Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 08:50 2 464 22

Нов шок за Русия! Националите им по футбол горят за Евро 2020?

  • русия-
  • русада-
  • антидопинг-
  • скандали-
  • wada-
  • вадят сборная от евро 2020-
  • олимпиада

Заради скандалите с РУСАДА, след олимпийците, сега може да го отнесат и футболните национали на Русия

Нов шок за Русия! Националите им по футбол горят за Евро 2020? - 1
Снимка: БГНЕС

Над руския спорт отново са надвиснали черни облаци. Преди няколко дни стана ясно, че заради неспазване на определени изисквания от страна на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), Световната антидопингова агенция (WADA) препоръчва ново спиране на правата на РУСАДА и това може да доведе до изваждане на Русия от Олимпийските игри през 2020 година в Токио. Евентуалните санкции обаче могат да са и много по-тежки. Става въпрос за 4-годишен период, в който Русия ще бъде отстранена от всички международни състезания. Домакинствата на турнирите, които страната трябва да организира, ще бъдат дадени на други държави.

По отношение на футбола, в Русия се опасяваха от лишаване от участие в квалификациите за световното първенство в Катар през 2022 година. Смяташе се, че националният отбор няма да има проблеми да играе на Евро 2020, защото турнирът е под егидата на УЕФА, а не на ФИФА. Снощи обаче генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус призна, че действително съществува опасност тимът на Станислав Черчесов да не бъде допуснат до еврофиналите, а Санкт Петербург да не приеме мачовете, на които трябва да е домакин, предава Спортал.

“Има такава вероятност. За да запазим лиценза си, трябваше да изпълним две условия. Първото бе до 31 декември 2018 година да допуснем експерти в Московската лаборатория и да им предадем електронната база данни. Второто условие беше до 30 юни 2019 година да осигурим прехвърлянето и на материалните данни - пробите от списъка, които да бъдат представени в разследващия отдел на WADA. Изпълнихме първото изискване със закъснение - в средата на януари, но WADA го зачете. Разследващият отдел на агенцията обаче установи много несъответствия. Базата данни не беше автентична. Министърът на спорта Павел Колобков каза, че това са технически корекции. Аз обаче видях списъка. Всички ползваме компютърните технологии. Едно е да има неволно изтрит файл, но в случая става дума за липсващи данни, които касаят цялата структура. Когато видях въпросите на WADA към Русия във връзка с манипулираните данни, бях в шок. Как е възможно да бъде предадена подобна база данни, когато е ясно, че всичко ще излезе на бял свят и за спортните организации ще има последици?”, коментира Ганус.

WADA потвърдиха, че Русия е заплашена с наказание във връзка с манипулираните данни от страна на Московската антидопингова лаборатория. На сайта на WADA бяха публикувани откъси от препоръките на експертната група. Ако руската страна бъде призната за виновна на заседанието на Световната антидопингова агенция на 9 декември, РУСАДА отново ще остане без лиценз. Тогава руски спортисти ще могат да участват на големи международни състезания в следващите 4 години само под неутрален флаг. На РУСАДА ще бъдат наложени и финансови глоби.

Според британския “The Telegraph” евентуално отстраняване на Русия от Евро 2020 може да открие пътя на Шотландия към служебно класиране на финалите на шампионата. Двата тима бяха в една квалификационна група, като руснаците завършиха на второ място след Белгия и спечелиха квота за първенството на Стария континент. Шотландците останаха трети и предстои да играят баражи в Лигата на нациите, но може да се окаже, че ще заемат мястото на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските свине

    12 20 Отговор
    Не са свикнали да играят по правилата, искат те да ги пишат и да са изгодни само за тях. Затова да си вдигнат една руска стена, да си живеят в мръсната кочина и да не мърсят по света!

    Коментиран от #4

  • 2 Лора, внимавай...!!!!

    14 2 Отговор
    Те пак са участвали, ами ние,, никогаш,,...! (следващия тираж)

    Коментиран от #3

  • 3 антрашпиц

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лора, внимавай...!!!!":

    Е кой е тоз следващ тираж?Ша го доживея ли?
  • 4 Българио ти кочина любима

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    А ти живее в кочината България е на мизерната кочина с премиер тиква свети тиква да се свети тиквата

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руските свине

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българио ти кочина любима":

    Съвсем са го закъсали щом такива като теб им защитават интересите.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Български боклуци

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Руските свине":

    Къде се мериш с руснаците бе Бай Ганьо мизерник 500 лв 500 лв 500 лв мизерника Бай Ганьо 500 лв 500 лв и bisor Ник мизерник мизерник мизерник бедняците на Европа

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Хасан Адемов

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Руските свине":

    Гяур за 24 часа ще ви превземем пародията на държава

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кюрд

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан Адемов":

    Да живее КЮРДИСТАН. Турско гюбре
  • 11 Behemoth

    4 3 Отговор
    Хибридна война някаква!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тренера

    9 2 Отговор
    Не разбирам за какво се организира изобщо,, Олимпиада " да дадът златните медали направо на САЩ нали това им е целта като вадят Русия! Краварите развалиха и такъв хубав форум като спорната,, Олимпиада" където се намесени те интриги и подмолни игрички! Ще дойде време когато краварите ще бъдат извадени от човешката история!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Помнещ

    7 1 Отговор
    А за оня доказан Наркоман уСерхио Рамбос когато изгони антидопингарите какви бяха последствията???? За него и ,,белия балет" прах! ФИФА и УЕФА- новите наказатели на политическия европейски ,,ЕЛИТ"

    Коментиран от #17

  • 16 Руските свине

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ронин":

    Все истерици и комплексари имат за защитници.
  • 17 Руските свине

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Помнещ":

    Са единствените при, които употребата на допинг се е превърнала в държавна политика. Пробите са били подменяни с
    чисти с помощта на ФСБ. И това е доказано, защо се правиш на улав?

    Коментиран от #18

  • 18 🥇🥈🥉

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Руските свине":

    Всичките страни, които водят в класациите, са представени с наркомани, моето момче. Дойде ми да кажа: с изключение на китайците... ама се сетих от къде всъщност тръгва наркотикът 😂🤣

    Коментиран от #19

  • 19 Руските свине

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "🥇🥈🥉":

    Единствено превърнаха вземането на допинг в държавна политика. Ако не го разбираш е друг въпрос.,
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЕХА

    2 0 Отговор
    Всички спортисти,говоря за елитни,по време на турнири изглеждат като надрусани, гледайте поведението им , освен емоции има и хапчета, и ги хранят от малки и докато са живи, не съм видял един спортист дългожител, все нещо при тях е объркано...това са неща от последни 50години. Всичко е бизнес,най вече лекарствен.