Last news in Fakti

19 Юни, 2023 12:04 26 732 65

Асен Василев започна с безумията отново

  • асен василев-
  • безумия-
  • уволнения

С нарушение на закона рискува милиарди на държавата

Асен Василев започна с безумията отново - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Министърът на финансите Асен Василев отново опитва да изложи на риск милиарди левове, които България опитва да спести, защитавайки се по международни съдебни дела. За втори път той опитва да прехвърли организацията на защитата по тях от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието. Това става с проект за постановление на Министерски съвет, чиито текстове противоречат на Гражданско процесуалния кодекс, в който е записано, че Държавата се представлява от министъра на финансите.

Това пише Стефан Антонов за "Гласове".

До такъв тип дела се стига след като в началото на века България се присъединява по така наречената Вашингтонска конвенция, която гарантира правото на недоволни инвеститори да ни съдят, ако преценя, че по някакъв начин властта ги е ощетила несправедливо. От тогава досега срещу нас са заведени десетки искове. От приключилите 15 дела България е спечелила 15, отбила е искове за пет милиарда лева и е спечелила едно дело, което на свой ред държавата завежда срещу чуждестранен инвеститор. Така със статистика от 99.99% успеваемост страната ни се нарежда сред абсолютните лидери по спечелени дела в света.

През цялото време защитата ни се организира от Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите, която сега Асен Василев опитва да закрие за втори път. Тя ангажира едни от най-добрите адвокати в света. На своя страна, те не само ни представляват, но и ни съветват превантивно и по конкретни казуси преди държавата да предприеме мерки в дадена област, като например санкциите „Магнитски“, плащанията за руски газ в рубли и друг. Често правителството игнорира съветите на адвокатите и по този начин поставя политическите си съображения над експертните юридически препоръки, което показва, че Василев не желае разни адвокат да му дават акъл и да остават следи, че той действа по начин различен от това, което му препоръчват експертите.

В записа от съвета на ПП, който изтече през май, Асен Василев говори за уволняването на директори на дирекции, като ги направи членове на политическите кабинети и по този начин ги лиши от статуса им на държавни служители. След това посочва, че подобни разчиствания може да се направят и с промени в устройствените правилници на министерствата, като за финансите той вече имал план. „Нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както има и във всички структури - Митници, НАП, АДФИ и така нататък, но там, където бихме срещнали голяма съпротива според мен трябва да се почисти ударно“, казва Василев на Божидар Божанков, а след това публично заяви, че стои зад думите си

Официален мотив за закриването на Дирекция „Съдебна защита“ е, създаването на т. нар. Институт за стратегически анализи и прогнози към Министерство на финансите. Той трябва да консултира правителството, както правеше Агенцията за икономически анализи и прогнози преди Симеон Дянков да я закрие рез 2010 година. Той също се дразнеше, че разни експерти му показват колко грешни са неговите политики, и поради това просто ги обезличи, закривайки звеното. Сега Асен Василев, признава грешката на Дянков и я коригира, разкарвайки други експерти, които с аналитичността си разкриват показват често че греши или стига твърде далеч.

В мотивите към създаването на института и закриването на дирекцията се казва само, че „с промяната ще се постигне оптимизиране на процесите на държавно управление в контекста на желанието за разширяване на обхвата на процесуалното представителство на държавата, провеждано от министъра на правосъдието.“

Не се обяснява що за целесъобразност и оптимизация се постигат, когато се закрива звено със 100% успеваемост по делата, които води, и функциите му се прехвърлят към Министерство на правосъдието, което до момента е организирало защитата по над 400 загубени дела.

В момента са приключили изложенията по едно от делата, в което от България се претендират 113 млн. евро (150 млн. с лихвите) и се чака решение на съдиите. Друго, по което ЧЕЗ търси от България около 800 милиона евро е в напреднала фаза и предстои нов кръг на изслушвания, а дело, с което наследниците на Денис Ершов съдят България за един милиард евро е в напреднала фаза. В мотивите и анализите, които съпътстват проекта за постановление, с което ще се създаде института не се казва и дума как прехвърлянето на прерогатива по организация на държавната защита от финансовото към правосъдното министерство, ще се отрази на тези дела. Ще останат ли същите адвокати, ще се сменят ли с нови, български, които взимат по-малко, но нямат нужния опит.

Какво остава скрито

През няколко години Министерство на финансите през Дирекция „Съдебна защита“ организира състезателна процедура за техен избор на нови правни фирми, които да ни представляват. Досега това са Arnold & Porter и White & Case, които според класацията на международното издание Global Arbitration Review имат успеваемост в такъв тип дела съответно 82% и 74 %.

Критериите за да се стигне до класиране на тези адвокати са изключително високи – лично ангажиране на управляващи партньори в казуса, брой спечелени дела от този тип в статистиката на ангажираните партньори, застраховка за професионална отговорност от 25 милиона евро. По този начин се гарантира, че само най-силните кантори в света могат да спечелят представителството на държавата.

Логично е и най-успешните адвокати да получават най-големи възнаграждения. Точно техните хонорари накараха председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев да опита няколко пъти по различен начин да повлияе държавата да промени начина, по който организира защитата си. В едно от писмата, които изпраща до Министерство на финансите, Дерменджиев посочва, че има Български кантори, които също можели да свършат работата по защита на България, но критериите за избор на изпълнители били твърде високи и ги декласирали. Цялата тази кореспонденция Дерменджиев води в лично качество, защото като колективен орган Висшият адвокатски съвет няма съгласие с тезите му и обща позиция не е формирана.

Самият Дерменджиев многократно критикува държавата, че избира скъпите услуги на чужди адвокати в множеството си медийни изяви. Прави четири прогнози за дела, които страната ни ще изгуби и от тях три пъти не познава, а четвъртото дело още тече. Дерменджиев, пак през телевизията препоръчва и страната ни да търси споразумения с ищците, нещо което до сега не се е случвало и печелейки делата, България показва, че препоръките му също не водят до най-изгодния изход за страната.

Не на последно място – адвокат Дерменджиев пробва както да повлияе за промяна в избора на процесуални представители, така и да си сътрудничи със същите. След като е избран за председател на Висшия адвокатски съвет, от неговата кантора пращат писмо до една от фирмите, която ни защитава, и им предлагат сътрудничество.

Дерменджиев критикува и начина, по който канторите подбират своите подизпълнители – български адвокатски фирми. Омаловажава работата на подизпълнителите като казва, че тяхна работа е само „да подават папки“ (в интервю за закритото вече списание „Икономист“, препечатано от изданието “Дефакто”), и пропуска, че въпросните „подавачи на папки“, както и правните кантори, които България избира, фигурират в глобалната класация TOP 100 за водещите фирми по арбитражни дела на Global Arbitration Review, а той, който комeнтира работата им, не присъства там.

Казусът обаче е по-различен от тривиалните обществени поръчки, защото става дума за стратегически аспект от държавното управление. Ако с обикновените обществени поръчки държавата си набавя неща, от които има нужда – инфраструктура, консумативи и т.н. и ако един доставчик се провали, може друг да го замести, или да се ремонтира построен мост, или магистрала, при арбитражните трибунали често няма възможност за обжалване. Каквото се отсъди, това остава. И ако държавата загуби милиард по някое дело, каквито суми често се претендират, това е като загубата на крак или ръка – не израстват отново (един милиард лева е сумата, която годишно се плаща за заплати на военните, или на полицията, или за за пенсии).

Практиката е различна и в друг смисъл – понякога обществените поръчки компенсират липсата на активност от страна на частния сектор. Когато има рецесия чрез поръчки държавата стимулира строителството например, или производството. Няма прецедент обаче да има криза в адвокатския бизнес и държавата да възлага поръчки на правни кантори, защото иначе, ще се наложи на адвокатите да хванат лопата, или мотика. В същото време, интересът на обществото да с спести разходи за милиарди, надделява над интереса на отделни кантори да получат поръчки, до които скоро не са имали достъп, като предлагат да свършат работа, за която не е сигурно, че имат капацитета, обещавайки да вземат по-малко от сегашните водещи световни адвокатски кантори.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 81 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асен

    34 103 Отговор
    Василев им виновен , че гранули огромни суми и действали извън закона ?
  • 2 инанаснисеяде

    117 7 Отговор
    - Господин депутат, вие сте откраднали 10 милиона от бюджета! Какво ще кажете на вашите избиратели?
    - Извинявайте!
  • 3 Делю Хайдутин

    155 43 Отговор
    Кокорчо фалира България
  • 4 АСАНЧО Е ГАД

    142 28 Отговор
    Това мекере е злобно и некомпететно момиче.
    Ще си плаща един ден на българският народ. Да е сигурен.

    Коментиран от #10

  • 5 Ал Тъпоне

    97 6 Отговор
    Нали има екип там в МФ? Не е назначен за Цар. Да му дръпнат юздите, като не е в час!
  • 6 Сицилиевата долина

    131 23 Отговор
    Мафията на джендъpите иска да източи държавата, пак!
  • 7 Този

    128 20 Отговор
    е вреден за България.
  • 8 Адрес 4000

    38 102 Отговор
    Парцалът на Дачков Гласове
    Подхвърлили са му като на неговите колеги Карбовски и Волгин няколко копейки за кафеви статии
    Нищо ново
  • 9 Хихихи..

    76 14 Отговор
    Насъскаха ви отново..Асенчо е кротко дете,очичките му са ококорени не от това,за което си мислите!
  • 10 Скоро

    85 16 Отговор

    До коментар #4 от "АСАНЧО Е ГАД":

    Не само той а всички останали като него ще плащат пред Народния съд!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 лили

    29 97 Отговор
    Асен е по умен от всички министри на икономиката до сега .взети заедно !!

    Коментиран от #62

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ком

    55 12 Отговор
    Бойко си го избра!
  • 16 Нежния е вреден

    74 10 Отговор
    за държавната хазна
  • 17 Ние си имаме адвокатка

    58 4 Отговор
    Еуглена Б. ще ни защитава. Дори да няма парапет.
  • 18 Казуар

    23 35 Отговор
    Отрепките от Гласове.
  • 19 Некой си

    54 8 Отговор
    Сега разбрахте ли защо в БГ няма големи инвеститори.

    Коментиран от #22

  • 20 За този финансов коментатор

    49 8 Отговор
    Не се намери един добър финансов министър, все те са му в устата. Всички служебни финансови министри са оплюти от този. Иска да бъде финансов министър но явно е непригоден. Мераци като на Гамизов.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе некой си

    9 17 Отговор

    До коментар #19 от "Некой си":

    А ти разбра ли дали от вчера в БГ няма големи инвеститори. Това правителство не е ли виновно за октомврийския пуч на крепостните?
  • 23 Най-малко акъл от теб

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Даниела":

    Транслейгнала Джендова!
  • 24 Татко Барва

    25 6 Отговор
    споко бе, ПъПетите и гъбарите ще плятат всичко, нали те си избраха тези шарлатани

    Коментиран от #59

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само питам

    17 33 Отговор
    Защо направо не направите Явор Дачков главен редактор на Факти и да заявени откровен пропутински курс на медията? Представяте ли си по време на Втората световна война медиите в Великобритания СССР или САЩ да публикуват статии на Гьобелс или други нацисти под благия предлог, че "Огласяват журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото"?
  • 27 кокорчо

    34 3 Отговор
    асенка пак ще вкара България в още един свредел към дъното
  • 28 Жоро

    37 2 Отговор
    То май излиза , че като се съкращават хора от 98 000 - ната Държавна Администрация е БЕЗУМИЕ. Само преди 6 години същата е била 85 000 , значи Народната Администрация се размножава и плоди много успешно. Обикновено там се назначават лица които не вършат нищо определено, но могат да пречат за развитието на нови идеи или да спират неприятни за НЯКОИ ЛИЦА дейности и процедури като им натиснеш копчето. Обикновено заплатите им са големи , като същите се формират от НАШИТЕ ДАНЪЦИ. Безумието е ,че въпреки навлизането на Нови технологии в Държавната Администрация , се увеличават и хората които си траят там.
  • 29 Брат ДАНКО

    12 27 Отговор
    Празни дрънканици на поръчкови драскачи Защото много лошо бе съставен бюджета от АСЕН за това и до сега държавата кара с него вече 2 години Глямо плюене беше големи напъни да очернят ППи ДБ иСЕГА продължават да бълват лъжи и простотии
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    19 3 Отговор
    Нал си ги избрахте -що ривете кат ощипани моми.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Водолей

    12 0 Отговор
    ВРСЕЛЯНКА ти в България ли живееш? Това не е майтап.
  • 34 Водолей

    23 1 Отговор
    А иначе сериозно:Кокорчо ли е най големият бюджитар? Питам ГЕРБ.
  • 35 Коментар

    22 2 Отговор
    Цитат:"В момента са приключили изложенията по едно от делата, в което от България се претендират 113 млн. евро (150 млн. с лихвите) и се чака решение на съдиите. Друго, по което ЧЕЗ търси от България около 800 милиона евро е в напреднала фаза и предстои нов кръг на изслушвания, а дело, с което наследниците на Денис Ершов съдят България за един милиард евро е в напреднала фаза"

    Със закриването на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите като нищо ще изгубим делата.Асенчо луд ли е?!После той ли ще плаща тези 2 милиарда общо?!Сигурно са му бутнали подкуп под масата,за да спечелят делата.Ужас!
  • 36 гадна работа

    17 3 Отговор
    Дебелия е за институция, а не за министър. Натресе ни го чалга президента. Ясно се вижда сянката на организираната престъпност в България.
  • 37 Та този човек ли

    13 2 Отговор
    Е най-компетентен финансист?Цяло министерство му дали.
  • 38 Абе тези правят

    16 2 Отговор
    Открит Майдан на държавата? Къде са органите на Националната сигурност? Ще ми станат само на ППДБ-та...Или пандела или терминал 2 и у фащ...
  • 39 Ама

    18 3 Отговор
    Как можаха този пак да го сложат за министър бе, това е пълно безумие !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Поредния помияр

    7 2 Отговор
    Поредната помия
  • 42 ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦЪТ ОТ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА

    5 0 Отговор
    той е умен и красив няма как да допусне грешка. ВЕРВАЙТЕ МУ
  • 43 Съдията Дред

    7 1 Отговор
    Асена Спецова явно е сменила лубриканта и и влияе зле.
  • 44 от статията

    3 7 Отговор
    всъщност става ясно че Василев прави нещо добро. Не е лошо подробно да се прочете
  • 45 Перо

    10 1 Отговор
    Работещите механизми и хора са вредни за джендърията!
  • 46 Сульо

    5 1 Отговор
    Кокорчо трябва да бъде накокорчен и то в скоро време иначе ще наклокорчи много поразии!
  • 47 Величко

    6 1 Отговор
    Не е отново , не е ... Неговите безумия никога не са спирали ! Луд умора нема ...
  • 48 Магелан

    1 3 Отговор
    Чета и не мога да повярвам на очите си?Нали управляват заедно с Герберската крадлива шайка на който кражбите на финикийски знаци им е голямо хоби.Ежеменутно ще следят как Кокорчоще харчи парите на държавата.А и има много други гладни парламентарни кучета който знаят само да лаят като бездомни помияри като стане въпрос за изхарчени пари?
  • 49 ууу

    7 1 Отговор
    КОКОРЧО ПЕНДЕРАСИНА ......
  • 50 ВЕЧЕ ЩЕ ПРОДАВАТ РАМКИРАНИ ПОРТРЕТИ

    6 0 Отговор
    НА КИРЧО И КОКОРЧО , ТАКА НУЖНИ ЗА КАБИНЕТИТЕ НА ПОДЛОГИТЕ КАКТО И БОЙКО !
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Емо

    3 0 Отговор
    Това коалиционно-ротационно правителство показа за кого не бива да гласувам никога. За ГРОБ и ПП. Тоя недорасляк Кокорчо показа, че обикновените хора не го интересуват. Реши да почне да смъква и голо риза за глобите и техническите прегледи на колите. А дано по-скоро се продъни това правителство където му е мястото - на бунището на историята.
  • 53 ууу

    3 1 Отговор
    кокорччо ПИНДИРАСЕВ ..... , В ЗАТВОРА !
  • 54 Има логика това е въпрос на правото

    0 0 Отговор
    А министерството на финансите няма добри международни прависти, те са добри само за местните условия.
  • 55 ПРИ ПП НЯМА БЕЗУМИЯ

    2 0 Отговор
    А ЧИСТА КРАЖБА И ТО ПЛАДНЕШКА !
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 мъкааа

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Татко Барва":

    Ти ви ги избраха, а вие им пристанахте.
  • 60 Обективен

    1 0 Отговор
    Едно си баба знае, едно си баба бае! Важи и за Кокорчо!
  • 61 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Изглежда е по-некадърен, от колкото са му големи дзъркелите!
  • 62 политнекорект

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "лили":

    Вашият Кокор Асан е най-зловредният финансов министръ в историята на България. Той няма никакво уважение към законите и правилата и предпочита да ги нарушава като ги пригажда към себе си по най-различни, дори неезаконни начини. Той вече извършваше незаконни действия, а и обясняваше как точно ще извъщши други, дори сам казваше че е незаконно, но те ще променят закона и никой няма до смее да ги пипне. Т.е. този човек трябва да бъде запознат незабавно с Д-р Гилотен, заедно с цялия си цигански род.
  • 63 Българин

    0 0 Отговор
    ЦИГЛЕТА ТОА ВАШ ВИЕ СИ ГО ИЗБРАХТЕ РОМАЛЕ.....
  • 64 Българин

    0 0 Отговор
    новата държава /// ЦИНГАРЕЛИЯ/// президент .. ВАСИЛ...В..//
  • 65 Просто е

    1 0 Отговор
    Изгонете руските пумиаре от Лукойл