Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 11:15 12 400 69

Новините за тежко авариралата ПАВЕЦ "Чаира" са лоши

  • павец чаира-
  • ремонт-
  • авария-
  • турбина-
  • тошиба

Сега става ясно, че един от четирите хидроагрегата е неспасяем

Новините за тежко авариралата ПАВЕЦ "Чаира" са лоши - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Една от ключовите енергийни мощности на България - ПАВЕЦ "Чаира", още дълго ще остане извън строя. Помпено-акумулиращата централа край село Сестримо - най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа, беше голям производител на ток и може да е безценен балансьор на националната електроенергийна система. Но през пролетта на 2022 г. претърпя тежка авария и оттогава е затворена. И до днес е загадка какво точно се е случило, като се заговори дори за саботаж. Повредите очевидно са много тежки и трудно отстраними, като служебният енергиен министър Росен Христов обясняваше, че може да са необходими 2 млрд. лева, припомня "Сега".

Анализи и разследвания за причините за аварията и щетите от нея започнаха още след фаталния инцидент, когато при пробното пускане след планов ремонт централата внезапно се разтресе с тътен и веднага бе спряна.

Сега става ясно, че един от четирите хидроагрегата е неспасяем.

"В средата на месеца се очаква окончателният доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията", съобщи Economic.bg. Пред изданието изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев е обяснил, че авариралият по време на изпитанията през 2022 г. четвърти хидроагрегат няма как да бъде възстановен и ще се наложи подмяната на турбинната му част. За целта до края на година ще бъде обявена тръжна процедура. Ремонтите и монтажните работи на новите компоненти обаче ще отнемат доста време и според шефа на НЕК четвърти агрегат ще заработи "след 2025 г."

Другите агрегати, за които необходимите ремонти са с по-малък обхват, ще бъдат възстановени от Toshiba - производителя на оборудването, и консорциума ABB-Voith (на който през 2019 г. бе възложено да рехабилитира цялата централа, а вместо това се стигна до аварийна ситуация при пробите и принудително спиране през март 2022 г.)

Оказва се, че тежкият инцидент в "Чаира" е причинил поражения без прецедент. "Казусът е сложен, не е част от стандартните услуги, няма готово решение и опит. В момента НЕК води преговорите с компаниите за възстановяването на централата и за избора на технически решения", е обяснил Мартин Георгиев пред Economic.bg.

Според него има надежда ремонтите на два от агрегатите да приключат в рамките на следващата година, а за третия агрегат "пуск" бил възможен през 2025 г.

Защо е толкова важна?

Информация, публикувана на сайта на НЕК, отговаря на този въпрос:

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила планина, под язовир "Белмекен".

Тя е вторият етап от изграждането на хидрокомплекса "Каскада "Белмекен-Сестримо" и ПАВЕЦ "Чаира". В централата са монтирани 4 обратими агрегата "Тошиба" с номинални мощности от 216 MW - в турбинен режим и 186,2 MW - в помпен режим. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. и другите два.

ПАВЕЦ "Чаира" дава допълнителна възможност за оптимизиране на режима на работа на базовите производствени мощности в АЕЦ и ТЕЦ и подобрява важни технически качества на електроенергийната система:

гъвкавост при управление на нормални режими в денонощен и седмичен разрез;
маневреност при заместване на аварийно отпаднали големи генериращи мощности.

Планове

За повишаване на енергийната ефективност на комплекса е предвидено да се изгради хидровъзел "Яденица", състоящ се от язовир "Яденица" и реверсивен напорен тунел с дължина 6,73 км, свързващ язовир "Яденица" с долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира". Това ще даде възможност за увеличаване времето на непрекъсната работа на ПАВЕЦ "Чаира" в генераторен режим на пълна мощност от 8,5 на 22 часа.

Как работи

При обикновените ВЕЦ водата преминава през турбината за производство на електроенергия и продължава пътя си. При ПАВЕЦ има два водоема с разлика във височината, на която са разположени. В часовете, когато енергийната система е натоварена и е необходимо производството на енергия, водата от горния водоем минава през турбините и ги задвижва, произвеждайки електроенергия, но не изтича като при вецовете, а се събира в по-ниския водоем. В часовете, когато енергийната система не е натоварена и токът е евтин (например нощем или в други часове със слаба консумация), специални помпи връщат водата обратно в горния язовир. Това дава възможност същата вода да бъде използвана отново, когато търсенето е голямо.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    33 37 Отговор
    Руски шпиони!

    Коментиран от #49, #54

  • 2 Кую

    68 7 Отговор
    Да я подаряват на почетния, главен хидроинженер на страната.

    Коментиран от #5

  • 3 Австрийците са мръсници

    66 14 Отговор
    Изключиха ни 4 реактора сега и Чаира
  • 4 АзЗаЕдин

    50 11 Отговор
    За един приятел да питам, как докархме 16 години в съюза на "най-богатите" като ни е счупи една турбина, да трябва да платим 2 млрд. лева за ремонт ? Богати, богати ... колко да сме богати че да плащаме толкова за турбина и защо аджеба не си купим машина да си произвеждаме турбини, сигурен съм че машините са по-евтини ?

    Коментиран от #9, #17, #20, #55

  • 5 ЯведНага

    61 10 Отговор

    До коментар #2 от "Кую":

    Я веднага да се прати на Украйна, при тях ще работи, както ще работи и АЕЦ (нищо, че при нас нямало да работи), също както и ракетите при тях работят, а при нас са бракувани .... абе всичко подаряваме, много сме богати вече.

    Коментиран от #7

  • 6 Голям зор

    66 0 Отговор
    Всеки дето прави нещо си дава гаранцията,дори една печка или пералня да не говорим за по големи и скъпи неща.Само питам,КОЙ носи отговорност да се счупи?

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 С танка

    38 24 Отговор
    Който иска на светло и топло да бяга в Русия, ние сме европейска държава, на нас такива глупости не ни трябват. Само още бази на НАТО и още милиарди за военната промишленост на господарите зад океана, другото са ватнишки лъжи.

    Коментиран от #10

  • 9 умен

    43 5 Отговор

    До коментар #4 от "АзЗаЕдин":

    твоя приятел да се ограмоти технически. Правенето на турбина не е като правенето на казанлъшки понички! Има си технологии и ноу-хау. Трябват и кадри с опит и познания. Тази машина не е като да отидеш да си купиш кола от джамбазина.
  • 10 с рпг

    5 22 Отговор

    До коментар #8 от "С танка":

    ванка с танка отивай в уzzкий мир

    Коментиран от #59

  • 11 Българин

    63 1 Отговор
    Щом прикриват толкова време причината за аварията, която била според статията при изпитания, значи си е чист саботаж и са прецакали оборудване за милиарди. И сега ще ни доят за ремонти и централата е извън строя. А тя е от стратегическо значение за България и е пряко свързана с националната ни сигурност. Всеки, който бърника там трябва да го следят контраразузнаване, ДАНС и нашите експерти, ако все още са останали такива.

    Коментиран от #18

  • 12 123456

    67 4 Отговор
    Не само , че нищо не построихте - един кокошарник няма направен от вас , ами и направеното не спирате да разрушавате ! ... Срам и позор ГЕРБове и ПП-та....
  • 13 ХардВар

    78 4 Отговор
    Добре че лошите комунисти са оставили хиляди язовири след себе си и огромни електрически централи, за да има сега какво да чупят и рушат неграмотните и некадърните евроатлантици!!

    Коментиран от #21

  • 14 Анонимен

    43 1 Отговор
    И друг път съм писал за ПАВЕЦ Чаира. Много съмнителна авария. Крайно време е правителството да се заеме с този проблем. От 2022г. ПАВЕЦ не работи в пълен обем. Ако се установи саботаж виновните да бъдат най строго наказани. Колко правителства минаха оттогава и на никое не му е през к.ра.
  • 15 Демократична паплач от крадци

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "Голям зор":

    НИКОЙ, съвсем естествено!
  • 16 Волтаж

    18 0 Отговор
    Неведоми са пътищата на НЕК..като чета само числата и ми се стопля сърцето
  • 17 Бог-високо, Цар-далеко

    34 0 Отговор

    До коментар #4 от "АзЗаЕдин":

    За един друг да питам - За виновните за причинените щети в особено големи размери, нещо съд, нещо присъди, нещо обезщетения, нещо затвор ще ли им се случи или в тая държава управленската некадърност е безнаказана! Всеки е свободен да се изпражнява, където и както му падне, а после данъкоплатецът ще плаща масрафа! Няма такава държава!

    Коментиран от #25

  • 18 Глав

    9 13 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Е не помните ли че онзи Гамизов рече освен японските специалисти Герб са подписали да участва и руска група.
    И сега никой не смее никой да обвинява толкова колкото за експлозиите при Гебрев.И кой беше министър на енергетиката тогава и шеф на нек че не сещаме.То е близко до акъла.На лупавите народи това е съдбата бедност и робство.
  • 19 българина

    31 1 Отговор
    парите отидоха за стракъри, които за 2.5 млрд ще решат много проблеми! шегичка, всъщност самото им съществуване е проблем, само безмислени разходи, дори снарядите са внос.... кой за каквото е гласувал това е получи. Скоро генерална повреда и в аец а
  • 20 Глав

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "АзЗаЕдин":

    Въобще ясно ли ти е как се произвеждат турбини ина кой свят живееш.
  • 21 Лош комунист

    7 13 Отговор

    До коментар #13 от "ХардВар":

    Народа го направи ,не ние,комунист работа не хваща

    Коментиран от #38, #51

  • 22 Наблюдател

    31 0 Отговор
    Има два варианта, единия е саботаж, другия некадърност. И при двата трябва да се намерят отговорните за това и да бъдат тикнати за дълго в затвора. Това е изградено с парите на народа и нищо не може да оправдае престъпниците.

    Коментиран от #23, #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 куку

    20 0 Отговор
    Кьопавите кърлежи да върнат бонусите и парите. Искат само с пъшкане и празни приказки да преживят царски
  • 25 Много са

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бог-високо, Цар-далеко":

    Те виновни са и тия, които не търсят отговорност от пряко отговорните, на практика ги замитат под килима, време да мине давност да тече, после ... дружно по живо, по здраво някъде по топлите острови на луксче, а ний плебса да си гнием в собствен сос тук!
  • 26 Мисля

    29 5 Отговор
    Според евроатланиците след 1944 г.е избит цвета на нацията от лошите комунисти.Останалите обаче са построили,3000 язовира,електрифицирали са цяла България,построили са пътища,проходи,жп мрежа и градове(Димитровград)и заводи.Простите не счупиха нито една турбина,но умните и красивите успяха.Дава им зор построеното но се справят.

    Коментиран от #31

  • 27 Ох,от къде да започна!

    32 0 Отговор
    Първо инфото на женската на пуяка не е вярно!ПАВЕЦ Чаира има два японски генератора Тошиба,и два български!После аварията стана от некадърност на изпълнителя на ремонта!НЕК за да получи по голяма комисионна от сделката избра румънска фирма а не японската Тошиба,която е направила и монтирала машините!Защото японците пари под масата не дават! И така,сега трябва да се смени изцяло генератора и т.н."охлюв"през който минава водата преди да достигне водното колело!И да се вкарат няколко човека в затвора!
  • 28 мани беги

    6 0 Отговор
    ня страшно ве, я имам две газои ламби и жа ви светя
  • 29 мани беги

    13 0 Отговор
    в задачата се пита кой жа сгъни тез 2 млрд. лъва
  • 30 мани беги

    4 3 Отговор
    нали е долу пуд змята? - да! - ем щом е долу под земята, засипвайте я с пръст и да се приключва, а 2 млярда лъое не дафам
  • 31 О...

