Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 17:56 1 734 0

НСА с нов ректор

  • пенчо гешев-
  • нса-
  • ректор

Доц. Пенчо Гешев е новият ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“ (НСА). Неговата кандидатура получи гласовете на 132-ма делегати на днешното Общо събрание. За опонента му порф. Вихрен Бачев гласуваха 19 души. Останалите 6 бюлетини от проведеното тайно гласуване се оказаха недействителни.

При представяне на своята мандатна програма доц. Пенчо Гешев посочи като основна цел утвърждаване авторитета на НСА като водещ образователен и научен център в областта на физическото възпитание, спорта и физиотерапията. Сред основните задачи, които доц. Гешев ще постави пред новото ръководство са: хармонизиране на учебните планове с изискванията на практиката, европейското и световно висше образование, издигане ролята на студентската общност във всички области на академичния живот, развитие и подобряване организацията на научно-изследователската дейност чрез разширяване участието във външни проекти.

Новият ректор залага на запазването на университетския тип образование в НСА с 4-годишни бакалавърски и едногодишни магистърски програми, увеличаване на образователния капацитет, увеличаване броя на студентите в платена форма на обучение и на чуждестранните граждани от страни извън Европейския съюз.

По отношение на образователната дейност доц. Гешев предвижда промяна в структурата на учебните планове, насочена към намаляване на аудиторната заетост и увеличаване дела на самостоятелната работа на студентите, увеличаване на индивидуалната работа на преподавателите със студентите, стимулиране на нови, по-ефективни форми за контрол на техните знания, повече програми на чужд език.

Доц. Пенчо Гешев завършва висшето си образование във ВИФ "Георги Димитров" (сега НСА "Васил Левски") през 1976 г. със специалност "Ветроходство". От 1980 г. е преподавател по ветроходство към катедра "Водни спортове" на НСА. През 1985-1988 г. е зам.-председател на СФД "Академик" (София). През 1990 г. придобива научната степен "доктор", а през 2000 г. печели конкурс за доцент по ветроходство към катедра "Водни спортове". Бил е декан на Факултета по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация на НСА. През 2007 г. е избран за заместник-ректор по учебната дейност. В продължение на три мандата изпълнява длъжността председател на Общото събрание на НСА "Васил Левски".

Преди това събранието изпрати досегашния ректор проф. Лъчезар Димитров с почетен плакет, огромен букет и бурни аплодисменти. Той от своя страна ритуално предаде ректорската огърлица на приемника си и му пожела успех.

В отчета си за мандата 2007-2011 г. проф. Димитров подчерта като основна заслуга умението на целия екип на ректорското ръководство да преодолее различията в становищата и да постигне общи решения в интерес на Академичната общност на НСА. Като огромен плюс той изтъкна успешните кандидат-студентски кампании, дори в последните години на сериозни демографски проблеми за страната. Факт е, че в Академията не остават незаети места и между кандидат-студентите съществува реална конкуренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА