Last news in Fakti

24 Февруари, 2015 10:00 945 0

Обзор на последния кръг от Примера дивисион - Февруари 2015

  • обзор-
  • примера дивисион-
  • реал мадрид-
  • барселона-
  • атлетико мадрид-
  • резултати
Обзор на последния кръг от Примера дивисион - Февруари 2015 - 1
Снимка: БТА/АР

През изминалия уикенд се изиграха мачовете от 24-тия кръг на испанската Примера дивисион. Реал Мадрид и Атлетико Мадрид записаха резонни победи. Барселона пък сбърка срещу коравия тим на Малага. Борбата за титлата продължава. Битката за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири кипи с пълна сила. Нещата в дъното също се завързаха.

Хетафе - Еспаньол - 2:1

Отборът на Хетафе победи с 2:1 на собствен терен Еспаньол в първия мач от 24-ия кръг на Примера дивисион. Домакините се опитваха да задържат по-дълго топката, докато съперникът действаше предимно на контраатаки.

Отборът на Хетафе поведе в резултата в 33-ата минута. При една атака отдясно, младият полузащитник на тима Пабло Сарабия засече топката отблизо след центриране за 1:0.
 
22-годишният Сарабия бе замесен и във второто попадение на домакините. В 57-ата минута на срещата атакуващият полузащитник се пребори с двама защитници по дясното крило, навлезе в наказателното поле, намери Алваро Васкес, който реализира за 2:0.
 
В края на срещата Еспаньол успя да стигне, но само до почетно попадение. В 89-ата минута Арбийа стигна до топката и с мощен удар стреля отдалеч, за да прати топката в горния ляв ъгъл за крайното 2:1. Джонатан Лопес остана само невярващо да поклаща глава, след като допусна попадението.
 
След спечелените три точки Хетафе заема 14-о място с 26 точки. Еспаньол е на 9-ата позиция с 29 пункта. 

Барселона - Малага - 0:1

Малага прекъсна серията на Барселона от шест поредни победи в Примера дивисион и 11 поредни във всички турнири, след като се наложи с 1:0 на "Камп ноу". Хуанми вкара още в седмата минута и футболистите на Луис Енрике имаха почти цял мач на разположение, за да обърнат резултата в своя полза. 

Този път нападателното трио Лионел Меси - Неймар - Луис Суарес не успя да пробие защитата и вратаря на гостите Карлос Камени.
 
Хуанми се възползва от грешка на Дани Алвеш, за да вкара единственото попадение в мача. При една силно изритана напред топка бразилският защитник на каталунците се опита да върне топката с крак към вратаря. Хуанми обаче стигна първи и с лекота преодоля Клаудио Браво.
 
След това "Барса" имаше 73% владеене на топката и отправи 11 удара, но само пет точни. Попадение на Луис Суарес през второто полувреме беше отменено заради засада. 
 
Домакините не бяха достатъчно агресивни и дори в моменти, в които трябваше да рискуват повече, изглеждаха прекалено предпазливи. Малага разчиташе на контраатаки и също отправи 11 удара, но усилията на играчите на Хави Грасия бяха съсредоточени предимно в защита. 
 
Андалусийците се утвърдиха на седмо място в класирането с 38 точки, докато "Барса" е втори с 56.

Кордоба - Валенсия - 1:2

Валенсия постигна важен успех в борбата за местата, които дават право на участие в Шампионската лига. „Прилепите” надделяха с 2:1 като гост на Кордоба в мач от 24-ия кръг на Ла Лига, игран на "Нуево Арканхел". Пабло Пиати донесе ценния успех с гол в края, а преди него се бе разписал и Андре Гомеш. За домакините, които са последни в класирането, точен бе Набил Гилас.
 
Домакините бяха напълно равностойни на своя именит съперник през първото полувреме, но допуснаха гол малко преди края на 45-те минути. Родриго де Паул центрира отляво, Андре Гомеш беше оставен сам в наказателното поле и отбеляза с удар от въздуха с крак - 0:1.
 
През второто полувреме Валенсия вдигна оборотите, но Кордоба стигна до гол. В 74-ата минута реферът посочи бялата точка след съприкосновение между Отаменди и Хелдън. Набил Гилас бе безпогрешен от дузпата и израни. 
 
Финалният щурм донесе попадение за Валенсия. В 82-ата минута Негредо свали топката с глава, Пабло Пиати заби кълбото в земята, получи се интересна парабола и неспасяем прехвърлящ удар - 1:2.
 
С успеха Валенсия събра 50 точки и заема четвърто място. Кордобна остава на дъното на Примера с 18 точки.

Атлетико Мадрид - Алмерия - 3:0

Атлетико Мадрид демонстрира формата от миналогодишния си триумф в испанското първенство по футбол, след като шампионите доминираха тотално в мача срещу Алмерия и спечелиха с категоричното 3:0.

Марио Манджукич успокои феновете на "Калдерон" с гол още в 13-та минута. Той беше точен от дузпа, която главният съдия на мача отсъди за нарушение на Томер Хемед срещу централния защитник Диего Годин. Хърватският национал беше в основата и на следващите две попадения, като първо подаде на Антоан Гриийзман в 20-та минута и девет по-късно асиситира отново на французина.

Така Атлетико запази третата си позиция с актив от 53 точки, докато Алмерия е на 16-то място с 23 точки.

Депортиво Ла Коруня - Селта Виго - 0:2

Селта победи Депортиво (Ла Коруня) с 2:0 в галисийското дерби на испанската Примера дивисион. Бразилският нападател Шарлиз откри резултата минута след началото на втората част, а Хоакин Ларивей оформи крайното 2:0 в 82-ата. 