    5 14 Отговор

    До коментар #26 от "Мисля":

    А то през каменния век пък изобщо не е имало ток.
    За да си коректен трябва да сравниш България да речем с околните балкански държави да и да речем през 1939 и пак с тях през 1989 и тогава ще стане ясно кои къде какво е строил и докъде е стигнал. Ма то комунягите едва ли ги можете тия неща

    Коментиран от #58

  • 32 Има

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Има и трети вариант и той се нарича - Алчните Бойкови бандити
  • 33 Гешев ОБ

    0 5 Отговор
    руслямисти терористи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 бобоко

    20 1 Отговор
    Това е един саботаж организиран и осъществен от управляващите по това време ББ и ТП
  • 37 Един

    16 0 Отговор
    Колко много тъпаци има сред управляващите след като не им стига акъла да разберат какво се е случило и кой го е сътворил! А... смело са пръснали едни "яки" пари за одит от швейцарска фирма!!! Хайде да разберем кой е уредил одита - (и каква комисионна е взел!) после ще се рзплете и другото... !
  • 38 Да те светна

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лош комунист":

    Бъркаш понятията "партиец" и комунист ... !
  • 39 Мхм

    6 0 Отговор
    Че кой нормален е дал на германците от Войт Абб да пипат.Некадърна технически нация турбини щяла да ревизира откога немците правят хидротурбини

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Христо

    8 0 Отговор
    Хубави,лоши новини ,вземате и се хващайте на работа. Щото пак ще умувате 10 години кое може и кое не може. На българина това му е проблема, че много умува и нищо не прави.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор
    Браткооо,а пак затваряйте тецове.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Верно ли...

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лош комунист":

    Ми защо тогава народа е правел ,а сега не?
  • 52 Ото

    10 0 Отговор
    Ремонта е възложен на румънска фирма, но доста отдавна има данни за свързаност на почетния председател на ДУ Пе СЕ. Тошиба винаги са поддържали централата в добро здраве, докато гербавите не решиха да възложат поддръжката и на наши хора

    Коментиран от #53

  • 53 кире

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ото":

    Наши хора ,ваши хора ,румънски хора , Японски хора ... . .какво е значението ? Всички сме хора . Всички работим за пари . Някой работят за по - мако пари ,а други за по - вече пари . Всеки продукт има гаранция . Първо трябва да се разбере къде е проблемът . Дефект или монтаж . Дефекта се плаща от Тошиба а монтажа от Който го е монтирал .
  • 54 Просто

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон Паси":

    Демократи - некадърници
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ний ша Ва упрайм

    5 0 Отговор
    при Тато се строеше умре Тато додуга псевдодемократите и седерастите - кражба, разпродажба и продажба в интерес на Западни компании кат в Украйна
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 уиъуттъ

    1 0 Отговор
    фалираха го нарочно,съсипват ни държавата,за да внасяме ток и да сме зависими,Бог да ви погуби
  • 66 Червените тротинетки

    1 0 Отговор
    Подривна комунделска акция
  • 67 Невежеството е сила

    0 0 Отговор
    И пак няма виновен! Това са хората на глуповатия затворник, които решиха, че могат всичко, а са далеч по глупави от предводителя си!
  • 68 ПавецЧаира го потроши Енергийната Мафия

    0 0 Отговор
    За да, се внасяел енергия, да се изкупува тази на Доган и Ковачки в Часовете, когато е най слъпа, както и да се изкупува тази от ВЕИ, която е достатъчно Скъпа?? Кой Договаря вносната ел енергия,?? НЕК или Частни фирми?? Никой не обелва и дума на тая тема!! БИЛА ПО ЕВТИНА САМО??? СПРЯМО КОЯ?? ТАЗИ ОТ АЕЦ Козлудуй, Американските или Българските ТЕЦ, Държавните ВЕЦ, Тези на Доган и КовачкиТЕЦ? ВЕИ ел енергия!! ПЪЛНА мъгла, каква е цената, кои са Вносителите и кои са Комисионерите!! Всичко това е Енергийната мафия!!
  • 69 Кривоустата е Виновна за изключените

    0 0 Отговор
    4 Реактора, но си Осигури и Комисиони и Пожизнена висока заплата в Брюксел!! ТАЗИ Пръмова(Кунева) е за Народен съд и на колене на Площада!? В Китай отдавна нямаше дае има жива!! Кога ще ги стигнеме Китайците???? Никога с Борисовци, Пеевски, Кирета, Гешевци, ЦаЦи, Кокиновци и Фидосовки Цв, Цв, и много други, които държат Държавата и Народ на Дъното на ЕС!! Тагарев и Пръмова на първия, ред на площада, до тях Цялата Крадлива Пасмина на Прехода!?