Last news in Fakti

5 Юни, 2024 17:14 3 573 64

Рекордни премии в МФ: 20 000 лева за 17 дни! Асен Василев е поддържал скрит антураж от хора на граждански договори

  • асен василев-
  • договори-
  • служители

На очи се набиват и осем договора на стойност между 300 и 900 лева, които са сключени и изпълнени точно за един ден – на 1 юли 2023 година.

Рекордни премии в МФ: 20 000 лева за 17 дни! Асен Василев е поддържал скрит антураж от хора на граждански договори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившият вече финансов министър Асен Василев е имал екип от доверени хора в Министерство на финансите. Те не са назначавани с трудов договор на съветнически позиции, а на граждански договори, някои от които с по-висока стойност от тавана на съветническите заплати.

Това научи „Гласове“ от свои източници, като впоследствие информацията се потвърди и от справка, предоставена по Закона за достъп до обществена информация. Не е имало и договори с малки консултантски екипи, примерно. Всичко е било с физически лица, в тяхно лично качество.

Най-малко проблематичното е, че в Министерство на финансите са действали хора, които не попадат в списъка на политическия кабинет на министъра. Ако депутат попита какъв е антуражът на министъра, те няма да бъдат обхванати от справката на лицата, за които той носи изрична политическа отговорност. Въпрос, който трябва да се изясни, е дали няма опит да се избегне Закона за обществените поръчки. Съгласно него, когато се оказва услуга на стойност над 80 000 лв. възложителят трябва да организира конкурс за определяне на доставчик/изпълнител. Алтернативното обяснение – прикриване на трудова дейност също не може да се изключи.

Членовете на политическия кабинет отговарят за най-загадъчната и най-деликатната част от работата на политиците. Например, могат да се срещат от името на министъра и да предават послания. За да влезе външен човек в едно министерство, той трябва да бъде придружен от служител – най-често от дирекция „Протокол и връзки с обществеността“, но не само. Влизането му се записва и за него се знае. Не така обаче стои въпросът, когато министърът или заместник-министър, или техен доверен човек въведе външно лице. Тогава служителите на охранителните фирми, които стоят на входа, се правят на разсеяни, защото не искат да губят и без това малките си заплати. Подобен е скандалът с влизането на баща и син, обвинени, че са контрабандисти при един вътрешен министър. Показанията от един от охранителите във финансовото министерство сочат, че същите баща и син, са посетили и финансовото министерство (Асен Василев отрича да се е срещал с тях) именно, въведени от доверен човек на министъра.

Попитахме министерство на финансите с колко лица и колко на брой граждански договори са сключвани в периода от юни 2023 до април 2024 година, както и каква е продължителността на съответните договори и заплащането, което изпълнителите би трябвало да вземат като ги изпълнят.

Справката показва, че Министерство на финансите е сключило 35 договора с 33 физически лица в обхванатия период, който съвпада с последното управление на Асен Василев. Най-значителни са плащанията към двамата човека, с които са сключени по два договора. Подредени по датата на сключване, лице номер 15 е подписало договор със срок от шест месеца за 24500 лева, и месец след изтичането му още един със срок от 12 месеца, за който трябва да вземе 60 000 лева. В този случай общата стойност на двата договора превишава прага по ЗОП, но между приключването на първия и сключването на втория договор е минал един месец и в нито един момент формираната сума в рамките на 12 месеца не достига прага по ЗОП.

Лице номер 17 е подписало първия си договор на 11 август до 31 декември миналата година и стойността му е била 15000 лв. Вторият му договор е от 20 февруари тази година до 31 декември, със стойност 21360 лева.

Общо пет души са се подписали под договори за петцифрени суми, като от тях само един е за под 20 000 лв. Един човек е взел 20 000 лева по договор, който е изпълнил само за 17 дни. На очи се набиват и осем договора на стойност между 300 и 900 лева, които са сключени и изпълнени точно за един ден – на 1 юли 2023 година.

Най-известен от изпълнителите на договори е адвокат Димитър Гочев, бивши депутат на „Продължаваме промяната“, нещатен парламентарен сътрудник на депутати от Продължаваме промяната. За него писахме, че е консултирал одита в дирекция „Съдебна защита“, който приключва без констатации за нередности и без предложения за реорганизация. Въпреки резултатите от одита, който той е консултирал, пак Гочев в качеството на консултант, участва в изготвянето на правила за избор на адвокати, които да представляват България в делото, което заведе криптогрупата Nexo. Миналата седмица писахме, че след като в одита не са констатирани нередности, самото участие на Гочев във разговорите и последващото съставяне на правилата, показва, че на служителите в дирекцията не се гледа с пълно доверие и консултантът участва за да бъде спокоен министърът. Това е работа именно за съветник и член на политическия кабинет, за да е ясно и кой отговаря, ако от неговото участие произлязат негативи.

Точно след включването на Димитър Гочев Министерство на финансите за първи път тръгва да търси адвокати конкретно за едно дело. В предишните две десетилетия практиката е да се избират по две кантори, с които се сключват срочни рамкови споразумения, и когато изникнат казуси в рамките на този срок, те се разпределят между канторите с договори за възлагане при условия, които са предварително договорени.

Макар справката на Министерство на финансите да не посочва поименно хората, контрагенти по договорите, от свои източници „Гласове“ знае, че договорът с Димитър Гочев е от 20 юни миналата година. Тази дата съвпада единствено със сключването на контракта с Лице 15, за което споменахме от справката, и което има два договора за общо 84500 лв. с пауза от един месец между двата. По отделно искане по ЗДОИ Министерство на финансите отговори на „Гласове“, че Димитър Гочев има четири пътувания зад граница, чиито разноски е поело Министерство на финансите. Две двудневни до Тирана и Брюксел се случват през август и декември миналата година. От 4 до 9 януари тази година пътува до Атина, а от 11 до 18 февруари в Ню Йорк. Финансирането на всичките му пътувания е станало на основание Наредба за служебните командировки и специализации в чужбина.

Досега Асен Василев беше известен, че подлага България на хронично задлъжняване, чрез политиката си на дефицити. Практиката му да залага необходимост от заеми, които да теглят министрите след него, вече струва на България повече от милиард лева под формата на по-високи лихви, защото той не теглеше заемите, когато можеше и трябваше. Изхождайки от аргументация, която не издържа елементарна логическа проверка за целесъобразност, Василев обяви война на собствената си администрация, опитвайки да закрие една от най-успешните дирекции в министерството. По този начин няколко пъти застрашаваше България да загуби милиарди и опасността още не е напълно отпаднала. Никога обаче не е имало такова бягство от отговорност. Да се сключат 35 договора с 33 лица, при положение, че при предишни министри такива са се броили на пръстите, отразява не само желанието на Василев да отслаби държавната администрация, но и да го направи без видимо да бъде свързан с последствията, чрез хората, които са наемани. Чиста проба бягство от отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емили с Тротинетката

    61 15 Отговор
    Прайда трябва да се издържа.
  • 2 КОТарАК 🐱

    33 40 Отговор
    искам нашият мнооого мъдър и препатил ,,русофилски,, народ , да си спомни кой издигна Кирчо и Кокорчо

    Коментиран от #34, #39

  • 3 ПП ей pa си

    65 16 Отговор
    Кокорчо се разплаща с държавни пари за извpaщенията си?
  • 4 Гербер

    38 17 Отговор
    Кокорчо вече пътува към някой остров хаха

    Коментиран от #24

  • 5 един

    12 54 Отговор
    Поредната нескопосана лакърдия,аман от тъ....ци в тая държава!
  • 6 Подкрепа

    22 42 Отговор
    Нищо пари не са това!!! Свършена е добра работа!
    Друго си е бойко да раздаде 1 милиард излишък по фирмите си.....

    Коментиран от #49

  • 7 гост

    49 10 Отговор
    Съд за швестера трябва

    Коментиран от #64

  • 8 Българин

    39 11 Отговор
    Срам престъпници
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Приказки

    16 14 Отговор
    от трибуквие вадени ! Жалка работа !
  • 12 да де

    32 5 Отговор
    Скъпо е да си амбриаж.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатана Z

    29 8 Отговор
    Мъжеложецът Асен с нашите пари е плащал на жигола назначени при него да са му под ръка 24/7.
  • 15 Град Козлодуй

    32 4 Отговор
    кога в България ще има осъден и в затвора Политик
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахахха

    31 9 Отговор
    На тези смешници всичките схеми им изкараха.Но няма проблем гласувайте за тях и после плачете,че сме зле.
  • 18 Герберастите работят

    13 16 Отговор
    От 80 хиляди лева за адвокат отидохме на милиарди
    И къде е тръпката тука при условие че разходите са официални и обявени в документацията на министерството?

    Коментиран от #27

  • 19 Тити

    17 4 Отговор
    То да беше само той здраве му кажи това се прави от всички партии 30 години насам.
  • 20 Промяна

    24 9 Отговор
    АСЕН РАЗДАВА ДЪРЖАВНИ ПАРИ ЗАКОННО В КАВИЧКИ НА СВОИ ПРИБЛИЖЕНИ И Е ЧИСТ А ВИЕ ОЩЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ НАГЛЕЦИ ИЗБОРИ АСЕНЕ ДОКАТО ОТТЕЧЕТЕ В КАНАЛА РАЗРУШИТЕЛИ ГРАБИТЕЛИ ВЪН СЪД ЗА ВАС
  • 21 тйхт

    14 23 Отговор
    Пълни глупост и герберски драсканици!! ПП/ДБ идва да ви бие на 9-ти. Подгответе се психически!

    Коментиран от #45

  • 22 Отидох видях и плюх

    6 9 Отговор
    Гласове да не е поредното руско сайтче случайно..90 процента от статиите са за Русия и повечето са анонимни и поднасят разни 4 хилядници като официални новини
  • 23 Кълве на копейки казаха

    5 6 Отговор
    Aаа той Дачков там бе викам си кой се е разработил чак така
  • 24 Нах

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гербер":

    Де да беше вярно,че той затвор няма да види ама поне да се отървем от него.Но за жалост все още има умнокрасиви ,които ще гласуват за него.Къде от слепота къде с надежда и те да закачат нещо.
  • 25 Мда

    6 10 Отговор
    Гласове... от зайчарника в Банкя.
  • 26 Хахаха

    11 4 Отговор
    Да влиза в затвора да му изкочат още очичките….то пък на него му харесва…няма оправия.
  • 27 Хахах

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Герберастите работят":

    То това е по тъжното,че е официално и нищо не се случва.Или и ти си от тези където мечтаят за държавна хранилка,защото това се превърна в мечта на българина.А когато държавата е най-големият работодател,всичко в един момент се срива,но пък защо да мислим за децата си ???Нали ние ще сме добре някоя друга година.

    Коментиран от #32

  • 28 Некой си

    9 4 Отговор
    Важното е, че Кики и Кокорчо ни ги натресе Мунчо, чрез Посолството. Тия са недосегаеми. Ганьо е прост.Плюе по Русия и богослява айдуци те.
  • 29 Лочи от копанята оня

    4 8 Отговор
    И кво глупака Дачков цял ден копипейства "правилните" статии и изведнъж сурва една такава свежа новина чиято информация може да бъде получена само от финансово министерство което значи от служебния кабинет
    АМА ДРУГАРИ ТО ТАКА И АЗ МОГА ДА БЪДА ЖУРНАЛИСТ НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ
  • 30 Кинтажа

    13 1 Отговор
    Вие си нямате представа в администрацията на тез боклуци какво става,колко семейства се назначават без дори да ходят на работа и не само семейства Ами всякакви изроди.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Разбираш му викам

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хахах":

    Какво трябва да се случва ми обясни
    Адвоката трябвало да бъде политически обвързан с Асен Василев за да можел Асен Василев да бил носел отговорност..само че тия пари се отпускат с подпис на Асен Василев и той носи документална отговорност за тях
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 А бе евроатлантик

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Кво стана с магнитски и Пеевски...нещо посолството не го закача нищо че е корумпиран...но нали е на амбразурата да пази интересите на Америка тогава става,а !?! А Боко не го ли издигнаха немците
  • 35 Асенчу

    1 2 Отговор
    Кой ?? Ньеее... !
  • 36 Феникс

    3 1 Отговор
    Содом и Гомор трябва да се финансира все пак! :)
  • 37 Велика Румъния плюя на България 🤣🤣🤣🏳

    1 9 Отговор
    На всички българи трябва да се смачкат топки.

    Коментиран от #42, #53

  • 38 Лелее

    4 5 Отговор
    Ония толуп Боко раздаваше с чували милиони, вие тук за някагви 300 лв. на въпрос го правите и то за свършена работа! Чудите се вече какво да изсмучите от пръстите си!
  • 39 Абе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    Може и да не знаеш, ама те му бяха предложени от посолството.
  • 40 456

    7 2 Отговор
    Така, така Атлантичета - гласувайте си пак за ПП и Козяк. 🍌
  • 41 Мдаа

    5 3 Отговор
    Значи не ви интересува как Боко спи до пачки с евроци и кюлчета злато?! Как Магнитския Шиши мистериозно стана милионер след фалита на КТБ, как Доган стана собственик на ТЕЦ Варна ...

    Коментиран от #47

  • 42 456

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Велика Румъния плюя на България 🤣🤣🤣🏳":

    Що не си хване парцалите и айде в румънско а?
  • 43 6нтщ5ж

    3 6 Отговор
    Нямат нищо уличаващо срещу ПП-ДБ, само фейк лъжи и измишльотини, за да отклонят вниманието от крадливите схами на Боко и Шиши.

    Коментиран от #46, #48

  • 44 Бе много

    5 1 Отговор
    Любовници, високо платени!
    ДАНС и Сарафов, защо игрете на жмичка с нас.
  • 45 456

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "тйхт":

    На 09.06 ще има и други избори който ще определят бъдещето на Европа и твой те няма да вървят вече.
  • 46 Абе

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "6нтщ5ж":

    Това ПП-ДБ не беше ли, Продължаваме пропадането и Дебили български.
  • 47 Избирател

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Мдаа":

    Интересува ни и то много но едни дето щяха да го вкарват в затвора го изпраха и направиха коалицийка с него наречена "сглобка". Същите върнаха намагнетизирания на власт и му позволиха да променя конституцията.

    Помним много добре помним лъжите им а сега и кражбите им но интересно защо ли всички козячета са получили амнезия.
  • 48 Избирател

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "6нтщ5ж":

    "за да отклонят вниманието от крадливите схами на Боко и Шиши"

    И ти ли си получил амнезия че тъкмо ПП$ДБ изпраха Боко и върнаха във властта Шиши.
  • 49 456

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Подкрепа":

    Щом не са нищо пари за теб, я вземи и раздай и на другите българи.
  • 50 спилий

    2 2 Отговор
    ако си извадят искрите на тиражи на ДПС и герб ще стигнем до милиарди в крайна сметка обръчите от фирми за които говори Ахмед са българските министерства от които са точат милиарди от данъците на българите и на Европейския съюз :) .....сПоздрави ахмед
  • 51 Реалист1

    0 3 Отговор
    "На очи се набиват и осем договора на стойност между 300 и 900 лева".
    Този автор е болен на тема Асен Василев (или нает за тази цел).
    А дали Асен Василев не е купувал 3-пластова тоалетна хартия за МФ като и двупластова ще свърши работа?
    Да му подскажа тема по ЗДОИ.

    Коментиран от #54, #56

  • 52 Форинър

    5 0 Отговор
    Мин. Фин., отдавна е най-гнилата ябълка в страната. Изкарайте средните работни заплати по категории държавни служители в министерството. Със сигурност ще има огромни разлики в полза на МФ. Но те са Тера инкогнито. Там никой не му стиска да провери заплатите. И защо се допускат такива фрапантни разлики? .С какво служителите в това моностерство са повече от служителите в др. министерства? Ще се намери ли в държавата някой, който да въведе някакъв порядък? По времето на И. Костов например(не съм му фен) но имаше определени минимални и максимални граници на заплатите за държавните служители и то съвсем приемливи пропорции. А сега мл. експерт (в повечето случай, някоя кифла)в МФ да взима по-голяма заплата от директор в др. министерство е уродливо ночесто срещано явление
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хи хи

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист1":

    Не зная за хартията , но обяда в стола на министерството ги беше писал служебни.Имаше го и документа , смешна история , цигани се за 2,5 пържола.
  • 55 Реплика

    0 3 Отговор
    Кокоркировците трябваше Галка Козяшка с No 14 да сложат на плакатите.
  • 56 Циция

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Реалист1":

    Трябваше и кондомите с цветен прашец,дет му ги вгнездяват,да ги калкулира за разход-представителни.
  • 57 Бамбука

    1 1 Отговор
    Ха ха ха. Договори на Асен Василев за по 300 - 900 лева. Гласове, опс Явор Дачков, колко хиляди е взел за това "разследване" ?
  • 58 акудцк8

    0 1 Отговор
    ако си извадят скритите антуражи ДПС и герб ще стигнем до милиарди в крайна сметка обръчите от фирми за които говори Ахмед са българските министерства от които са точат милиарди от данъците на българите и на Европейския съюз :) .....сПоздрави ахмед
  • 59 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    0 0 Отговор
    ТЕШ ТРЯБВА ДА СА НЕЗАБАВНО ПРИ БАЙ СТАВРИ
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    А-а-а, ама всичко е абсолютно ЗАКОННО и документирано, проверено, прошнуровано, подпечатано и подписано от Асенчовата ръка !!! Той е тарикат- момче и си е "вързал гащите"!! При бай Ставри балъци като нас...............
  • 62 Ехааа Тошо Африката

    1 0 Отговор
    Продажно човече с рязана карабинка
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Да, НО няма КОЙ да се САМОСЕЗИРА за поне елементарна проверка по написаното тук!Защо ли?