Last news in Fakti

30 Май, 2024 14:04 5 824 67

Милиарди са изхарчени неправомерно от кабинета "Денков"

  • правителство-
  • николай денков-
  • асен василев

Почти половината обществени поръчки са с нарушения

Милиарди са изхарчени неправомерно от кабинета "Денков" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Фрапантни нарушения при провеждането на обществените поръчки у нас и милиарди левове, които са изхарчени неправомерно. Това става ясно от публикувания отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г., който бе и приет от служебното правителство на редовното заседание на кабинета в сряда.

От данните става ясно, че за миналата година инспекторите от АДФИ са приключили 454 финансови инспекции и проверки, свързани с разходването на публични средства. Постъпили са общо 519 сигнала и искания за извършване на финансови инспекции през отчетния период. От тях 481 са сигнали и искания, които са в компетентността на АДФИ, а 38 са препратени по компетентност на други държавни органи.

Както и през предходния отчетен период, така и през 2023 г., с най-голям дял от всички извършени финансови инспекции са тези в общините (57%). От пресслужбата на Министерския съвет подчертават, че установените нецелево разходвани средства са в общ размер на 3 851 959 лв., от които 2 543 929 лв. са възстановени до приключването на финансовите инспекции. При 27 извършени финансови инспекции и проверки са установени 53 индикатора за измама.

При 29 финансови инспекции на получатели (бенефициенти) на средства по фондове и програми на ЕС са установени и регистрирани нарушения при разходване на средства, предоставени по 35 договора за финансиране.

Милиарди потънали

През миналата година 303 са инспекциите с обект на проверка възлагането и изпълнението на обществени поръчки, което е 67% от всички извършени финансови инспекции. Проверени са 1 407 обществени поръчки, при които са разходвани средства за близо 4,8 млрд. лева. При 592, или 42% от всички проверени обществени поръчки, са установени нарушения.

Установените при финансовите инспекции виновно причинени вреди на проверяваните организации и лица са в общ размер на 418 323 лв., като намалението им спрямо предходната година е с 3 276 305 лв. или 87%. Възстановените вреди са 201 724 лв. или 48% от общо установените през 2023 г. По време на финансовите инспекции са възстановени вреди в размер на 131 703 лв. У станове ни са 779 нарушения на нормативни актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност и са съставени 737 АУАН срещу отговорните лица.

Съставени са 1 404 акта за установяване на административни нарушения (АУАН), от които 131 са срещу физически лица и 94 срещу юридически лица.

Издадени са общо 591 бр. наказателни постановления. От тях 391 са издадени по АУАН, съставени през 2023 г., а 200 са издадени по АУАН, съставени в предходния отчетен период. От общо издадените наказателни постановления, потвърдени от съда са 41 %, отменени са 5% и 54% не са влезли в сила, тъй като са обжалвани или не са връчени на нарушителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    81 30 Отговор
    При ПП-то са 50% нарушени поръчките , а при шайката 110% !!

    Коментиран от #23, #36, #42, #48

  • 2 Провокативни

    47 12 Отговор
    безумници !
  • 3 точно така

    67 17 Отговор
    Всеки похарчен милиард, без отчисления за чекмеджетата и обръчите от фирми на герп/дъпъсъ, е неправомерно похарчен.
  • 4 е има прокуратура

    54 9 Отговор
    ако се самосезира ще върне парите . Ако не е само клюка това с милярдите . Няма никакви милярди . Няма и откъде да е имало . глупости .
  • 5 Ялчин

    64 22 Отговор
    Медиите на пеевски продължават да плюят по ПП.

    Коментиран от #49

  • 6 Жалки продажни герберасти 🤪🤡

    54 19 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Ама верно ли е така ? Това да не е като резерва, който беше свършил, пък 10 дена по късно се оказа даже с 800 000 000 над очакванията .
    Някой вярва ли още на служебното правителство на Борисов-Пеевски-Радев ?

    Коментиран от #37

  • 7 пенсионер

    29 47 Отговор
    браво юнаци от пп дб вие сте рекордьори по разсипия в българия ако управлявате 4 години то страната ни ще изчезне а вие ще се разхвърчине в канада сащ и другаде от където се пръкнахте в българия папера ви няма да има

    Коментиран от #11, #13, #57

  • 8 12340

    53 15 Отговор
    Поне не са "построили" 500 милиона километра магистрали,
    както един Толуп!
  • 9 Реалност

    52 18 Отговор
    Ако са откраднати милиарди, колко са откраднали ГЕРБ-ДПС, защото всички регулатори и служби са все още техни. Това беше и причината да не се извърши ротация. До колко може да се вярва на кабинета Главчев, който е напълно под контрола на Борисов, Пеевски и Радев.

    За общо 16 месеца в два мандата получихме:
    1. След 12 години ГЕРБ и на първо място по корупция в ЕС - вече не сме първи, а след Унгария.
    2. След 12 години ГЕРБ и на първо място по бедност - вече сме доста близо до Гърция, Словакия и Латвия и при правилна доходна политика може скоро да не сме най-бедни
    3. След 12 години ГЕРБ и с най-голямото неравенство в Европа, то само за три години то (по Джини) намаля и вече сме близо до Латвия и Литва с шансове при правилна политика да ги минем
    4. След 12 години ГЕРБ, Албания и Сърбия ни застигнаха по индекс на човешко развитие на ООН. Но бяха предприети от кабинетите на ПП-ДБ значителни мерки за повишаване на МРЗ и пенсии, които са с най-голямо значение за прехрана и здравеопазване за възрастните хора и намаляване на най-високата смъртност в ЕС.
    5. След 12 години ГЕРБ, най-после ни приеха в Шенген - благодарение на доверието, което липсваше към България на Борисов.
    И още нещо - ако една партия няма в програмата си нищо за реформи на служби и регулатори - значи е продукт на задкулисието.

    Коментиран от #14

  • 10 хххх

    36 6 Отговор
    При Боеко как беше?? Всичко прозрачно и точно?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РуZко българска мафия

    38 14 Отговор
    Продължават ударите на мафията по единствените, които се борят България да стане просперираща европейска страна.
    Нещата са обидно прости - каруцата се обърна, когато ПП-ДБ направи рязък завой на скъсване с Делян Пеевски, а Бойко Борисов се оказа силно зависим от наградения с Магнитски.
    - По съдебната реформа ППДБ предлага конкретика за Закона за съдебната власт и свързани закони, а ГЕРБ предлага декларативно очертаване на това колко е важна съдебната реформа
    - ППДБ настоява кандидатите за органи на съдебната власт да бъдат оценявани единствено по техните качества, а ГЕРБ предлага да се избират само такива, предлагани от партии с "евроатлантическа ориентация" (да се чете: гарантирано участие на ДПС)
    - ППДБ предлага да няма плаващи мнозинства (т.е. ГЕРБ да не приемат неща с Възраждане и ИТН, както се случваше нерядко и както показа анализа на Стража от вчера), а ГЕРБ предлага да си запази това право като "способ за законодателна целесъобразност"
    - ППДБ предлага срокове и етапи на реформата в службите, а ГЕРБ предлагат "разговор за службите да бъде проведен" (иначе казано: "тати ще ми купи колело, ама друг път")
    - Относно регулаторите, ППДБ предлага ясни срокове за техния избор и премахване на свръховластяването на председателите (напр. на КЗК), докато ГЕРБ предлага обратното - липса на срокове и допълнително овластяване на председателите, като само те да могат да предлагат заместници.
    Всички други твърдения, свързани с министерски постове, кой бил об
  • 13 УРА,,УРА

    30 12 Отговор

    До коментар #7 от "пенсионер":

    Нещо си се объркал. Герой по расипия е тулупа и радевите придворни.
  • 14 провинциалист

    23 5 Отговор

    До коментар #9 от "Реалност":

    Пропусна да кажеш, че такъв ръст на приходите не сме имали от Виденов насам.

    Коментиран от #39

  • 15 3 години без ГЕРБ

    28 14 Отговор
    - Нарастване на доходите и средната заплата. По паритет на покупателна способност на разполагаемите доходи България почти настига държави като Унгария, Словакия, Румъния;
    - Нарастване на БВП;
    - Пенсиите за три години се увеличиха повече, отколкото за 10-12 години управление на ГЕРБ;
    - Инфлация, намаляваща по-бързо от тази в еврозоната, което дава надежди да изпълним Маастрихтските критерии за присъединяване към края на 2024 г.;
    - Финансовата дисциплина беше запазена въпреки сериозното увеличение на доходите и отделянето и изразходването на рекордни средства за инвестиции. Критериите от Маастрихт за дълг и дефицит са изпълнени;
    - За еврозоната има добри новини от ключови представители на ЕС. В официални документи страната се окуражава по пътя ѝ към еврозоната. Ако правителството не беше паднало, можеше вече да имаме и споменаване на членство от 2025 г. в официална комуникация на ЕС;
    - Страната влезе в Шенген и има сериозни основания да се смята, че до края на годината ограниченията върху сухопътните граници ще бъдат вдигнати;
    - Еднозначна външно-политическа позиция за войната в Украйна и министър на отбраната с ясни евроатлантически възгледи като проф. Тагарев;
    - Ясна енергийна политика, скъсваща с обвързаностите с Русия;
    - Конституционни реформи, отварящи вратата към реална промяна в съдебната система.
    Всичко това ще бъде унищожено от Борисов,Пеевски и Радев, за да запазят контрола над служби, регулатори, администрация и да продължат да грабежа.

    Коментиран от #25, #26, #27, #30

  • 16 ПП измама

    16 27 Отговор
    ПП-Партия Пудел яко захлебиха, кеш, кеш, кеш... Джендъpмафия!
  • 17 Шмекери ли ги изкараха?

    11 9 Отговор
    Ах, че неприятно.
  • 18 Глупости

    39 11 Отговор
    Просто милиардите дето потъваха в обръчите от фирми на герб/дпс започнаха да отиват в нормалните хора и фирми. Това мутрите не могат да преживеят и простят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дом

    26 10 Отговор
    Шайката открадна паровмерно десетки милиарди за лични нужди и тези на пaчаврите им, обаче прикуратурата и техното Сарафче нищо не виждат.

    Киркорчо изхарчили В ДЪРЖАВАТА пари - шум до небето.

    Ето така работи мафията.
  • 21 Българин

    11 14 Отговор
    50% нарушения, означава че ппдб са си пробутали тук таме и някоя своя фирма. Това е абсолютно недопустимо. ДпС за това ги унищожиха!
  • 22 Голяма манипулация

    32 6 Отговор
    От написаното изобщо не се вижда някъде да са потънали някакви милиарди. Явно заглавието не отговаря на истината. Дали пък нарочно е сгрешено и подвеждащо?
  • 23 Хи хи

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Не , не си обективен ,Обективен ЛЪЖЕЦ си ! Никога АДФИ не е излизала с такъв доклад за управлението на ГЕРБ , чети и не ЛЪЖИ . От последния запис в прав текст Кире казва " Овладяхме паричните потоци на системно ниво ". Анализирай какво иска да каже главният герой Кирчо Лъжеца . ще ми е интересно да чуя и вашата гледна точка.
  • 24 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 14 Отговор
    САМО ДА ПИТАМ ПРОКУРАТУРАТА ТЕЯ ДВАМАТА КОГА ЩЕ ИДАТ ПРИ БАЙ СТАВРИ

    Коментиран от #33

  • 25 провинциалист

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "3 години без ГЕРБ":

    "Еднозначна външно-политическа позиция" - на това по време на предишния строй му се казваше "тоталитаризъм" и хората мечтаеха за демокрация.
  • 26 провинциалист

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "3 години без ГЕРБ":

    "Инфлация, намаляваща по-бързо от тази в еврозоната" - алабализми имаше преди, има и сега. От предишния строй: "в двубоя срещу нашия отбор съперниците се класираха предпоследни"; от сегашния - в коментар 15.
  • 27 провинциалист

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "3 години без ГЕРБ":

    "За еврозоната има добри новини" - няма зорлем да ни набутат вътре ли?
  • 28 Сократ

    6 13 Отговор
    Тези двамата на снимката колко ли от тези милиарди са прибрали.

    Коментиран от #35

  • 29 Мда

    16 1 Отговор
    В заглавието - милиарди. Четеш в текста - 480 хиляди. Ей колко ви платиха бееее?
  • 30 3 години с ПП

    10 17 Отговор

    До коментар #15 от "3 години без ГЕРБ":

    200% инфлация на стоките от първа необходимост
    30% увеличение на тока
    от 100 до 300% увеличение на водата
    минималната пенсия от 400 лева стана 450 /в Румъния само тази година увеличението е със 170 евро/
    Бойко е изпран
    Христо Иванов не става от скута на Пеевски
    Тагарев подари и последната ни останала военна техника
    Подариха ядрените ни реактори и купуваме нови за 100 милиарда
    купуваме руски газ, но чрез посредници с 50% надценка
    нито един осъден политик и лекар
    десетки изтекли записи на Киро и сие за лъжи, корупция и фалшифициране на избори
    само за месец кмета Терзиев ликвидира движението в София
    Лена беше назначена в ББР със заплата 25 000 лева, а дори не ходеше на работа
    Лорел назначи цялата си рода на държавна хранилка
  • 31 Мдаааа

    15 6 Отговор
    До момента публикувани два материала за Копейката и оная профсъюзка с хвалебствия и лакърдии и веднага след това очерняща статия за ПП ДБ. Рашистката пропаганда е стегнала редици.
  • 32 Сандо

    4 11 Отговор
    Хората нови,а навиците - стари.А ни убеждаваха,че били промяната.И стадото веднага пое след тях,това същото стадо,което така и не разбра,че овчарите се сменят,кучетата-пазачи се подменят,а всичко останало си е по старому.
  • 33 Ами

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    като приключи с осъдените по чл. 1 от Конституцията - кРадев, Копейкин, Борисов и Пеевски.

    Коментиран от #38

  • 34 Пълни глупости

    17 4 Отговор
    Повечето проверки били в общините...Ами кой управлява в общините??? ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #41

  • 35 Реалност

    7 15 Отговор

    До коментар #28 от "Сократ":

    Тези двама изтеглиха 9 милиарда заем и след три дни парите вече ги нямаше.
  • 36 Хахах обективен джендър

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Без факти ,ама мила небинарно девойко не ложе така докажи с факти иначе си оставаш една нищо и никаква мъжка мома Ок мека кит
  • 37 Жалки жълтопаветни плазмо

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Жалки продажни герберасти 🤪🤡":

    Моми а някой Варна ли на кокорчо и Кирчо пария пудел или да го дух,,,,,бедните нали така беше се изразил този с подутите очи
  • 38 Хахаха

    4 9 Отговор

    До коментар #33 от "Ами":

    Недей така, Боко и Шиши ако влязат в затвора Кики и Асенка в чий скут ще седят:)
  • 39 Е как да не с теглене на заеми имаме

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    Ръст на пенсия и какво ли не , да ти кажа и такъв тъст н цените на основни продукти верно не имало от Виденов справка регистър той е за умни джендъри като теб който спорят

    Коментиран от #45

  • 40 Българин

    3 10 Отговор
    Кражбите са ясни, но кога ще осъдят Киро Българоубиец или забравихте, че преди по малко от месец уби човек!
  • 41 тц тц

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Пълни глупости":

    Бюджета на Софийска Община е по голям от на всички останали взети заедно...да ми припомниш кой е кмет на София, че не се сещам и не беше ли умнокрасив:)
    п.п. От друга страна си прав - не е тайна за никой, че Пеевски управлява ПП/ДБ:)
  • 42 Ти джендър усещаш ли се

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Само за 9 месеца каква поразия са направели тези от снимката
  • 43 Старски

    5 6 Отговор
    Няма ли да ги опандизят?
  • 44 Айде

    5 2 Отговор
    И какво общо има правителството на Денков!?
  • 45 Благодари на

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Е как да не с теглене на заеми имаме":

    Путлер за цените.

    Коментиран от #47

  • 46 ИНЖ1

    3 0 Отговор
    Добре де, само изявления и приказки. Айде да видим дела, доказателства, присъди!?
  • 47 А кон ще връща заемите

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Благодари на":

    Жълтопатвеник кой ? Миже би с по високи данъци ?
  • 48 Кажи ми сега за аквдемика

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Който е станал такъв с дисертация за луксозния сапун едва ли има друг такъв като него между 8 милиарда чудо на либералната демокрация
  • 49 Кво да плюеш по

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ялчин":

    Татал щета какво
  • 50 ????

    3 2 Отговор
    Кики, прати някой лев да идем на дохтор в софия, да ни турят зъби, че само мляко и хляб ми втръсна, а и на бани ни пращат, нямаме папаце, дрехи закърпени, одрахте ни всички кожата от костово иванчово до днес, и то крадат от залъка на честни и трудолюбивите, имаше закони и копче не крадяха, а сега ги избират и кики им виновен, то се краде от векове в Бг от кого, от комунистите най много, приближени до баце доган нинова радев и щом казва добрев за кики и Асен Василев
  • 51 Хихи

    3 0 Отговор
    Кирчо открадна Лена на кенана добрев, пари не е крал, или ако е КРАЛ, Сакскобургготски да го направи Крал на България, Кирчо.
  • 52 само питам

    1 0 Отговор
    ако имаше деистваща съдебна система тия двам;ата на снимката отдавна да са при баи ставри и да търкат наровете но нали сме либералнадържава никои не ги безпокои
  • 53 Анонимен

    3 0 Отговор
    Провъзгласявам Кирил Петков За Крал на България.

