Last news in Fakti

23 Август, 2023 07:22 10 369 25

И отстраненият бивш кмет на Неделино Стоян Беширов се включва в презастрояването на морето

  • бивш кмет-
  • презастрояване

Куп инвеститори напират да градят вилни селища и дори "сгради за отдих и курорт", както сега благозвучно наричат бетонирането на крайбрежието

И отстраненият бивш кмет на Неделино Стоян Беширов се включва в презастрояването на морето - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Ако ви се струва, че в Созопол, Черноморец и Несебър няма къде човек игла да хвърли от хотели, вили и вилни селища, то инвеститорите са на съвсем друго мнение и са намерили още десетки парцели, които да уплътнят. Много от проектите попадат в защитени зони, но отговорната инспекция по околна среда в Бургас винаги отсъжда, че човекът и неговите планове няма да увредят на природата, нито пък на пътя на птиците. Това се вижда от подадените в последните месеци инвестиционни предложения, които попадат в полезрението на РИОСВ-Бургас, съобщи "Сега".

Най-голям интерес за строеж на вили има в местности, които в близкото минало бяха съвсем диви - например Буджака край Созопол. Там само този месец има подадени инвестиционни предложения за четири вилни сгради с различни възложители - и частни, и фирми. Там има защитена зона от "Натура 2000" - "Бакърлъка", която е за опазване на дивите птици, но според РИОСВ новите строежи не нарушават режимите в нея.

Несебърското село Кошарица отдавна е тръгнало към Слънчев бряг, но сега допълнително ще бъде застроено от небезизвестния бивш кмет на Неделино Стоян Беширов. Беширов е обвиняем заедно с още осем души за присвояване в особено големи размери по дело, което се точи от години.

Заради обвиненията бе отстранен от кметския пост през 2015 г. Беширов успява успешно да протака делото, като адвокатите му го извиняват с влошено здравословно състояние след преживени катастрофа, инсулт и черепно-мозъчна травма. С тези мотиви последно бе отложено заседание през юни това лято, а само месец по-късно Беширов се явява възложител със съпругата си Виолета на проект за изграждане на 14 вилни сгради в местност Гюргенлика на село Кошарица. Парцелът му попада в границите на защитена зона „Емине” за опазване на дивите птици, но според РИОСВ не пречи на режимите в нея.

Строителство се задава и в местността Аклади на Черноморец, местностите Дядо Ильова бахча и Диньов дол на Царево, местността Хендек тарла на Равда. Ако се съди по инвестиционните предложения, то ерата на хотелите е отминала и сме в златното време на вилните селища, защото големите проекти се броят на пръсти. По-сериозен е проектът на фирма "Клише" ЕООД, в която до 2018 г. участие е имала тв водещата Виолета Сечкова, за Черноморец, където ще строи "сграда за отдих и курорт".

За природата и военните

Историята на тази "сграда за отдих и курорт" е повече от клише. Тя се оказва върху почти 14 дка изоставена орна земя в местността Атия. Там обаче възражения идват от (не)очаквана посока - заради близката военна база министерството на отбраната е поискало всички инвестиционни предложения на морския бряг да бъдат прекратявани.

Районът, пишат от МО, е пряко свързан с отбраната и сигурността на страната. "Специалният му статут предполага защита на войските и силите, дислоцирани от него да се конкретизират върху предотвратяване на евентуални директни и косвени атаки върху съоръженията, въоръжението, бойната техника и личния състав. Инвестиционните предложения създават пряка и непосредствена опасност от възникване на инциденти, застрашавайки базираните военни плавателни съдове", твърдят от военното министерство.

Това са сериозни мотиви, но "Клише" обжалва и Административният съд в София отхвърля спирането на инвестиционното предложение с формални аргументи - административните производства по ЗУТ се прекратяват от кмет или общински съвет, а не от РИОСВ. Освен това екоинспекцията не била компетентна по въпроси от военно-промишлен характер. Така тя се произнася само по своите компетенции и на второ четене пуска обекта, тъй като той може да пречи на МО, но не пречи на животните и растенията. Предстои да видим дали община Бургас ще се съобрази с военните или "Клише" ще получи и там зелена светлина.

ВиК - в морето

Уви, повечето от тези бъдещи сгради ще разчитат на съществуващата ВиК инфраструктура, а тя и без тях е натоварена далеч над капацитета си. Решението е добре известно и наскоро стана косвен повод за голям скандал между организацията "Активни потребители" и туристическия бизнес.

"Активни потребители" установиха превишение на нормите на бактерии, които подсказват изливане на фекални води в морето, на седем от 11 проверени плажа по Южното Черноморие. Това вдигна на бунт хотелиери, ресторантьори и пр., които даже заплашват да съдят потребителската организация. МЗ също се обиди и заяви, че изследването не е правено по стандарт. Екоминистерството пък се включи в спора само за да изтъкне, че вътрешни замърсявания може да има, но те са наши, родни, а Черно море е абсолютно чисто от украинско замърсяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злоупотреба до дупка

    48 0 Отговор
    Като няма истинска прокуратура се случват подобни неща!

    Коментиран от #5

  • 2 Ами да,

    44 1 Отговор
    "Строителите" на съвременна България !
  • 3 пламен

    65 0 Отговор
    Кой , откъде открадна и бетонира по морето. Най много са съдии, магистрати, нотариуси, после са всякакви държавни чиновници, полицаи и свързаните с тях мутри.
    Това е държава на бандитите.
  • 4 Мюмюн хотелиера

    35 0 Отговор
    Че съдим сички кои ни уронват престижа на морето и не идват да ни плащат
  • 5 Кирил

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Злоупотреба до дупка":

    Делата се провалят умишлено още на ниво следствие, преди да стигнат до прокурор. Като му подадат заведено дело с опорочени следствени разследвания, какво може да направи прокуратурата. Решенията по делата, оправдание или присъда да на съдията, а не на прокурора.
  • 6 истина е

    37 0 Отговор
    Тази територия няма да се оправи до кравя на света с тези политици , съда и прокурорите !!

    Коментиран от #9

  • 7 Диви

    34 0 Отговор
    селяндури досъсипват вече съсипаното Крайбрежие !
  • 8 оня с коня

    18 8 Отговор
    Ама нали според Русофилите България непрекъснато се Топяла и от 8 млн човека при Живков вече сме под 5 млн - Кой ще живее в тес къщи?

    Коментиран от #11

  • 9 Кирил

    25 0 Отговор

    До коментар #6 от "истина е":

    Няма да се оправи защото генът ни е такъв. Това е истината и никой от нас не иска да я признае.
  • 10 зрител

    18 1 Отговор
    след време вместо хора ще ги населят с мигранти.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ако някой нправи

    23 0 Отговор
    Партия на фадромите и обещае до края на мандата Черноморските ни курорти и градчета да изглеждат както преди 20-25г ще гласувам за него.
  • 13 Мащабният

    20 0 Отговор
    крадец инвестира заграбеното и оси.а природата непоправимо ! Позор !
  • 14 Хаха

    13 6 Отговор
    На никого не му пука за бегето. Политиците сега парата и сега ще ни пратят за пушечно месо. Първо оръжие, после лумпените
  • 15 Умен по цялата глава

    15 0 Отговор
    Абе друго си е да те налазят наши,родни Ешерия коли,а не Украински,нали така бе,таварищи??Бяхме на Черноморец - целия бряг е застроен до пясъка от Къмпинг Черноморец до Созопол,достъпа до плажа блокиран и всичко от хотелите явно се излива в морето...Квото такова,ама поне си трайте бе...
  • 16 всеки гледа

    7 2 Отговор
    да прави нещо , като има пари построява за да продава и да не загуби от 6 пъти увеличените спекулативно цени . На 3 нови да събарят 5 стари сгради . 1 от 4 апартамента е празен . Не се санира . Фирмен ток е 5 пъти по скъп . Руснаците се изнесоха, а браковете са със софянци . Три сезона живеят , като на село , а лятото ходят в Бургас и Варна и се пълни . Помислете си и не мечтайте .
  • 17 Байно

    15 1 Отговор
    Онзи ден един морален защитник на една отминала и гнила епоха, сам много правилно го каза: “По време на комунизма, всички си крадяхме от работа, защото всичко беше на народа”. Първо, нямаше да крадеш ако беше твое. И второ, комунизма на това ни научи, да крадем. Така че, сърдете се на комунягите, които създадоха поколения мързеливи и крадливи дебили, с претенции за величие. В Япония, хилядолетия са избивали и семействата на крадците, та затова последният път, като бях там, можех да си оставя багажа във влака, без да се притеснявам, че някой ще го пипне. Това и липсва на България, на първо място дисциплина, на второ морал. И двете явно не са ги преподавали в последните 1000 години.
  • 18 Анонимен

    3 3 Отговор
    Преди ходини в Ардино забрави си човека сака или чантата отива след дни и чантата му стои на автогарата. Честни хора е имало и ги има, но я си загуби днес в тоя забързан живот нещо дребно и никога няма да го оставят на регистратура и човека тръгва по мъките, по очни лекари за очила ненужни на който ги е намерил, единият лекар казва, за операция сте отиваш в голям град, 2 не сте, за очила сте, 3 лекар, никаква операжия бъркаш се в джоба над 500 лева и отгладува човека, койго и да е той, а притеснение за неверни диагнози. Трудолюбиви хора. Дай боже повече разбрани и богати да има. В неделино са доряци и работохолици. Много ясно едните ще го нападат, другите ще го защитават и обърквате хората. Не всеки, който има е крадец. Има български граждани са работливи и не чакат на никого. Може от тяхните 1,но не и 100 да крадат, според наблюденията. И при бай тошо не всички бяха еднакви, но днес, който се труди със занаят или умните ще имат, ти ние не можем да се сравняваме с тях, ако сме некадърни. Замъци построиха с некрадени пари, отидоха мъжете им направиха пари, други нищо. 5 пръста имате различни, как всички йора да сме еднакви. Не става и трябва всеки от нас да се оримири, с това, което има.
  • 19 герго

    4 0 Отговор
    кметове и кметски наместници са крадливата местна власт от общински ниви,а лампата в началото-входа на населеното място с месеци не се подменя
  • 20 Българин

    5 1 Отговор
    Катафалката ремерке няма.Добре е някои да го разберат.
  • 21 незнайко

    2 0 Отговор
    Хотелите стоят празни а те ще строят още ! Оставете ги нека да си ХАРЧАТ парите, после ще купуваме на БЕЗЦЕНИЦА ! Морето ни изобщо не е презастроено а не се използва правилно, визирам цените !!!
  • 22 ВайВай

    3 0 Отговор
    По-добре със 200 евро на Гърция отколкото с 1000 пари на нашата клоака...!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.