Last news in Fakti

12 Февруари, 2017 09:52, обновена 12 Февруари, 2017 10:16 1 888 0

Финал за Григор, смях в биатлона и драма в сноуборда

  • финал-
  • григор димитров-
  • софия-
  • биатлон-
  • фуркад-
  • фетел-
  • сноуборд-
  • жекова-
  • янков-
  • ангола-
  • трагедия
Финал за Григор, смях в биатлона и драма в сноуборда - 1
Снимки: БТА/АР

Поредната спортна седмица, която ни предложи много интересни мигове. Гришо прави фурор пред родна публика, Янков и Жекова ни представляват на зимния фронт, а световното по биатлон в Хохфилцен едва ли скоро ще бъде забравено.

1. Григор Димитров ще играе финал в София

Първата ни ракета при мъжете продължи със прекрасното си представяне отр началото на 2017. След трофея в Бризбън и 1/2-финала срещу Надал на Australian Open, сега българската гордост се класира за финала на турнира "София Оупън", който се провежда в зала "Арена Армеец" в столицата.

Това стана факт след като най-добрият ни тенисист пречупи съпротивата на коравия поляк Йежи Янович в първия си мач пред родна публика на надпреварата от сериите ATP 250 (4:6, 6:3, 7:5). След това хасковлията отнесе експресно лукавия Виктор Троицки, навръх рождения ден на сърбина (6-3, 6-3), а на полуфинал се разправи безкомпромисно и с изненадата на турнира Николоз Басилашвили (6:1, 6:3).

Така Димитров си осигури място на мечтания от всички нас финал в София, където негов съперник ще бъде Давид Гофен. Двубоят за титлата ще сеиграе днес от 17 часа.

2. Трагедията в Ангола потресе света на спорта

През изминалата седмица станахме свидетели на нова футболна трагедия. Най-малко 17 души за загинали и още десетки са ранени по време на футболен мач в Ангола.

Трагедията се е случила на стадион "4-и януари" в мач между отборите на Санта Марита и Рекреативо до Либоло в град Уидж.

"Имало е струпване на хора, което е довело до задушаването им. Някои е трябвало да стъпват върху други.

Имаше 76 пострадали, от които 17 починаха", коментира Ернесто Луис, директор на болницата, в която са откарани част от пострадалите.

3. Фуркад изля гнева си върху руските биатлонисти

Началото на световното първенство по биатлон в австрийския зимен център Хохфилцен не бе от гладките.

Шампионатът стартира днес със смесената щафета, като победата отиде при квартета на Германия. Втори останаха французите, а трети са руснаците.

Най-интересното обаче не бе самата надпревара, а искрите, които пламнаха между Мартен Фуркад и руснаците Александър Логинов и Антон Шипулин. При последната смяна, французинът удари в крака с щеката си Логинов.

Припомняме, че Фуркад е един от най-яростните критици на руския тим заради хванатите с допинг негови състезатели. Един от тях е именно Логинов, чието наказание изтече през ноември миналата година.

Французинът изпревари Шипулин за второто място и след финала се израдва диво, дразнейки противника си.

На церемонията по награждаването руските биатлонисти от своя страна отказаха да подадат ръка на френския доминатор.

В отговор, той демонстративно си тръгна в момента, в който руският квартет се нареди на стълбицата.

4. Новите гуми не донесоха радост на Фетел

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел се разби по време на тестовете на новите гуми на Пирели.

На пистата на Ferrari във Фиорано, която бе умишлено наводнена, за да се изпробват новите по-широки гуми за мокро, германецът не успя да вземе един бърз завой и се удари в предпазните стени, като се размина без сериозни наранявания, а само с натъртвания.

Случилото се обаче накара Скудерията да прекрати тестовете, тъй като автомобилът бе доста сериозно повреден.

5. Малшанс спря сноубордистите ни

Александра Жекова падна още в началото на първия си финал за сезона в световната купа по сноуборд крос във Фелдберг (Германия).

Българката подаде контестация, че пътят й е бил пресечен и била избутана от канадката Мариета Один. Съдиите прегледаха видеозаписа от състезание и не уважиха жалбата на Жекова.

Победата спечели Михаела Мойоли (Италия), а на второ място завърши Бел Брокхоф (Австралия). Трета се нареди канадката Один, а за Сани Жекова остана четвъртото място.

В същото време, шансът не бе страната и на носителя на Големия кристален глобус в паралелните дисциплини Радослав Янков.

Родната гордост при мъжете претърпя болезнено отпадане на 1/8-финал в паралелния гигантски слалом на трасето в Пьончан, където догодина ще бъдат проведени зимните олимпийски игри.

Българинът бе елиминирам след драматичен фотофиниш, а за сметка на нашенеца напред продължи австриецът Андреас Промегер, който влезе в този етап след шестнадесето място в квалификациите, където Янков от своя страна даде най-добро време.

Радо бе по-добър от Промегер в първото спускане, при което времето му бе с 19 стотни по-добро и така роденият в Чепеларе сноубордист спечели първия манш, но трилъра бе запазен за втория. Тогава двамата пресякоха финалната линия едновременно, а след фотофиниш стана ясно, че австриецът ще продължи напред към 1/4-финалите.

Въпреки отпадането Янков продължава да е на върха в генералното класиране за Световната купа, защото основният му конкурент - Бенямин Карл също отпадна в Южна Корея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА