е изписана на лицето му !

    Коментиран от #11

  • 3 комисар Ушев

    5 19 Отговор
    Аз бех съгласен и без пари да ги дъна с бокса, ама щом плащате ще налагам и с палката и разбивам вратите на ковидоностителите.

    Коментиран от #23

  • 4 Процесор Вучков

    33 3 Отговор
    Не на полицейщината.
  • 5 Честито

    36 4 Отговор
    ...ГЕСТАПО-2!
  • 6 COVID1984

    33 1 Отговор
    Чакайте като вдигнат заплатите и на зелените чорапи.. "Властта не е средство. Тя е цел. Създават диктатурата не за да защитава революцията; извършват революция, за да установят диктатура. Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт."
  • 7 Псевдоним

    17 0 Отговор
    Това е същото като да гониш хлапетата за цигара марихуана. Докато пишеш акта на едни, други вече свиват и пушат.
  • 8 замислен

    11 8 Отговор
    Каква карантина е кога само РЗИ знае че си карантиниран? Седиш си у дома и чакаш да минат да те проверят и после обикаляш къде ти е кеф защото се чувстваш добре. Не говоря само за ковид има и още куп други болести които налагат карантина.

    Коментиран от #9

  • 9 Я пак

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "замислен":

    А изобщо Карантината не е ли ИЗРОДЩИНА, ЗАБРАНЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА?!

    И айде, Конституцията ни ще я махат, ама ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, какво правим с тоя международен документ?!

    Като вчера - един Никой, без образование, без професия, без да е сторил НИЩО ДОБРО за Обществото, но с ОГРОМНО (безсмислено) число в банката - Бил Гей, осъжда открито на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР голяма част от обществото... Абе нали имаше Закон, Право, Съд... КАКВО СТАВА?! Нали имаше ЗАКОН СРЕЩУ ПРОПАГАНДАТА НА ФАШИЗЪМ?!
    КАКВО СТАВА?!?!?!

    Коментиран от #13

  • 10 Българка

    24 0 Отговор
    Има закон за защита на личните данни, което е и основна ценност на ЕС!
    До кога ще търпим безумията и своеволията на властимащите?
  • 11 антрашпиц

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Здравния":

    Страшно противна ми е физиономията му........
  • 12 Тото

    14 0 Отговор
    Ние им плащаме да ни пази от мутрите престъпници а не да ни контролира.Всичко върви към война
  • 13 замислен

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Я пак":

    Не, не е забранена както и да го погледнеш. И пак казвам - не говоря само за китайския грип, има и други заразни болести при които се налага "ограничаване на движението" докато си заразен да не пръскаш заразата. Изобщо не ти пожелавам един ден да ти звъннат на вратата едни като нинджи и да ти обяснят, че вчера си бил контактен с някой и сега 2 седмици ще стоиш заключен и след това ще те тестват евентуално ако не си приет в болница междувременно. Може и да не те е заразил но какво ли ще ти мине през главата докато чакаш неизвестното не те мисля.
  • 14 Не доверие

    10 0 Отговор
    Иван Гешев: Нямам доверие в НСО
    Аз пък нямам доверие в МВР
  • 15 ДААААААА

    4 0 Отговор
    Миниcтeрcтвo нa вътрeшнитe рaбoти пoдaвaт в рeaлнo врeмe пo aвтoмaтизирaн път към рeгиcтърa дaнни зa вcички лицa, кoитo влизaт нa тeритoриятa нa Рeпубликa Бългaрия и пoдлeжaт нa пocтaвянe пoд кaрaнтинa.....
    верно ли бе?!полиция и автоматизация?!?хайде смешки сега...всички си минаваха кога и как си искат,,,,да не говорим за сгрешеният адрес и нападение на горките хора,що GPS-а бил сбъркал!!!!!!!!
    СМЕШНИЦИ
  • 16 Диверсант

    10 3 Отговор
    Вече десети месец немога да срещна или чуя някой който има или познава някой който да се е срещнал с тоя таласъм или умрял. Пишат за лекари, да в болниците са болестите, те се сблъскват с тях и това си е най обикновенна трудова злополука. В Италия годишно загиват между 600 и 700 човека на работните си места. Тия да престанат да крадат и изнасят консумативи към частния си бизнес.
  • 17 Jack Bauer

    5 2 Отговор
    МВР въобще не ги интересуват заповедите на Здравния министър, там кинти няма. Те си слагат ограничение 30 км/ч на 3 лентов булевард и 70 км/ч на АМ Тракия (44км посока София-Пловдив) за да събират рекет и да си взимат по-големите заплати които ББ им "даде".
  • 18 Министър

    8 0 Отговор
    В РЗИ, заплатите покрай короната скочиха драстично, редови инспектор- 3000лв, началник-отдел-4000, директор- дирекция- 5000, директор 6000, това с ДМС и ковидбонуса, а сестрите по болниците които реално се боря с вируса, 700 лв.За чантаджиите намериха пари но за медсестрите няма.
  • 19 Арджуна

    4 2 Отговор
    Ще ме контролират докато не извадя узито под суитчъра и се завърнат към извора.

    Коментиран от #22

  • 20 1944

    2 0 Отговор
    убува работа ама сиганска. демек на комунетата от герп.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Антон

    4 1 Отговор
    В случай, че не сте разбрали: отдавна вече живеем в "1984". След време тази антиутопия ще ни се струва утопия. Добре дошли в новия по-добър свят!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.