Мачът ще се запомни и със скандалното поведение на част от феновете на Депортиво, които мятаха бирени бутилки по автобуса на Селта и счупиха едно от стъклата. Нерви имаше и на терена. През второто полувреме двата отбора се спречкаха, а съдията се задоволи само с по един жълт картон.
 
Домакините завършиха с човек по-малко, след като Алберто Лопо получи втори жълт картон в 72-ата минута. С успеха си Селта се изкачи на осмо място във временното класиране с актив от 31 точки. Депортиво продължава да е 15-и с 24 точки.

Реал Сосиедад - Севиля - 4:3

Реал Сосиедад записа изключително драматична победа с 4:3 над Севиля в мач от 24 кръг на Примера дивисион, след като срещата премина през обрати и три гола в последните 12 минути.

Иманол Агирече даде аванс на домакините от Сан Себастиан в 16-ата минута, а Тимоти Колодзиерчак изравни за андалусийците две минути преди почивката. В самото начало на второто полувреме Шаби Прието отново изведе тима на Дейвид Мойс напред с точно изпълнение на дузпа. Карлос Бака изравни в 67-ата.
 
В 78-ата Севиля за първи път излезе напред в резултата, след като Кевин Гамейро беше точен от дузпа. Четири минути след това Алехандро Арибас от гостите си вкара автогол. В последната минута Шаби Прието вкара победно за Реал Сосиедад.
 
С този успех баският клуб излезе на десето място в класирането с 27 точки. Севиля е на пета позиция с 45.

Атлетик Билбао - Райо Валекано - 1:0

Отборът на Атлетик (Билбао) победи с минималното 1:0 Райо Валекано у дома. Ариц Адурис отбеляза единствения гол в срещата в 86-ата минута. Пако Хемес пък не успя да отпразнува 100-тния си мач начело на Райо с победа.

Победният гол за Атлетик дойде четири минути преди края на редовното време. Тогава Адурис се възползва от центриране отляво и от около 10-ина метра прати топката в мрежата на Алварес.
 
След победата тимът на Ернесто Валверде има 27 точки и вече е 12-и, докато Райо е 13-и с една по-малко.

Виляреал - Ейбар - 1:0

Виляреал победи като домакин Ейбар с минималното 1:0 в среща от 24-ия кръг на испанската Примера дивисион. 
 
Домакините имаха превъзходство през целия мач, но успяха да го материализират само веднъж Това се случи в 71-ата минута, когато мексиканецът Джовани дос Сантос изведе прекрасно аржентинския си партньор в атака Лусиано Вието и последният се разписа за 1:0. До края на мача гостите не намериха сили за изранително попадение. 
 
След победата си „жълтата подводница” остава на шесто място във временното класиране с 44 точки. Ейбар е на 11-а позиция с 27 точки. 

Елче - Реал Мадрид - 0:2

"Реал" (Мадрид) се наложи с над опашкаря "Елче" с 2:0 и увеличи преднината си на върха в класирането на четири точки пред втория "Барселона". Головете за белите в днешния мач вкараха Карим Бензема в 56-ата минута и Кристиано Роналдо в 69-ата. Гостите могат да зажъляват, че не победиха с по-сериозна разлика.

През първото полувреме на терена имаше само един отбор и това бе "Реал". Гостите създадоха редица голови възможности, но не успяха да ги завършат. На моменти и шансът не беше на тяхна страна. Домакините пък допускаха прекалено много брак и правеха груби греша в защита.
 
Кристиано Роналдо уцели гредата с фалцов изстрел след пас на Бензема още в началните минути. В 11-ата минута стражът на "Елче" Пжемислав Титон изби силен шут на Гарет Бейл, а Роналдо притича за добавка, но бе в засада.
 
В средата на полувремето домакините се окопитиха в защита, но не смееха да погледнат към противниковата врата. В 39-ата минута Бензема вкара гол с ефектна задна ножица, но попадението му справедливо беше отменено заради засада. 

Втората част започна с възможност за домакините, но Касийяс изби в корнер удара на Файсал Фажир. Постепенно "Реал" отново приклещи съперника си в собствената му половина и в 56-ата минута логично откри резултата. След слабо центриране на Роналдо и карамбол в наказателното поле Карим Бензема се озова на метър от вратата и с малко късмет опъна мрежата. 

В 70-ата минута Роналдо подпечата победата на своя тим. Португалецът засече с глава центриране на Иско и вкара 29-ия си шампионатен гол за сезона. Той вече има общо 290 попадения в 280 мача за "Реал" и е на третото място във вечната ранглиста на клуба.

Леванте - Гранада - 2:1

Леванте спечели дербито в зоната на изпадащите в Примера дивисион. Съставът от Валенсия се наложи с 2:1 над Гранада в последен мач от 24-я кръг, и е само на точка от отборите над чертата.
 
Леванте изоставаше чак до 88-та минута, като доиграваше мача с 10 души, срещу девет от Гранада, и сътвори обрата за пет минути.

Юсеф Ел Араби откри резултата в 13-та минута от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Виктор Камараса. С това попадение Гранада води почти до самия край на двубоя. В 72-та минута обаче, гостите останаха с 10 души, след червен картон на Адриан Колунга. Седем минути по-късно Иван Рамис и Ал Араби се спречкаха на терена, и съответно и двамата също бяха изгонени.

Така Леванте доигра срещата с 10 футболисти, а Гранада - с девет.
 
В 88-та минута, численото превъзходство на Леванте даде резултат, и Виктор Камараса изравни от воле. В третата минута от добавеното време, Давид Барал се превърна в герой за домакините, като се възползва от подаване в пеналта и отбеляза победното попадение.
 
Време за реакция не остана, и така Гранада, след като води 88 минути, но остана с девет души, си тръгна с празни ръце от Градския стадион във Валенсия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА