Last news in Fakti

18 Януари, 2016 20:25 894 3

Ски учители: МОСВ да не бави повече новият план за Витоша

  • ски-
  • витоша-
  • мосв-
  • учители

Сдружението на ски учителите на Витоша настоява Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да приеме актуализацията на плана за управление на Витоша. Към момента ежедневно на Витоша се обучават 500 деца от София да карат ски, но без да имат нормални условия за това.

На специална пресконференция в ИнфоЦентър София2018 представители на Сдружението запознаха медиите и обществеността с проблемите и пречките, които възпрепятстват обучението на децата на Витоша, съобщава sportal.bg.

"Изготвили сме становище и очакваме МОСВ да го вземе предвид в актуализирането на Плана за управление. Засега обаче нямаме никакъв отговор. Годините си минават, а Витоша си остава все така със старата инфраструктура, която вече е опасна за здравето на хората и по-специално на децата, които се обучават на ски и сноуборд", заяви председателят на Сдружението Марина Тепавичарова, която бе представителка на „Марина Спорт“. Според нея деветте институции, които отговарят за планината са твърде много, това затруднява комуникацията и вземането на решения.

"Въпросът е не „кой“, а „защо“ се спира развитието на Витоша. Как всички курорти в България се модернизират, осъвременяват си лифтове и съоръжения, само тук това не е позволено. Витоша последна открива зимния сезон. Толкова много деца в един град с почти милион и половина жители са лишени от възможността да спортуват, да карат ски и сноуборд, да са сред природата и в планината", смята Иво Рангелов от ски-училище „Мотен“. "Съоръженията са на по 30 години, всичко е оставено на произвола на съдбата в един истински хаос, а ние се молим за да работим и нямаме условия да обучаваме с младежите, които толкова обичат зимните спортове", каза още Рангелов.

Според Аспарух Мачирски, основател и ръководещ едно от първите ски-училища на Витоша – „Мачирски спорт“, съществува огромен интерес сред децата да се качват и да се обучават на Витоша. "Ние обаче не можем да отговорим на този интерес, не можем да предложим нормални условия. Нещо повече – болшинството от инфраструктурата и съоръженията са архаични и опасни. Благодаря на кмета Йорданка Фандъкова и на нейните заместници, за това, че поддържат безупречен пътя в тежки зимни условия, но това не е достатъчно. Имаме становище по актуализацията на Плана за управление, но без реакция. Витоша е на децата на София, а те не могат да й се насладят. Тази планина не е само Алеко, има поне още 5-6 места, подходящи за обучение на ски и борд. Не може обаче да ползваме съоръжения на по 30 и повече години и да не модернизираме инфраструктурата. Става въпрос за влекчета, за изкуствен сняг, за лифтове … Как преди 20-30 години всички писти работеха, а сега това не може да стане."

"Най-модерното" съоръжение на Витоша е отпреди 30 и няколко години, когато се организира последната Зимна универсиада на Витоша. Това е несериозно и рязко контрастира с развитието и модернизирането на останалите зимни центрове у нас, като Пампорово, Боровец, Банско, Чепеларе… Сега "топновината" е, че днес откриваме сезона с нощното каране на писта "Витошко лале", а вече е средата на януари", заяви Емануил Манчев от Ски-колеж „Дино Спорт“. Той бе подкрепен от представителя на ски-училище „Атмосфера“ Радослав Коритаров, който смята, че децата и младежите на столицата заслужават повече грижи и внимание в желанието им да се обучават и да се посветят на зимните спортове.

Според Румяна Чельова от „Рин Спорт“ ситуацията на Ветровала е още по-тревожна. Нямаме ски-оръдие, влекчето е остаряло, от години полагаме неимоверни усилия за да осигурим що-годе условия за подготовка на скиори и бордисти. Съоръженията вече са опасни, крайно време е да не се пречи на тези, които искат да ги модернизират.  Хората обичат планината и белите спортове, а когато дойдат при нас за обучение - ние ги разочароваме,“ каза още Чельова.

"В цяла България сезонът е в разгара си, а ние едва днес можем предложим на софиянци и техните деца една отворена писта, която е и единствената сега на Витоша", заяви Радослав Пеев от Витоша ски, които са собственици на съоръжения в ски-зона Алеко и на Ветровала. "Основният проблем е липсата на достатъчно сняг, който по другите места се решава с производството на изкуствен. Ние обаче сме затруднени, защото не се разрешава оформянето на един малък водоем, който освен това ще спомага за потушаването на евентуални пожари. Лифтовете са по на 30 и повече години, Драгалевският този сезон става на 50 години. Те вече стават невъзможни за ремонтиране, поддръжка и дори опасни. Имаме желание и средства да подменим въпросните съоръжения, но законът не ни позволява, защото това се води ново строителство според разпоредбите на Плана за управление. В омагьосан кръг сме, а от това страдат хората и децата, които искат да карат ски и борд. Защо само на Витоша се спъва подмяната на лифтовете… Как това се прави без проблеми в другите зимни центрове на България… Ние не сме тръгнали да строим хотели, казина и ресторанти в планината. Желанието ни е просто да представим нормални условия за практикуване и обучение по ски и борд за децата, за да може повече от тях да спортуват, да бъдат сред природата", заяви още Радослав Пеев.

На пресконференцията стана ясно, че от днес, понеделник, 18 януари, писта „Витошко лале“ ще бъде открита за нощно каране. Часовете всяка вечер са от 18.30 – 22 ч. В събота от 11 ч. на Меча поляна край х. Алеко се организира голям  празник по "Световен ден на снега Витоша зимен фест", на който добре дошли са деца и младежи за множество спортни състезания, игри, програми и забавни конкурси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 скорпион

    0 0 Отговор
    Нека се активират. вместо да се дават луди пари за поддръжка на старите, по-добре да се вземат нови съоръжения.
  • 2 Alli

    0 0 Отговор
    Да има нов план а Витоша искаме всички
  • 3 Мартин

    0 0 Отговор
    Факт е, че МОСВ бави новият план за Витоша под натиска на "зелените" рекетьори, които изпълняват корпоративните поръчки на Прокопиев и бранят интересите на Цветелина Бориславова - леля Цеца Секса в Пампорово!