Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 12:12 8 029 13

Софтуер за милиони става безполезен за учениците

  • софтуер-
  • образование-
  • adobe flash player

От 31 декември, 2020 г. Adobe вече не поддържа плъгина, а от 12 януари, 2021 г. блокира и цялото съдържание, разработвано по този стандарт

Софтуер за милиони става безполезен за учениците - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Образователен софтуер за стотици хиляди левове става безполезен след окончателното спиране на един от най-популярните навремето плъгини за възпроизвеждане на мултимедия - Adobe Flash player. От 31 декември, 2020 г. Adobe вече не поддържа плъгина, а от 12 януари, 2021 г. блокира и цялото съдържание, разработвано по този стандарт. Компанията даде достатъчно време на програмистите за "мигриране" на това съдържание към нови отворени стандарти за създаване на сайтове, като обяви намерението си да спре да поддържа Adobe Flash player три години по-рано - през 2017 г. У нас обаче има редица проекти за създаване на образователен софтуер, реализирани преди тази дата с пари от еврофондовете, които сега се оказват неизползваеми, сигнализираха родители на деца със специални образователни потребности, пише "Сега".

Блокирането на Flash съдържанието ще направи безполезен един от добрите проекти за образователна интеграция на деца с хиперактивност и дислексия - сайтът http://www.elasnas.bg. Сайтът, разработен по проект на Българско сдружение за личностна алтернатива, предлага модули с интерактивни образователни игри в няколко секции - математика, логика и четене, като софтуерът се използваше активно от родителите, разказаха майки на деца със специални потребности. Това е един от задължителните он-лайн ресурси, препоръчвани от центровете за подкрепа на процеса на приобщаващо образование след началото на коронавирусната епидемия. Проектът отдавна е приключил - още преди обявяването на планираното спиране на Adobe Flash player. Проверка на "Сега" показа, че този проект е възлязъл на стойност 376 469 лв. Разработването на софтуера е възложено с обществена поръчка и заедно със сайта е излязло 198 000 лв., като договорите са изпълнени още в края на 2012 г. Извън самият софтуер са провеждани и обучения с учители, както и други дейности.

По същия начин "увисва" и друг проект на сдружението - също активно използван от родителите - за деца с проблеми при усвояването на български език - "Заедно можем повече". И тук разработените интерактивни образователни игри, разработени за деца от 1-и до 4-ти клас, за деца, чийто майчин език не е български, и такива, които срещат трудности с него, не работи. Този проект е на стойност 165 849 лв.

Не е ясно колко други проекти за разработка на образователен софтуер ще станат безполезни заради спирането на плъгина. Справка в информационната система за старите оперативни програми показва, че това е редовно залагана дейност при мерките за образователна интеграция както на деца от малцинствата, така и на деца със специални образователни потребности. Само по една схема през 2012 г. - "Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности”, от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са финансирани проекти на обща стойност 8 327 066,91 лв. Почти всичките включва разработване на специализиран образователен софтуер. Не е ясно и дали целият този софтуер, платен с пари от ЕС и националния бюджет, е наличен някъде накуп, така че лесно да може да бъде ползван и от градини и училища, неучаствали пряко в разработването му.

Експерти коментират, че цялото това съдържание не е напълно загубено и могат да се проверят възможностите за използване на емулатори като например Ruffle, който да позволи безопасното възпроизвеждане на разработвано по спрения стандарт съдържание, без да създава рискове за сигурността.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не е избягал от гроба

    7 3 Отговор
    Хахххайайайахахаха
  • 2 ТаУмВзе

    30 3 Отговор
    Гербераст влачи рейс, диря няма. Колко още ще ни Убиват и Крадът беее.
  • 3 5638

    19 3 Отговор
    Ха ха. Това е отношението към образованието на българската младеж.
    За компенсация НОЩ веднага ще спре децата от присъствени форми на живот.
    Подразбира се и от онлайн форми на вегетиране.
  • 4 Лилит

    25 1 Отговор
    А къде дремаха всички 5 ( пет) години?
  • 5 Азззззззззз

    22 1 Отговор
    Образованието е в разруха благодарение на ГЕРБ.
  • 6 666

    19 1 Отговор
    тези,които са го правили , не са ли били наясно? или пак говорим за едни пари?

    Коментиран от #9

  • 7 Конгретулейшън

    9 1 Отговор
    Плъгин на български ще рече екстраполейшън семантикс?
  • 8 тгт

    12 3 Отговор
    Това е писано от някой който си няма грам представа за какво пише
  • 9 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    Ами не са. Но тези, които го използват е трябвало да информират отрано и да получат гайд с използването на емулатора, за да не спира работата, елементарно е, има решение, няма обаче кой да мисли.
  • 10 АЙ СТИГА БЕ

    2 2 Отговор
    ПЛЪГИН КАКВО Е , ПЛЪХ ЛИ ИЛИ МИШКА ?

    Коментиран от #13

  • 11 Айде аиде

    4 3 Отговор
    стига ревахте нърдове такива, като не се отваря с хром или Мозила или опера... да си инсталират браузър поддържаш флаш, има колкото щеш.
  • 12 ммм

    1 0 Отговор
    Мая ще ни оправи и тримата от отровното трио. Всичките са големи експерти.
  • 13 123456

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "АЙ СТИГА БЕ":

    човече, плъгина е нещо като контак - зимаш и мушиш и тръгва тока !