10 Февруари, 2018 18:46 3 221 5

Владимир Зографски с впечатляващ скок и рекорд за България в Пьонгчанг

  • владимир зографски-
  • ски скокове-
  • пьонгчанг-
  • олимпиада-
  • зимна олимпиада-
  • впечатляващ скок-
  • ски скок-
  • малка шанца

Българинът с 14-то място, подобри рекорд от Сараево 1984 година

Владимир Зографски с впечатляващ скок и рекорд за България в Пьонгчанг - 1
Снимка: АР/БТА

Владимир Зографски направи историческо за България класиране в ски скока на зимна олимпиада. Той не само се представи невероятно, но и записа най-доброто класиране в тази дисциплина на олимпийски игри в историята на страната ни.

24-годишният състезател от Самоков се нареди на 14-о място на малката шанца в Пьонгчанг.

Досегашното най-добро постижение на български състезател в ски скоковете беше 19-ото място на Владимир Брейчев от игрите в Сараево през 1984 г.

При много тежки условия и чести прекъсвания заради силен вятър, Зографски демонстрира характер и направи два добри скока, за да се нареди сред 15-те най-добри на Олимпиадата.

Владимир Зографски с впечатляващ скок и рекорд за България в Пьонгчанг
Снимка: БТА

Българинът преодоля 101.5 метра при първия си опит и получи резултат 106.8 точки, след което направи страхотен втори скок, при който преодоля 108.5 метра и получи 119.7 точки, за да завърши с общ резултат 226.5.

Това му отреди 14-то място в крайното класиране.

Титлата грабна германецът Андреас Велингер, който направи феноменален втори скок и преодоля 113.5 метра, за да регистрира общ резултат 259.3 точки и да не остави шанс на конкуренцията.

Владимир Зографски с впечатляващ скок и рекорд за България в Пьонгчанг
Снимка: АР/БТА

Сребърният и бронзовият медал в това състезание отидоха при Норвегия, след като Йохан Андре Форфанг завърши втори, а Роберт Йохансон се нареди трети в крайното класиране.

Владимир Зографски ще участва и в надпреварата на голямата шанца. Квалификацията в дисциплината е в петък (16-ти февруари) от 14:30 часа българско време, а финалът е на следващия ден, също от 14:30 часа.

Владимир Зографски с впечатляващ скок и рекорд за България в Пьонгчанг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ssdfghh

    2 13 Отговор
    14...?

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ssdfghh":

    Ако всички българи бяхме номер 14 в света с това с което се занимаваме - щяхме като държава да сме номер едно :) Момчето заслужава уважение за това, че представлява тази държава! Някой да знае колко шанци има в БГ ???

    Коментиран от #3

  • 3 До госта

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Прав сте, за жалост. Отдавна нямаме вече шанца, а младежът си има талант. Вече е подобрил и други постижения на Брейчев - стартове за световна купа, стартове с точки, рекорд за ски полет и т.н. А турците си имат шанци, но нямат състезатели в световната купа, както и румънците!
  • 4 Знаещия

    4 0 Отговор
    Браво на момчето!!!
  • 5 Я. Петров

    5 0 Отговор
    Браво!Благодаря за добрите новини Миленче.