    С почит и уважение : Сакскобургготски
  • 54 късно сте се сетили

    2 0 Отговор
    Ако направите разследване къде изчезнаха чувалите с милионите, ще ви повярвам, че сте за свобода на словото.
  • 55 Тити

    2 2 Отговор
    Оооооо а при Боко какво беше раздаваха се пари с контейнери а после теглеше заеми всяка година.

    Коментиран от #59

  • 56 бай Иван

    3 1 Отговор
    Тия двамата на снимката / Лаурел и Харди / като ги гледаге мислите ли ,че могат да са измамници ? А това да са в забъркани злоупотреби с обществени поръчки ? Това звучи направо абсурдно . Лена заяви ,че имали безкрайно честни очи.
  • 57 Никси

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "пенсионер":

    алоу , Пенсио , само че не са купували като некой олигарси яхтени пристанища , круизни кораби и хотели като замъци заедно с островите , от къде да намерят пари като предишните скриха парите и от държавния резерв даже , нали трябва за пенсий , заплати , образование , здравеопазване , икономика , сройтелство и социялен жизнен стандарт на Държавата ни , ти кво ще наоравиш ако си на техно място , няма една стотинка в хазната защото е източена а другата изнесена навън от наще предели на гарба ти стой цялата държава , какво ще направиш , още повече че Киро и Асен за две години вдигаха пенсийте многократно и зплатите, ти да си останал без пукнат лев във ваз и да няма кво да сложиш на масата си да яде семейството ти , не нали ? ,обаче ганьо забравя когато му даваш пари му е добре иначе плюва , есега заслужавате да дойде некой на власт и да ви спре зобницата , като храна , пари и лекарства , почивки и разни други развлечения , е тогава ще усетите кви са били Киро и Асен , щото сте неблагодарници , а що се отнасяше за хипер инфлацията и ковид-19 , те не са виновни за това а кусаха попарата на техните предшественици , после тези същите предшественици направиха един цирк в ефира , кой ми с..а в гащите , и понеже ганьо има къса памет , Киро и Асен преглътнаха всичките негативи от народа , за Благодарност !!!.
  • 58 да да

    1 1 Отговор
    Тези мангизи ?! Денко -сапуна ги изпра и с ПУЦ-аджйте курпай тютют ги наместиха !Зо ист-това е...
  • 59 а не

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тити":

    При Тиквата-основно се работи с чували!С хамалски стил.
  • 60 Емо

    2 1 Отговор
    Денков дойде на власт юни месец, доколкото помня.
    И за първите шест месеца на година ли е виновен той?
    По-скоро ми намирисва на пропаганда и манипулация, платена от ГЕРБ.
    Крадеца вика "дръжте крадеца".

    Коментиран от #61

  • 61 те са комбина

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Емо":

    Ала фасони !Само се бутат от тук , от там и се точат още....Абе хаитина не ги пляска,само имо пълни гушите....Я виж Танас какъв аш завъртяр турпалака,,,
  • 62 Сатаната

    0 0 Отговор
    Някои хора бъркат милион с милиард. То па една разлика саде три нули.
  • 63 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ко стана с разследването за скоростта на НСО-каруцата, возеща К.Петков, при Аксаково, Варненска губерня ? Около 58 км/ч ли е била или малко по-вече?
  • 64 НЕЛИ

    0 0 Отговор
    Баце измъкна предизборно Урсула от лапите на Промяната. Старият сикаджийски пожарникар за пореден път изигра с гениален ход криминалния контингент от Харвард.....и най-вече българският народ
  • 65 бай село

    0 0 Отговор
    Много правелно са изхарчени ,вижте сметките на Кокорчо Урко и Плужека.
  • 66 Неподписан

    0 0 Отговор
    Този на снимката не пристигна ли чак от Канада а баща му,Бойко Борисов и Алексей Петров се познават от тридесет години?И златодобивната фирма "Дънди Прешъс" ли е от Канада или аз не съм разбрал нещо правилно?
  • 67 Опаа

    0 0 Отговор
    Тия двамцата нещо май, а....???