Last news in Fakti

20 Май, 2016 05:15 1 792 0

Звездата на Стоичков пак грейва за юбилея

  • стоичков-
  • 50 години-
  • юбилей-
  • легенди-
  • звезди-
  • величия-
  • марадона

Българската легенда ще събере футболните величия по случай 50-годишнината си

50-годишнината на Христо Стоичков предизвиква истинска еуфория, а отзвукът от днешния юбилей на футболната ни легенда ехти както на домашната сцена, така и по целия свят.

Камата си заслужава цялото това внимание, тъй като към момента може да бъде считан за най-успелият български футболист на всички времена.

Христо Стоичков е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания. Печелил е купата на Европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи и остава в сърцата на хората, бидейки част от онзи невероятен отбор на България на световнорто в САЩ 94', когато страната ни се нарежда 4-а.

В индивидуален план легендата също може да се похвали с двете най-престижни отличие - той е носител на "Златната топка", а във витрината си е поместил и "Златната обувка".

Стоичков е роден на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Първи стъпки в организирания футбол прави в школата на Марица (Пловдив). Дебютът му е в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин", а по-късно играе за УСМ и Хеброс.

След добрите мачове, които прави за екипа на Хеброс, е привлечен в столичния ЦСКА.

Още в първия си сезон в ЦСКА проличават огромният му талант, но и буйният му нрав. В края на сезона, след батални сцени, разиграли се в мач за купата с Левски през месец май 1985 година, е наказан да не играе завинаги, но по-късно наказанието е намалено на една година.

Със завръщането си във футбола става основна фигура в ЦСКА и заедно с Любослав Пенев и Емил Костадинов правят най-силното нападение в България.

На 23 септември 1987 година прави дебют за националния отбор по футбол, в квалификация за ЕП (в София) срещу тима на Белгия.

През сезон 1989/90 печели приза „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството. С ЦСКА достига до полуфинал за КНК, където отборът отпада от Барселона.

Заради доброто му представяне в мачовете на ЦСКА ФК Барселона закупува Стоичков за сумата от $4,5 млн.

Стоичков веднага става любимец на публиката в Барселона и е един от основните играчи на т. нар. „Дрийм Тийм“, с който стига до финал за КНК, а по-късно печели и първата КЕШ за ФК Барселона през 1992 година.

С екипа на червено-сините прави отлични мачове, неговите пробиви, завършващи с гол, остават завинаги в историята на каталунците и на европейския футбол. Пет пъти става шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на Краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.

През лятото на 1994 г. националният отбор губи първия си мач от груповата фаза с 0:3 от шампиона на Африка Нигерия, но след това прави запомняща се серия от 4 поредни победи (Гърция 4:0, Аржентина 2:0, Мексико 4:2, световния шампион Германия 2:1), които го довеждат до малкия финал и престижното 4-то място в света и бронзовите медали в турнира. В тези мачове Стоичков отбелязва 6 гола и получава приза за голмайстор на световните финали 94 (заедно с руският футболист Олег Саленко).

През същата година френското футболно списание Франс Футбол поставя Христо Стоичков на 1-во място в своята годишна класация, печелейки с това най-желаната и престижна футболна награда в света – „Златната топка“. Преди това, през 1992 г., той е на 2-ро място в тази класация.

Носител е на орден „Стара планина“ I степен за успешно представяне на Световното първенство в САЩ (1994 г.).

След напускането на Йохан Кройф и идването на Ван Гаал начело на Барса, холадският специалист има други виждания за тактиката и Стоичков все по-често започва да губи титулярното място в екипа.

Това кара Христо през 1995 година да приеме офертата на тогавашния италиански гранд ФК Парма, като Стоичков остава на стадион „Енио Тардини“ в продължение на един сезон. След края на сезона се завръща в любимата Барселона.

