Last news in Fakti

15 Февруари, 2015 09:39 2 862 0

С парите от телевизионни права Англия може да погълне европейския футбол

  • права-
  • футбол-
  • англия

Телевизионните права за мачовете от Висшата лига бяха продадени за 5.1 млрд. паунда

През последната седмица футболният свят бе разтърсен от едно събитие, принципно нямащо нищо общо със събитията на терена. Ръководството на Английската висша лига сключи нов договор за телевизионни права с телевизионните мрежи SKY и BT, който през следващите три сезона ще осигури на елитните отбори в Англия постъпления в размер на 5.1 млрд. паунда. Това събитие може изцяло да промени футболната реалност в Европа.

Англия отдавна е известна с изключителната си политика по разпределяне на парите от телевизионни права и маркетинговата стратегия, по която първенството се популяризира в света. Новата сделка ще гарантира на всеки един отбор от английския елит през следващите три сезона минимални постъпления от поне 170 млн. паунда., което ще рече, че вече и най-скромните тимове от местния елит ще са конкурентноспособни на трансферния пазар и ще могат да претендират за някое от имената на големите футболисти. Освен това  Висшата лига ще се превърне в първенството, което може да поддържа най-високи заплати за своите футболисти. В същото време големите грандове съществено ще облекчат проблемите си със справянето с правилата за финансов феърплей.

Пример за това е отборът на Челси, който през последните месеци водеше тежки преговори за подновяването на договора на Еден Азар. Проблемът беше, че мениджърите искаха твърде висока заплата за своя футболист, която прехвърляше наложения от клуба праг за заплащане. Преди време самият Жозе Моуриньо призна, че през лятото е можел да привлече Анхел Ди Мария и Радамел Фалкао, но се е отказал, тъй като високите им заплати са можели да застрашат изпълняването на правилото за финансов феърплей.  Азар обаче получи нов договор с Челси само ден след новината за новата сделка за телевизионни права, в който се предвижда той да получава по 200 000 паунда на седмица.  Това са близо 10 млн. годишно.

Реалността е такава, че в момента английските клубове могат да предлагат на всеки играч по света финансови договори, недостижими, за почти всеки друг отбор от останалите страни по света. Дори президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас изрази притесненията си, че скоро големите звезди в испанския елит могат да предпочетат да играят в Англия.
„На път сме да загубим много голяма стойност на пазара, защото Висшата лига ще погълне всичко в глобалната ТВ конкуренция и договори. Докато не преминем към централизирани продажби, испанският футбол ще има много сериозен проблем. Не бих се изненадал, ако големите имена от нашето първенство предпочетат да играят в Англия,“

Испанското първенство винаги е преследвало английското по популярност. В него играят най-популярните отбори в света – Реал Мадрид и Барселона, както и  най-силните футболисти – Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Въпреки това обаче за него е невъзможно да достигне гледаемоста и рекламния интерес, на който се радва Висшата лига. Това до голяма степен се дължи на начина, по който се разпределят парите от телевизионни права. Испанските отбори са единствените в Европа, които договарят сами телевизионните си права. По този начин Барселона и Реал Мадрид взимат огромната част от постъпленията. През последния сезон двата клуба са си разделили по 150 млн. евро, най-много от всички отбори в Европа. Останалите клубове обаче са много далеч от това ниво. Стигна се до там, че през миналия сезон испанския шампион Атлетико  Мадрид получи почти двойно по-малко пари от отбора, който е заел последното място в Английската висша лига. През миналия сезон „дюшекчиите“ са получили 43 млн. евро за телевизионни права, докато отборът на Кардиф е получил 74.5 млн.

По този начин в Испания трудно може да се поддържа конкуренцията, която има във Висшата лига. През изминалия сезон Атлетико разби доминацията на Реал и Барселона, печелейки титлата в Испания. „Дюшекчиите“ дори играха финал на Шампионската лига, но в крайна сметка се принудиха да продадат най-голямата си звезда Диего Коща, просто защото не можеха да си позволят да му плащат по-висока заплата. В същото време отборът тепърва се опитва да се наложи като по-сериозна марка на световния пазар, привличайки инвеститори от Азия. С това разпределение на парите от телевизионни права обаче Атлетико трудно може да задържа големите си звезди и да дава отпор на местните грандове. Въпреки успехите „дюшекчиите“ имат дългове от 300 млн. евро, които за да обслужват, просто трябва да продават футболисти.

Абсолютно същото се отнася за останалите отбори в Испания. Факт е, че Реал и Барселона са основните марки на испанския футбол, привличащи най-много спонсори и зрители. Тяхната алчност обаче ограничава разрастването на Ла Лига и я прави неконкурентноспособна на Висшата лига. Двата гранда няма как да привлекат всички звезди на останалите испански отбори и в крайна сметка те ще поемат към Англия, където им се предлагат огромни заплати и рекламни договори. Ако парите от телевизионни права в Испания се разпределят по-равномерно, това би позволило и на останалите клубове да се сдобиват със сериозни футболисти, което да повдига нивото на конкуренцията в самия шампионат. За да стане това е нужно телевизионните права на Ла Лига да бъдат продавани пакетно. Реал и Барселона не са особено съгласни с това, но след като станаха ясни параметрите по новия договор за телевизионни права във Висшата лига, останалите отбори в Испания заплашиха с протест, ако не настъпят промени в Ла Лига.

Преди години английските грандове като Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Арсенал също можеха да поискат по-големия пай от телевизионните права. Те обаче направиха компромис и позволиха парите да се поделят на базата на класиране, гледаемост и фенска маса. По този начин английските клубове се превърнаха в едни от най-добре обезпечените в света, а самото първенство се превърна в такава маркетингова платформа, че само от продажба на мърчандайзинг големите отбори избиха многократно пожертваните средства. За това сега зрителите по целия свят тръпнат да гледат Арсенал срещу Евертън да речем, като не съвсем по същия начин стоят нещата с мач като Реал Мадирд срещу Селта. Реално хората обичат чувството за непредвидимост, което Висшата лига им дава, каквото Ла Лига трудно предлага на този етап.

Както са тръгнали нещата скоро в Англия не само големите отбори като Манчестър Сити, Челси, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ливърпул ще могат да си позволят да привличат големи имена. Това ще могат да си позволяват още Тотнъм, Евертън, Саутхемптън и Уест Хем. Ще стане факт и това, че за английските отбори ще е по-изгодно да се борят за по-престижно място в местния шампионат, от колкото за такова в  Шампионската лига.

Реално от следващата година чисто финансово футболния шампионат в Англия ще се разрастне до толкова, че ще е способен да погълне звездите на всички останали първенства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА