Last news in Fakti

18 Март, 2017 11:01 892 1

Кой е китайският Марадона? (ВИДЕО)

  • ву лей-
  • марадона-
  • сравнения-
  • шанхай сипг

Ву Лей - едва на 25 години, а вече легенда

Кой е китайският Марадона? (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/АР

Китай предизвика истинска революция във футбола, след като наля милиарди долари и привлече големи звезда. Топ 3 на най-скъпите трансфери са Карлос Тевес, Хълк и Оскар.

От тях и останалите попълнения в клубовете от елита се очаква да правят чудеса и местното първенство да бъде гледано в цял свят. Основен фаворит за титлата е Шанхай СИПГ, където се подвизават Рикардо Карвальо, Оскар и Хълк, а треньор е Андре Виаш-Боаш. Очаквано или не обаче, от началото на сезона най-добрият играч и реализатор е местен играч - Ву Лей.

Китайския Марадона. Така го наричат още откакто е на 13 години. Прозвището идва от един от най-големите специалисти на страната - Ксу Генбао. Едва ли ви говори нещо, но той има опит като треньор и мениджър повече от 36 години.

Ву Лей е звездата на китайския футбол. Едва на 25 години вече е легенда на страната и на Шанхай СИПГ. Има над 240 мача за тима. В клуба е от 2006 година - вече 11 сезона.

Крилото дебютира за тима на 2 септември 2006 и се превръща в най-младия футболист, играл в местното първенство. Стъпва на терена на 14 години и 287 дни. Бележи първото си попадение на 30 август 2008 година, като става вторият най-млад голмайстор в историята на Китай - 16 години и 289 дни. Преди него е само Цао Юндинг (по-млад с 47 дни).

По-късно Ву Лей става и вторият най-млад автор на хеттрик в китайското първенство. Четири поредни пъти е носител на китайската "Златна обувка", а три поредни години е в идеалния отбор на сезона.

Ву е продукт на школата именно на Ксу Генбао. За да премине в нея, от академията плащат на семейството му 3000 паунда. В ранните си юношески години е желан от академията на Барселона, а легендата на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер прави всичко възможно да го привлече в норвежкия Молде. Ву обаче държи на Шанхай и Китай.

И този сезон радва феновете с два гола в първите си два мача. Признава обаче, че му е време да смени клуба.

"Мисля, че ще ми бъде най-добре в Германия. Има доста мои сънародници там, а и футболът ми харесва", споделя Ву.

И докато в Китай наливат милиарди за звездни попълнения, школата на Ксу Генбао търси новия Ву Лей, новия китайски Марадона. А за намирането им помага самото крило на Шанхай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maradona eii mani go toq

    3 0 Отговор
    Tozi za 5 minuti klip 1 gol ne vkara ...