Last news in Fakti

3 Януари, 2020 10:00 6 542 6

Преслав Боруков пред ФАКТИ: Пасвам на стила в английския футбол

  • преслав боруков-
  • шефийлд уензди-
  • чемпиъншип-
  • факти

Талантливият български нападател на Шефилд Уензди даде интервю за ФАКТИ

Преслав Боруков пред ФАКТИ: Пасвам на стила в английския футбол - 1
Снимка: Facebook

Във всяко едно затъмнение има и по лъч светлина.Така е и във футбола. Конкретно българският. Надеждата ни някога българският национален отбор по футбол отново да влезе поне в средноевропейските футболни стандарти, се крепи на младите българчета, които се изграждат в западноевропейските футболни школи.

Днес от ФАКТИ ще Ви срещнем с едно момче, което усилено дава сигнали, че има качествата, във всеки един смисъл, да се изгради като футболист от сериозна класа. Става въпрос за 19-годишния Преслав Боруков, състезаващ се на поста централен нападател в отбора до 23 години на втородивизионния английски тим Шефилд Уензди.

Преслав започва да се занимава с футбол в столичния Левски, където бива забелязан от емисари на Уензди, a в следствие на това през 2016 г. той преминава на Острова. За прогреса му все повече се чува и в България, а какво ще се случи с кариерата му в бъдеще време - предстои да разберем.

- Здравейте, Преслав! Вече четвърта година сте в Англия. Как се чувствате там?

- Здравейте на вас и вашите читатели! Искам да поздравя всички българи с отминалите коледни и новогодишни празници и да им пожелая много здраве и късмет. Чувствам се добре, защото още в самото начало успях да се адаптирам бързо към английския футбол, а в последствие и към живота там.

- А чисто в стилово отношение, усещате ли се на мястото си в английския футбол?

- Аз съм футболист, който бързо се адаптира към стила и начина на игра на един отбор. Най-силните качества, които притежавам, са физиката, мощта и агресията в атака. Смятам, че пасвам на английския стил.

- Правите много и все по-добри игри с отбора на Шефилд Уензди до 23 години. Оптимист ли сте, че в близко бъдеще ще дебютирате и за мъжкия отбор?

- Аз тренирам и се раздавам във всяка тренировка и във всеки мач на 100%. Оттам насетне всичко зависи от треньора и ръководството на клуба. На този етап тренирам по няколко пъти в седмицата с първия състав.

- В ранния етап на футболната Ви кариера сте играл и в родната България. Разликата в нивото между Англия и България е ясна и за тези, които не следят активно футболната игра. От какво се поражда тя през Вашия поглед на човек, който е бил в едната, а сега е в другата реалност?

- Разликата не е само между Англия и България, но и с всяка друга страна. Както знаете английската Висша лига е най-гледаното и най-комерсиалното първенство в света. Излишно е да коментираме всичко друго.

- Мъжкият отбор на Шефилд Уензди се представя страхотно в Чемпиъншип и към момента e в доста добра позиция за атакуване на Висшата лига. Ще успеят ли да влязат в най-силното клубно първенство в света?

- В момента отборът върви добре и е в зоната на плейофите (бел. ред. вече е извън нея), но според мен Чемпиъншип е най-тежкото и конкурентно първенство в света. Прогнози не могат да се правят.

- Какви впечатления можете да споделите за ‘’Steel City derby’‘, с други думи дербито на град Шефилд между Шефилд Уензди и Шефилд Юнайтед?

- Нормално дерби, както всяко едно в света. Аз съм свикнал с такива дербита, тъй като преди бях футболист на Левски и съм играл много мачове срещу ЦСКА. Последното дерби беше изключително тежко, бяхме гости, но аз отбелязах победния гол за 1:0!

- Стана въпрос за елита на английския футбол. Как виждате развитието на сезона там? Ще успее ли Ливърпул да стане шампион, кои ще са другите отбори в топ 4?

- Според мен Ливърпул ще стане шампион, а 4-ката ще се допълни от Манчестър Сити, Лестър и Тотнъм.

- Към България. Рожба си на школата на Левски. Следиш ли какво се случва при ‘’сините’’ и въобще в българския футбол?

- Да, следя българското първенство, най-вече чрез спортните сайтове.

- Освен дебют за мъжете на Уензди, очаквате ли скоро да получите повиквателна за националния отбор на България до 21 години, а защо пък не и за мъжкия такъв?

- Аз съм играл за всички национални гарнитури до момента. Лятото бях с младежите на турнир в Украйна. Винаги тренирам на 100%, на мачовете се раздавам, така че.. каквото преценят селекционерите.

- За финал. Какъв съвет бихте дали на момчетата в България, които сега правят първите си стъпки във футбола?

Да тренират, да вярват в себе си, да имат самочувствие, да са упорити и никога да не се предават.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян

    4 3 Отговор
    Браво момче! Действително на такива момчета се надяваме..
  • 2 букова глава

    4 3 Отговор
    Браво на момчето! Но една лястовица пролет не прави! А и той едва ли някога ще играе в БГ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 проблема ни е

    1 1 Отговор
    ,че като постигнем нещо малко започваме да се мислим за велики и незаменими.Някой да напише какво точно направиха други,,велики ,,футболисти за България,като изключим тия от 94 година.Ще ви кажа;ПАЗЕХА СИ КРАКАТА докато играеха за България,а И НЯКОЙ НАПРАВИХА малко пари.Случая отново е такъв.Това се случва не само във футбола,а навсякъде.На улицата е пълно с ,,велики,,българи и в новините също.В политиката са най много.

    Коментиран от #6

  • 5 Тефик

    0 0 Отговор
    Браво! Да продължава в същия дух.
  • 6 Това му се вика

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "проблема ни е":

    неуверена психика. Отиват в други държави, виждат как държавата се грижи за своите хора, а тука нашите байганьовци ни морят и крадат или пък си приписват заслугите. И им се отщява да играят. За какво? Хората са инвестирали и са дали нещо, а нашите ще се жертват, че бай Ганьо да лъже после колко сме си добре, че Гърция и Румъния са по-зле уж от нас. Абе ей... шегаджийо...