Last news in Fakti

8 Януари, 2016 12:49, обновена 8 Януари, 2016 13:26 1 909 0

Григор Димитров не успя да преодолее Федерер

  • димитров-
  • федерер-
  • тенис

Българският тенисист все пак спечели сет срещу швейцареца

Григор Димитров не успя да преодолее Федерер - 1
Снимка: БТА/АР

Първата ракета на българския тенис Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите, на турнира в Бризбън, Австралия. Той загуби от бившия номер 1 в света Роджър Федерер с 4:6, 7:6(4), 4:6. Това бе четвърти сблъсък между двамата и четвърто поражение за българския тенисист в тези мачове. Димитров обаче се представи изключително достойно и заслужава адмирации за играта си.

В течение на турнира българският тенисист показа добра игра, след като постигна победи над силните противници Жил Симон и Виктор Троицки, а по играта му ясно се вижда, че започва да си връща увереността.

Първи сет 

Двубоят започна с три бързи гейма за сервиращите, след които Федерер поведе с 2:1. Първият по-равностоен гейм бе четвъртият, в който се стигна до 30:30, но с две отлични разигравания Димитров си взе подаването за 2:2.

Федерер записа трети пореден сервис гейм на 0 и съвсем скоро отново бе ред на българина да сервира. Непредизвикана грешка от форхенд донесе първи брейкбол на швейцареца при 30:40, но след два мощни сервиса и топка в аут на Федерер резултатът бе изравнен – 3:3.

Швейцарецът отново бе перфектен на сервис като Димитров все пак взе първата точка в подаването на съперника си. В осмия гейм рекордьорът по титли от Големия шлем пак стигна до 30:30, а българинът демонстрира концентрация и се измъкна от ситуацията за 4:4.

След поредния много бърз гейм за Федерер Димитров трябваше да сервира за оставане в сета. Федерер пък бе решен да си свърши работата още тук и при 15:40 стигна до два сетбола. В тежкия момент обаче на помощ на хасковлията се появи отличния му сервис и двете възможности бяха набързо заличени. След бекхенд в мрежата обаче Федерер стигна до нов сетбол. Последва вълнуващо разиграване на мрежата, при което швейцарецът имаше и малко късмет, а в крайна сметка топка в мрежата на Димитров значеше и сет за съперника му.

Втори сет

Първите два гейма на втория сет приличаха на случващото се през първата част – гейм на 0 за Федерер и малко по-труден гейм за Григор.

Българският тенисист демонстрира, че може да е опасен и при сервис на съперника при следващото подаване на швейцареца, когато след няколко впечатляващи ретура стигна до 40:40. Федерер все пак се справи и отново бе напред в резултата – 2:1.

Димитров пък отвърна с лесен гейм за 2:2, след което показа, че се чувства все по-добре при сервис на швейцареца. Федерер обаче продължи да бъде на много високо ниво и след гейм на 30 поведе с 3:2.

В следващия гейм българският тенисист трябваше да се измъква от трудна ситуация, но показа отлична концентрация и се справи с два брейкбола, а след феноменално разиграване стигна и до предимство, което оползотвори за 3:3.

Това очевидно вдъхнови допълнително самочувствие на Димитров, който демонстрира изключителна игра при сервиса на Федерер и след отлични ретури и перфектни уинъри поведе с 40:15, след което използва още първата си възможност за пробив, карайки съперника да изпрати топката в мрежата.

Хасковлията бе на гребена на вълната и затвърди пробива с първия си сервис гейм на 0 в мача, при който демонстрира и изключителен прехвърлящ удар, матирал Маестрото.

С бърз гейм в своя полза Федерер спря серията на Григор, който при 5:4 сервираше за спечелване на втория сет. Притиснат до стената, швейцарецът заигра агресивен тенис в решителния момент, започна да излиза повече на мрежата и за наше съжаление успя да върне пробива при първата си възможност при 30:40.

Швейцарецът продължи серията си с нов бързо спечелен сервис гейм и така малко, след като бе близо до успеха в сета, Димитров вече трябваше да сервира за влизане в тайбрек и оставане в мача.

Българинът спечели с лекота гейма си и изпраща сета в тайбрек, който започна перфектно – минипробив за 1:0 и нов за 4:1 след дълбок ретур и грешка на Федерер.

Швейцарецът отново заложи на излизане на мрежата, за да върне единия минипробив за 5:2, но пък направи истински подарък с първата си двойна грешка в мача, след която Григор поведе с 6:3. Федерер върна още един минипробив за 6:4, но след отличен уинър от бекхенд сетът бе в историята след 7:4 за Димитров, който спечели първия си сет срещу своя идол.

Трети сет

Българският тенисист стартира решителния трети сет с предимството, че сервира първи и набързо поведе в резултата. Като цяло първите четири гейма преминаха изключително бързо като в тях двамата взеха едва по една точка при сервис на съперника.

В третия си сервис гейм обаче играта на Григор се разпадна, той допусна няколко непредизвикани грешки и след 15:40 и спасен един брейкбол, Федерер се възползва от втората си възможност след нова топка в мрежата на българина и поведе с 3:2.

Пробивът бе набързо затвърден, а хасковлията бе пред угрозата да допусне и втори, след като губеше с 0:30 в следващия гейм. Четири поредни точки обаче значеха гейм за българина за 3:4.

След гейм на 15 Федерер се доближи максимално близо до победата, а изглеждаше, че тя ще дойде още в следващия гейм. В него швейцарецът поведе с 40:0 и имаше три мачбола. Димитров обаче не се предаде и след пет поредни точки, последната от която дошла след ново зрелищно разиграване, намали пасива си на 4:5 и остави на Федерер да се бори за победата на свой сервис.

Маестрото обаче се справи великолепно с тази задача и след гейм на 0 узакони своята победа и класиране на полуфинал, където ще срещне Доминик Тийм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА