Last news in Fakti

26 Декември, 2019 11:28 1 253 3

Ватикана ще участва в Летните олимпийски игри

  • ватикана-
  • олимпийски комитет-
  • мелхор дьо тока-
  • олимпиада-
  • париж-
  • летни олимпийски игри в париж

Страната ще създаде национален олимпийски комитет

Ватикана ще участва в Летните олимпийски игри - 1
Снимка: БГНЕС

Ватикана планира да създаде национален олимпийски комитет, съобщи insidethegames.biz. Според министъра на спорта в страната - Мелхор дьо Тока е реалистично страната да участва на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година, съобщава bgathletic.

"Отношенията ни с Международния олимпийски комитет са отлични. Но бихме искали да дадем повече стабилност на тези отношения със създаването на олимпийски комитет на Ватикана. Професионалният спорт се превърна в индустрия. Той е огромен пазар и трябва да го вземем под внимание", каза Дьо Тока.

Ватикана направи първата стъпка със създаването на федерация по лека атлетика през януари. В страната живеят едва 823 души.

Според Дьо Тока много хора са привлечени от "спектакъла на спорта, който докосва душата на хората".

"Практикуваме футбол, таекуондо, крикет. С пет или шест спорта можем да оформим олимпийски комитет и някой ден да се включим в церемонията по откриването на олимпийските игри. Не искаме да се борим за медали. Нашият олимпийски комитет ще бъде преди всичко символичен. Но това ще покаже, че ценностите на олимпийското движение могат да се споделят от християните", допълва той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кълвач

    1 0 Отговор
    Дано създадат и футболен отбор, та нашите юнаци да има, кой да бият!
    Макар, че не е много сигурно!

    Коментиран от #2

  • 2 Ей не дърпай дявола за опашката

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "кълвач":

    Само тия още не са се подреди ли да ни бият
  • 3 Панчасвила

    0 0 Отговор
    Ватуканьо,ватуканьо-пуснете индианците от резерватите,пройдохи-и раздайте заграбеното на индианците,па тогава съчинявайте стихове за,комитети.Ваа-те-каня