През пролетта на 1998 г. Христо Стоичков се завръща в ЦСКА под наем, където играе само 4 мача и напуска поради неразбирателство с Трифон Иванов и Емил Костадинов. След ЦСКА преминава в Ал-Насър (Саудитска Арабия), където печели Азиатската КНК. След това преминава в японския Кашива Рейсол и печели Купата на Япония.

През 1999 г. се отказва от футбола след мача от евроквалификацията България-Англия.

Изиграл е 83 мача и е отбелязал 37 гола за националния отбор на страната ни.

През 2000 г. Стоичков се връща отново на зеления терен като сключва договор с американския Чикаго Файър. Там играе 3 години (2000 – 2002). С Чикаго печели Купата на САЩ през 2000 г. Тогава на 34 години е избран за Футболист № 3 за годината на България. През 2003 преминава в ДС Юнайтед, където прекратява кариерата си на 38-годишна възраст. За последните 4 години в първенството на САЩ изиграва 72 мача, в които отбелязва 33 гола.

Треньорската кариера на легендата започва начело на националния ни отбор. След това българинът тренира още испанския Селта Виго, Мамелъди Съндаунс от ЮАР, както и българските Литекс и ЦСКА. Към момента обаче великият футболист, все още не може да намери най-доброто себе си в това поприще и засега големи отличия липсват.

Сега на Ицо му предстои още един паметен момент в живота му - честването на неговия 50-годишен юбилей ще доведе един куп легенди и футболни величия в България.

Сред потвърдилите участие във футболното шоу са Роналдиньо, Дейвид Бекъм, Роберто Баджо, Алесандро Дел Пиеро, Роберто Карлос, Лотар Матеус, бившите национали Димитър Бербатов и Мартин Петров, тима от световното в САЩ през 1994г., бивши съотборници от Барселона и много други, сред които Карлос Валдерама, Джика Хаджи, Джика Попеску, Хорхе Кампос, Хосе Луис Чилаверт, Даниеле Масаро, Иван Саморано, Джанфранко Дзола, Антонио Бенариво, Давор Шукер, Звонимир Бобан, Наско Сираков, Йордан Лечков, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Красимир Балъков, Хуан Роман Рикелме, Жан-Пиер Папен, Петер Новак, Диего Гутиерес, Предраг Миятович, Деян Савичевич, .

Диего Армандо Марадона може в крайна сметка и да пропусне честването. Първото посещение на Дон Диего в България вероятно ще бъде осуетено заради негов ангажимент с турнир за ветерани в Дубай. Той дори се похвали, че е в отлична форма, след като стартира с победа 6:1 над "Барселона". Освен това му предстои и да отвори кафе на свое име в ОАЕ.

Все пак денят се очаква да бъде запомнящ като "50 години номер 8" няма да е просто приятелски мач, а нещо много повече - грандиозен спектакъл, което ще събере на едно място всепризнати футболни легенди от световна величина.

Те ще излязат заедно на терена за една изключително интересна среща, която ще се случи само и единствено на 20 май и ще остане завинаги в историята.

Най-луксозният столичен хотел Хилтън посреща част от ВИП гостите, които пристигат специално за участието си в бенефиса на Стоичков. Очаква се обаче да има и появили се в последната минута, които все пак ще уважат нашенеца.

Очаква се след шоуто на стадион "Васил Левски" участниците и гостите на Камата да бъдат поканени за специален коктейл в Хилтън.

"Денят ще остане щастлив. Дано хората се забавляват на този празник, който не е само за мен и за участниците, но и за всички българи и присъстващи на стадиона. Винаги съм готов. На тази възраст, на която сме, ще покажем всичко това, което можем, за да направим един празник за хората", заяви Камата на пресконференцията преди събитието.

Треньори на единия отбор пък ще бъдат големите имена в родния футбол и близки приятели на празнуващия - Димитър Пенев и Христо Бонев, а на другия - големите Боб Брадли и Хосе Мария Бакеро. Стоичков обаче ще играе само за единия тим в днешния мач.

Каквото и да се случи, предстоят ни много много емоции, а билетите вече се разпродадоха като топъл хляб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА