24 Август, 2022 09:49 4 281 9

София обяви мегатърг за ремонт на улици и тротоари

  • софия-
  • ремонт-
  • улици-
  • тротоари

"Спаси София" призова за спиране на процедурата заради неспособността на общината да строи качествено

София обяви мегатърг за ремонт на улици и тротоари - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

13 години след началото на управлението на кмета на София Йорданка Фандъкова и няколко години след анонса ѝ „Влизаме в кварталите“ Столична община обяви търг за колосалните 200,2 млн. лв. без ДДС, които ще се похарчат за текущи ремонти и рехабилитация на улици, тротоари и на пътни съоръжения в целия град. Обществената поръчка се обявява сега, но с темповете, с които администрацията в столицата работи, строителните работи най-вероятно ще стартират около следващите кметски избори, които са през есента на 2023 г. Договорите с избраните изпълнители ще са с продължителност 4 години, личи от конкурсните книжа. При предишния конкурс за поддръжката на пътната инфраструктура в града, обявен през 2018 г., прогнозната стойност на същите дейности бе 117 млн. лв., или с над 80 млн. лв. по-малко.

Новият търг е разделен на седем обособени позиции. Първата е за районите “Витоша“, „Лозенец“ и „Триадица“, в които предстои да се избере фирма, която да ремонтира пътната инфраструктура. Втората позиция е за районите “Банкя“, „Красна поляна“, „Красно село“ и „Овча купел“. В обособена позиция № 3 влизат ремонтът и поддръжката на улиците, тротоарите, мостовете, подлезите и др. във „Връбница“, „Възраждане“, „Илинден“ и „Люлин“. Обособена позиция № 4 е за четвърта зона - „Надежда“, „Нови Искър“ и „Сердика“. Следващата зона, за която се търси строителна фирма, е пета, обхващаща „Кремиковци“, „Оборище“ и „Подуяне“. Обособена позиция 6 е за шеста зона, включваща районите “Изгрев“, „Искър“, „Слатина“ и „Средец“. Накрая идва Зона 7, в която са останалите три района на София - „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“. До 30 септември ще се приемат документи на фирми, които искат да кандидатстват за някоя от обособени позиции. Оферти могат да се подават само за по една от тях.

През пролетта на т.г. с голямо мнозинство Столичният общински съвет гласува кметството да похарчи почти 120 млн. лв. (60 милиона евро) за изграждане на нови и ремонт на съществуващи тротоари във всичките 24 района на града. Решението бе за взимане на заем на стойност 50 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка. Останалите 10 млн. евро ще дойдат от бъдещите бюджети на общината. Предложението на двама от заместник-кметовете на София – по общественото строителство инж. Ангел Джоргов и по финансите Дончо Барбалов, бе подкрепено както от коалицията ГЕРБ-СДС, така и от опозиционната „Демократична България“. Първоначално от БСП не бяха съгласни, но в крайна сметка те също гласуваха „за“. Това се случи, след като вносителите се съгласиха да увеличат от 20% до "не по-малко от 30%" парите за изграждане и ремонт на тротоари, които ще отидат на пряко подчинение на районните кметове. Освен това и останалите средства, които ще се възлагат с конкурси на голямата община, също трябва да бъдат съгласувани с кметовете по места, реши СОС. Парламентът на София реши още на всеки три месеца кметът Фандъкова да предоставя отчет за изпълнението на програмата.

Представителят на гражданската организация „Спаси София“ Борис Бонев единствен гласува против взимането на заема. Днес от "Спаси София" призоваха търгът за 200 млн. лв. да бъде прекратен и да се удължат с 1 година договорите на фирмите, които в момента поддържат уличната мрежа. "Срещу рекордната сума ще получим некачествени ремонти без проект и с 4 пъти по-къса гаранция. Срокът на обществената поръчка също не е случаен - през следващите 4 години подобряването на средата ще зависи от фирми, избрани от ГЕРБ. Това е вече позната тактика - в края на мандата да се раздават стотици милиони в дългосрочни договори. Така беше с уличното осветление, така беше и с боклука! Управляващите в София са доказали, че не могат да ремонтират качествено и в удобство на гражданите. Настояваме обявената обществена поръчка незабавно да бъде прекратена, а сегашните договори да се удължат с 1 година. Дългосрочна поръчка за обновяване на градската среда трябва да бъде направена от бъдещото мнозинство в общината!", коментираха от гражданската организация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    16 2 Отговор
    Като гледам качеството на ремонт на булевардите не ми се мисли за кварталите.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ами обърни внимание на изпълнителите… И по-зле ше става заради липса на кадри както е в почти всички браншове. Просто не се дават заплати ! Специално пътното строителство е под всякаква критика! Били то заради далаверите които се правят там плюс калпава работна ръка!
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 2 Отговор
    И кои са щастливците, кои герберски фирми?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 милиционер

    6 0 Отговор
    дали чекмеджето е наполовина пълно или наполовина празно ....?
  • 6 Стари номера

    8 0 Отговор
    Докога ще се правят търгове и инфраструктурата на София ще е в ужасяващо състояние, докога ще се търпят безобразията на Герб в столицата? Това е единствената европейска столица без облик,без запазване на културните паметници,без традиционна Стара част на града със съхранена атмосфера,без концертни зали,без музеи,без обществени библиотеки ,без минерални бани и още безброй без.Но с прекрасна бивша минерална баня превърната в музей?????? Със съсипани археологически паметници, с превърнати в най-важните места в София партийните сгради на БКП. Партийният дом уж парламент???? НДК с партийни зали за конгреси превърнати в културен център на България.Само че в музикалните зали трябва да има акустика,а не микрофони за партийни речи, резиденция Бояна-Бкп - национален исторически музей. Няма Нова съдебна палата, различните съдилища пръснати на хиляди места из София, даже хотел превърнат в съд. Коя сграда носи авторитета на държавна институция? Сега ще съсипят и емблематичната сграда на Халите.Когато управляват безродственици това е резултата.Повече от трагичен.

    Коментиран от #7

  • 7 Къф Герб?

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "Стари номера":

    Нали гласувахте за промяната 😂
  • 8 Иванчо

    4 0 Отговор
    В никакъв случай учителката от Самоков и протежето ѝ от Стара Загора не трябва да сключват талива договори. Такива договори и разходването на средствата по тях трябва да се осъществят от друго ръководство на СОС. Иначе пак ще има още от същото - некачествени ремонти, ремонт на ремонта и откраднати пари за сметка на гражданите.
  • 9 Крадец

    2 0 Отговор
    Нека Кражбите започнат сега....