10 Декември, 2019 18:58 844 10

Кралев: Има сериозен спад на употребата на допинг в България

  • красен кралев-
  • допинг-
  • спорт

Има огромни манипулации в Русия

Кралев: Има сериозен спад на употребата на допинг в България - 1
Снимка: БГНЕС

„В България през последните 10 години има сериозен спад, средно между 5 и 15 случая годишно, от които не повече от двама-трима до пет са националния състезатели, останалото са аматьори„, заяви спортният министър Красен Кралев пред „Лице в лице“ по bTV, след като по-рано днес стана ясно, че националът по борба Николай Щерев е наказан със спиране на правата за четири години заради положителна допинг проба.

Кралев говори за проблема с допинга в България във връзка с 4-годишното наказание, което вчера бе наложено на Русия от Световната антидопингова агенция (УАДА). „Това е безпрецедентно тежко решение, най-тежкото решение в историята. УАДА одобри световен стандарт за съответствие и ако определена държава не го спазва, се налагат различни наказания. В случая имаме наложено най-тежкото наказание, защото това е един дълго продължаващ скандал, започнал през 2014. Основните аргументи на комисията са, че предоставените данни от РУСАДА не са нито пълни, нито точни. Установени са огромни липси, липсващи и изменени данни. 49 държави взимат решение, включително и България, и Съветът на Европа да подкрепи тази резолюция, като настояваме да бъдат запазени правата на чистите атлети“, обясни той.

„От УАДА признават, че РУСАДА вече работи на много високо ниво и тя няма да бъде поставяна под мониторинг, но манипулациите, направени в периода 2015-19 са огромни. Не очаквам при обжалването в Спортния арбитражен съд в Лозана нещо да се промени. На Русия ще бъдат отнети домакинствата на Световните първенства по волейбол, борба и хокей на лед в следващите четири години, но Европейските първенства и Европейските купи се считат за по-нисък ранг състезания и няма да бъдат отнемани", допълни Кралев.

Спортният министър коментира и разследването на Икономическа полиция за неправомерно изразходване на държавни средства от Български футболен съюз по линия детско-юношески футбол. „Ние постоянно извършваме проверки на различни етапи през този период, включително и в момента. Абсолютно всеки лев, който е бил даден от държавата, ще бъде проследен, дали са спазени условията за провеждане на обществени поръчки, цените дали са конкурентни. Докато приключи разследването няма как да казвам повече детайли, но след това ще дадем информация“, обясни Кралев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слаботоков

    3 0 Отговор
    Тоз шопар министър на спорта! Боже, Боже до къде я докарахме Боже!
  • 2 9689

    1 1 Отговор
    Лъжеш,тулум.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 рггй

    3 0 Отговор
    Защото има още по-голям спад на спортисти в България
  • 7 Кой68

    2 0 Отговор
    Кралев ти в коя държава Министър на спорта?
  • 8 То сега по училищата

    0 0 Отговор
    ходят да предлагат бялата прах, тоя кво ми обяснява ся.
  • 9 Пипи дългото чорапче

    1 0 Отговор
    То няма спортисти към допинг на кого да го дават.Да се обединят поне на дивите прасета да го дават да не отиде зян а прасетата да нямат африканска чума
  • 10 божко

    0 0 Отговор
    То ние пари за храна нямаме та камо ли за допинг