Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 14:58 1 980 0

Невероятно: Български хокеисти отиват на олимпиада

  • хокей на лед-
  • олимпийски игри-
  • нино томов-
  • мария руневска
Невероятно: Български хокеисти отиват на олимпиада - 1
Снимка: БГНЕС

Невероятен успех за българския хокей на лед! За първи път от Инсбрук 1976 български състезатели по хокей ще участват на Олимпийски игри. Това стана ясно, след като Нино Томов и Мария Руневска спечелиха квоти за участие на Младежките олимпийски игри в Лозана през януари догодина.

Подборът на състезателите бе направен на базата на регионални тестове, която всяка страна организира.

“По регламент всяка страна провежда тестове, които надлежно се заснемат и документират и след това се изпращат в международната федерация”, обясни за Sportal.bg председателят на БФХокей на лед Мартин Миланов.

“В България участваха 12 деца. И други от тях дадоха добри резултатите, но Нико Томов и Мария Руневска са тези, които успяха да вземат квоти”, добави Миланов.

В официалната международна ранглиста за разпределяне на квотите Нино Томов е 10-и, а Мария Руневска - 70-а.

На Младежките олимпийски игри в Лозана 2020 нашите ще застананат рамо до рамо с канадски, руски, шведски, финландски и други силни играчи от страни, доказали се като световни лидери в този спорт.

Те ще участват в дисциплината 3 на 3 или крос айс, която се провежда на малко ледено поле. Тя е нова и ще дебютира на младежки олимпийски игри. От международната федерация искат да я наложат и в бъдеще тя да влезе и в програмата на олимпийските игри.

Първото и единствено участие до този момент на българския хокей на лед на олимпийски игри е в Инсбрук през далечната 1976 година. Тогава отборът ни регистрира 6 загуби от 6 мача срещу: Чехословакия (1:14), Австрия (2:6), Швейцария (3:8), Югославия (5:8), Румъния (4-9), Япония (5:7). Шампион става СССР, а втори тимът на Чехословакия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА