Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 13:49 3 977 8

Инвестиции за милиарди в енергетиката отиват на поправителен

  • енергетика-
  • инвестиции-
  • павец чаира-
  • язовир-
  • зелена енергия-
  • зелена енергетика

Спорният мегапроект за батериите ще бъде сериозно орязан

Инвестиции за милиарди в енергетиката отиват на поправителен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Инвестиции за милиарди левове в енергетиката отиват на поправителен. Служебното правителство е получило зелена светлина от Европейската комисия да преработи мегапроекта за изграждане на батериен парк за 1,5 млрд. лв. – един от най-спорните проекти в плана за възстановяване и устойчивост. Очаква се той да бъде силно орязан.

Това предупреждава в материал за "Сега" Таня Петрова.

Ще се променя и проектът за изграждане на централа за комбинирано производство на топлинна и електроенергия от геотермални източници. Заради промените в Националния план за възстановяване и устойчивост трябва да бъде пренаписан и териториалният план за справедлив преход на Стара Загора, който ще се изменя още преди да е приет.

Това стана ясно от серия коментари през изминалата седмица. Почти сигурно е, че разместванията ще доведат до закъснения в планирания индикативен график за второ плащане по плана за възстановяване или до изпращане на частично искане само за част от сумата. България трябва да поиска през януари, 2023 г. второ плащане от ЕК в размер на 724 млн. евро.

Европейската комисия засега твърдо отказва да преговаря по поставените цели за намаляване на въглеродните емисии при производство на електроенергия до 2026 година с 40%. ЕК не е склонна да предоговаря нито целта, нито базовата година, спрямо която се мери тя – 2019 г., обясни пред две парламентарни комисии служебният министър на енергекитата Росен Христов. За момента България не възнамерява да настоява за такива промени и да иска изменение на плана, защото служебното правителство е получило разрешение за промени в конкретни проекти и счита, че ще успее да се вмести в лимитите за емисиите чрез нови инвестиции и технологии.

Много вероятно е при тези ревизии проектът за изграждане на голям батериен парк да отпадне изцяло или да бъде силно орязан. Според Христов няма никаква готовност за реализацията на такъв проект. "Няма гаранции, че България ще може да осигури литий за тези батерии – този пазар е силно конкурентен и ще направи България зависима от Китай. Няма яснота къде ще се разполагат батериите, няма никаква яснота за утилизацията на тези батерии след изтичане на цикъла им от 6-7 до 10 години. Представете си 6000 големи контейнера, къде ще ги слагаме", попита Христов. Според него технологията на съхранение с батерии трява да се развива, но не в такива мегаломански обеми и е добре, че такъв компонент е заложен по проекта за изграждане на нови ВЕИ мощности.

Служебното правителство преразглежда и проекта за производство на електроенергия от геотермални източници на стойност 175,4 млн. евро. И този проект според служебното правителство не е добре аргументиран. Производството на електроенергия от геотермални източници изисква много дълбоки сондажи – до 10 000 метра и специфични скали. Правени са проучвания в годините и няма основания да се счита, че в България има добри условия за такова производство, обясни Христов. Според него много по-добре е парите да се пренасочат към производство на топлинна енергия от толпи води, като там наистина има големи възможности да се намалят разходите за електроенергия, включително на публични институции.

При всички положения преработването на плана в тази част ще доведе до забавяния и евевнтуално изпращане на частично искане за второ плащане. България трябва да е изпълнила конкретен списък с реформи и инвестиции до края на годината, за да изпрати второ искане за плащане през януари, като една от инвестициите е обявяването на първи търг за изгграждане на 285 MW за производство на вятърна и слънчева енергия. Този търг е част от големия проект за изграждане на 1,4 GW ВЕИ и батерии, който следваше да се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие. ЕБВР бе вкарана като международна финансова институция, която да движи трите енергийни проекта в плана, включени от кабинета Петков. Точно тези проекти сега ще се преразглежда. Миналата седмица стана ясно, че банката и правителството не могат да се разберат конкретно за тях и България отказва да работи с ЕБВР в този случай. Иначе ЕБВР запазва споразумението си за работа с България по останалите оперативни програми. Сега ще се търси нов консултант за енергийните проекти, което допълнително ще забави процесите.

Заради преработването на мегапроекта за батериите ще се наложи и преработване на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, обясни още Христов. Този план предвижда като ключова дългосрочна инвестиция в района след евентуалното затваряне на въглищните централи през 2038 година изграждането на завод за производство на батерии.

АЛТЕРНАТИВА

С освободения ресурс от мегапроекта с батериите служебното правителство работи по микс от допълнителни инвестиции, които да бъдат предложени и с които да стане възможно изпълнението на ангажимента за емисиите към 2026 г. Работи се по идея за съхранение на енергия чрез подземен ПАВЕЦ на територията на енергийния комплекс (сроковете за подобно решение обаче според експерти са проблем), има идеи и за нов проект ПАВЕЦ „Горна Арда“ . Работи се и по идеи за улавяне и съхранение на въглероден двуокис, както и включване на биомаса в един от блоковете. Работим с университетите и външни консултанти, за да изготвим максимално бързо предложение за нов микс от мерки, които да направят възможно изпълнението на целите, коментира Христов. Според него вариантът със сезонно затваряне на централите с цел намалавяне на емисиите не е добър и ще направи работата им нерентабилна, а процесите по управление на персонала - трудни. От "Продължаваме промяната" са на различно становище - там считат сезонната работа за възможно решение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    12 2 Отговор
    "Инвестициите" и "Милиардите" без Руските Ресурси са като младоженец без булка..
  • 2 Оставка

    2 14 Отговор
    На енергия министър. Едно от най наглите, не компетентни, неадекватно, про кремълско лобистки поведение на мистър от гълъбарника. Всяка седмица с неговите лобистки изцепки се занимаваме. Що в Китай може да има такива батерийни паркове, а България да няма? Защо България да не е една от първите европейски страни, в които да има такива?
  • 3 Читател

    15 0 Отговор
    Бай тошо ви оставя ПАВЕЦ Чеира, който вие не можете да ремонтирате а сега батерии...
  • 4 гост

    2 7 Отговор
    Тесла още преди повече от 5г. направиха такъв батериен буфер в Австралия, за 100дни, цена 150млн. и над 100мгв. използват го за баланс на мрежата чрез ВЕИ и си го избиха като инвестиция само за 3г. , властите казаха, че са реализирали спестяване от над 45млн. долара годишно благодарение на парка, затова продължиха да изграждат и да разширяват наличния. Нашите говорят за 1.5млрд. лева, което е 5 пъти по-голям парк, все едно ще надскочим Австралийците, а капацитета вероятно ще е 5 пъти по-малък. И който говори за ползване на батерията от 6г. при такъв проект е меко казано слабо образован, да не кажа по-тежко нещо. Българска работа, корупция да има. За какъв литий говори, за какви чудеса. Поръчваш, плащаш и това е, като не произвеждаш сам, няма какво да го мислиш, ама нашите идиоти нямат проблем с пълна зависимост от Русия, но имат голям проблем със зависимост от Китай.
  • 5 горски

    15 1 Отговор
    Вместо да заработят двата ядрени реактора които ръждясват,ние се занимаваме с това кой да си вземе новите комисионни,с откровено съмнителни проекти...
    За баланс-ПАВЕЦ.Когато се направи ,ще служи поне 40-50г.....
  • 6 ха ха

    2 0 Отговор
    по им е изгодно да ги върнат от колкото да ди дадат на обикновени хора за соларни системи , защото разрушават ;държавността ; или метода на грабежа ,все е едно и също
  • 7 салют

    5 0 Отговор
    А какво правим с ПАВЕЦ-ЧАЙРА

    Коментиран от #8

  • 8 засега

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "салют":

    купуват на безногия нови маратонки. Това правят и с ПАВЕЦ Чаира.