Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 08:41 5 356 21

Свидетелства на времето: Бледите следи на „Червените милиони“

  • червени милиони-
  • куфарчета с пари

В чужбина имаме 4370 офшорни фирми

Свидетелства на времето: Бледите следи на „Червените милиони“ - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Задграничните дружества с българско участие при комунизма са една от централните теми на политическия и обществения дебат в България веднага след промените през 1989 г. Много легенди за забогатели българи и първоначалното оформяне на олигархичните кръгове са свързани с тях. Не едно и две правителства се занимават с безконтролното им източване, но без резултат. Един от хората, запознат с този проблем е финансистът Кольо Парамов, обобщава "Евронюз".

Дружествата бяха общо 388, а оперативните лица, които ги управляваха бяха 705 човека. От тях един единствен върна два милиона долара от общо 1 млрд. 535 млн. долара. Другите са присвоени от изпълнителни директори, разпоредители и всякакви други личности, на които е поверено това държавно имущество в чужбина и в България. Два дни преди да разстрелят Андрей Луканов ние много сериозно спорихме, защото той 10 дни по-рано, в средата на септември 1996 г., се беше срещнал с Джордж Буш-старши в Солун на една яхта. Бяха раговаряли и Луканов получил покана от Демократичния институт да замине на 15 октомври същата година за САЩ. На 30 септември, два дни преди да го убият, аз получих от него категорично указание, на всяка цена да регистрирам тези дружества поименно и да знаем кой-кой е, откъде и какви пари е взел.

Кольо Парамов, финансист

По същото време във Варна при съмнителен инцидент загива депутатът и един от водещите икономически експерти на СДС Илко Ескенази, който работи по разкриване истината за външнотърговските дружества.

„С Илко Ескенази водихме един много тежък разговор през май 1994 г. Той искаше да разкрие външнотърговските дружества и откраднатите пари много фронтално. Като евреин и добър познавач на тази тема имаше много приятели в Лондонското сити. В Лондон бяха събрани някъде около 90 сметки по тази схема. Когато седнахме да дискутираме кой-кой е и какво влияние има, аз изрично му съобщих, че информациите, които западните разузнавателните служби получават и преценяват, че те са актуални. И също, че ако той посегне в по-директен, по-зрял, с по-сигурен, по-ясен план... при всички положения ще бъде убит. Той се зачуди и ме попита дали не преувеличавам тази обща ситуация.

Аз му отговорих: „Г-н Ескенази, моят и вашият живот са много по-ценни от гледна точка на информационната база. Ние трябва да я съхраним, за да извадим наяве схемата в бъдеще време и да сме сигурни в запазване на база данните, върху които да се стъпи, защото преходът ще изненада абсолютно всички. Тук се оформя стартово една базова олигархия на червените барони, които ще бъдат безкомпромисни по отношение на нашия живот. Аз ви предлагам да използваме времевия хоризонт от 10 години, който законът ни дава право и да приемем условието, че в този срок ние можем да работим по тази тема”, каза Парамов.

Само след два месеца той започна да организира схемата в Лондон и след още три месеца беше убит.”

На въпрос каква е ролята на Андрей Луканов за „червените куфарчета” с пари, една митологема от години, от една страна и от друга каква е ролята на службите при закриването на тези сметки и открадването на тези пари от външнотърговските дружества, финансистът отговори:

Андрей Луканов няма злоупотреба с нито един долар. Наскоро, миналата седмица, имах разговор със съпругата му по нейна инициатива, в който тя ми каза: „Минаха 26 години от смъртта му, време е да кажем нещо за Андрей Луканов, защото истината трябва да се знае”. Той не взе никакви пари, също така не разполагаше с никакви пари, защото и до днес е ясно как живее неговото семейство. Той беше много сериозно набеден от живковистите и обкръжението на Живков, защото тоталното лансиране на идеята за свързаността на групировки от типа на Мултигруп с Андрей Луканов трябваше да обезличи неговия образ, прецизност и перфектност.

Кольо Парамов, финансист

„Аз задавам обратен въпрос: Какво е коствало на моя приятел Иван Костов през 1990 г., когато става финансов министър да блокира за 5 мин. всички тези сметки? Ама абсолютно нищо не му е коствало! Просто пуска едно писмо на БНБ, блокират ги тези сметки, извикват ги тези 704 човека на последния етаж на Партийния дом и им казват: „Другари, вие ще бъдете български капиталисти утре. Дайте да видим сметките. Тук има 100 долара, тук има 1000, тук има 2 милиона и т.н. За 15 дни връщат парите и работата заспива! И всички тогава на площада щяхме да бъдем равни. Обаче живковистите нямаха такива намерения, а искаха да създадат една базова червена класа, върху която да стъпи разликата в развитието и оттам да стартира условието“, допълва Парамов.

