21 Декември, 2019 22:52 2 981 4

Ливърпул спечели Световното клубно първенство!

  • световно клубно първенство-
  • ливърпул-
  • фламенго-
  • 1:0

''Мърсисайдци'' спечелиха Световното клубно първенство, след като преди броени минути спечелиха финала му срещу отбора на Фламенго с 1:0

Ливърпул спечели Световното клубно първенство! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският клубен шампион – Ливърпул, добави трета купа през календарната 2019-а година. Това стана, след като тимът на Юрген Клоп победи с 1:0 Фламенго във финала на Световното клубно първенство.

Триумфът на ''мърсисайдци'' не дойде лесно, като в хода на мача се играха и продължения. Голът за Ливърпул падна 99-ата минута, когато Роберто Фирмино завърши изключителна контраатака на английския тим и наказа своите сънародници.

Иначе в хода на срещата си личеше по-голямото качество в състава на Ливърпул, но Фламенго по много умел и храбър начин уплътняваше пространствата, които оставаха в половината му и не позволи положенията пред вратата на Диего Алвес да са едно след друго.

След само 40 секунди игра Ливърпул можеше да открие резултата, след като Роберто Фирмино бе изведен зад защитата на бразилския тим. Той овладя и стреля, но неточно. След пет минути игра дойде второто много добро положение за Ливърпул – тогава Мо Салах върна назад топката за Наби Кейта, който бе оставен непокрит и отправи удар, но също над вратата. Секунди по-късно Трент Александър-Арнолд стреля много силно отдясно, но топката профуча край десния страничен стълб на Диего Алвес.

Полека-лека Фламенго успя да се осъзнае на "Халифа Стейдиъм" и създаде някои добри ситуации, но до голямо спасяване от Алисон Бекер не се стигна. Плеймейкърът Бруно Енрике тормозеше неспирно защитата на Ливърпул, а в 27-ата минута негов удар бе блокиран от Джо Гомес, след като топката летя застрашително към вратата на Алисон. В 33-ата пък Енрике нанесе удар с глава, след който имаше претенции за игра с ръка на Джо Гомес от Ливърпул в наказателното поле, но Ал-Джасим не се съобрази с претенциите на бразилците. На повторенията се видя, че воплите на бразилците са били напълно измислени и излишни.

Второто полувреме стартира с фрапиращ пропуск на Ливърпул. Джордан Хендерсън подаде на Фирмино, който с финес преодоля бранител на Фламенго. Последва удар с левия крак, но топката се отби в страничния стълб на Алвес. Малко по-късно Александър-Арнолд центрира остро към наказателното поле на Фламенго за Салах, който стреля с десния крак, но топката отново премина встрани от вратата на Алвес.

Фламенго отговори на Ливърпул с удар на Габриел Барбоса, но ударът на ГабиГол бе неточен. В 53-ата отново Барбоса изтормози Алисон, стреляйки диагонално, но Алисон се намеси, спасявайки с една ръка. В 57-ата минута Мохамед Салах свърши чудесна работа в центъра, след като запази топката и видя вляво Окслейд-Чембърлейн. Той понечи да подава за Садио Мане, но топката бе отбита, след което последва мощен удар по диагонала на Робъртсън. Топката спря в Роберто Фирмино, който не я добави, но и позицията му бе нередовна.

59-ата минута видя нов пропуск за Ливърпул. Мохамед Салах овладя топката, която обаче му избяга леко вдясно. Той финтира Кайо и стреля силно, но колкото и силно, толкова и неточно. В 69-ата пък ГабиГол пробва със задна ножица да затрудни Алисон, но бразилският страж улови топката. В 73-ата минута пък Окслейд-Чембърлейн огъна десния си глезен и напусна принудително терена в Катар, след като Адам Лалана го замени. Ливърпул заигра отново на по-високи обороти, а в 80-ата минута първо Салах се размина с топката след центриране на Робъртсън, а после удар на Александър-Арнолд бе блокиран от Витиньо.

В 84-ата минута Фламенго оцеля след прекрасна намеса на Пабло Мари, който сложи крак на топката след удар на Салах, който бе сам в наказателното поле. В 86-ата минута Диего Алвес направи величествено спасяване след опасен удар на капитана на Ливърпул – Джордан Хендерсън. Опорният полузащитник стреля технично от средна дистанция, но с една ръка Алвес изби топката в ъглов удар.

В първата минута на добавеното време реферът Ал-Джасим отсъди дузпа за Ливърпул. Садио Мане се откъсна зад отбраната на Фламенго, а опитният защитник Рафиня се хвърли на шпагат. В следващият момент обаче се включи системата за видеоповторения (VAR), тъй като беше дискусионно дали Садио Мане е в наказателното поле на бразилците. След дълги размисли и гледане реферът прецени, че нарушение няма и играта продължи с продължения на мача.

Първият шанс в тях бе за Ливърпул, когато Кайо блокира опасен удар на Наби Кейта. В 98-ата минута яростна контраатака на Ливърпул бе завършена от Роберто Фирмино. Джордан Хендерсън подаде страхотно за Садио Мане, който хитро сви топката за Фирмино. Той с едно движение матира бранител и Диего Алвес, след което с десния крак откри резултата в опразнената от Фламенго врата.

Вратарят на бразилците трябваше да прави спасяване в 101-ата минута след опасен удар на Мохамед Салах, а топката падна близо до десния му страничен стълб. След корнера Милнър стреля, но след отбиване топката отиде във Ван Дайк. Холандецът стреля отдясно, но Алвес отби. В началото на второто продължение ГабиГол обстрелва опасно вратата на Ливърпул, но без особен успех. В 115-ата минута пък Александър-Арнолд стреля добре от фаул, а Алвес с плонж отрази топката. В последната минута на второто продължение Линколн бе оставен непокрит в наказателното поле на Ливърпул и стреля с десния крак, но топката отлетя високо над вратата на Алисон Бекер.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яажя

    5 0 Отговор
    а пък литекс станаха цска

    Коментиран от #3

  • 2 Бойко Кръстанов

    0 1 Отговор
    Боже изпуснах финала на шампионска лига, други години е през май
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Атлетико

    0 0 Отговор
    ще им разкаже играта през февруари