След като БСП печели парламентарните избори в края на 1994 г., осем месеца по-късно Кольо Парамов е назначен за главен ревизор на БНБ с цел да направи цялостно ревизия на златото на България. Според него тази задача забавя работата му по описание на външнотърговските дружества с цяла година.

„Златната ревизия я завърших през юни 1997 и до октомври подготвих абсолютно всичко, свързано с това /ревизията на външнотърговските дружества – бел. ред./ На 14 октомври запечатах валутно управление на БНБ, безкомпромисно и без да питам никой и на същия ден следобед се проведе извънредно заседание на Управителния съвет на банката. На него се взе решение аз да мина на тримесечен договор, вместо на постоянната си длъжност – главен ревизор на БНБ. Това означаваше, че не мога да свърша никаква работа, т.е. Управителният съвет на БНБ и председателя на Сметната палата Георги Николов са счели за необходимо, по всяка вероятност по заповед на Иван Костов и някои други, веднага да бъда изваден от БНБ заради действието си да блокирам валутно управление и да не се допусне никой до валутни сметки до 10 ноември 1999 г. Ден по-късно тези сметки са закрити и отиват в историята, а злоупотребата остава за сметка на България”, разказа финансистът.

Финансовите операции на най-високо ниво в комунистическа България са държани в тайна, дори за партийния елит. Само няколко души в страната имат представа за състоянието на държавата, която в края на управлението на Тодор Живков е натрупала външният дълг от 10 млрд. 535 млн. долара, а българите скоро ще усетят тежестта им от задаваща се икономическа катастрофа.

„Това са 396 договора от най-различни банки. Вземано е безкомпромисно – всеки, който се е сетил по някакъв начин е ходил и именно чрез тези търговски дружества са теглени заеми, реализирани са по тази схема и част от дълга така е натрупан.

Но ние успяхме да опростим 49% от него, т.е. на нас ни костваше времето от октомври 1993 до 22 юли 1994 г. Когато аз внасях проектозакона в парламента, в бюджетната комисия за сключване на договора с Дойче банк, която ни помагаше с международните кредитори, не успях никой от народните представители да ме подкрепи. А когато влезе в пленарна зала всички го подкрепиха”, спомня си Парамов.

Финансовата стабилност на България в бъдеще е свързано с влизането на страната в Еврозоната, смята Кольо Парамов. Според него фалитът на КТБ през 2014 година, от който държавата загуби 10 млрд. лева, е попречил още следващата година да се присъединим към еврото заедно с прибалтийските държави.

„Ако ние бяхме станали членове на Еврозоната, за седемте години до сега щяхме да получим между 42 и 47 млрд. евро. Стандартът на българския гражданин щеше да бъде коренно различен. Плащанията ни щяха да бъдат коренно различни. Ние нямаше да държим в подземията на БНБ между 17 и 19 млрд. евро, за да обслужваме валутния борд, нямаше да слушаме глупавите приумици на проф. Стив Ханке, щяхме да сме в общата хазна на 500-милионна Европа и щяхме да ползваме всички приоритетни субсидии на ЕЦБ, щяхме да контролираме всички пари на българската олигархия в офшорите. Всеки превод на 10 000 евро в каквато и да е посока в света, щеше да се знае в БНБ и в ДАНС. Контролът щеше да бъде по-различен!

В чужбина имаме 4370 офшорни фирми, в тях парите станаха вече, постоянно го казвам, 51 млрд. долара. Неконтролирани, изнесени безобразно, без да се докаже откъде са тези пари, откъде са присвоени, по какъв начин са добити! Тези пари се ползват от световната финансова общност като кредитна устойчивост, а от тях в България един долар не се ползва. От тези фирми някой има по една, а друг по няколко. Откраднал 100 милиона и ги занесъл в Панама, но ползата за България е нула. Следователно контролът на Еврозоната е абсолютно задължителен по отношение на възмогването на паричния ресурс на страната”, заключва Парамов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки млад

    27 1 Отговор
    комсомолец има офшорки
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 1 Отговор
    Политиците си мислят , че управляват парите,
    а всъщност парите управляват политиците ‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 1 Отговор
    Цитат който трябва да се изучава, а всъщност е крит дълбоко :
    " Ротшилд казва: "Дайте ми контрола върху парите на една държава и не ме интересува кой пише законите !"
  • 4 сила

    21 0 Отговор
    фирма ЛОТОС , Виена 1986 година.......Луканов , Дойнов и Б.Й. 600 000 000 долара

    Коментиран от #9

  • 5 1955

    28 7 Отговор
    Глупости на търкалета, ако не бяха предали Живков сега демокрацията щеше да навлезе по правилния начин, а тва с Луканов че бил света вода ненапита са пълни глупости, такива хора като него са предали и Левски, жалко за България имахме си всичко само лека модернизация и днес можеше да гоним швейцарците, но уви предателите надделяха
  • 6 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    15 2 Отговор
    Това е истината....така ние яко са нагушихме ....
  • 7 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    27 2 Отговор
    Другарите откраднаха милиарди народна пара и станаха БСП капиталисти....
  • 8 и кво от това?

    26 0 Отговор
    "Андрей Луканов няма злоупотреба с нито един долар. "
    Ще цитирам песента на МИлена от тогава:
    "Нямал два лева в народната банка,
    лъже мръсника , преяжда с луканка!"
  • 9 Първото име

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    Кой в Б.Й.?

    Коментиран от #16

  • 10 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ...КАПИТАЛИСТИ

    23 1 Отговор
    Приватизацията ни даде скок в бизнеса...червените партийни секретари станаха върли БСП капиталисти ....окрадоха соц имуществото и занесоха милиарди народна пара в офшорки.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Какво излиз

    11 1 Отговор
    Българите сме толкова некадърни и крадливи, че трябва някой друг да ни контролира. И то 33 години след 10 ноември... Е кво се оплакваме че сме зле тогава, като сме крадливи, мързеливи и необразовани в мнозинството си

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Какво излиз":

    Кажи го това на БСП ПРИВАТИЗАТОРИТЕ...те ограбиха народното имущество....

    Коментиран от #17

  • 16 сила

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Първото име":

    няма начин , живее ми се......а и човека си е още жив и здрав
  • 17 Факт

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Мутрата от сик също е член на БКП по това време така че и гроб и ДПС са зло комунде като теб ... сигурно си един от тях щом така ревностно мажеш всеки ден в нета ?
  • 18 1944

    3 0 Отговор
    кольо резидента от дс ко са праи на ощипана мома.
  • 19 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Ескенази,го УБИХА,А КАК СЕ ОТТЪРВА,Парама?
  • 20 М3 голд

    1 0 Отговор
    На 10.11.1989 г. имаше пленум на БКП, на който беше свален Живков. На 17.11.2989 г. имаше следващ пленум на БКП. Още тогава в някои среди се говореше, че БНБ извършва безконтролни преводи в чужбина. Къде, на кого, в такъв размер? И никой, включително и главния ревизор на БНБ, не направи ревизия на тия слухове. И нищо не се изнесе.
    Ескенази се удави в морето, след като джета му се обърна. Това писаха. Трябва да е много специална операция, за да се подведе джета с пътника към определеното лобно място и никой да не забележи и се усъмни, че нещо не е наред.
    Вероятно Парамов е прав за цифрите, които цитира. И вероятно кражбите са били планирани или безконтролни, съобразно обстоятелствата. Но са факт. А къде е дискът, който Меркел даде на Б. Борисов? А къде е компютъра с биткойните, равняващи се на външния ни дълг по същото време? А кой е собственикът на 6% от акциите на Тесла, представляван от бойковия адвокат в Барцелона на общото събрание на фирмата, преди няколко години? Никой не прави нищо! Да направят като Меркел: покани собствениците на офшорни сметки да си внесат неплатените данъци в Германия. За не платилите последва държавен терор. А тук?
  • 21 Кръпката

    3 0 Отговор
    Не съм съгласен с казаното от Парамов за Стив Ханке. Все пак, последният е професор и бащата на нашия валутен борд. Той ни съветва да не си ликвидираме лева и да не приемаме еврото. Сигурно две години след като приемем еврото ще разберем какво е искал да ни подскаже и какво крият днес както от ляво, така и от дясно. Разбрахте ли от Кольо защо се натискат за еврозоната? За да се освободят онези 17 - 19 млрд € за обслужване на валутния борд и да се разграбят. За да се увеличат постъпленията и се усвоят ясно от кои. Колеги от форума, вие нещо получихте ли от разпределението на дялове от социализма чрез боновите книжки? А колко от вас се реализираха при приватизацията и получиха нещичко? А какво получихте от европейските програми? Аз не съм. Ами тя корупцията стартира открито с пълна сила веднага след преврата през 1989 г. Започнаха да пристигат помощи от чужбина. Получаваше ги агенцията, оглавявана от Петко Симеонов. Какво влезе, какво излезе, на кого се даде, по какъв ред, някой от получателите на помощите плати ли нещо на държавата? Това е безкрайна тема и навява тъга и разочарование.